Přejmenování rychlostních silnic na dálnice
Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice
2x 3,50 m = 7,0 m - vnitřní jízdní pásy
2x 3,25 m = 6,5 m - vnější jízdní pásy
2x 0,25 m = 0,5 m - vnější vodící proužek
2x 0,50 m = 1,0 m - vnitřní vodící proužek
1x 2,50 m = 2,5 m - střední dělící pás
2x 2,00 m = 4,0 m - zpevněná krajnice
2x 0,50 m = 1,0 m - nezpevněná krajnice
Viděl bych to nějak takto. Osobák by v odstavném pruhu zastavil bezpečně, a ještě by mu tam nějaké místo zbylo, pokud byl to natlačit na svodidla. NA jsou široké 2,5 m, taky by se tam vlezl skoro celý.
Pak by nebylo třeba mít nouzové zálivy co 500 m, ale stačilo by u SOS hlásek.
2x 3,25 m = 6,5 m - vnější jízdní pásy
2x 0,25 m = 0,5 m - vnější vodící proužek
2x 0,50 m = 1,0 m - vnitřní vodící proužek
1x 2,50 m = 2,5 m - střední dělící pás
2x 2,00 m = 4,0 m - zpevněná krajnice
2x 0,50 m = 1,0 m - nezpevněná krajnice
Viděl bych to nějak takto. Osobák by v odstavném pruhu zastavil bezpečně, a ještě by mu tam nějaké místo zbylo, pokud byl to natlačit na svodidla. NA jsou široké 2,5 m, taky by se tam vlezl skoro celý.
Pak by nebylo třeba mít nouzové zálivy co 500 m, ale stačilo by u SOS hlásek.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
Marooned17
Mám dotaz. V jaké kategorii se například postavila A14 u Schwerinu?
POdle např. tohoto: (http://www.autobahnatlas-online.de/Bild ... chN_20.JPG) obrázku to tipuji tak na D24,5 a to kdo ví jestli.
Jde mi jen o to, že i bohatí Němci stavějí užší dálnice, než D27,5.
A to jsem ještě neviděl A73 mezi Sonnenfeldem a Lichtenfelsem:
http://www.autobahnatlas-online.de/Bild ... 00008a.JPG
To je tak D22,5 a taky je to oficiálně dálnice.
Z toho => II/118 - Skalka a Mirotice - Třebkov naprosto bezproblémové dálnice.
POdle např. tohoto: (http://www.autobahnatlas-online.de/Bild ... chN_20.JPG) obrázku to tipuji tak na D24,5 a to kdo ví jestli.
Jde mi jen o to, že i bohatí Němci stavějí užší dálnice, než D27,5.
A to jsem ještě neviděl A73 mezi Sonnenfeldem a Lichtenfelsem:
http://www.autobahnatlas-online.de/Bild ... 00008a.JPG
To je tak D22,5 a taky je to oficiálně dálnice.
Z toho => II/118 - Skalka a Mirotice - Třebkov naprosto bezproblémové dálnice.
K tomu doporučuju nastudovat toto:
http://de.wikipedia.org/wiki/Regelquerschnitt
a toto
http://de.wikipedia.org/wiki/Richtlinie ... uerschnitt
http://de.wikipedia.org/wiki/Richtlinie ... Autobahnen
u čtyřpruhů odpovídá zhruba kategorijní šířka podle německých richtlinií sloupci k1 v této tabulce (taky počítáno s 1,5 m nezpevněné krajnice) - jedná se o šířku v koruně komunikace: http://www.ceskedalnice.cz/prilohy/kate ... egorie.htm
Ten třetí odkaz ukazuje jako nové minimum RQ 28 což zhruba odpovídá šířkou vozovky naší R 25,5. Historicky to šlo i užší viz odkaz druhý, který pro dálnice už neplatí.
http://de.wikipedia.org/wiki/Regelquerschnitt
a toto
http://de.wikipedia.org/wiki/Richtlinie ... uerschnitt
http://de.wikipedia.org/wiki/Richtlinie ... Autobahnen
u čtyřpruhů odpovídá zhruba kategorijní šířka podle německých richtlinií sloupci k1 v této tabulce (taky počítáno s 1,5 m nezpevněné krajnice) - jedná se o šířku v koruně komunikace: http://www.ceskedalnice.cz/prilohy/kate ... egorie.htm
Ten třetí odkaz ukazuje jako nové minimum RQ 28 což zhruba odpovídá šířkou vozovky naší R 25,5. Historicky to šlo i užší viz odkaz druhý, který pro dálnice už neplatí.
