Což mi přijde zvláštní. Když se v Rakousku opravovala A1, tak tam byly uzavřeny delší úseky a šlo to.mapman píše:Jakékoliv dlouhé uzavírky nepřichízejí v úvahu, Ministerstvo vnitra má velké problémy i jen s 14 km dlouhou uzavírkou v kuse.
Modernizace D1 všeobecně
Re: Modernizace D1
Nicméně celý úsek třeba mezi Lincem a Vídní si netroufli ani tam, některé části se opravují a rozšiřují ještě letos. Co se jim ale povedlo je, že to rovnou rošiřovali na 3+3, což by D1 potřebovala jako prase drbání...JirkaS píše:...Což mi přijde zvláštní. Když se v Rakousku opravovala A1, tak tam byly uzavřeny delší úseky a šlo to.
teď to bezesporu D1 potřebuje, ale "až bude" R35 bude ještě pořád potřebovat 3+3 ??? ikdyž je fakt, že i potom by se asi 3+3 uživilo ..
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Rozšíření na 6 pruhů s výjimkou úseku Kývalka - Holubice je úplně zbytečné.
Království a půl princezny za 511.
no já to jako moravák vidím spíš tak, že než utrácet prachy za 3+3 z mirošovic po kývalku - tak to radši kvalitní 2+2 a radši investovat do opravy D1 holubice - vyškov - vždyť za chvilku bude D1 lipník přerov a zřejmě obchvat přerova na sebe dlouho nedá čekat a pak každý kdo pojede od Ovy tak řekne - černá kaňka na jinak kvalitním povrchu je holubice vyškov, jinak cesta super - a to by mi přišlo škoda - ale záleží, kolik je cenový rozdíl mezi 3+3 z brna do práglu a 2+2 o 75 cm na každé straně rozšíření - jestli by se z toho rozdílu dala zaplatit rekonstrukce toho vyškovského superpaskvilu 
Celý úsek je extrém. Ale tady se mluví o mezikřižovatkových úsecích. U nás je vzdálenost MUK malá, takže by se v průměru jednalo o 10km kousky, což je velmi málo.Standa píše:Nicméně celý úsek třeba mezi Lincem a Vídní si netroufli ani tam, některé části se opravují a rozšiřují ještě letos.
hlavně aby po té rekonstrukci ubylo těch nehod ... a to dost výrazně - ale bohužel to nezávisí pouze na šířkovém uspořádání ...
a aby se během rekonstrukce nezvýšila nehodovost právě v blízkosti těch opravovaných úseků ...
Bobek, Bumbik: Podle mě by se na D1 3+3 určitě uživilo od Prahy až po MÚK s R46 a to i po dobudování R35. Budu samozřejmě vděčný i za rekonstruované 2+2, ale chtělo by to alespoň místy, kde by to šlo bez nějakých větších technických problémů, rovnou předělávat na 3+3 (víme všichni, proč to nejde a třeba mě to dost irituje).
Souhlasim, že se 3+3 po dostavbě R35 uživí, ale příprava a výkupy na 3+3 po Kývalku asi budou bohužel trvat ještě dlouho. Kolem Brna by to ale bylo více než žádoucí, nevíte někdo, jak na tom jsou s přípravou?
Já si myslím, že to prostě s intenzitami vesměs do 40 tisíc není ospravedlnitelné. Jo, kdybychom nevěděli, co s penězi, tak budiž, ale podle mě jsou teda bolavější místa.
Edit: já chápu, že je příjemné jezdit ideálně po liduprázdné dálnici. Ale třeba v Holandsku by si nad nápadem na šestipruh Mirošovice-Kývalka tak akorát ťukali na čelo. Znova: nalejme ty peníze radši jinam, třeba do R35.
Edit: já chápu, že je příjemné jezdit ideálně po liduprázdné dálnici. Ale třeba v Holandsku by si nad nápadem na šestipruh Mirošovice-Kývalka tak akorát ťukali na čelo. Znova: nalejme ty peníze radši jinam, třeba do R35.
