[D1] 4708 a 47091 Rudná – Hrušov – Bohumín (průtah Ostravou)

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět
vaclav

Re: 4708 a 47091 Rudná – Hrušov – Bohumín (průtah Ostravou)

Příspěvek od vaclav »

velice zajimave. jestli jsem si to na webu dohledal spravne, pak lanovy most v praze, ktery bylo nutno po 10 letech dramaticky opravit, projektoval stejny expert.... da se z toho neco vyvozovat?
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

Jestli na obou stavbách jsou stejné problémy, tak ten, že z chyb se nepoučil. Již dávno jsem psal, že by se mělo stavět hlavně pro kvalitu a ne pro krásu (nejedná se jen o mosty, ale o celkovou stavební činnost v naší republice. viz. výstavba bytů).
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

A bylo ho nutno opravit kvůli špatnému projektu, nebo kvůli špatně odvedené práce anebo kvůli špatné údržbě? To by si chtělo uvědomit pro začátek než tu začít očerňovat projektanta.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Lenny píše:A bylo ho nutno opravit kvůli špatnému projektu, nebo kvůli špatně odvedené práce anebo kvůli špatné údržbě? To by si chtělo uvědomit pro začátek než tu začít očerňovat projektanta.
nema cenu pouzivat technologie narocne na kvalitni udrzbu v zemi, kde na to neni kapacita/kazen. to je jako darovat me, lajdakovi, narocny zavodni vuz - do mesice mi klekne. takze porad mi z toho vychazi jako vinik projektant, resp. ten, kdo technologii za investora/spravce odsouhlasil. takze souhlas s flaky.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

trosku mi to pripomina ten most v usti - vsechno pekny, ale najednou se spravce drbe na hlave, kde vzit 10mega (rocne? - nevim) na udrzbu.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... nsky-most/
ani nevim, jak to nakonec dopadlo. postavili tam mytnici?
Sosa

Příspěvek od Sosa »

vaclav píše:trosku mi to pripomina ten most v usti - vsechno pekny, ale najednou se spravce drbe na hlave, kde vzit 10mega (rocne? - nevim) na udrzbu.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... nsky-most/
ani nevim, jak to nakonec dopadlo. postavili tam mytnici?
Ne, snažej se ho hodit na stát ( ŘSD ), ale ten ho taky nechce. V současné době to vypadá tak, že ten slavný most lastně nikdo nechce. :cry:
harmonica

Příspěvek od harmonica »

Nedělám si iluze že na vině jsou oba dva subjekty, ale když mi někdo postaví barák který se pi po roce začne rozpad chci aby ho opravil, tečka. Nechápu proč už toto neřeší náš soud a není dávno eurovia potrestaná.
Co mě zaráží však daleko více je, že se nikde nemluví o tom aby Eurovia jakožto mrtvitel D47 už žádné státní peníze nedostal?! Žádné náslekdy krom mediálního provinněí zatím nejsou a myslím že ani nebudou.
BMW E61 530d
Ex. Ford Mondeo 2.0 TDCI

Život je bahno a jen svině v něm umí chodit.
Sosa

Příspěvek od Sosa »

harmonica píše:Nedělám si iluze že na vině jsou oba dva subjekty, ale když mi někdo postaví barák který se pi po roce začne rozpad chci aby ho opravil, tečka. Nechápu proč už toto neřeší náš soud a není dávno eurovia potrestaná.
Co mě zaráží však daleko více je, že se nikde nemluví o tom aby Eurovia jakožto mrtvitel D47 už žádné státní peníze nedostal?! Žádné náslekdy krom mediálního provinněí zatím nejsou a myslím že ani nebudou.
Pokud ti barák postaví dle tvých pokynů a varuje tě, že tam můžou být problémy a ty ho přes to chceš tak, tak co by měl opravovat?
harmonica

Příspěvek od harmonica »

Nejsem si vědom že by stát podepsal smlouvu kde vědomě souhlasí že dalnice bude po roce v dezolatním stavu ;)
Tak či tak ta metafora, měla být spíše mířena na to, že by ti dali do zdi místo cihly či betonu, nějaký ytong plněný bordelem. To by se ti asi taky nelibílo co? :)
BMW E61 530d
Ex. Ford Mondeo 2.0 TDCI

