Modernizace D1 všeobecně
Re: Modernizace D1
jenom co vím, tak oprava 1 km dálnice v jednom pruhu prej cca 50 milionů - tak mi to bylo řečeno na řsd jsem se na to nedávno ptal, mě to zajímalo ... řekli mi, že se v průběhu 3 let opraví pravý jízdní pruh v délce si 9 km z holubice do vyškova a na zbytek už prachy nebudou a že prej za těch cca 9 km zaplatí kolem 450 milionů korun a že prej mají normativně dané 50 mega za 1 km ... tak to i odpovídá no... - jinak spravovat budou směr brno - ova
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
V průběhu celoživotního cyklu (30 let) v projektech PPP vychází opravdu hrubě přes palec nenáročný úsek na průměrnou částku, která by se měla vynakládat, 4 mil. Kč/km/rok v dnešních cených, na údržbu a opravy. Jedná se o úsek bez dlouhých mostů a tunelů, jinak by to samozřejmě bylo více. V ČR ročně: na 1200 km sítě připadá: 1,2 mld. Kč na údržbu (1 mil. Kč/km) a cca 1,7 mld. Kč na opravy (1,4 mil. Kč/km), tedy suma 2,4 mil. Kč/rok a z toho samozřejmě pak plynou stavy jako jsou na D1. Průměr by se teď mohl vylepšit, pokud se podaří udržet prioritu pro modernizaci D1 (cca těch 1,6 mld. Kč/rok by dorovnalo to průměrné číslo na ty +/- 4 mil. Kč/km.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Království a půl princezny za 511.
Na webu ministerstva dopravy jsem objevil oznámení o zahájení stavebního řízení - D1, stavba: "D1, modernizace - úsek 05 - MÚK Šternov (exit 41) -MÚK Psáře (exit 49)". Vyvěšeno dnes.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
ŘSD chce v červenci zahájit modernizaci pěti úseků D1
vydáno: 20.01.2012, 11:30 | aktualizace: 20.01.2012 11:42
Tweet ?
Praha - Ředitelství silnic a dálnic chce v červenci zahájit stavební práce na rozsáhlé modernizaci dálnice D1 Praha - Brno. Stavět by se mělo na prvních pěti úsecích z celkem 21. Celá modernizace mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru má běžet postupně do roku 2018. ČTK to řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.
"Projektové a přípravné práce směřují k zahájení stavebních prací v červenci 2012, a to za předpokladu bezkolizního průběhu stavebních řízení a výběrového řízení na zhotovitele stavby," uvedla mluvčí. Nejdále je příprava úseků Šternov - Psáře, Loket - Hořice, Větrný Jeníkov - Jihlava, Lhotka - Velká Bíteš a Velká Bíteš - Devět Křížů v celkové délce 39 km.
Celý projekt modernizace D1 ředitelství připravuje tak, aby splňoval parametry projektů spolufinancovatelných z prostředků EU. Celková výše je podle Ledvinové předmětem jednání na úrovni ministerstva dopravy. V minulosti se objevily informace, že prostředky EU nebude v tomto případě možné použít, protože jsou určeny jen na výstavbu nových komunikací. Na modernizaci dálnice je v plánu staveb dopravní infrastruktury vyčleněno 23,6 miliardy korun.
"Přestože tento scénář nepředpokládáme, strategický význam a technický stav této komunikace neumožňuje další zásadní odklad modernizace a bylo by tudíž nutné hledat jiné finanční zdroje," doplnila mluvčí.
http://www.financninoviny.cz/zpravodajs ... -d1/743663
vydáno: 20.01.2012, 11:30 | aktualizace: 20.01.2012 11:42
Tweet ?
Praha - Ředitelství silnic a dálnic chce v červenci zahájit stavební práce na rozsáhlé modernizaci dálnice D1 Praha - Brno. Stavět by se mělo na prvních pěti úsecích z celkem 21. Celá modernizace mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru má běžet postupně do roku 2018. ČTK to řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.
"Projektové a přípravné práce směřují k zahájení stavebních prací v červenci 2012, a to za předpokladu bezkolizního průběhu stavebních řízení a výběrového řízení na zhotovitele stavby," uvedla mluvčí. Nejdále je příprava úseků Šternov - Psáře, Loket - Hořice, Větrný Jeníkov - Jihlava, Lhotka - Velká Bíteš a Velká Bíteš - Devět Křížů v celkové délce 39 km.
Celý projekt modernizace D1 ředitelství připravuje tak, aby splňoval parametry projektů spolufinancovatelných z prostředků EU. Celková výše je podle Ledvinové předmětem jednání na úrovni ministerstva dopravy. V minulosti se objevily informace, že prostředky EU nebude v tomto případě možné použít, protože jsou určeny jen na výstavbu nových komunikací. Na modernizaci dálnice je v plánu staveb dopravní infrastruktury vyčleněno 23,6 miliardy korun.
