0805 Lovosice – Řehlovice

Praha – Ústí nad Labem – Německo
Odpovědět

Jak dlouho bude nový úsek otevřen?

den
0
Žádná hlasování
několik dní
4
3%
týden
2
2%
měsíc
17
13%
rok
9
7%
několik let
23
18%
na věky
71
56%

Celkem hlasů: 126

Michal R

Re: 0805 Lovosice – Řehlovice

Příspěvek od Michal R »

Standa píše:Michal R, Kot: V zásadě souhlasím, jen tři poznámky:
1) Německý model také není úplně dokonalý, i tam se daří některé stavby blokovat celá desetiletí (místo aby se nalezlo řešení s minimálními negativními dopady): viz téma Německo, třeba A99 (okruh Mnichova) nebo A93 (spojení obou částí), nebo neschopnost Německa vybudovat energetickou síť schopnou ustát výkyvy OZE.
2) Dosud se neobjevila žádná strana, která by jasně definovala jako svůj politický cíl implementaci alespoň toho "německého modelu" (který je, přes všechny své nedostatky, pořád výrazně lepší, než náš stávající chaos). ČSSD se zaměřuje na mystifikace kolem církevních restitucí, ODS zase na nějaké obecné strašení levicí a od bojovníků za "občanskou společnost" (samozřejmě jen pro občany náležitě vedené intelektuální elitou, která jediná ví, co je pro ně dobré) lze logicky čekat jen pravý opak.
3) Je otázka, jak by se k takové úpravě české legislativy postavila EK, protože v EU jsme si všichni rovni nicméně požadavky a tlaky na nás jsou poněkud "rovnější" (viz útoky EK na současné vedení NP Šumava, když dělá totéž, co jeho kolegové na druhé straně hranice, čili nenechává sežrat lesy kůrovcem). Mám silné podezření, že za tím stojí snaha starých členských zemí, náležitě zatížených stále se zvyšujícími náklady na neudržitelný sociální model, uměle brzdit růst konkurenceschopnosti nových členských zemí...

Ad 1) německý model jistě není dokonalý, ale určitě je více funkční, než situace v ČR. Navíc bych očekával, že pokud se někdo konečně "dokope" k tomu, aby začal novou legislativní normu připravovat, že primárně zjistí jak to kde v Evropě funguje a použije se vhodný model.

Ad 2) souhlas, politická reprezentace zleva doprava + exoti nejrůznějšího druhu řeší důležité věci jako regulace lovu lišek, povinné kvóty žen ve vedení firem či maximální výšku dámských podpatků u kadeřnic (to jako fakt!) a na systémové věci jako doprava či energetika jaksi není místo... bohužel.

Ad 3) vzhledem k tomu, že EU v podobě, jak ji známe dnes má před sebou "rok, maximálně dva" tak v době demontáže jednotné měny by EK mohla mít jiné problémy, než český zákon o liniových stavbách... Jinak též souhlas, tlak Brusele na zavádění zbytné až zbytečné legislativy je velký. A to že se neměří stejným metrem je také skutečností. A abych nebyl nařčen z toho, že jsem krutý technokrat, který by i nejraději zalil betonem i KRNAP dodávám, že legislativní ochrana ŽP je nutná a správná. Nicméně v současném stavu ochranářství to přebujelo do té míry, kdy např. velmi subjektivně posuzovaný krajinný ráz má přednost před řešením dopravní obslužnosti, vlivem dopravy na obyvatelstvo, veřejným zájmem i ekonomickým hodnocením variant.
kot

Příspěvek od kot »

Obávám se, že na sousloví " krajinný ráz" by dojel Negreliho viadukt a Karel IV by nemohl postavit Karlštejn. Je to samozřejmně hypotetické, ale obě stavby pěkně změnily okolí a "zkazily" krajinný ráz!!!!!!
Geo

Příspěvek od Geo »

