Jak jezdíme
Re: Jak jezdíme
nic dramatického jsem tam neviděl, nikdo nebyl omezen o ohrožení ani nemluvě
čili klasicky, "materiální aspekt přestupku nenalezen"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Pokud tím myslíte, že nikoho v protisměru nezahnali do příkopu, tak naštěstí nezahnali. Ale krásně to ukazuje, jak umíme předjíždět přes plnou čáru cca 200m před místem, kde vznikne druhý pruh na pohodlné předjetí. Ale to by bylo asi 3s zdržení, to přece nejde.Mike píše:nic dramatického jsem tam neviděl, nikdo nebyl omezen o ohrožení ani nemluvě
zde jde hlavne o tyto dva problemy:
a) predjizdene auto v predu odbocuje z hlavni, krasne videt zde
http://www.youtube.com/watch?v=Fh_pePvkQWM
b) auto odbocuje z vedlejsi, ktera je vpravo z pohledu ridice kamionu z hlavni, na tu hlavni doleva, protoze vidi pomale jedouci kamion, ma dost casu odbocit, ale v polovine odbocovaciho manevru bum, narazi do nej trotl z leva (bohuzel, nemuzu najit video)
oba uvedene pripady a+b jsou, jak jsem jiz uvedl, tak tretina mnou zaznamenanych bouracek. s b-ckem maji bohuzel smulu hlavne motorkari.
pokuta 500 Kc je vysmech, ridic z 1:20 by zaslouzil z fleku pokutu tak 50tis.
b) auto odbocuje z vedlejsi, ktera je vpravo z pohledu ridice kamionu z hlavni, na tu hlavni doleva, protoze vidi pomale jedouci kamion, ma dost casu odbocit, ale v polovine odbocovaciho manevru bum, narazi do nej trotl z leva (bohuzel, nemuzu najit video)
oba uvedene pripady a+b jsou, jak jsem jiz uvedl, tak tretina mnou zaznamenanych bouracek. s b-ckem maji bohuzel smulu hlavne motorkari.
-
Ondra O.K.
Velmi nehezke - je jasne videt nebezpecnost ctyrpruhovych nedelenych silnic
http://www.stream.cz/video/665957-otres ... ci-riskuje
http://www.stream.cz/video/665957-otres ... ci-riskuje
No já nevím, na dvoupruhu by to bylo uplně to samé 
v daném případě za to může stav komunikace, nikoli počet pruhů
To je strašná hloupost - prostě když neumím jezdit na ledu (sněhu), tak zpomalím a přizpůsobím se - nebo myslíte, že se ten borec z Navary oklepal a šel si stěžovat, že nebylo posypané? Bohužel bylo pouze v jeho silách fatální nehodě předejít. Stav komunikace je věc proměnlivá nikoliv konstantní a je tedy třeba se přizpůsobit. Podobné nesmysly píšou novináři, že za nehodu může náledí, sníh, počasí ap.Mike píše:v daném případě za to může stav komunikace, nikoli počet pruhů
No to tak úplně pravda není, přesně takováto nehoda by se na dvojpruhu stala jen stěží, ale i tam by mohl skončit ve stromě, nebo do toho kamionu narazit čelně. Ten nedělený čtyřpruh je nebezpečný hlavně v tom, že lidé mají tendenci se tam chovat jako na dálnici, tedy klidně jezdit 130 anebo taky třeba 150 jak jsou na dálnici zvyklí.Mike píše:v daném případě za to může stav komunikace, nikoli počet pruhů
Bohužel tohle je víc než co jiného důsledkem toho, že v těchto místech nestojí D nebo R, která tam měla být už před dvaceti lety. To je taky důvod, proč tohle nebývá takový problém v západních zemích (a odtud taky pramení nesprávný názor, že se tam jezdí slušněji), protože tam když někdo jede 300 km štreku, zpravidla jede po moderní vícepruhové komunikaci a ne po okresce, která pamatuje krále Klacka, jako u nás. U nás je to tak, že se na těhle přetížených silnicích I. třídy předjíždí jak to jde, protože opak znamená, že se potáhnu za něčím, co jede s bídou 60 km/h dalších třeba 20 km. Pak jsou z toho nehody.MPMP píše:Pokud tím myslíte, že nikoho v protisměru nezahnali do příkopu, tak naštěstí nezahnali. Ale krásně to ukazuje, jak umíme předjíždět přes plnou čáru cca 200m před místem, kde vznikne druhý pruh na pohodlné předjetí. Ale to by bylo asi 3s zdržení, to přece nejde.Mike píše:nic dramatického jsem tam neviděl, nikdo nebyl omezen o ohrožení ani nemluvě
Jinak na tom videu ale nikdo nepředjížděl nijak zvlášť nebezpečně, tj. natěsno, s malým rozdílem rychlosti (to je taky velmi závažný prohřešek, i když ho nikdo nepokutuje) nebo tam, kde nemá dostatečný rozhled.
