SPZ, RZ a vše kolem

Odpovědět
dd

Re: SPZ, RZ a vše kolem

Příspěvek od dd »

A nevíte jakým způsobem se vyrábí značky v Německu? Když jsem si byl pro převozní RZ, tak jsem u okénka řekl, co chci, zaplatil a dostal kupón a žeton, se kterým jsem šel k většímu přístroji, ze kterého po zadání vypadly RZ. Myslel jsem, že je lisují přímo na místě, ale nevím. Pokud ano, tak by pak nebylo problém generovat náhodnou RZ kdekoli.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

dd píše:A nevíte jakým způsobem se vyrábí značky v Německu? Když jsem si byl pro převozní RZ, tak jsem u okénka řekl, co chci, zaplatil a dostal kupón a žeton, se kterým jsem šel k většímu přístroji, ze kterého po zadání vypadly RZ. Myslel jsem, že je lisují přímo na místě, ale nevím. Pokud ano, tak by pak nebylo problém generovat náhodnou RZ kdekoli.
V Německu existuje jeden centrální výrobce prázdných tabulek, který je dodává drobným "finalizérům" značek. Ti si u něj kupují tabulky opatřené modrým proužkem (u některých druhů - třeba právě ty převozní, není) a bezpečnostními prvky (je dáno, že tabulky se jménem třeba za okno kamionu tyto bezpečnostní prvky mít nesmí). V každém větším městečku je nějaký výrobce značek, často to bývá přidružená výroba k výrobě klíčů, prodeji zámků, poštovních schránek, písmomalířství, výrobě domovních štítků apod. Samotný proces výroby na malém ručním lise (celé zařízení se dá postavit na menší stůl) vypadá tak, že na značku se připevní požadovaná písmena a čísla (jsou dány jejich požadované rozestupy od sebe i od okrajů tabulky a typ písma) a lis tyto znaky vytlačí do tabulky. Druhá část stroje pak při vysoké teplotě "napeče" na vyražené znaky požadovanou barvu z pásky (připomenula mi korekturní pásku z psacího stroje). Aby takto vyrobená značka byla platná, musí jí příslušný úřad označit samolepkou. To je německé specifikum, v jiných zemích, kde výrobu značky zajišťuje na vlastní náklady majitel, tato "validizace" není a třeba na francouzských, britských nebo předních belgických značkách je to vidět - různý font, různá kvalita...
Takže ano, v Německu by nebyl problém zavést zcela náhodně generované značky, jejich systém výroby je proto jako stvořený. Ale oni mají rozum na to, aby to nezaváděli.
Mimochodem, stejná technologie výroby jako v Německu je i u nás. Jen s tím rozdílem, že značky nelisuje ručně jednotlivec přímo zákazníkovi, ale razí se na automatizovaném stroji, který sám vyměňuje šablony se znaky (i z toho důvodu si myslím, že ono náhodné generování by znamenalo komplikaci oproti sekvenčnímu) podobně jako naskakují čísla na analogovém počítadle tachometru a jsou dodávány v sériích úřadům. Přesnou podobu onoho stroje neznám, protože, bohužel, všechny žádosti o exkurzi do výroby Hicon ignoruje a tváří se, že je vše přísně tajné (ačkoli v Evropě se do výroby značek dá dostat celkem běžně).
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Martin_L píše:
hh píše:Díky moc za zajímavý a věcný příspěvek. Pokud o tom něco víte, případně lidi na příslušném úřadě znáte (?) nevíte, jestli je to opravdu a zcela "náhodně generované" jak píšete nebo jejich letité znalosti a argumenty někdo vyslechl, teprve vyslechne ... ? Není to jen tak zmatlané médii jak to tak bývá, ale v reálu v tom nějaký pořádek bude?
Bohužel, já a moji přátelé ze Sdružení přátel značek, o. s. jsme hobbysté, které toto téma zajímá jako koníčka a nemáme jej v náplni práce. Tím pádem nás ale baví shromažďovat informace a tom, jak se to dělá třeba v cizině a dokázali bychom příslušným osobám (které samozřejmě nejsou hobbysty, ale úředníky, kteří plní jen jeden z mnoha úkolů) poradit. Bohužel naše snahy o předkládání návrhů zůstávají zatím nevyslyšeny. Pokud by někdo ze zde přispívajících věděl o nějaké cestičce k odpovědným lidem na ministerstvo, budu za ni velmi rád.
Jinak se domnívám, že změna, která zruší kraje a zavede anonynmí celostátní značky je pravděpodobná. Nápad na náhodné generování je mnohem méně reálný, ale jeho zavedení není zcela vyloučené.
Já se ptal i proto, že při minulé změně (2001?) byla média plná informací, že značky budou vypadat tak, že bude možná jakákoliv kombinace s tím, že první písmeno ať je kde je znamená kraj, tudíž i např. 123456A. Ale pak v tom nějaký systém byl, 1A2 3456. Tak si myslím, že to teď bude také jinak, než NEsystém typu DS876TE jak pomatlaná média píší.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