A co takovej Nuselak...
Redispero

Příspěvek od Redispero »

kot píše:Obávám se, že na sousloví " krajinný ráz" by dojel Negreliho viadukt a Karel IV by nemohl postavit Karlštejn. Je to samozřejmně hypotetické, ale obě stavby pěkně změnily okolí a "zkazily" krajinný ráz!!!!!!
To je naprosté nepochopení věci. Vnímání krajiny je věcí dobové konvence. Ve středověku prakticky neexistovalo vnímání krajiny z estetického hlediska, proto je poznámka s Karlštejnem nesmyslná. Pak jsou stavby, jako ten Negrelliho viadukt, které třeba ve své době mohou být brány ambivalentně, později spadnou do kolonky toho „dobrého“. Možná proto, že je převálcují další věci. Dnes je krajina z estetického hlediska chápána jako výrazná pozitivní hodnota, protože ji je čím dál méně. Nicméně fakt, že vnímání krajiny je věcí dobové konvence, neopravňuje k postavení různých zvěrstev s tím, že to třeba naši potomci ocení. Neocení.
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Dost často to současníci neocení a ocení to až potomci. Njekrásnější příklad je Paříž a Eifelovka.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

dvs píše:Pokud už vedeme takovouto akademickou debatu, tak nemělo by vyhlašování všech těch Natura2000, CHKO, NPK apod. podléhat také schvalování veřejností nebo aspoň vlastníků?
Hm, a neměly by schvalování všeobecnym referendem podléhat taky a předevšim tyhlecty dopravní stavby? Náklady jsou enormní, vliv na krajinu značnej a neodstranitelnej a volantem běžně (denně) hlasuje jen nějakých 10-15% populace.
siesa

Příspěvek od siesa »

...vliv na krajinu značnej a neodstranitelnej
Neodstranitelnej?? No to snad nemyslite vazne... Po opusteni nejake stavby (v jakemkoliv stadiu vystavby nebo uzivani) je do nekolika let po jakychkoliv znamkach toho, ze se zde neco delo (resp. poznat cosi je, ale co to bylo presne se muze lajk pouze dohadovat)... Staci se podivat na R43 nebo mnohe opustene zeleznicni trate...
dd

Příspěvek od dd »

A teď ještě kdo by se měl toho referenda účastnit? Když mluvíme o D8, tak v Ústeckém kraji bude tak 90% pro a účast by stoupla určitě přes 75%. V celé ČR by asi bylo nad 50% pro, ale s účastí by to bylo horší. A neměli by se k tomu také vyjádřit Němci? Vždyť to mají z Drážďan blíž než z Prahy. A k Temelínu Rakušani?Nebo můžeme udělat rovnou celo-EU referendum :-)
Houdini

Příspěvek od Houdini »

Záleží na otázce referenda. Například: Souhlasíte s půjčkou 300 miliard Kč na výstavbu dálniční sítě? podobně jako v Chorvatsku nebo Souhlasíte s přesměrováním většiny budoucích dotací z EU do výstavby dopravní infrastruktury? podobně jako v Polsku
"Při plánování dálnic se nedívám na mapu Čech, ale na mapu Evropy."
Geo

Příspěvek od Geo »

Referendum, si vzdycky vzpomenu na http://www.youtube.com/watch?v=G0ZZJXw4MTA (cca. od 1:00)
siesa

Příspěvek od siesa »

dd píše:A teď ještě kdo by se měl toho referenda účastnit? Když mluvíme o D8, tak v Ústeckém kraji bude tak 90% pro a účast by stoupla určitě přes 75%. V celé ČR by asi bylo nad 50% pro, ale s účastí by to bylo horší. A neměli by se k tomu také vyjádřit Němci? Vždyť to mají z Drážďan blíž než z Prahy. A k Temelínu Rakušani?Nebo můžeme udělat rovnou celo-EU referendum :-)
Hehe...ostatne jako problem jako s brnenskym referendem o nadrazi...Proc maji pravo se vyjadrit pouze lide z Brna a ne dojizdejici?? Takovej Franta ze Strelic, nebo Tonda z Adamova, kteri jezdi do Brna a z Brna denne vlakem za praci, maji podle meho nazoru rozhodne vetsi pravo se vyjadrit, nez nejaka babca odnekud z Bystrce, co vlakem jela naposledy za minulyho rezimu....
jonáš

Příspěvek od jonáš »

siesa píše: Neodstranitelnej?? No to snad nemyslite vazne...
Myslim to vážně. Kolik milionů let bude potřeba po opuštění D1, než příroda "vymaže" třeba ten průstřel u Lensedel? ;-)
S nějakou opuštěnou lokálkou bych to vůbec nesrovnával, to je těleso šířky cca 4 metry, ne 30. Přesto jsou třeba zbytky Dolní Kralovické (zrušena 1975) nebo Křimovské trati nad Chomutovem (o pár let později) furt v terénu jasný. To že rumiště zaroste náletem, ještě neni původní stav ;-)
matus

Příspěvek od matus »