Království a půl princezny za 511.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Taky si myslím, že třípruh bude po dokončení aspoň části R35 zbytečný, respektive bude to velký luxus na který nemáme. Navíc lidi stejně neumí po třípruhu jezdit.
Kolem Brna, ale 3x3 každopádně.
Kolem Brna, ale 3x3 každopádně.
R48 -> D48 se podařilo!
kolem brna - tam přece má být nějaká ta východní a západní tangenta - nevyznám se v tom, ale předpokládám, že to má být nějaké to propojení D1 R43 D2 R52 a to myslíš martine, že má být 3+3 nebo stávající D1 kývalka holubice? ale podle mě je stejně 3+3 u brna tak jako tak v nedohlednu studna je vyschlá
(( jsem zvědavý, jak to bude probíhat ta oprava D1 z brna do prahy - na ty kolony a problémy aby pak hoši na ministerstvu rychle nezačali stavět R35 opatovice - časy
)) což by bylo veliké plus 
Kdyby byla D1 v perfektním stavu 2+2, bylo by rozšiřování na 3+3 samozřejmě zbytečný luxus. Ale to není, rekonstrukce je samozřejmě naprosto nutná, což by se asi dalo spojit s rozšířením. Cenový rozdíl mezi plánovanou rekonstrukcí 2+2 a rozšířením na 3+3 by už nemusel být tak velký (část mostů a podjezdů by byla prostě bez odstavného s užšími pruhy), navíc by se snáze získávaly peníze z EU (uznávám, že poslední argument může být velmi rychle naprosto irelevantní). Jenom rekonstrukce 2+2 mi přijde za tu cenu příliš málo muziky...
Rozdíl je jenom jedno kouzelný slovíčko: pozemky 
A pak taková drobnost, jako demolice a novostavba všech těch mostů a MUK na trase, ale to už je proti tomu prvnímu skoro zanedbatelná lapálie.
A pak taková drobnost, jako demolice a novostavba všech těch mostů a MUK na trase, ale to už je proti tomu prvnímu skoro zanedbatelná lapálie.
Je to sice odvážné, ale proč by to muselo být tak špatné? Šlo by o to přijmout myšlenku, že po dobu 2 let nebude Praha-Brno spojeno dálnicí, ale celkem slušnou jedničkou s občasnou možností předjíždění. Naopak, ten strašák, že 200km cesta bude trvat přes 3 hodiny, by vedl k tomu, že kdo nemusí, ten nepojede a kamiony na trase Norimberk - Bratislava pojedou přes Vídeň. Když se budou každý rok opravovat 3-4 úseky, tak většina lidí vyjede i tak.mapman píše:Celou dálnici? Ježiš... umíš si představit co to udělá s řidiči? Dvě a půl hodiny se soustředit na jízdu ve zúžených pásech? Navíc si uvědomte, že dálnici kříží spousta mostů, které musí dolů, pro tyto trasy na mostech musí být nějaké objížďky atp. Čas 5 let je v tomto kontextu naprosto vyhovující. V praxi by to mělo vypadat tak, že se jeden mezikřižovatkový úsek opravuje a dva až tři následující ne. V krajním případě lze přistoupit na jeden neopravovaný mezikřižovatkový úsek mezi dvěma opravovanými. Jakékoliv dlouhé uzavírky nepřichízejí v úvahu, Ministerstvo vnitra má velké problémy i jen s 14 km dlouhou uzavírkou v kuse.
