[D48] obecně + "dočasná" koncepce tahu I/48

Bělotín – Frýdek-Místek – Český Těšín
Odpovědět

Kdy bude R48 dokončena?

do roku 2015 :)
3
2%
do roku 2020
15
12%
do roku 2025
34
27%
do roku 2030
39
31%
po roce 2030
25
20%
nikdy
11
9%

Celkem hlasů: 127

jeni013

Re: R48 obecně + "dočasná" koncepce tahu I/48

Příspěvek od jeni013 »

FlakY` píše:S Palačovskou spojkou bude R48 stále aktraktivní a pořád je a to nám D1 stojí! Možná ubude kamiónů, ale taky se třeba jen změní poměr z 2/3 na 1/3. Bude hodně záležet, jestli by nám na tuhle silnici přispěla i EU...
Myslím, že poměr kamionů zůstane stejný. Ty které jezdí slovensko - západ se přesunou z I/35, a ty které jezdí jih - sever z I/57. Jednak to bude pro obě trasy rychlejší a především předpokládám, že jim Hranice a NJ zakážou průjezd.
bumbik píše:já vidím v roce 2013 start výstavby obchvatu FM a dál si netroufám tvrdit, ale možná ta palačovská spojka 2015 cca a dál nevím no ... v roce 2014 budou volby, tak uvidíme, kdo bude šéfem rezortu potom ...
To si myslím pěkně zamíchá kartama - stačí se podívat, co se na tomto fóru probíralo před rokem a jaká je situace dnes - a to máme stejnou vládu :crazy:
balance

Příspěvek od balance »

balance píše: Nicmene za tragicky bych oznacil pouze usek od mostu prevadejici III/43911 Vysoka_Dub az tesne za MUK Palacov.
Usek MUK Palacov az MUK Stary Jicin, pokud si dobre pamatuju, prosel celkem velkou rek-ci nekdy v letech 2003-5?? a je celkem az na nekolik lokalnich zavad v PJP (ale opakujicich se) IMHO celkem pouzitelny (nepocitaje ujizdeni svahu u Jiciny). Usek MUK Stary Jicin az estakada v NJ je o neco horsi, ikdyz jeho mensi cast pred mostem prosla v min. roce tragickou vymenou obrusu :ko:
Navic me vzdycky na*ere to chybejici (resp. smazane) VDZ na cca 200m :kladivo:
Prijemne zjisteni > povrch mezi Palacovem a Dubem byl vymenen (ale jen cast useku komplet, na casti pak velkoplosne opravy), obnova VDZ a zapustene odrazky u stredove dvojcary.
Bylo obnoveno i VDZ mezi Novym a Starym Jicinem :ok:
bumbik

Příspěvek od bumbik »

no ta 48čka se letos dala na vánoce do pucu :D čím dál líp ;-)
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Až na to zdrsnění za NJ, a dilatace na mostech je to ok, fičí se potom pěkně.
Jel jsem teď v noci a s tím novým VDZ je to hned o něčem jiném.
R48 -> D48 se podařilo!
the.klokan

Příspěvek od the.klokan »

bumbik píše:no ta 48čka se letos dala na vánoce do pucu :D čím dál líp ;-)
Jel jsem tam za tmy a líbilo se mi, jak na spravených úsecích, zejména mezi Bělotínem a NJ jsou kolem středového pásu v zemi odrazky. Přišlo mi to za tmy dobré, bezpečné a z mého pohledu mnohem lepší než železná lana.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

akorát já jel včera odpo do NJ a pak domů a opravdu na Rku kolem příbora to tak houpe, že jsem si připadal, že dostanu mořskou nemoc! příště tam jedu parníkem :D myslím, že s těmi odrazkami uprostřed je to teď dost bezpečné, ale až napadne sníh, tak se může stát že ty odrazky budou zaváté promrzlé a nebude to ono, ale tak v zimě zas každý pojede pomalu, nikdo tam rychle nepojede ...
Mario

Příspěvek od Mario »