hh píše:Já se ptal i proto, že při minulé změně (2001?) byla média plná informací, že značky budou vypadat tak, že bude možná jakákoliv kombinace s tím, že první písmeno ať je kde je znamená kraj, tudíž i např. 123456A. Ale pak v tom nějaký systém byl, 1A2 3456. Tak si myslím, že to teď bude také jinak, než NEsystém typu DS876TE jak pomatlaná média píší.
To se nějak vykrystalizuje, něco zjistíme.

Hlavním argumentem, který Vám však nějak zapadl, je skutečnost, že značku budu moci mít doživotně, tj. budu ji moci přenášet z auta na auto a to ušetří z rozpočtu MD desítky miliónů Kč/rok.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Mike

Příspěvek od Mike »

jste si jist tou úsporou ?
RZ v SRN stála myslím do 20E, což ve srovnání s našimi 800,- je docela nepoměr
teoreticky poklesne počet úkonů spojených s registrací, ale přeci nevěříte tomu, že ty úřednice propustí
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
martini
VIP

Příspěvek od martini »

O úředníky taky jde, ale hlavně faktické náklady na výrobu těch tabulek, ty by poklesnout měly.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Mike píše:jste si jist tou úsporou ?
RZ v SRN stála myslím do 20E, což ve srovnání s našimi 800,- je docela nepoměr
teoreticky poklesne počet úkonů spojených s registrací, ale přeci nevěříte tomu, že ty úřednice propustí
U nás zaplatím 800,- za všechno a dostanu sadu značek. V Německu zaplatíte 26 EUR za samotnou registraci (dalších 10,20 pokud si chcete vybrat značku podle svého), jenže pak si musíte ještě někde nechat vyrobit značky a za ty dáte 12 nebo také 32 EUR (cena stanovená není, záleží čistě na tržních principech). Což mi při současném kurzu vychází na 950 korun pokud narazím na opravdu levného raziče. Tam, kde není konkurence vás tak celé přihlášení může přijít také na patnáct set.
Ale nemyslím si, že se nějak podstatně zjednoduší administrativní náročnost úkonů na registru. Jak podotkl martini, úspora má být především v ušetřeném plechu, tedy že se vyrobí a spotřebuje méně značek než dnes. Což je reálný předpoklad.
hh píše:Já se ptal i proto, že při minulé změně (2001?) byla média plná informací, že značky budou vypadat tak, že bude možná jakákoliv kombinace s tím, že první písmeno ať je kde je znamená kraj, tudíž i např. 123456A. Ale pak v tom nějaký systém byl, 1A2 3456. Tak si myslím, že to teď bude také jinak, než NEsystém typu DS876TE jak pomatlaná média píší.
Ano, máte pravdu, v roce 2001 byl nový systém označování vozidel prezentován jako nevyčerpatelný a variabilní, ale naštěstí si někdo uvědomil, že je potřeba držet nějaký formát. Zvolená verze sice není zrovna šťastná, ale je to lepší, než úplný chaos. Takže také doufám, že současné mediální výkřiky o náhodném generování skončí podobně jako před více než deseti lety proklamace o "supersystému", který je nekonečný.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