já si myslím, že aŤ to bude jakkoliv, tak strašák kolon a zdržení povede spoustu lidí do pendolin intercity eurocity atd. takže stejně ten počet vozů na cestě klesne, ti co potřebujou jet autem, tak pojedou stejně, ať to bude tak či tak a tak jsem pro co nejrychlejší modernizaci, ať už je D1 konečně zase dálnicí, jak má být 
Vzhledem k tomu, že již dnes v ČR netankují, by to bylo maximálně pozitivnídd píše: a kamiony na trase Norimberk - Bratislava pojedou přes Vídeň
no snad konečně vláda dostane rozum a sníží spotřební daň na pohonné hmoty, aby tady kamiony tankovaly - hned by bylo víc peněz v rozpočtu
ale nevím nevím jak by to pak bylo s D1 to by mohl být potom docela problém
No z penez ziskanych snizenim dane z pohonnych hmot by se ta modernizace dala zaplatit uplne v pohode...Behem dvou tri letbumbik píše:no snad konečně vláda dostane rozum a sníží spotřební daň na pohonné hmoty, aby tady kamiony tankovaly - hned by bylo víc peněz v rozpočtuale nevím nevím jak by to pak bylo s D1 to by mohl být potom docela problém
Naposledy upravil(a) siesa dne 6.12.2011 21:36:47, celkem upraveno 2 x.
Spíš získávání stavebních povolení a všechny procesy tomu předcházející, včetně našeho folklóru nekonečných odvolání všemožných píp na základě procedurálních pochybení. Pozemky se potom řeší celkem svižně a i vyvlastňování běží docela rychle (viz Chrti), tedy pokud nemá zrovna někdo protekci. Mosty i podjezdy by se daly řešit postupně i dodatečně, nějakou dobu by byly bez odstavného pruhu (někde malinko užší pruhy, klidně se 110), samozřejmě kromě starého mostu u Senohrab, který se ale stejně bude předělávat i kvůli té "malé" rekonstrukci.jonáš píše:Rozdíl je jenom jedno kouzelný slovíčko: pozemky
Ale o rekonstrukci i rozšíření D1 se mluví nejméně 10-15 let. Matně si vzpomínám, že už za Zemana to bylo politické téma. A výmluva, že rozšíření na 3+3 není připraveno, se používá už nejméně 3 roky, jen co já si pamatuju. Dost pravděpodobně ještě déle.
No po pravdě pořádně uvažovat o rozšíření na šestipruh se začalo po prohlášení ministra dopravy Šimonovského z roku 2004, že dálnice D1 bude do roku 2010 šestipruhová. A po té se rozeběhli práce na studiích apod., do té doby jen úsek u Brna byl řešen.
A z generální rekonstrukcí je to aktuální od roku 2009, kdy se to rovněž začalo řešit hlouběji, před tím se to opravovalo jen po částech....
A z generální rekonstrukcí je to aktuální od roku 2009, kdy se to rovněž začalo řešit hlouběji, před tím se to opravovalo jen po částech....
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
O potřebě generální opravy D1 se rozhodně mluví (v TV, každý ministr dopravy s tím slibuje něco udělat, apod., nevím jak na MD nebo mezi stavebními firmami) nejméně 10 let, spíš už od poloviny 90. let. Možná po částech, ale ve smyslu, že po částech se opraví celá. Možná se to shrnulo do jednoho balíku, ale odkládá se stále.
I kdyby se 3+3 "začalo připravovat" až v roce 2004, tak už uplynulo 7 let! Jaký je výsledek příprav? Můj dojem je, že na MD se o rozšíření nikdy vážně neuvažovalo. Jen nechali politiky, ať slibují lidem pohádky.
I kdyby se 3+3 "začalo připravovat" až v roce 2004, tak už uplynulo 7 let! Jaký je výsledek příprav? Můj dojem je, že na MD se o rozšíření nikdy vážně neuvažovalo. Jen nechali politiky, ať slibují lidem pohádky.
Je to už pár let co jsem to jezdil do Blavy 3x za měsíc, ale 3x3 je holý nesmysl. Tam, kde by to nebylo příliš náročné (pozemky, terén) jsem určitě za stoupací pruh navíc a zákaz předjíždění kamionů + info tabule 3 pruhy za X km. A postihy. A hlavně R35 !