"Přestože tento scénář nepředpokládáme, strategický význam a technický stav této komunikace neumožňuje další zásadní odklad modernizace a bylo by tudíž nutné hledat jiné finanční zdroje," doplnila mluvčí.
http://www.financninoviny.cz/zpravodajs ... -d1/743663
Co me se tyce, tak nejvice to preju te casti Lhotka-Devet krizu... Ta je zaprve potreba jako sul (snad nejvic ze vsech vyse jmenovanych), ale hlavne je tak zhruba uprostred toho dlouhyho naprosto otresnyho useku...
Já to nejvíc přeju úseku Humpolec-Vyškov.
Tak samozrejme, ze bych nejradeji videl to cele v cajku. No ale tesme se z malickosti....Aspon to, o cem jsem psal vyse...hh píše:Já to nejvíc přeju úseku Humpolec-Vyškov.
MD se snaží rychle, ŘSD podalo dle mých informací žádosti celkem na pět úseků v půlce ledna, už jsou zveřejněny 3 úseky...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
AD Lhotka-Bíteš
Cca v tomhle úseku (http://www.mapy.cz/s/2Uf6) směr Brno byl CB vyměněn a je IMHO ve velice dobrém stavu. Jakým způsobem se ho dotkne modernizace?
Cca v tomhle úseku (http://www.mapy.cz/s/2Uf6) směr Brno byl CB vyměněn a je IMHO ve velice dobrém stavu. Jakým způsobem se ho dotkne modernizace?
Je to všechno bez výjimek: vše nové, D28, kabely, svodidla ...
No zrovna tenhle novější CB už podle mě zas tak extra kvalitní není, mnohem lépe je na tom kratičký kousek o pár kilometrů dřív ve směru na Prahu. Možná je lepší, že když už to bude celý rozkopaný tak ať se vymění všechno co je starší než pár let... Spíš by mě zajímalo jak je na tom šířkově nový CB u Velkého Meziříčí ve směru na Brno? Je asi 2 roky starý a hned vedle je protihluková stěna. Tuším, že při uzavírce mostu v druhém pásu zde nebyly 4 zúžené pruhy ale jen 3. Rozšiřovat není kam, to se pak posune celá osa dálnice a dolepí se to z vnitřní strany nebo se to nechá tak jak to je??? Sice tenhle úsek není ještě na pořadu dne ale bourat takhle nový CB by byla škoda...
Ano, pár km nových je: tento co píšete (nevím jistě, jestli je D26,5 nebo D28, spíš 26,5), pak na Prahu mezi letištěm a Měřínem (ten vím jistě, že již 28 je!) asi dva roky, pak cca 10 let na Brno asi 5 km před Měřínem atd. Každopádně ten 28 by si zasloužil nechat, ale to se bude řešit až na ten úsek dojde řada.
Protihlukovky, skály, některé mýtné brány atp. se řeší na úkor střeďáku. Pokud zrovna ve střeďáku není pilíř nebo portál, tak to zas tak nevadí.
Protihlukovky, skály, některé mýtné brány atp. se řeší na úkor střeďáku. Pokud zrovna ve střeďáku není pilíř nebo portál, tak to zas tak nevadí.
Oznámení o záhájení stavebního řízení na stavbu "D1 Modernizace - úsek 22 - EXIT 162 Velká Bíteš - EXIT 168 Devět Křížů"
Jsou tedy již zahájena stavební řízení na všech pět úseků, které byly dříve avizovány.
Jsou tedy již zahájena stavební řízení na všech pět úseků, které byly dříve avizovány.
skvělá zpráva - popravdě se těším, až budou vydána všechna stavební povolení - hádám, že u rekonstrukce žádný archeologický průzkum probíhat nebude né? takže se pouze vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele všech 5ti staveb a začne se stavět - PS: to bude 5 různých zhotovitelů, nebo 1 zhotovitel, který zhotoví všech 5 staveb? nemá někdo info?
5 různých souteží = 1-5 zhotovitelů. Nesmí se nikdo odvolat atd.
tak s odvoláním nepočítám
to snad ani ten největší ekoaktivista neudělá 
U soutěží na zhotovitele se odvolávají neuspěšní uchazeči.
Tak to vypadá, že v rámci modernizace nebude na sjezdu 112 dobudovaná chybějící rampa
A to je spatne?Petr61 píše:Tak to vypadá, že v rámci modernizace nebude na sjezdu 112 dobudovaná chybějící rampa
Pokud by se jednalo o sjezd na dvouproudou komunikaci, tak by to snad tak nevadilo. Pokud se jedná o sjezd na 4 proudou silnici 38. která je velmi frekventovaná, tak to je velmi nebezpečné pro všechny, kteří odbočují na Jihlavu. Jediným řešením pro bezpečnost je vybudování chybějící rampy pro sjezd na Jihlavu a zároveň nájezd na Prahu. Proč to tehdy nepostavili nevím, ale v dnešním hustém provozu tato rampa chybí čím dál tím víc. Doufal jsem, že to v rámci přestavby dobudují....