martini píše:Hlavním argumentem, který Vám však nějak zapadl, je skutečnost, že značku budu moci mít doživotně, tj. budu ji moci přenášet z auta na auto a to ušetří z rozpočtu MD desítky miliónů Kč/rok.
Tak to by je museli razit z nějakýho onačejšího materiálu, zejména tu přední -- nesmíte s tim nabourat (ani z viny někoho jinýho), nesmí vám do ní každou chvíli nějakej parkovač nacouvat koulí, na otření barvy z ražby stačí i nacouvání nárazníkem, a nesmí vám na rigolu nikdy upadnout. Minulý auto mělo přední po šesti letech skoro nečitelnou a to jsem ji za tu dobu několikrát rovnal a opravoval odolnym fixem, současný má po dvou letech novou z důvodů uvedených v bodě jedna .. pokud to auto nestojí celej život, ve stodole je značka při současný montáži a poměrech ve městě to první na ráně 8-)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

To je pravda, na fabce je značka od roku 2001 a je už dost špatně čitelná a pod dvou nehodách už dosti zvlněná, takže na další auto by přišla jen těžko.
Ale spíš bych usuzoval, že ten návrh je myšlen tak, že doživotně bude člověk moci mít to číslo v registru, samotnou značku bude třeba obnovovat, samozřejmě za nemalý obnos. 8-)
R48 -> D48 se podařilo!
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Martin z Ostravy píše:Ale spíš bych usuzoval, že ten návrh je myšlen tak, že doživotně bude člověk moci mít to číslo v registru, samotnou značku bude třeba obnovovat, samozřejmě za nemalý obnos. 8-)
Ano, jedna z věcí, které by se měly zavést je možnost si za určitý poplatek (bylo by logické, aby to bylo méně než za celé nové přihlášení :) ) nechat vyrobit duplikát značky výměnou za odevzdání staré poškozené. Jsme jednou z mála zemí, kde taková možnost není a i dnes, kdy se ještě značka nedědí z auta na auto by se užila. Zejména autobusy, které často projíždějí myčkou, mají ze značky zcela smytou barvu i po dvou, třech letech.
jonáš píše:Tak to by je museli razit z nějakýho onačejšího materiálu, zejména tu přední
Pokud by se vám někdy dostala do ruky švýcarská tabulka poznávací značky, tak první, co vás zaujme je její hmotnost. Narozdíl od "papírového" plechu ve zbytku Evropy je švýcarská značka pořádný kus železa. U nich se dá přesouvat z auta na auto už od roku 1932. Od té doby také nijak nezměnili systém číslování (my máme od toho roku už 6.).
viky

Příspěvek od viky »

Potkal jsem kamion,který měl značku začínající 4Z4..... Na tom by nebylo samozřejmě nic divného,kdyby font písmene i číslic nebyl evidentně polského typu,který dobře znám.Naschvál jsem zastavil,couvl,abych se ujistil,že ,má vlevo proužek CZ a ne PL.
Je toto možné?Myslel jsem,že font na RZ je normalizovaný a přesně daný... :shock:
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

fotku nemáš?
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

viky píše:Potkal jsem kamion,který měl značku začínající 4Z4..... Na tom by nebylo samozřejmě nic divného,kdyby font písmene i číslic nebyl evidentně polského typu,který dobře znám.Naschvál jsem zastavil,couvl,abych se ujistil,že ,má vlevo proužek CZ a ne PL.
Je toto možné?Myslel jsem,že font na RZ je normalizovaný a přesně daný... :shock:
Možné to bohužel je, protože policie téměř nekontroluje pravost tabulek poznávací značky. Především u dálkových autobusů a kamionů je běžné, že místo ztracené značky si nechá vyrobit takovouto napodobeninu, zejména v Polsku nebo Německu, případně plastovou náhražku přímo tady v ČR (možná si vzpomenete na Bártovu samolepku). Jediný možný postup je nahlásit ztrátu a obdržet značky nové, ale to přináší určité komplikace. Nicméně za nedbalost (každá ztráta značky je nedbalým upevněním, teď nemluvím o krádeži) se platí... Takovýchto "fakeů" v poslední době přibývá, asi by to chtělo se na ně zaměřit více než třeba na lékárničky. Asi před dvěma týdny jsem policii hlásil auto s oběma falešnými plastovými náhražkami značek i s přesným popisem a místem, kde to auto stojí. A stojí tam stále...