Zákon ale ani v jednom z těch případů předjíždění nezakazuje (případná plná čára je samozřejmě něco jiného), byť je sám pokládám za velmi rizikové.vaclav píše:zde jde hlavne o tyto dva problemy:
Pokud tam plná čára není, je u případu a) otázka, kdy dal odbočující řidič znamení o změně směru jízdy a kde v tu dobu byl předjíždějící. Pokud to znamení dal až po zahájení předjíždění, je vinen řidič odbočujícího vozidla a o případné spoluvině předjíždějícího by se dalo uvažovat pouze v případě, kdyby ten předjíždějící sám něco opravdu závažně porušil, např. by je rychlostí podstatně vyšší, než je povolená, nebo to bylo přes tu plnou čáru apod.
Případ b) je horší, protože tam opravdu nemusí být ten předjíždějící přes kamion vidět. Ten případ bude tím horší, čím bude vyšší rozdíl rychlostí mezi kamionem a předjíždějícím. Přesto to zpravidla bude vina toho na vedlejší, protože on musí dávat přednost a předjíždějící má spoluvinu zejména pokud jel rychle, nebo to bylo přes plnou.
dobre uvahy, kazda krizovatka by mela mit aspon svislou znacku, obycejne vyjezdy jsou pak castecne chraneny treba snizenim rychlosti atp.pivko píše:
Zákon ale ani v jednom z těch případů předjíždění nezakazuje (případná plná čára je samozřejmě něco jiného), byť je sám pokládám za velmi rizikové.
Pokud tam plná čára není, je u případu a) otázka, kdy dal odbočující řidič znamení o změně směru jízdy a kde v tu dobu byl předjíždějící. Pokud to znamení dal až po zahájení předjíždění, je vinen řidič odbočujícího vozidla a o případné spoluvině předjíždějícího by se dalo uvažovat pouze v případě, kdyby ten předjíždějící sám něco opravdu závažně porušil, např. by je rychlostí podstatně vyšší, než je povolená, nebo to bylo přes tu plnou čáru apod.
Případ b) je horší, protože tam opravdu nemusí být ten předjíždějící přes kamion vidět. Ten případ bude tím horší, čím bude vyšší rozdíl rychlostí mezi kamionem a předjíždějícím. Přesto to zpravidla bude vina toho na vedlejší, protože on musí dávat přednost a předjíždějící má spoluvinu zejména pokud jel rychle, nebo to bylo přes plnou.
nicmene policejni akce se prave zamerila na krizovatku, kde ta plna (a asi i svisla znacka) JE.
hodne mne udivilo, ze zrejme malokdo pochopil prave ucel ty akce a nebezpecnost predjizdeni na krizovatce!
Jaká svislá značka? U nás se na normální křižovatce při jízdě po hlavní předjíždět smí, pokud není místní úpravou stanoven opak.vaclav píše:[dobre uvahy, kazda krizovatka by mela mit aspon svislou znacku, obycejne vyjezdy jsou pak castecne chraneny treba snizenim rychlosti atp.
nicmene policejni akce se prave zamerila na krizovatku, kde ta plna (a asi i svisla znacka) JE.
hodne mne udivilo, ze zrejme malokdo pochopil prave ucel ty akce a nebezpecnost predjizdeni na krizovatce!
A když někdo začne předjíždět na přerušované čáře a najednou se objeví plná, tak co s tím? Když už chybí k předjetí jenom kousek, tak je určitě bezpečnější předjetí dokončit...
To je podle mě typický případ situace, kdy by materiální znak přestupku měl být aplikován. Samozřejmě jen za předpokladu, že jsem neomezil ani neohrozil nikoho v protisměru. Na druhou stranu u některých vozidel na tom videu je jasné, že museli konec přerušovaný vidět už v okamžiku zahájení předjíždění.Kubajsu píše:Jaká svislá značka? U nás se na normální křižovatce při jízdě po hlavní předjíždět smí, pokud není místní úpravou stanoven opak.vaclav píše:[dobre uvahy, kazda krizovatka by mela mit aspon svislou znacku, obycejne vyjezdy jsou pak castecne chraneny treba snizenim rychlosti atp.
A když někdo začne předjíždět na přerušované čáře a najednou se objeví plná, tak co s tím? Když už chybí k předjetí jenom kousek, tak je určitě bezpečnější předjetí dokončit...