-
Marooned17
Tedy původně měli pro dálnice ekvivalent D26,5 a D23,0 (tak je postavena ta silnice na mém druhém odkazu) a dnes mají D25 a D28, což se pozoruhodně podobá starým versus novým českým normám, když budu brát R25,5 jako D.
Koukám, že se na 11,5 (RQ15) vesele jezdí 3proudově
Koukám, že se na 11,5 (RQ15) vesele jezdí 3proudově
Co se bude vlastně dít s Pražským okruhem? Pokud by byl převeden z rychlostky do dálnic, muselo by se změnit jeho označení kvůli D1.
Tak dostane jiné číslo.
Dal bych mu číslo 0 nebo 111xkorj píše:Co se bude vlastně dít s Pražským okruhem? Pokud by byl převeden z rychlostky do dálnic, muselo by se změnit jeho označení kvůli D1.
Segue 1.4 tce Grand Scenic
666 by taky nebylo špatné 
666 by padlo pěkně k D1, protože to je ďáblova dálnicemajnao píše:666 by taky nebylo špatné
Segue 1.4 tce Grand Scenic
to everyone
uz se vo tom keca od roku 2009 a zatim kde nic tu nic. Takovy cesky-zvasty a skutek utek. Hlavne furt resit germany..
Dnes bylo v Událostech, že ministerstvo dopravy chce od nového roku přeznačit skoro všechny silnice R na D. Vláda o tom bude rozhodovat během pár týdnů.
neřekl bych že skoro všech..., ty horší naopak spadnou do silnic pro motorová vozidla s rychlostí 110km. Úžasný bylo, jak náměstek MD řekl, že připravuje novou kategorii SMV - měl by mu někdo říct, že už je asi 20 let. Navíc čtyřpruhy jedniček povýší ma SMV (v JČ I/20 Písek, I/34 ČB-Lišov, I/34+I/24 Třeboň)
Sláva! Kategorie 110 kmh tu chyběla! Zelená znak dálnice 130kmh a Modrá znak autíčka 110 kmh je konečně logický přístup. Škoda, že v reportáži nebylo zmíněno přejmenování pražského okruhu R1 
To by mělo logicky následovat. Ale je to jen byrokratické opatření, kterým se snad vláda zabývat nemusí (pokud nechceme číslo 0Dannyboy píše:Škoda, že v reportáži nebylo zmíněno přejmenování pražského okruhu R1
Tak měl jsem na mysli, jaký bude nový název. D1 to být nemůže
můžeme tedy pokračovat v hádání ad. diskuse v tomto vlákně od dubna. D0 by bylo přípustné, a značilo by to ten Okruh. Bohužel děčko a nula k sobě graficky moc nejdou.
Dal bych D9.
Jinak, pro přejmenování a přeznačení jsem pro. Až na pár úseků by to docela dobře šlo, podle mne dobrý nápad.
Jinak, pro přejmenování a přeznačení jsem pro. Až na pár úseků by to docela dobře šlo, podle mne dobrý nápad.
Takže se opravdu budou hromadně měnit značky za modré a celé ty tahy se poníží na obyčejnou jedničku, která se ani nebude označovat "R"? Tak to je opravdu dobrá "evoluce".
Bože můj, proč se nemůže žádná celkově dobrá změna obejít bez naprostých nesmyslů? Proč na R10 a R6 zůstane 130, ale na R4 a R7 bude 110, přestože jejich parametry jsou stejné?
Škoda, že o tomhle novináři nenapíší, píší o tom, že budeme mít o 300 km dálnic více, ale to, že ve skutečnosti se počet "dálnic" (tzn. čtyřpruhů, kde se dá jet 130) sníží, to tam nikdo nenapíše. Přitom to je mnohem podstatnější informace, protože těch povýšených jedniček na SPMV bude určitě méně, než těch ponížených erek...
Bože můj, proč se nemůže žádná celkově dobrá změna obejít bez naprostých nesmyslů? Proč na R10 a R6 zůstane 130, ale na R4 a R7 bude 110, přestože jejich parametry jsou stejné?
