[D1] Opravy a údržba dálnice mimo modernizaci
Re: Opravy D1
D1 oprava CB vozovky v km 220,2 - 225,6 vpravo
Jedno faktum k dané opravě:
Provádí: SKANSKA, a.s.
Předpokládaná cena: 50 233 000,00 CZK
Vysoutěžená cena: 32 714 047,00 CZK
to je docela zajimave tech 35% dolu, oprava vozovky to je asi tak 5 polozek rozpoctu, ne? tak nejak chapu, ze na slovensku se vyhravaji zakazky o 30-40% nize nez odhad, ale tam je tisice polozek a je to zluty fidic. jak je mozne, ze v oprave vozovky je takovy rozdil mezi odhadem a realitou?
Prosim?? To je jako konecna cena, bez nejakych dalsich aditiv??balance píše:D1 oprava CB vozovky v km 220,2 - 225,6 vpravo
Proc se tedy nepristoupi ke kompletni rekonstrukci celeho useku Brno-Vyskov...s takovou bychom meli za necelou pul miliardu novej CB kryt na krasnych 30 km dnes naprosto otresne dalnice....
V tom je urcite nejakej hacek
kdyz tak opravte moji kalkulaci, neznam ty parametry - 5400m delka x 12m sire = 65tis m2 x 0,5m tloustka = 32tis m3 betonu?? potom 33mil / 32tis = 1,000 Kc za kubik vcetne bourani a odvozu stareho povrchu?
podle fotek nesedí ta šířka a tipl bych, že ani tloušťka
Jj, šířka jízdního pásu by měla být 10,75. Ale pokud se nepletu, tak tu někdo psal, že odstavný pruh se nerekonstruuje, takže skutečná šířka rekonstrukce bude asi 8 metrů. No a tloušťka by se měla pohybovat okolo 28 cm. A pak taky bude třeba z délky rekonstrukce vyjmout mosty a úseky před/za nima, kde je asfalt.dd píše:podle fotek nesedí ta šířka a tipl bych, že ani tloušťka
Když si tyhle údaje dosadím do rovnice od Václava, vyjde mi cca 3.000 Kc za kubik vcetne bourani a odvozu stareho povrchu.
Jestli je to hodně nebo málo netuším...
Záleží, jak daleko se to vozí, náklady na přepravu mohou být klidně stejně velké, jako samotné bourání (v případě betonu počítaného na kubíky i víc, ale snad mají nějakou drtičku poblíž).pp21 píše:....Když si tyhle údaje dosadím do rovnice od Václava, vyjde mi cca 3.000 Kc za kubik vcetne bourani a odvozu stareho povrchu.
Jestli je to hodně nebo málo netuším...
Jedná se cca 1230 m výměny PJP + pruhu pro pomalá vozidla a o cca 4170 m PJP (bez odstavného). Při tl. CB 0,28 m mi vychází cca 7135 m3. Tj. cca 4.600 CZK/m3.
Edit: Možná je vhodnější to počítat plošně. Jde o výměnu CB krytu o ploše cca 25.500 m2, tj. náklad na výměnu 1m2 je cca 1.290 CZK.
Edit: Možná je vhodnější to počítat plošně. Jde o výměnu CB krytu o ploše cca 25.500 m2, tj. náklad na výměnu 1m2 je cca 1.290 CZK.
Naposledy upravil(a) balance dne 4.7.2012 12:34:47, celkem upraveno 1 x.
Nedalo mi to a koukl jsem do nějakého položkového rozpočtu: "Odstranění krytu komunikace z betonu a odvoz na skládku do 16 km" tam měli za kubík cenu 1.900 Kč plus DPH. Nevím ale, nakolik je to srovnatelné. Jinak ten objem se (podle mě - nestavaře a nerozpočtáře) počítá ze skutečného objemu té drti, takže bude určitě vyšší, než objem původního krytu.