Taky nevíme, jak to cajti posuzovali, komu z nich dali (a jakou) pokutu, komu třeba jen vynadali atd. Na tom videu je těch situací víc, některé podle mě na pokutu nejsou v žádném případě - jako třeba to, že se někdo zařazoval zrovna na tom kousku, kde se přerušovaná změnila v plnou, aby pak začal ten stoupací dvoupruh, jiné, jako ono předjíždění přes plnou v křižovatce určitě ano.
jsem starsi ridic s praxi, nikdy nepredjizdim na zadne krizovatce z mnou uvedenych 2 duvodu.Kubajsu píše: U nás se na normální křižovatce při jízdě po hlavní předjíždět smí, pokud není místní úpravou stanoven opak.
Jsem mladší řidič a přestože rychlostní limity si někdy "přizpůsobuji", v křižovatce také nepředjíždím s vyjímkou výjimečně dobrých rozhledových poměrů. Ty situace z videa jsou typické a velice nebezpečné z výše již uvedených důvodů. Obecně předjíždět kamion znamená snížení rozhledových poměrů o min. 40% což v křižovatce může mít fatální následky.vaclav píše:jsem starsi ridic s praxi, nikdy nepredjizdim na zadne krizovatce z mnou uvedenych 2 duvodu.Kubajsu píše: U nás se na normální křižovatce při jízdě po hlavní předjíždět smí, pokud není místní úpravou stanoven opak.
Citace zákona z webu
Zákon o provozu na pozemních komunikacích píše: Předjíždění
§ 17
...
(5) Řidič nesmí předjíždět
a) nemá-li před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí,
b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet,
c) jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích,
d) na přechodu pro chodce a bezprostředně před ním,
e) dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo podle odstavce 1 nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy,
f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí
1. jde-li o předjíždění vpravo podle odstavce 1,
2. jde-li o předjíždění jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku,
3. na hlavní pozemní komunikaci,
4. na křižovatce s řízeným provozem,
g) na železničním přejezdu a v těsné blízkosti před ním.
Já na křižovatce taky nepředjíždím, pokud není dobře vidět na vedlejší (přestože to dle litery lze). Nejsem sebevarh. Lidi často zapomínají, že by se měli kouknout i doprava.
Království a půl princezny za 511.
No ono když na přehlednym místě a s volnym protisměrem začnu předjíždět, tak asi těžko poznám že po pár stovkách metrů začíná plná nebo je křižovatka. Pokud to neni moje cesta do práce, kterou hobluju každej den. A když už jsem vedle kamionu, tak je mi okamžitá informace že začala plná nebo nastala křižovatka celkem k ničemu. Leda že by ty situace byly předzvěstěný aspoň 500 m zpátky a to nebejvaj. Předjíždim-li kamion s nějakym tim bezpečnostnim odstupem, celkem cca 40-50 m délky rychlostnim rozdílem 10 km/h (pokud vyjíždim z "pytle" a musim to naakcelerovat, tak průměrnej rozdíl větší nebude, i kdybych ne konci jel 120), potřebuju cca 15 s, během kterých ujedu vůči matičce zemi nejmíň 400 m .. a na jak daleko vidíte, že ta čára přestává bejt přerušovaná, na stovku? Takže v podstatě si policajti vyrobili účelovou past, jak je u nich dobrým zvykem, a humbuk zvýraznili tim vrtulníkem.vaclav píše: nicmene policejni akce se prave zamerila na krizovatku, kde ta plna (a asi i svisla znacka) JE.
Proč je kolem toho rozšížení na třípruh cca 200 m plný čáry a nezačne až na něm, to mi taky neni z tý situace jasný, účelný to neni v žádnym případě. V podstatě jsou to příklady závad na silničnim značení. Mmch když pojedu na červenou a příčnej směr žádný vozidlo v dohledu, tak to taky žádnej materiální aspekt nenaplňuje. Dtto když přecházim jako chodec.
Na videu je vidět, že neberou ty, co dokončili předjíždění na plné, ale ty co na plné začali. A ta plná je tam právě kvůli křižovatce. Navíc tato uspěchanost dokáže být nebezpečná - v tomto případě stačilo počkat ty 3-4 sekundya 8 rodin by bylo šťastných.jonáš píše:... Takže v podstatě si policajti vyrobili účelovou past, jak je u nich dobrým zvykem, a humbuk zvýraznili tim vrtulníkem.vaclav píše: nicmene policejni akce se prave zamerila na krizovatku, kde ta plna (a asi i svisla znacka) JE.