Kdyby v zimě každý jel pomalu, tak svodidla nepotřebujeme nikde :-) Odrazky bohužel při smyku nepomohou, ale v noci a za deště je to super věc...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Šířkové uspořádání kategorie S 15/100 jako čtyřpruh je následující:
vodící proužky 2 x 0,25 m ........... 0,5 m
nezpevněná krajnice 2 x 0,5 m ..... 1,0 m
Vnitřní jízdní pruhy 2 x 3,50 m ...... 7,0 m
Vnejší vodící pruhy 2 x 3,25 m ...... 6,5 m
Celkem ................................... 15,0 m
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

bery píše:Podle mne A1/D1 zcela nahradi S1/R48 co se tyce tranzitni dopravy.
S R48 bych proved toto ( ve smeru hranice -> Hranice ;) ):
- sjednotit usek mezi Ceskym Tesinem a Priborem ma deleny 4 pruh = dostavba obchvatu FM, dokoncit usek do Rychaltic a prestavba toho kousku mezi Rychalticemi a Priborem ( = 130 km/h )
- Pribor - Palacov lanova svodidla v cele delce ( = 90km/h )
- Palacov - D1 deleny 4 pruh ( = 130 km/h )
V core network je právě z důvodů většího komfortu a větší celkové logičnosti zahrnuta D1/A1, byť na ni původně EU nechtěla přispět a v důsledku přispěla jen velmi velmi málo na úsek Bohumín - st. hranice z fondu TEN-T. S tímto uvedeným postupem výstavby bych souhlasil, ale pěkně postupně... I s opatřeními bych souhlasil (s vyjímkou max. rychlosti, kde bych mezi lanama udělal 110 km/h.
Lenny píše:Dovolil jsem si přidat menší anketu týkající se dokdy bude dokončena R48. Pro martiniho a Petra jsem doplnil i položku nikdy :kladivo: Ať mají synci radost. ;)
Přesto jsem hlasoval pro předposlední možnost, po roce 2030 totiž znamená i klidně 2090, kdy to tak vidím reálně :-)
Lenny píše:Šířkové uspořádání kategorie S 15/100 jako čtyřpruh je následující:
Vnitřní
jízdní pruhy 2 x 3,50 m ...... 7,0 m
Vnejší vodící pruhy 2 x 3,25 m ...... 6,5 m
Není to spíše obráceně? Tohle by mne překvapilo...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

martini píše:bery píše:
Podle mne A1/D1 zcela nahradi S1/R48 co se tyce tranzitni dopravy.
S R48 bych proved toto ( ve smeru hranice -> Hranice ):
- sjednotit usek mezi Ceskym Tesinem a Priborem ma deleny 4 pruh = dostavba obchvatu FM, dokoncit usek do Rychaltic a prestavba toho kousku mezi Rychalticemi a Priborem ( = 130 km/h )
- Pribor - Palacov lanova svodidla v cele delce ( = 90km/h )
- Palacov - D1 deleny 4 pruh ( = 130 km/h )
V core network je právě z důvodů většího komfortu a větší celkové logičnosti zahrnuta D1/A1, byť na ni původně EU nechtěla přispět a v důsledku přispěla jen velmi velmi málo na úsek Bohumín - st. hranice z fondu TEN-T. S tímto uvedeným postupem výstavby bych souhlasil, ale pěkně postupně... I s opatřeními bych souhlasil (s vyjímkou max. rychlosti, kde bych mezi lanama udělal 110 km/h.
To než úsek Příbor - Rychaltice bych raději viděl přestavěný úsek Nový Jičín - Příbor, který je nejzatíženější. A rozhodně si to zaslouží.
martini píše:Není to spíše obráceně? Tohle by mne překvapilo...
Ne není, teď jsem se znovu na to díval. Ono je to logické, bo část pruhu zabírá dvojtá čára. A když jsem měřil šířky v lanech, tak mi taky vycházel levý širší než pravý o pár cm.
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Lenny píše: To než úsek Příbor - Rychaltice bych raději viděl přestavěný úsek Nový Jičín - Příbor, který je nejzatíženější. A rozhodně si to zaslouží.
To jistě, pokud se má na R48 po dostavění Rychaltice - FM do něčeho kopnout, tak bych to viděl právě na tuto stavbu.

Ale co spíš nechápu, je to šílené rozdělení staveb. Já bych je rozdělil na nějaké logické úseky, (s přibližným termínem zprovoznění) jako třeba:

MÚK Bělotín - MÚK Dub (lana 2013, přestavba na R do 2025)
Lešná - Palačov (do 2020)
Palačov - MÚK NJ východ (lana 2013, přestavba na R do 2025)
MÚK NJ východ - MÚK Příbor západ (do 2020)
MÚK Příbor západ - Rychaltice (někdy +2025, spolu s I/58 Příbor -Skotnice - může sloužit jako rezerva když zbudou peníze)
FM obchvat (včera bylo pozdě)

R48 má jednu "výhodu" co se intenzit týče. I kdyby vypadl veškerý tranzit, tak stále obsluhuje významné průmyslové centra OL, Hranice, I/35 VM, VS, NJ, FM, R56, Dobrá, Nošovice, Český Těšín, Třinec, S1 Bialsko-Biala, R11? Čadca, Žilina. Tady se žádný velký úbytek intenzit nečeká ani po kompletaci D47-A1.

