Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

jeni013

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od jeni013 »

mapman píše: Takže sem s návrhy? Jak to má vypadat?
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 149#p64149
Ty rychlostní limity bych pro zjednodušení viděl takto:

Kód: Vybrat vše

Dxx     140 (úpravou až 160)
Rxx     120 (úpravou až 140)
I/xx    100
II/xxx  80
III/xxx 80
město   50 (úpravou až 80)
ale to je spíš takové zbožné přání...
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

jeni013 píše: Ty rychlostní limity bych pro zjednodušení viděl takto:

Kód: Vybrat vše

Dxx     140 (úpravou až 160)
Rxx     120 (úpravou až 140)
I/xx    100
II/xxx  80
III/xxx 80
město   50 (úpravou až 80)
myslím že to je velmi racionální návrh.... :ok:
druhá možnost by byla:

město 50 (lokální úprava na 30-80)
mimo město bez omezení s doporučením viz jeni...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

No pokud by to bylo ještě upraveno na II/xx a II/xxx na dnešní stav, tj. 90 km/h tak budu spokojený.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
seque

Příspěvek od seque »

a tohle bude chlapy taky značený jako D6 ??? http://www.rsd.cz/rsd/rsdcat.nsf/0/F760 ... svrata.pdf pro mě celkem hádanka
Segue 1.4 tce Grand Scenic
adi88

Příspěvek od adi88 »

mapman píše:např. na R46 a tam byly jasně vyhodnoceny veškeré nedostatky s tím, že i 100ka je tam možná jen za určitých podmínek....
Čtu dobře, chápu dobře?! Takže nakonec budeme rádi pokud bude vůbec aspoň na některých rovinkách 100 a jinak 90? Beru, že 130 je přes čáru, pokud se budeme snažit o blbuvzdornost, to jest aby i překročení o 20 kmph nezavánělo smrtí...Ale říkal jsem si, že ta 110 padne R46 jako ulitá...Ale viditelně zase vyhrála hysterie v něčí hlavě. To jsem zvědav zda někoho nenapadne posvítit si na I/48, kde jsou díky lanům úzké pruhy. To tam dají 70?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Hold nikdo nemá odvahu na výjimku dát tam zase 130. Co kdyby se tam náhodou něco stalo, ... Všichni se bojí. Čest odvážným výjimkám.
To že se tam x let jezdilo 130 je zapomenuto, to už je jak událost dávnověku.

Anebo jinak R10 návrhová rychlost 100, kategorii S 22, S 24,5 a S 26,5 a R4 taky návrhová rychlost 100, kategorie S 22 a S 24,5. Jaký je v tom rozdíl a netvrďte mi, že je o 6 menší číslo :D
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Na R46 bude plošně 110 kromě Prostějova. Díky svodidlům a novému povrchu s lepšími protismykovými vlastnostmi to už není takový problém...

Rozdíl mezi R10 a R4 je ve významu, ne v kategorii. Tam kde to na R4 půjde, tam 130 zůstane - problém jsou tam zastávky, zanedbané opravy a občas nevhodná připojení. Řidiči by snad zásadní rozdíl oproti dnešnímu stavu neměli pocítit ...

A pozor, co vím, tak to rozhodně není hotová věc - musí se změnit zákony, normy, vyhlášky - tam všude se to může raz dva zaseknout, vždyť to dobře známe .
adi88

Příspěvek od adi88 »

mapman: Uff, to jste mě uklidnil, jsem rád, že jsem to jen špatně pochopil, protože z 90ky by mě asi ranila mrtvice :shock:
Jinak tedy aspoň že tak, pokud v místech, kde to jde zůstane 130, má návrh moji podporu. Je fakt, že hlavně do budoucna to smysl má, jasně R25,5 a 130 by byla lepší, ale než na ni čekat 20 let, není lepší spokojit se se 110 a jezdit o něco dřív milí Chomutováci, Písečáci atd.? No jsem zvědav zda to projde, jak to bude se zpoplatněním a hlavně těmi rychlostmi. Já osobně bych nejraději viděl v zákoně formulku, která by umožňovala na D a SPMV zvýšit rychlost značkou až o 20 kmph. Nejsem odborník, ani nemám přesná čísla, ale státu by konečně mohlo dojít, že za sucha a slabého provozu se 150 aspoň na novějších dálnicích v klidu dá. Dnes je 130 a taky je plno aut co jede 110, myslím, že ten kdo by tak jezdil, tak jezdí už dnes. A úplně nějvětší podporu má u mě realizace 3pruhů, v praxi jsem to viděl ve Švédsku a paráda...Lanová svodila, stovka a pro řadu míst v pohodě dostačující a moderní komunikace. A hlavně bezpečná, protože nehody při předjíždění, čelní střety při přejetí do protisměru, jejichž následky bývají nejčastěji fatální bych řekl, by se tímto významně eliminovaly.
Co ale ze zdejších návrhů mou podporu nemá, je rozdílná rychlost na I/xx a II/xxx. Jednak, taková II/150 jako bývalá jednička a celá řada doprovodných komunikací dnešních dálnic je stejná nebo ještě kvalitnější než některé jedničky...Navíc kdo z řidičů ví, zda jede po jedničce nebo dvojce...v mém okolí jsou lidé co ani neví, že se takto silnice dělí. To by přineslo chaos jako blázen bych řekl. Řidič snad nemá iq tykve a ví, že na úzké klikaté okresce nemůže jet 90...
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