Jednoduše, dříve se na Moravě stavělo přes 30 staveb, dnes je to odhadem 10. Není co dělat, není do čeho píchnout. Technika, lidi něco stojí. Firmě to pokryje fixní náklady a možná část variabilních....vaclav píše: jak je mozne, ze v oprave vozovky je takovy rozdil mezi odhadem a realitou?
Tloušťka CB krytu je 24 cm, pod tím je 4 cm obalované kamenivo a pod ním 20 cm cementové stabilizace. Nový kryt je tloušťky 28 cm.
Šířka odstraňované vozovky se stoupacím pruhem 3,75 + 3,5 + 0,5 = 7,75 m.
Šířka odstraňované vozovky bez stoupacího pruhu 3,75 m.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
K těm cenám, když se na ccentrální adrese podíváte na vysoutěžené ceny třeba u staveb na krajských silnicích (nebo i u kanalizací), tak vítězná nabídka na úrovni 60% předpokládané hodnoty je dnes naprosto běžná...
diky za tech info.Lenny píše:Jednoduše, dříve se na Moravě stavělo přes 30 staveb, dnes je to odhadem 10. Není co dělat, není do čeho píchnout. Technika, lidi něco stojí. Firmě to pokryje fixní náklady a možná část variabilních....vaclav píše: jak je mozne, ze v oprave vozovky je takovy rozdil mezi odhadem a realitou?
Tloušťka CB krytu je 24 cm, pod tím je 4 cm obalované kamenivo a pod ním 20 cm cementové stabilizace. Nový kryt je tloušťky 28 cm.
Šířka odstraňované vozovky se stoupacím pruhem 3,75 + 3,5 + 0,5 = 7,75 m.
Šířka odstraňované vozovky bez stoupacího pruhu 3,75 m.
rozumim soucasne situaci, poptavka / nabidka... jasna vec.
ale stejne je to trosku hruzna predstava, ze tedy akci za 5mld je mozne udelat na krev za 70% ceny, tedy bylo tam 1,5mld zisku za dobrych casu?
Ono se to projeví v budoucnu, kdy nebudou peníze na investice do techniky a vybavení.
Koukam že D1 se začala opravovat...
http://youtu.be/8WiBfhLyPUE?t=1m25s
Na tomhle useku jsme testoval nastavení podvozku .-)
http://www.youtube.com/watch?v=E5iOgpyk ... jTh2uZpcqg
http://youtu.be/8WiBfhLyPUE?t=1m25s
Na tomhle useku jsme testoval nastavení podvozku .-)
http://www.youtube.com/watch?v=E5iOgpyk ... jTh2uZpcqg
Oprava D1 u Vyškova probíhá dobře
. Jenom malé srovnání - Oprava schody Vyškov PJP je za cca 32,7 mil. asi 25 500 m2 a 1 230 bm za dobu 4 měsíce? Stálé omezení provozu a výsledek nejasný - ale díky za opravu - jeden z nejhorších úseků na staré zubaté D-ámě. U Ostrovačic D1 je přerušovaná oprava schody asi 4 000 bm tj. cca 16 000m2 za 2 mil za omezení provozu cca max 5 půldnů s kolonama a omezením
. Dnes jedu v opravených místech raději PJP než RJP -a všímám si ,že nejenom já se tady tlačím stále častěji do pravého. RJP - neopravený na Vyškovu bude za dva roky taky na totálku a zase bude omezení. Proč se to neopravilo taky?Jinak je opraven taky bývalý zubatý PJP na D2 cca km 9,0 - 11,00 směr Břeclav - a to jen za tři dny a asi stejně zbroušený jako na
D1 u Ostrovačic - podle mne jde o stejný způsob opravy - technologie. Tak to tady odborníci zkuste přepočítat!! Kdyř budu jako uživatel počítat a podívám se na práci ŘSD a SFDI ,tak mne z toho musí trefit šlak a divím se stále víc jak - a že vůbec ještě - to tam funguje
. Bohužel tam asi o práci cestářů politicky a odborně rozhoduje a řídí nějaký vyučený pekař nebo inženýr na cestovná ruch. Projet se po zubatici a neusnout na trase Praha - Brno - Vyškov - je určitě pro cizince celoživotní zážitek. Stačí jim to ale absolvovat jenom jednou za život. Místní trpí minimálně 2 x týdně jako já a ještě si za to pěkně zaplatí
.Kdypak se bude opravovat podle odborníků a selského rouzumu
?