OT: Začíná se tady rozmáhat nevraživost Západ vs Východ. Fakt je, že při letmém pohledu do mapy se může zdát ta středomoravká dálniční pletýnka (D1,47, R35,46,48,49,55,56 atd) poněkud naddimenzovaná, ale je třeba si uvědomit, že kromě toho, že tady žije nezanedbatelný počet obyvatel, je tady také soustředěn těžký i lehký průmysl a celé to zhoršuje historická úloha Moravské brány, jako spojnice sever - jih (Pobaltí - Středomoří). O tomhle si R4, R6 i R7 můžou nechat leda zdát...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Tak proti výstavbě neděleného čtyřpruhu, kde bylo 17 staveb je to docela pěkné rozdělení.
Bělotín - Dub I. stavba
Bělotín - Dub II. stavba
Dub - Starý Jičín 1. stavba
Dub - Starý Jičín 2. stavba
Dub - Starý Jičín 3. stavba
Dub - Starý Jičín 4. stavba
Nový Jičín - obchvat, 2. stavba
Nový Jičín - obchvat, 1. stavba
Nový Jičín - Borovec
Borovec - Příbor
Příbor-obchvat, 3. stavba
Příbor-obchvat, 2. stavba
Příbor-obchvat, 1. stavba
Příbor - Rychaltice
MÚK Rychaltice
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Lenny píše:Tak proti výstavbě neděleného čtyřpruhu, kde bylo 17 staveb je to docela pěkné rozdělení.
To bezpochyby, ale minimálně stavba Rybí - Rychaltice by zasloužila rozdělit právě z důvodu rozdílné potřebnosti.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

já jsem si všiml při procházení letáků, že co se týče úseku mezi libhoštěm a NJ, tak doprovodka se postaví z části při "rychaltice - rybí" a část při "bělotín rybí" jinými slovy, aby byla zajištěna dopravní obslužnost vozů bez dálniční známky, tak se musí nejprve stavět rybí rychaltice, přitom se postaví doprovodka k cestě na do rybího, tak aby byla zajištěna bezpatná cesta - příbor - NJ teprve pak se může stavět úsek "bělotín rybí" - opačně to tedy nelze, protože jinak by při zrušení odbočky na Rybí mezi NJ a libhoštěm byl Libhošť bez doprovodky odříznut od NJ !!! takže pokud to chcete nějak jinak rozplánovat ty stavby, tak pamatujte na doprovodku ;-) jinak s vámi v zásadě souhlasím - a protože než se bude stavět rybí - rychaltice, tak se musí postavit obchvat skotnice, aby se zajistila cesta na Ovu, jelikož Příbor - sever bude zrušen, tak je tedy aktuální logické pořadí "I/58 příbor- skotnice" "R48 rychaltice - rybí" "R48 bělotín - rybí" co se týče palačovské spojky či obchvatu FM obojí už podle mě dávno mělo být a to přednostně ;-) ty budou mít velký přínos ;-) jinak bych možná aktuálně na R48 stavěl asi jen ten obchvat FM a palačovskou spojku - protože nevím o tom, že by na 48čce bylo nějak moc nehod a téměř celé je to ve 4 pruhu, takže mi ty stavby přijdou naprosto zbytečné ;-)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

A jaký je problém vyjmout z jedné stavby konkrétní stavební objekty (SO) a přeřadit je do druhé? Toto se děje běžně a není to nic neobvyklého.
Dokážu si představit, že by z obou staveb byly vyjmouty SO a sloučeny do jedné stavby Nový Jičín - Příbor.
I bez I/58 Příbor - Skotnice jde postavit a zprovoznit stavbu R48 Rybí - Rychaltice, křížení R48xI/58 může být zcela zrušeno, provizorně napojeno uplné nebo částečné. Vždy jde každý problém vyřešit.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

máš sice jistě pravdu ... ale myslím, že bych spíš preferoval bezpečnost, tedy asi než přestavbu NJ příbor bych raději přestavěl rychaltice - příbor a obchvat FM aby to tu bylo ucelené v kuse jako dělený 4 pruh R až k borovci a od borovce plynule lana do NJ a od NJ bych natáhl lana až do bělotína a šmitec ;-) ale stejně jsou ty úvahy liché, myslím, že kromě obchvatu FM nebude do roku 2020 nic a co se týče palačovské spojky, tak to bude myslím ještě zajímavé ... ikdyž NJ příbor by si přestavbu na R zasloužil už dávno no :-(
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

bumbik píše: ... jinak bych možná aktuálně na R48 stavěl asi jen ten obchvat FM a palačovskou spojku - protože nevím o tom, že by na 48čce bylo nějak moc nehod a téměř celé je to ve 4 pruhu, takže mi ty stavby přijdou naprosto zbytečné ;-)
Ten 4 pruh je tady naprd, pokud není dělený (a to stačí i psychologickýma lanama). Hromada A, SK, UA, LIT ap, ale i neznalých CZ je překvapená v palačovské zatáčce, protože celou dobu v poho jedou 130 a tady je to taktak (obzvláště za mokra bo ta zákruta nemá konce).