Ústecký krajský úřad se nebude odvolávat proti soudnímu verdiktu, který po třech měsících znovu zneplatnil stavební povolení na dokončení dálnice D8. Jediný opravný prostředek, tedy kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, bylo možné podat do dneška. Kraj to ale neudělal. ČTK to řekla jeho mluvčí Magdalena Hanáčková.

http://www.finance.cz/zpravy/finance/36 ... at-nebude/
P_V

Příspěvek od P_V »

jonáš píše:Myslim to vážně. Kolik milionů let bude potřeba po opuštění D1, než příroda "vymaže" třeba ten průstřel u Lensedel? ;-)
Česká krajina není žádná rezervace, konzervující panenský stav. Jen s výjimkou některých menších lokalit, jako horské svahy a plošiny, rašeliniště a mokřady, je celá krajina pozměněná člověkem. Místo stepí a pralesu je tu zemědělská půda a plantáže na dřevo zvané lesy. Je tu spousta zarostlých kamenolomů. Vodní toky jsou upravené, okolní mokřady jsou ponejvíce vysušené. O umělých stavbách nemluvě, ani ta nejbaroknější chalupa prostě není přírodní. Tak o co se vlastně snažíme, jaký je ten ideální či původní stav bez vlivu na krajinný ráz? Protože ten ráz co je téměř všude, je po staletí umělý. Můžeme se jen dohadovat nad tím, který lidský výtvor kolem nás je estetičtější.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

P_V: Tím spíš by se mělo pečlivě chránit to co zbylo relativně nedotčené a přírodní a ne to směřovat k tomu, že když je jednou něco pozměněné, tak už je to jedno a můžeme to neomezeně měnit ještě víc a víc, až z toho bude ve finále měsíční krajina. Míra dotčenosti lidskou činností je velice různá. Někde je například místo bukového lesa les smrkový, uměle vysázený, ale asi to nevyjde nastejno ve srovnání s tím, když je místo toho bukového lesa třeba dálnice.
siesa

Příspěvek od siesa »

Nejvic paradoxni je, ze nejvic ochranyhodne jsou ty ekosystemy, ktere drive vytvroril clovek....
viz. napr. http://www.mapy.cz/#x=16.567686&y=49.426545&z=13&l=2 a dalsi...
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

siesa píše:Nejvic paradoxni je, ze nejvic ochranyhodne jsou ty ekosystemy, ktere drive vytvroril clovek....
viz. napr. http://www.mapy.cz/#x=16.567686&y=49.426545&z=13&l=2 a dalsi...
Není nad ekologickou hodnotu rozestavěné dálnice :-) Třeba se o něco podobného snaží Patrik i na D8.
P_V

Příspěvek od P_V »

JirkaS píše:Třeba se o něco podobného snaží Patrik i na D8.
To není špatný nápad! Vybudovat pěknou, do krajiny hezky zasazenou silnici, se všemi těmi ekomosty, ekotunely a ekoploty, a k tomu pro uspokojení ekologistů opodál něco hrubě rozvrtat a nechat to tak. Cenných lokalit se vzácnými společenstvími tak bude s každou stavbou přibývat a budou kvalitnější, než ty staré! :)
Sosa

Příspěvek od Sosa »

No ono je to trochu složitější. U nás je problém, že tam žijí vzácné rostlinky, co jinde ne a kytičkáři zjistili, že je to proto že za léta působení armádní techniky se pro ně věčným rozjížděním travin vytvořili ideální podmínky pro růst. A dnes je problém, že už přes ty louky nechce nikdo jezdit, ani ty umělci na čtyřkolkách a hrozí vyhynutí. Co s tím?
Hanzi

Příspěvek od Hanzi »