Proč je kolem toho rozšížení na třípruh cca 200 m plný čáry a nezačne až na něm, to mi taky neni z tý situace jasný, účelný to neni v žádnym případě. V podstatě jsou to příklady závad na silničnim značení...
jednoznačně se na situaci dívá jinak ten, kdo tam jezdí denně
pro náhodného řidiče je ten úsek "nepřehledný" - právě proto, že o nějaké křižovatce, případně následujícího stoupacího pruhu nemá tušení.
pamatuji že po přejezdu z CH do D, kdy ještě nebyla dálnice hotová, byly po obou stranách silnice cedule "dálnice" s cedulkou 4000m pak 2000m apod.
takže řidič věděl, že za nějaké 2-3minuty je na autobánu a nemusí se hnát už teď
tady je lepší naprat co nejvíc zón, zákazů apod. a pojistit to z vrchu vrtulníkem ( letová hodina od 60tKč ) než nějakou informovanost
pro náhodného řidiče je ten úsek "nepřehledný" - právě proto, že o nějaké křižovatce, případně následujícího stoupacího pruhu nemá tušení.
pamatuji že po přejezdu z CH do D, kdy ještě nebyla dálnice hotová, byly po obou stranách silnice cedule "dálnice" s cedulkou 4000m pak 2000m apod.
takže řidič věděl, že za nějaké 2-3minuty je na autobánu a nemusí se hnát už teď
tady je lepší naprat co nejvíc zón, zákazů apod. a pojistit to z vrchu vrtulníkem ( letová hodina od 60tKč ) než nějakou informovanost
"Zjistili pětadvacet přestupků a uložili blokové pokuty v celkové výši necelých 18 tisíc korun," uvedla Šebková.
Zdroj: http://brno.idnes.cz/video-neukaznene-r ... zpravy_bor
dejme tomu, ze jeden sofer dostal 3k a jeden 2k pak zbyva 18-5=13/23 = 565Kc na prestupek.
smesne pokuty!
Zdroj: http://brno.idnes.cz/video-neukaznene-r ... zpravy_bor
dejme tomu, ze jeden sofer dostal 3k a jeden 2k pak zbyva 18-5=13/23 = 565Kc na prestupek.
smesne pokuty!
Jasně. Ruce sekat 
pane, az do vas takovy predjizdejici sofer narazi na krizovatce, kde vy budete vyjizdet z vedlejsi doleva, zabije vam nekoho blizkeho a vy skoncite na voziku, pak paradoxne vas text bude stale platit, jen bude razem prost tech detskych smajliku.
ty pokuty bych nasadil tak radove o nulu navic. tj. vybralo by se 180k a aspon zaplatil ten vrtulnik.
ty pokuty bych nasadil tak radove o nulu navic. tj. vybralo by se 180k a aspon zaplatil ten vrtulnik.
Kdyby vyjížděl z vedlejší doleva, tak by to do něj předně napral i ten předjížděný. 
V případě vyjíždění doprava stejně v obecném případě musí dát přednost vozidlům jedoucím po hlavní. To je strašnej nešvar, když se lidi při tomhle manévru nekoukaj taky doprava, protože není-li značením určeno jinak, na hlavní předjíždět v křižovatce lze. Já to teda nedělám, právě pro případ, kdyby se někdo takový vyskytl.
V případě vyjíždění doprava stejně v obecném případě musí dát přednost vozidlům jedoucím po hlavní. To je strašnej nešvar, když se lidi při tomhle manévru nekoukaj taky doprava, protože není-li značením určeno jinak, na hlavní předjíždět v křižovatce lze. Já to teda nedělám, právě pro případ, kdyby se někdo takový vyskytl.
Království a půl princezny za 511.
Nevrazí. Na rozdíl od někoho, kdo se slepě řídí pravidly (a i několik let neplatnými), tak já se raději 2x rozhlídnu. A kam nevidím, tam nejedu.vaclav píše:az do vas takovy predjizdejici sofer narazi na krizovatce, kde vy budete vyjizdet z vedlejsi doleva
To ovšem stále nic nemění na tom, že pokud pojede kamion zleva, já ho vidím, a mám přehled že ještě před ním v klidu odbočím doleva a neuvidím auto, které ten kamion předjíždí.Kubajsu píše:Nevrazí. Na rozdíl od někoho, kdo se slepě řídí pravidly (a i několik let neplatnými), tak já se raději 2x rozhlídnu. A kam nevidím, tam nejedu.vaclav píše:az do vas takovy predjizdejici sofer narazi na krizovatce, kde vy budete vyjizdet z vedlejsi doleva
To je situace na kterou poukazuje Václav ... teda přepokládám.
Mě už se to totiž stalo ... a to přesně tady. Odbočoval jsem doleva (od zelené k červené vlaječce), zleva jel kamion, odhadem tak 50km/h, dost daleko na to, abych v pohodě odbočil. No a po odbočení jsem zjistil, že ten kamion předjížděl nějakej borec ... a to včetně úmyslu předjet ho i s tím ostrůvkem pro chodce. Oba jsme to ubrzdili, nic se nestalo ... ale ...