A že by těch nehod bylo málo se říci nedá. Za 4 roky deset osob je na 17 km opravdu hodně. Zde úsek s lany a zde velice výmluvný pohled na celou oblast. Kontrolní otázka: Kde jsou nainstalována lanová svodidla? A to jezdí v úseku NJ Příbor o 1/2 více aut než na zbytku!

Poznámka: Kroužky znamenají dopravní fatální dopravní nehodu s následkem jednoho a více mrtvých na silnici I/48.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Když jsem si prošel tu (neskutečně debilně udělanou) tabulku, a očistil jsem to od srážek s chodcem, alkoholu za volantem a nepřizpůsobení rychlosti, které nesouvisí s tím, jaký druh komunikace tam je, tak jsem došel k 4 mrtvým v důsledku nehod způsobeným přejetím do protisměru, na celém úseku Příbor - Bělotín za 4 roky, což mi vzhledem k tomu, že za rok tam tudy projede bez mála 5 mil. vozidel, přijde jako "úspěch".
A rozhodně bych to nenazýval vysokou nehodovostí.

K těm A, SK, LIT a CZ, ty A to jsou poláci a jen málo z nich tam jede poprvé, LIT tam jezdí mimimum, myslím tím osobáku a CZ nemístních je tam taky jako šafránu.

Přikládám tabulku oněch 3 nehod

16.09.2007 09:50 místo 1 1 mrtvý, vozovka suchá

23.07.2008 10:45 místo 2 1 mrtvý, vozovka mokrá

02.12.2008 09:55 místo 3 2 mrtví, povrch suchý

V té tebou zmiňované zatáčce nedošlo podle té stránky k žádné nehodě, při které by došlo k usmrcení osob, tedy aspoň jsem ji tam neobjevil.
Je otázkou, nakolik je ta statistika věrohodná.
R48 -> D48 se podařilo!
bumbik

Příspěvek od bumbik »

ale shodneme se, že palačovská spojka a obchvat FM by pro stabilní dopravní situaci pomohlo no né? a pak se soustředit na jiné stavby v jiných krajích - osobně bych řekl R35 dostavbu D1 u přerova D3 na jihu čech a R52 do mikulova a pokračovat v D11 směrem do polska :-))) z těch dálničních staveb - a samozřejmě stavět obchvaty na I. třídách :-))) tím chci říct, že pokud ta statistika říká za 4 roky 4 mrtví tzn. 1 člověk za rok, tak to je oproti jiným cestám fakt nic .-)) a zkrátka orientovat se jiné stavby ale určitě ten obchvat FM a tu spojku ano :-)
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Co se týče R48 se shodneme (sice jsem někde četl, že chcete zachovat sjezd Hájov, ale to se dá pochopit ;)

Já osobně nad palačovskou spojku řadím jestě obchvaty Valmezu, ale je to 51 ku 49

OT: Ale pravda je, že osobně neshledávám jako priority D3 na hranice, D11 od Jaroměře a R52 je až na obchvat Mikulova a několik bodových závad (absence MÚK) docela v pohodě jako "I"

Obchvaty na jedničkách jsou problémem snad všude a díky zatím nedostatečné legislativě a především lajdáckému urbanistickému (hurá)rozvoji v posledních 20ti letech se z nich stává bolavé dědictví, které se povleče dlouhá léta...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

palačovskou spojku určo ano a rovnou i ty obchvaty valmu a semetín - jablůnka atd. myslím, že tak to je jediné smysluplné pro plné využití potenciálu té spojky :-) ;-) bylo by pak zajímavé sledovat, jak moc by se zvedly intenzity na R48 po dostavbě těchto staveb ... se sjezdem hájov a jeho rušením jsem smířen, ikdyž si myslím, že je vždy škoda rušit něco, co funguje ;-) stejně než se to bude rušit, to ještě uplyne vody ... je tu hromada jiných cest než přestavba I/48 na R48 a není tu jen moravskoslezský kraj ;-) a peníze? jak to s nimi vypadá víme všichni no ... :-) každopádně nejvíc jsem zvědav jak dopadne skatulův hliník ve FM a následně ten obchvat ... a OT: co se týče jiných staveb v jiných krajích největší přínos může mít dostavba D1 u přerova a určo R35 :-)
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