adi88 píše:Co ale ze zdejších návrhů mou podporu nemá, je rozdílná rychlost na I/xx a II/xxx.
Přesně tak. Podle mě to ani není možné, protože to by znamenalo nutnost tu silnici označit číslem nebo značkou s rychlostí za každou křižovatkou. To se dá udělat akorát na D nebo R na MÚK, ale ne na silnici, kde je křižovatka co pár metrů.
pivko

Příspěvek od pivko »

mapman píše:A pozor, co vím, tak to rozhodně není hotová věc - musí se změnit zákony, normy, vyhlášky - tam všude se to může raz dva zaseknout, vždyť to dobře známe .
No je to sice všechno hezký a docela to i dává smysl, ale já tomu uvěřím až to uvidím. Nicméně myslím, že než značení jsou důležitější jiné věci, na které se dost kašle. Na základě několika zkušeností z cest z poslední doby mi připadá, že ČR se kvalitou dálkové dopravní infrastruktury rychle propadá někam na Balkán. A nejde už možná ani tolik o ty chybějící tahy, jako o stav těch stávajících. D1 Mirošovice až po křížení s R46 mezinárodní ostuda, D2 v celé délce to samé. D5 jakžtakž, nicméně závady - skoky mezi AB a CB kryty, díry atd. se (s výjimkou nynější akce u Prahy) prostě neopravují - např. u Rozvadova nebo u Kladrub je ta doporučená 80ka a značka s hrbolala už několik let. R10 - to samé, závady se "opravují" umístěním značky s hrboulema. R35 - naprosto prasácké opravy mezi Olomoucí a Lipníkem, které z toho druhdy velmi kvalitního úseku udělaly hopsodrom. R6 a R7 u Prahy (s výjimkou toho nového úseku) naprostá katastrofa, léta s tím nikdo nic nedělá. Tady vzniká obrovský vnitřní dluh a moc nevidím, že by se to zlepšovalo, bohužel je tomu právě naopak, těch katastrofálních úseků v posledních letech dost přibylo.
xkorj

Příspěvek od xkorj »

Tak MD vydalo tiskovou zprávu: http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpr ... pojeti.htm

A zde mapka: http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/D748399 ... nisite.pdf ; Pražský okruh je značen jako PO
P_V

Příspěvek od P_V »

xkorj píše:A zde mapka: http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/D748399 ... nisite.pdf ; Pražský okruh je značen jako PO
Ulice V Holešovičkách nemůže být SPMV, to je městská ulice kam ústí místní ulice, vjezdy k domům a jsou tam autobusové zastávky. Také MO od Zlíchova do Braníka, protože zatím nemá alternativu.
X236K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X236K »

R56 se 110kou...? :-(
siesa

Příspěvek od siesa »

R7 jen 110?? Skoda no....Chapu sice ty useky blize Praze, ale to, co je (bude) za Slanym je v tom pripade (umysl "prodlouzeni dalnicni site") ztraceny potencial...Jinak zatim chvalim :ok: ...Uz aby to bylo (hlavne ta 110ka na jednickach...).
A jeste jedna otazka...Chysta se nejaka velka rekonstrukce a zlepsovani parametru na R(D)35 v useku Mohelnice-Olomouc?? Ten usek je v soucasne podobe jako Dcko docela nevyhovujici...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Pan odborník Kuneš je nyní zaměstanancem na MD :o Jinak si tu mapku vysvětlit nedokážu, ten měl nakreslené dálnice všude, tady jsou zase všude rychlostní silnice :))

Teď vážně, R56 má lepší parametry i návrhovou rychlost v celé délce než R6 či R10 a přesto je jen R? Škoda R48, že nebude D48, když se tak pěkně staví a je připravená v 25,5.

A tah Polsko - Liberec - Turnov - Praha by měl být celý jako dálnice, sice pravda, Poláci a ani Němci tam žádnou dálnici nepřipravují jen možná někdy eRko. Jsou tendence přeznačit R10 na Žitavu a R35 zkrátit se začátkem v Turnově.