D1 u Ostrovačic - podle mne jde o stejný způsob opravy - technologie. Tak to tady odborníci zkuste přepočítat!! Kdyř budu jako uživatel počítat a podívám se na práci ŘSD a SFDI ,tak mne z toho musí trefit šlak a divím se stále víc jak - a že vůbec ještě - to tam funguje
Rozdíl je v životnosti opravy, zbrušování je na pár let, celá výměna povrchu na 30-40 let. Krátkodobě by zbrušování pozvedlo kvalitu jízdy.
Také je potřeba si uvědomit, že u Vyškova už docházelo ve větší míře k rozpadu CB desek. V tom případě je jakákoliv povrchová kosmetika bezzubá ...
D1 oprava CB vozovky v km 220,2 - 225,6 vpravo
Starý CB odstraněn kompletně v celém úseku. Že bychom v příštím týdnu už viděli CB finišer?
PS. Ten ponechaný LJP opravdu za moc nestojí ...
Starý CB odstraněn kompletně v celém úseku. Že bychom v příštím týdnu už viděli CB finišer?
PS. Ten ponechaný LJP opravdu za moc nestojí ...
Až 18. 7. má začít uzavírka pro betonáž, bude uzavřen celý pravý jízdní pás.
Co tam budou dělat ještě 10 dní?
Netušil jsem že do opravy D1 zahrnou tento tragický úsek brno - výškov. Je to jen tento 5km úsek nebo je v plánu i ostatní? Nikde jsem k tomu nenašel nějaké info.
BMW E61 530d
Ex. Ford Mondeo 2.0 TDCI
Život je bahno a jen svině v něm umí chodit.
Ex. Ford Mondeo 2.0 TDCI
Život je bahno a jen svině v něm umí chodit.
z ŘSD mi před časem řekli, že letos spraví 5 km, co se nyní spravují - příští rok další atd - každý rok několik km až do roku 2016, kdy by mělo být mezi Holubicí a Vyškovem (km 210 - 230) opraveno 18 km pravé pomalé jízdní pruhy chybět budou prý 2 km přímo u Holubice a předjížděcí levé jízdní pruhy - ale proč to tak vymysleli mi sděleno nebylo ... zároveň prý chtějí spravovat na D11 úsek Praha - Bříství taky cca 18 km či kolik ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Je to stejně pakárna. Jestliže životnost vozovky je x let, potom musím každý rok zgenerálkovat 1/x km celé silniční sítě!! Myslíte, že tento stát na to má prostředky? Totéž platí pro mosty a další stavby...
Stát si prostě musí podle těch "prostředků k dispozici" spočítat předem, jak velkej rozsah silniční a dálniční sítě si může dovolit postavit a udržovat. Řekl bych, že Česko už je pěknej kus za "optimem" a bude hůř .. na investice se ještě občas něco vyšťourá, ale údržba pude ještě dolů. Pořiďte si ofrouta ;-]
Tak s tím se asi nic nenadělá, alespoň na tohle by se mělo vygenerovat dost prostředků z mýta, dálničních známek a určité části DPH. Pro investice do nových D, R a obchvatů se ale musí najít prostředky nad rámec výše uvedeného (zdroje z EU, soukromý kapitál), aby to nedopadalo, jak píše Jonáš. Navíc to "x" může být značně variabilní, kvalitní průběžná údržba ho může dost zvýšit, když se to zanedbává (viz některé kraje), spadne pak všechno mnohem rychleji (a nejlépe najednou)...Dusanh píše:Je to stejně pakárna. Jestliže životnost vozovky je x let, potom musím každý rok zgenerálkovat 1/x km celé silniční sítě!! Myslíte, že tento stát na to má prostředky? Totéž platí pro mosty a další stavby...