Font českých RZ je normalizovaný a daný, jeho současná podoba se používá od roku 1994 (přičemž se mírně vyvíjí, např. v roce 2006 došlo k úpravě písmene "R"). Jedná se ale stále jen o "evoluci" fontu z roku 1953 (v ČSR zavedeny centrálně vyráběné ražené značky), který je přímou odvozeninou z do té doby používaného německého fontu DIN 1451, který se k nám dostal za Protektorátu.
viky

Příspěvek od viky »

mbmat píše:fotku nemáš?
bohužel ne,neměl jsem mobil.ale už jsem ten kamion jednou u nás potkal(tehdy mě to taky trklo,ale nebyl jsem si jistý,jestli to přece jen není polák),tak třeba se ještě podaří...
Mike

Příspěvek od Mike »

ražení v německu už je problém, resp. daj se přemluvit ke starým značkám - bez EU proužku
nové nechtějí dělat
proč to lidi dělaj ?
přesně proto, že ta značka nestojí 800,- ale o tu zas někdo vyvrátí :evil:
NoOne
Bydliště: In the Czech Republic, yet right in the middle of Germany

Příspěvek od NoOne »

Neoriginalni spz tolerujou po cely evrope. Kdyz v patek ukradnou kamionu ve spanelsku spz, minimalne do druhyho dne by tam musel cekat na novou (u nasich tabulek jeste dyl). Kamion se musi tocit, holt ho nekolikrat cestou zkontrolujou, ale nejak to resit ? Jen vyhazovani penez pro byrokracii.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

NoOne píše:Neoriginalni spz tolerujou po cely evrope.
Napodobenin poznávacích značek je nejvíce u nás, na Slovensku a v Polsku. V zemích bývalé Jugoslávie je potkáte vyjímečně, v Itálii téměř vůbec a ve Švýcarsku a Rakousku by si to nikdo nedovolil.
NoOne píše:Kdyz v patek ukradnou kamionu ve spanelsku spz, minimalne do druhyho dne by tam musel cekat na novou (u nasich tabulek jeste dyl). Kamion se musi tocit, holt ho nekolikrat cestou zkontrolujou, ale nejak to resit ?
Jedna věc je dojet s kamionem ze Španělska bez značek a tady si vyřídit nové a jiná věc je nechat si někde vyrobit napodobeninu. To druhé je časově asi tak stejně náročné jako zajít si na úřad pro nové značky.
NoOne píše:Jen vyhazovani penez pro byrokracii.
Když ztratíte občanku, tak si taky doma na tiskárně vyrobíte novou?

Mimochodem, když vám někdo ukradne značky, tak obvykle proto, aby s nimi prováděl něco nekalého (sběratelé z provozních aut značky neberou). Nejčastěji je to kvůli ujetí od čerpací stanice bez placení. A nevím, jestli je lepší krádež nenahlásit a pak pokaždé, když s autem někdo něco provede "v tom lítat" anebo "vyhodit peníze pro byrokracii" a vyřídit si značky nové.
Mike píše:ražení v německu už je problém, resp. daj se přemluvit ke starým značkám - bez EU proužku
nové nechtějí dělat
proč to lidi dělaj ?
přesně proto, že ta značka nestojí 800,- ale o tu zas někdo vyvrátí :evil:
Když jsem si v Německu nechal vyrobit jednu značku (jen tak, domů na zeď), tak mě přišla na 16 EUR, což je asi tak polovina sumy za sadu nových. Opravdu to za to stojí? Nestěžujme si pak, že máme ve státě bordel, když si ho tu děláme sami. Když můžou Nizozemci, Dánové, Rakušané a další pochopit, že na auto patří jen státem vyrobené tabulky, tak se to snad můžeme naučit také. Kromě toho, kdo značku ztratí, tak je to většinou jeho vlastní blbostí, že není schopen se jednou za čas podívat na nárazník, jestli mu někdo při parkování "nenačal" plastový rámeček. A za blbost se zkrátka platí...
P_V

Příspěvek od P_V »