TO co píšu není až tolik o dálnici ale přesto. Jelikoz přestavuji barak, sundal jsem ze střechy pomalu 3 metráky ipy. Jelikož jsem se chtěl zachovat ekologicky hledal jsem kde jí mužu odložit. Když mě asi na 150 místě konečně řekli že ano že jí vezmou ale že se platí 10 kč za kilo tak jsem si spocítal že ten muj vozík by vyšel bezmala na 3000 a to nepočítám telefony ktere jsem provolal a naftu co jsem projezdil. Takže tímto a veřejně zde prohlašuji, pokud tedy jsou peníze na nesmyslná občanská sdružení, na soudy které vznikají na základě nesmyslných a pohnutých zákonu, tak já se rozhodně chovat ekologicky nebudu a tu lepenku bud spálím v kotli nebo vyvezu někam do škarpy u silnice. Až bude ekolog opravdu ekologem a budou ho zajímat takovéhle problémy a ne podávání jedné žaloby za druhou na tu či onu stavbu pak i já ořehodnotím svuj postoj k ekologii. Takže Patriku či Studničko či jiní podobní, bydlím na Kladně at víte kde mužete začít.
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Jsem zvědav kam to vyvezete, hlavně ne tam, kde chodím se psy. :-) Občas se divím, jak daleko si dotyční dávají práci, aby ten bordel odvezli. Uprostřed ničeho (pole, louky, les) je třeba sut nebo cihly.
Já bych se tak daleko s tím netahal. Co sběrný dvůr? Ty jsou snad zadarmo, nepovedlo se?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Hanzi píše:TO co píšu není až tolik o dálnici ale přesto. Jelikoz přestavuji barak, sundal jsem ze střechy pomalu 3 metráky ipy. Jelikož jsem se chtěl zachovat ekologicky hledal jsem kde jí mužu odložit. Když mě asi na 150 místě konečně řekli že ano že jí vezmou ale že se platí 10 kč za kilo tak jsem si spocítal že ten muj vozík by vyšel bezmala na 3000 a to nepočítám telefony ktere jsem provolal a naftu co jsem projezdil. Takže tímto a veřejně zde prohlašuji, pokud tedy jsou peníze na nesmyslná občanská sdružení, na soudy které vznikají na základě nesmyslných a pohnutých zákonu, tak já se rozhodně chovat ekologicky nebudu a tu lepenku bud spálím v kotli nebo vyvezu někam do škarpy u silnice. Až bude ekolog opravdu ekologem a budou ho zajímat takovéhle problémy a ne podávání jedné žaloby za druhou na tu či onu stavbu pak i já ořehodnotím svuj postoj k ekologii. Takže Patriku či Studničko či jiní podobní, bydlím na Kladně at víte kde mužete začít.
Skvěle! Tak to jste jeden z těch, co si dají tu práci, že odvezou ledničku doprostřed lesa?
Tento přístup mi přijde naprosto otřesný a skutečně mě irituje, nesnáším když někdo vozí smetí do lesa nebo do příkopu u cesty.
3000 Kč není v rámci rekonstrukce střechy, která se pohybuje určitě minimálně okolo 100t Kč, zas taková suma. A když už teda, tak to třeba postupně naházím do popelnice, ale rozhodně tím nebudu zakládat černou skládku.
R48 -> D48 se podařilo!
dd

Příspěvek od dd »

Souhlas s Martinem, doufám, že tě chytnou, až to povezeš do lesa.

Většina měst má sběrné dvory zdarma alespoň pro místní, tak stačí sehnat někoho s občankou. Jestli ne přímo v Kladně, tak v Praze.
Hanzi

Příspěvek od Hanzi »

dd píše:Souhlas s Martinem, doufám, že tě chytnou, až to povezeš do lesa.

Většina měst má sběrné dvory zdarma alespoň pro místní, tak stačí sehnat někoho s občankou. Jestli ne přímo v Kladně, tak v Praze.

Ano sběrnné dvory jsem objel tři, všude stejná odpověd, lepenku, gumoasfalt a tchery nebereme, na otazku co s tim jak to ekologicky zlikvidovat bylo pouze krčení ramen. Pokud bych měl adresu mistra Patrika rád bych se ho tedy zeptal jako věhlasného ekologa, co mam udělat s tím co civilizace jednou stvořila. To s tou škarpou u silnice jsem samozřejmě myslel nadneseně protože takové prase bych opravdu nebyl, ale rada s popelnici se me teda taky moc nezdá a nevim jestli nekdo z vás trhal po kouskách tři metráky gumoasfaltu. Samozřejmě že si nějak budu muset poradit (ještě mě napadlo nabídnout to Eurovii jako podklad pod budoucí dálnici viz D47 u Ostravy) ale jde mě spíše o to proč se ekologové nezabývají skutečným problémem čímž by dokázali skutečnou ochranu přírody než posedáváním po soudních síních. Poslední kdo to ještě jakžtaký myslel s přírodou dobře bylo co pamatuju z dětských let hnutí brontosaurus, kdy alespon chodili do lesa, sázeli stromky a uklízeli kolem cest a potoku.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No na to se snad spíš zeptejte někoho od recyklace. Tou se myslim Patrik nezabejvá, stejně jako já se třeba nezabejvám klasickou čínskou poezií ;-)
Odpovědět

Zpět na „D8“