Sosa

Příspěvek od Sosa »

harmonica píše:Nejsem si vědom že by stát podepsal smlouvu kde vědomě souhlasí že dalnice bude po roce v dezolatním stavu ;)
Tak či tak ta metafora, měla být spíše mířena na to, že by ti dali do zdi místo cihly či betonu, nějaký ytong plněný bordelem. To by se ti asi taky nelibílo co? :)
Jenomže to se v tomto případě asi nestalo, spíš že stát chtěl bordel a dnes reklamuje, že tam není beton.
flames

Příspěvek od flames »

Je mi fuk a nouancím ohledně viny a smluvních podmínek nerozumím (i když dle citací z netu od odpovědných osob se mi zdá, že to nikdo), ale abych pravdu řekl, tak jsem velmi rozmrzelý z toho, že jednat stát dopustil dodat a dodavatel dodal něco, co je tragickou parodií na dálnici, od jejího otevření se na ní vkuse cosi švrdolí (včera se od Rudné opět cosi opravovalo), jezdit se po ní nedá pořádně...

Tohle je fakt moribundus, jsem zvědav, zda se tedy reálně ukáže, zda za problémy může jedna strana. I když dle mého skromného názoru jsou odpovědní už dávno ze hry.
harmonica

Příspěvek od harmonica »

Přesně tak, pro mě je důležité že směr na Brno té dálnice je ok (zatím)
BMW E61 530d
Ex. Ford Mondeo 2.0 TDCI

bumbik

Příspěvek od bumbik »

Antikorozní ocel na mostech D47 masivně rezaví a odpadává po kilech:

http://www.novinky.cz/domaci/266531-ant ... ilech.html
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
vaclav

Příspěvek od vaclav »

bumbik píše:Antikorozní ocel na mostech D47 masivně rezaví a odpadává po kilech:

http://www.novinky.cz/domaci/266531-ant ... ilech.html
uz slysim reakci zhotovitele/projektanta - rezaveni je zavineno lajdactvim ze strany rsd.
mno, uz se tesim na dalsi dil tohoto napinaveho serialu.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Jmenuje se to Atmofix, jeho povrch se vyznačuje tím, že je zrezlý.

Eurovia se braní takto:
2. Kontrolu kvality povrchu mostů, včetně popisovaného mostu přes Odru, prováděl Státní výzkumný ústav ochrany materiálu (SVUOM). Tento odborný dohled neshledal žádné anomálie v chování patinující oceli. Případné fleky na konstrukci jsou zapříčiněny mastnotou nebo jsou znečištěny betonovým mlékem. V těchto místech se ochranný korozní povrch tvoří pomaleji. V žádném případě tak není pravdou, že ocelová konstrukce mostu přes Odru nekontrolovatelně koroduje.
http://pravdaod47.cz/cs/aktuality/38-eu ... pokus_rsd_
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

A máme tady nové dějství příběhu:

Žena, která promluvila o závadách na dálničním mostě u Ostravy, dostala okamžitou výpověď
http://www.rozhlas.cz/zpravy/kauzy/_zpr ... d--1054698

V článku je i video s "odpadávající rzí".
vaclav

Příspěvek od vaclav »

„Mostům jsem vytýkala korozní poškození dolních pásnic a svarů, který je způsobený z toho důvodu, že jsou chybně navrženy a provedeny odvodňovače. Dochází k zatékání vody kontaminované chloridy na ocel a tato ocel rapidně koroduje,“ popsala problémy mostu znalkyně.

takze chyba projektanta? jestli je vse pravdive, pak je ten vyhazov neprijatelny!
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Sosa

Příspěvek od Sosa »

No já to pochopil tak, že měla od zaměstnavatele zakázáno mluvit jeho jménem do médií už delší dobu a ona i zase pustila pusu na špacír v celkem dost citlivé kauze. A proto letěla.
Psali, že už díky jejím mediálním projevům má zaměstnavatel na krku žalobu a proto s ní nic nechce mít.
Aby se nakonec neukázalo, že si u ní někdo dané posudkypřímo takto objednal. Stráský psal ve Stavebnictví, že cca měsíc předbyl udělán posudek, kde jsou závady popsány a bylo v něm konstatováno, že se neděje nic závažného. Pak vyšel její posudek, který popsal situaci poněkud jinak.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To je ta, která chtěla kvůli svárům zakázat uvedení lochkovského mostu do provozu mimojiné. Pak tvrdila, že 3 estakády na 4708.2 jsou v havarijním stavu a hrozí jejic zřícení a byla díky ní omezena rychlost na 60. Trochu mi přípomíná ing. Strnada z Pražského okruhu.
Likas