Martin_L píše:...Kromě toho, kdo značku ztratí, tak je to většinou jeho vlastní blbostí, že není schopen se jednou za čas podívat na nárazník, jestli mu někdo při parkování "nenačal" plastový rámeček. A za blbost se zkrátka platí...
Blbost je hlavně ta, že značka se nemůže montovat na šroubky. Ty se jen tak načnout nedají.
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Opravdu nemůže? Já mám zato, že jednu doby byly šroubky dokonce povinné a i teď je možné je použít, pouze hlavička musí být zabarvená/mít čepičku a šrouby nesmí narušovat znaky...?
adamos

Příspěvek od adamos »

Blbost je hlavně ta, že značka se nemůže montovat na šroubky. Ty se jen tak načnout nedají.
Už na třetím autě mám přední RZ přidělanou čtyřmi šrouby, v každém rohu jeden. Okoukal jsem to kdysi v Německu. A světe div se - za těch 10 let mě ani jednou neupadla :-)
Naposledy upravil(a) adamos dne 27.1.2012 1:21:11, celkem upraveno 1 x.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Mám na autě značku jen na cvaklou v rámečku a světe div se, nikdy jsem ji neztratil. :P
R48 -> D48 se podařilo!
AF-1

Příspěvek od AF-1 »

Martin_L píše:Když ztratíte občanku, tak si taky doma na tiskárně vyrobíte novou?
V Nemecku si jich muzete nechat vyrobit treba padesat do zasoby. Dokonce ruzne dlouhe (maji-li mene znaku) a u ruznych razicu. Platne jsou jenom ty, na kterych je nalepena uredni nalepka. Kolikrat se me v Nemecku uz ptali, proc nemam nejakou nalepku i na predni RZ...
Jestli vam nechaji stare znacky i v pripade kradeze (tedy ne poskozeny kus za novy), to si uz nejsem jisty.
adamos

Příspěvek od adamos »

AF-1 píše:
Martin_L píše:Když ztratíte občanku, tak si taky doma na tiskárně vyrobíte novou?
V Nemecku si jich muzete nechat vyrobit treba padesat do zasoby.
Ano, ale na autě smíte mít jenom tu s úřední nálepkou. Takže německý TIRák ve Španělsku bude řešit stejný problém, jako český tirák.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

jannnn píše:Opravdu nemůže? Já mám zato, že jednu doby byly šroubky dokonce povinné a i teď je možné je použít, pouze hlavička musí být zabarvená/mít čepičku a šrouby nesmí narušovat znaky...?
Ano, značka se u nás (opět) přišroubovat může, ale jen tak, aby uchycení nepozměňovalo znaky.
AF-1 píše:V Nemecku si jich muzete nechat vyrobit treba padesat do zasoby. Dokonce ruzne dlouhe (maji-li mene znaku) a u ruznych razicu. Platne jsou jenom ty, na kterych je nalepena uredni nalepka. Kolikrat se me v Nemecku uz ptali, proc nemam nejakou nalepku i na predni RZ...
Jestli vam nechaji stare znacky i v pripade kradeze (tedy ne poskozeny kus za novy), to si uz nejsem jisty.
Značek si můžete nechat vyrobit kolik chcete, ale můžete je použít nanejvýš na nosič na kola nebo si s nimi označit parkovací místo. Na autě můžete mít jen tabulku označenou úřední nálepkou a tu vám dají jen na první sadu. Když jednu z nich ztratíte, tak máte smůlu, stejně tak v případě krádeže - dostanete novou kombinaci znaků a vše zaplatíte znova (a není to jen 800,- korun).
Francouzi a Britové nic takového neřeší. Úřad přidělí kombinaci znaků a majitel si značky nechává vyrábět (nebo si je může vyrobit sám, ale musí dodržet určité parametry, tedy vpodstatě systém, který u nás platil v letech 1906 - 1953), může je ztrácet jak chce, nikdo to nehlídá...
Nizozemci na to jdou jinak. Za ztracenou nebo ukradenou značku vydají duplikát, který je označený malým pořadovým číslem (foto zde). Platná je jen ta značka, která má nejvyšší pořadové číslo (existuje o tom záznam v registru).
Mike

Příspěvek od Mike »

přátelé, kupte si tohle, tam se dočtete spoustu odpovědí na téma "cizinec ztratil značku"
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 309#p61309
krom oho je tam i hezký závěr s poděkováním všem kdo se na knize podílel, velmi poučné :kladivo:
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“