bumbik píše:OT: co se týče jiných staveb v jiných krajích největší přínos může mít dostavba D1 u přerova a určo R35 :-)
Na to se dá říci jedině: "Amen, Bratře." (rozumějte jako absolutní souhlas)
bumbik píše:palačovskou spojku určo ano a rovnou i ty obchvaty valmu a semetín - jablůnka atd. myslím, že tak to je jediné smysluplné pro plné využití potenciálu té spojky :-) ;-) bylo by pak zajímavé sledovat, jak moc by se zvedly intenzity na R48 po dostavbě těchto staveb ... se sjezdem hájov
Jak jsem napsal výše: R48 osmička bude populární vždy.
Můj předpoklad je takový, že po zprovoznění palačovské spojky se NJ i Hranice a Teplice rozhodnou zakázat průjezd nad 12t a spojka bude plnohodnotnou peáží I/35 i I/57, takže "průtočnost" se dorovná úseku NJ - Příbor. Obchvaty Valmezu jsou hudbou růžové budoucnosti českého silničního hospodářství. Vypsal jsem si takovou osobní soutěž - jestli se do valmezu dostanu dřív po R49 od Smetína, nebo od Palačova (s obchvatem VM) - doufám že to nebudou muset rozřešit moji vnuci... :(

S tím hájovským sjezdem Vás chápu, ale na obě strany je to opravdu moc blízko. Vy si ho ale opravdu ještě dlouho užijete ;)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

kolik je intenzita na NJ - Příbor? jezdím tu často a zdá se mi to dost aut, až skoro si kolikrát říkám, kde se všechna ta auta berou, když máme D1 do ovy atd. ... je to víc než 20 000 aut denně? to už by bylo docela maso ... podle mě do roku 2020 se dočkáme obchvatu FM i valmezu, ale s tou spojkou nevím nevím, takže zatím asi R49 u vás bude vítězit :D ;-) co se týče R48čky jsem k té spojce trošku skeptický, protože bude stát určitě fůru peněz a po tom, co sleduju ve zprávách od našeho "nejlepšího ministra financí" jeho vyjádření, ve smyslu plaťte jak mourovatí a my to hezky rozkradem a rozšustrujem však z EU už ani prachy nečerpáme, tak jsem dost skeptický no ... a podle té statistiky nehodovosti to na R48 nevypadá nijak drasticky, takže ten tlak na výstavbu podle mě je téměř nulový snad jen tlak FM na obchvat, ten je značný, tím to asi začíná a končí ;-)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Mezi NJ tj. od MÚK s I/57 po MÚK s I/58 jsou intenzity v rozmezí 18 - 19,5 tis./24h.

Co se týče mého názoru na vývoj priorit na R48, tak každopádně je třeba obchvat F-M, a pak po etapách přestavět Rybí - Rychaltice, neb to je dnes nejvytíženější úsek.

Dále bych to viděl na Palačovskou spojku, ale přestavbu R48 bych dělal po menších úsecích, třeba 2km, tak aby se finanční zátěž rozložila, a úseky bych volil podle intenzit a nebezpečnosti jednotlivých úseku.

Problém směru Palačov - Vsetín je v Bystřičce, kde se počítá s tunelem, a který je v nejbližších 30-40 letech naprosto nereálný, ale každopádně je třeba postavit obchvat Jablůnky.
R48 -> D48 se podařilo!
bumbik

Příspěvek od bumbik »

podle toho, jak to píšeš martine, tak je zřejmě nereálná i ta přestavba rybí rychaltice, protože tady zase je třeba I/58 příbor-skotnice a sám víš, jak drahá stavba vzhledem k tunelu prchalov to bude ... takže myslím, že té přestavby, jakkoliv bych si ji přál, se nejspíš brzy nedočkáme :-( akorát mě zarazila ta intenzita - hele na úseku Rychaltice - FM jsou intenzity spíš větší nebo menší? kdysi bylo v tv, že centrem FM denně projede až 42 000 vozidel a až bude obchvat, tak podle studie magistrátu FM projede centrem prej 7 000 vozidel a 35 000 vozidel pojede po obchvatu - tak mě právě zajímá, jaká je asi intenzita mezi FM a rychalticemi, protože něco mi říká, že tu dálnici nestaví jen pro pár vytuněných bavoráků :D
Odpovědět

Zpět na „D48“