Škoda, že o tomhle novináři nenapíší, píší o tom, že budeme mít o 300 km dálnic více, ale to, že ve skutečnosti se počet "dálnic" (tzn. čtyřpruhů, kde se dá jet 130) sníží, to tam nikdo nenapíše. Přitom to je mnohem podstatnější informace, protože těch povýšených jedniček na SPMV bude určitě méně, než těch ponížených erek...
Ale o R7 přece říkali, že nebude označena jako D protože na to nemá dostatečné připojovací, resp. odbočovací pruhy. Stačí poslouchat.
A parametry R4 nebo zmiňované R7 se s R10 nebo nové R6 nedají ani srovnávat.
A parametry R4 nebo zmiňované R7 se s R10 nebo nové R6 nedají ani srovnávat.
Ale mělo by se vzít v úvahu, že dnes je tam 130 povoleno a více nehod než jinde se tam nestává. Tak proč to měnit k "horšímu"?
Přejmenovaná bude i stará R6 (naopak nová R4 u Písku bude také ponížena). R10 a R4 jsou srovnatelné, kategorie je stejná (S24,5/100). Pro podporu mého tvrzení uvedu i příspěvek Lennyho:
), což je podle mě naprosto irelevantní:
Důvod, proč nebudou přejmenovány, nejsou parametry, ale to, jestli napojují krajské město (stačí poslouchatLenny píše:Rozdíl mezi R4 na jedné straně a R6 a R10 na druhé straně není žádný velký. Osobně si myslím, že R4 by měla být dálnicí a na R7 nové úseky rovněž.
Snižovat rychlost tam, kde dnes bez problémů funguje, je nesmysl. Nahrazovat hromadně zelené značky za modré je taky nesmysl a zbytečné vyhazování peněz. Navíc se obávám, že tím ponížením přestanou platit určité standardy pro tyto silnice a bude se tam moc postavit "cokoliv", jak jsem již psal v jiném vlákně.mapman píše:Základní teze nového pojetí spočívají v tom, že dálnice tvoří základní páteř pro mezinárodní dopravu na území ČR a napojují krajská města na dálniční síť (každé krajské město má svou dálnici) - což je politicky nejprůchodnější
Pod tento příspěvek se plně podepisuji a doufám, že to nakonec dopadne jinak, bez zbytečné degradace pěkných a dnes bez problémů fungujících úseků.. 
Silnice které jsou postaveny na 130 se degradovat cíleně nebudou a nepůjde ani o okamžité přeznačování na modro... Jde hlavně o to, v jakých parametrech a na jakou rychlost se budou stavět budoucí "eRka", tj některá jako dálnice na 130 a některá jako silnice o dvou, třech čtyřech pruzích (obousměrně) s rychlostí variabilní podle podmínek, primárně ovšem na 110 ...
Pokud se někde sníží rychlosti, tak se to předpokládá na R46, R7 a lokálně taky na R4, resp. opačně - značka SPMV (IP15a) bude znamenat 110 s tím, že tam kde to půjde se 130 ponechá, ale pomocí značení a jen za předpokladu, že to projde auditem bezpečnosti - ten už byl proveden např. na R46 a tam byly jasně vyhodnoceny veškeré nedostatky s tím, že i 100ka je tam možná jen za určitých podmínek...
Je škoda, že místo konstruktivní diskuse nad tím jak to udělat aby to "moc nestálo" a jak to udělat systematicky i do budoucna, jsme zas jen u toho že všechno je špatně a to jen na základě reportáže v TV
Takže sem s návrhy? Jak to má vypadat?
BTW mám k dispozici ten podkladový materiál, pokusím se to sem do fóra během týdne nějak překlopit ...
Pokud se někde sníží rychlosti, tak se to předpokládá na R46, R7 a lokálně taky na R4, resp. opačně - značka SPMV (IP15a) bude znamenat 110 s tím, že tam kde to půjde se 130 ponechá, ale pomocí značení a jen za předpokladu, že to projde auditem bezpečnosti - ten už byl proveden např. na R46 a tam byly jasně vyhodnoceny veškeré nedostatky s tím, že i 100ka je tam možná jen za určitých podmínek...