Příspěvek od Likas »

Rád bych tu paní osobně poznal. :) Slýchám o ní hrůzostrašné zkazky již několik let a to ze všech koutů republiky (D8, D1, R1, VMO Brno) a od všemožných zhotovitelů a projektantů a ze všech typů staveb (mosty, tunely, dálnice, železnice). Dokonce jsem nabyl dojmu, že se Mott McDonald mstí za to, že se tu nemůže chytnout jako projektant nebo dozor a tak všechny seká jako supervizor nebo auditor, protože v tomto směru na ŘSD prorazit dokázali. Po auditu jsou všichni za blbce (od dozoru, projektanta až po zhotovitele) a oni by to dělali jinak a líp.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

zajimave. vyplyva mi z toho, ze patinujici ocel je hezka teorie nepouzitelna v praxi. asi jako komunismus. proc se to teda sakra u nas porad pouziva?
balance

Příspěvek od balance »

Oznámení o zadání veřejné zakázky:
http://www.isvzus.cz/Views/Form/Display/334148

D4708.2 - Geotechnický a diagnostický průzkum
Služy spočívající v provedení geotechnického sondování, konkrétné geotechnických terénních sond za účelem odběru vzorků, provedení odběru takových vzorků a jejich vyhodnocení, a dále rovněž v provedení geodetických zaměření a statistických posouzení mostů a statistických a dynamických zatěžovacích zkoušek mostů.

Vítězný dodavatel:
INSET s.r.o.; http://www.inset.com/
Konečná cena zakázky: 20 860 240 CZK

Důvody zadání Zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění Proti Zadavateli u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky (dále jen "Rozhodčí soud") podána žaloba, kterou se společnost EUROVIA CS, a.s. (dále jen "EUROVIA") domáhá určení, že stavba "Dálnice D47, stavba 4708.2 Ostrava, Rudná - Hrušov, km 146,600 - 153,054 km" (dále jen "Stavba"), která byla předmětem smlouvy o dílo uzavřené mezi Zadavatelem a společností EUROVIA, byla předána řádně a platně. Předmětný spor je řešen v tzv. urychleném řízení, což podle řádu Rozhodčího soudu znamená, že rozhodčí nález by měl být vydán do 3 měsíců od zaplacení soudního poplatku. Důvodem podání uvedené žaloby byla skutečnost, že Zadavatel oznámil společnsoti EUROVIA, že je dle jeho názoru v prodlení s předáním Stavby, neboť neodpovídá svým stavebně-konstrukčním provedením dílu požadovanému ve smlouvě. V důsledku podání žaloby vyvystala na straně Zadavatele naléhavá potřeba opatřit si v mimořádně krátké časové lhůtě důkazy, kterými Zadavatel jednoznačným a odborně erudovaným způsobem prokáže, že Stavba měla v době předání společností EUROVIA v roce 2007 značné množství závažných skrytých vad spočívajícíh mimo jiné ve vadách násypů a vadách několika mostních objektů. Za tím účelem Zadavatel nezbytně potřebuje komplexní odborné posouzení, které by existenci všech zmiňovaných závažných vad Stavby v okamžiku jejího předání jednoznačným způsobem potvrzovalo. To prakticky znamená, že Zadavatel musí bezodkladně zadat provedení geotechnického sondování, konkrétně geotechnických terénních sond za účelem odběru vzorků, provedení odběru takových vzorků a jejich vyhodnocení. Ohledně vadných mostních objektů si musí Zadavatel od zájemce bezodkladně zajitit zejména provedení geodetických zaměření, statických posouzení a statických a dynamických zatěžovacích zkoušek. Bez předložení uvedených důkazů by byla právní pozice Zadavatele v předmětném řízení významným způsobem oslabena.
Odpovědět

Zpět na „D1“