Je škoda, že místo konstruktivní diskuse nad tím jak to udělat aby to "moc nestálo" a jak to udělat systematicky i do budoucna, jsme zas jen u toho že všechno je špatně a to jen na základě reportáže v TV
BTW mám k dispozici ten podkladový materiál, pokusím se to sem do fóra během týdne nějak překlopit ...
Ještě doplním, že možné jsou dvě cesty:
- buď bude dálnicí vše co má čtyři pruhy a parametry na 130 a to bez ohledu na to jestli to tvoří nějaký tah nebo ne a bude v tom i bordel z úředního hlediska...
- anebo bude dálnicí to co má i ten dálkový mezinárodní význam a je to cíleně takto stavěné, příslušným úřadem na veškerá řízení je ministerstvo (ať už MD MV nebo MMR) a ten zbytek budou silnice, na kterých se rychlost nastaví podle jejich technických parametrů bez ohledu na administrativní zařazení (tzn. klidně i 90 110 nebo 130) a nové se budou stavět na max 110 protože na 130 je ani za 100 let nepostavíme při těchto rozpočtech ... a silnice budou spadat pod administrativu krajů (vlastnicky ale stále státu - zatím)
- buď bude dálnicí vše co má čtyři pruhy a parametry na 130 a to bez ohledu na to jestli to tvoří nějaký tah nebo ne a bude v tom i bordel z úředního hlediska...
- anebo bude dálnicí to co má i ten dálkový mezinárodní význam a je to cíleně takto stavěné, příslušným úřadem na veškerá řízení je ministerstvo (ať už MD MV nebo MMR) a ten zbytek budou silnice, na kterých se rychlost nastaví podle jejich technických parametrů bez ohledu na administrativní zařazení (tzn. klidně i 90 110 nebo 130) a nové se budou stavět na max 110 protože na 130 je ani za 100 let nepostavíme při těchto rozpočtech ... a silnice budou spadat pod administrativu krajů (vlastnicky ale stále státu - zatím)
Mapman: Ten můj hysterický příspěvek je právě způsobený nedostatkem informací
(ostatně dotaz jsem už položil v jiném vlákně a odpověď jsem nedostal, tak jsem se mohl spolehnout jen na ty blbé novináře). Konstruktivní diskuse tady byla dlouhou dobu předtím, teď už je ale nějak rozhodnuto (aspoň tak to chápu já), tak už je zde konstruktivní diskuse vlastně zbytečná. A nikde jsem nenapsal, že je všechno špatně
("proč se nemůže žádná celkově dobrá změna obejít bez naprostých nesmyslů?").
Chápu důvod, proč se budou snižovat parametry u nově stavěných rychlostek (i když stále pochybuji o tom, jak velké částky se na tom dají ušetřit a jestli to za to stojí - to je vůbec zajímavé téma, stačilo by najít příspěvky pár let zpět, kde většina zdejších uživatelů byla proti stavění silnic v těchto "ochuzených" kategoriích jako do budoucna nekoncepční), ale snižovat rychlost na silnicích, kde to dodnes funguje, případně měnit značky, nemá s šetřením peněz nic společného a ani to nijak nevylepší silniční síť. Pokud se ale rychlost tam, kde to půjde, ponechá podle toho scénáře, který si popsal, tak to snad tak hrozné nakonec nebude.
Chápu důvod, proč se budou snižovat parametry u nově stavěných rychlostek (i když stále pochybuji o tom, jak velké částky se na tom dají ušetřit a jestli to za to stojí - to je vůbec zajímavé téma, stačilo by najít příspěvky pár let zpět, kde většina zdejších uživatelů byla proti stavění silnic v těchto "ochuzených" kategoriích jako do budoucna nekoncepční), ale snižovat rychlost na silnicích, kde to dodnes funguje, případně měnit značky, nemá s šetřením peněz nic společného a ani to nijak nevylepší silniční síť. Pokud se ale rychlost tam, kde to půjde, ponechá podle toho scénáře, který si popsal, tak to snad tak hrozné nakonec nebude.
Toto taky vnímám na celé té změně jako největší a zásadní problém.jannnn píše:Pod tento příspěvek se plně podepisuji a doufám, že to nakonec dopadne jinak, bez zbytečné degradace pěkných a dnes bez problémů fungujících úseků..