A chybí mi tam úsek I/46 Olomouc - Šternberk.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

xkorj píše:Pražský okruh je značen jako PO
To je zas systémové řešení. :roll: Pokud jde PO, tak by šla bez problémů i 0, obojí vyžaduje změnu zákona.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

určitě krok správným směrem, ačkoliv některé prvky bych viděl k diskusi. Mimo jiné:
- Plzeň - Německo po I/26 přes Domažlice - Proč? proč ne přes Klatovy po I/27
- proč výhledově R silnice I/35 z HK?
- proč není zvažována výhledově R na I/9 - intenzity by to vyžadovali
- neuškodí R7 přeřazení do R? Intenzity a dálkový charakter tahu na průmyslový trojúhelník dávají komunikaci důležitost, navíc je komunikace výrazně vytížena.
- Bude R4 po rekonstrukci zařazena mezi D?
- v jakém profilu se bude pokračovat s úseky započatými v R25,5, které nejsou celé hotové (Např R48)
....
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Rozhodně jsem proti označení R1 jako PO, to už radši tady zmiňovanou variantu D99, ale nejraději bych tam viděl D0.
Dále nesouhlasím s tím, aby na R48 byla pouze 110, kór když přestavba je plánována v R25,5 a i současné provozované úseky jsou co do vybavenosti i parametru spíše dálnicemi.
Stejně tak nově stavěné úseky R7 je na 110 škoda.
Vypíšu erka, u kterých nemám problém s jejich ponížením
R46
R43
možná R4, ale zbytek je zbytečná degradace a podle mě je jednodušší, třeba v případě R7, ji paušálně označit jako D se 130 a rychlost snižovat lokálně, než rychlost snížit celoplošně.
R48 -> D48 se podařilo!
dd

Příspěvek od dd »

mapman píše:značka SPMV (IP15a) bude znamenat 110 s tím, že tam kde to půjde se 130 ponechá, ale pomocí značení a jen za předpokladu, že to projde auditem bezpečnosti
A proč by to nešlo naopak? Nechat 130 a kde je to nutné, snižovat.

Co píšete o místním zvyšování na 130 jsou jen hezká slova, která mají uklidnit případnou kritiku (nic osobního, vy tomu možná věříte). V praxi takových míst bude pár a během několika let bezpečnostní audit ukáže "nutnost" 110. Přesně jako na R46, kde se dvacet let jezdilo v pohodě 130 a najednou už je tam i 100 moc.
mapman píše:- buď bude dálnicí vše co má čtyři pruhy a parametry na 130 a to bez ohledu na to jestli to tvoří nějaký tah nebo ne a bude v tom i bordel z úředního hlediska...
- anebo bude dálnicí to co má i ten dálkový mezinárodní význam a je to cíleně takto stavěné, příslušným úřadem na veškerá řízení je ministerstvo (ať už MD MV nebo MMR) a ten zbytek budou silnice...
Ať si úřední bordel řeší úředníci, ale nerozumím, proč na to musí doplácet řidiči. Na řadě míst se sníží rychlost jenom proto, že to není silnice dostatečného významu.

Hlasoval jsem pro změnu R na D, ale toto vypadá na další paskvil.

Můj návrh (vím, že neprosaditelný):
město 50, v místech s vyloučením chodců 70-80
mimo město 100
R 120-130
D bez omezení, doporučeno 130
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

dd píše:
mapman píše:značka SPMV (IP15a) bude znamenat 110 s tím, že tam kde to půjde se 130 ponechá, ale pomocí značení a jen za předpokladu, že to projde auditem bezpečnosti
A proč by to nešlo naopak? Nechat 130 a kde je to nutné, snižovat.

Co píšete o místním zvyšování na 130 jsou jen hezká slova, která mají uklidnit případnou kritiku (nic osobního, vy tomu možná věříte). V praxi takových míst bude pár a během několika let bezpečnostní audit ukáže "nutnost" 110. Přesně jako na R46, kde se několik desítek let jezdilo v pohodě 130 a najednou už je tam i 100 moc.
Neříkám že tomu věřím, ale snažim se tam celou věc směřovat v rámci mých možností celý koncept ovlinit, a ty nejsou úplně malé ...

Jednoduchá otázka, podle čeho se má stanovit max rychlost? Zajímají mě konkrétní parametry, které může úřad při posuzování vzít v úvahu, protože o něco se opřít musí ... Norma? Subjektivní názor jednotlivce? Chování většiny v daném místě?

S tou 110kou se počítá jako s obecnou úpravou ( u nás s možností zvýšit až o 20 tam, kde to jde) a je to normální všude po Evropě, stejné schéma mají Slovinci Chorvati Maďaři Francouzi a Italové, a dám i jiné příklady (obec, mimo obec, SPMV, dálnice):
Řecko (50, 90, 110, 120)
Nizozemí (50, 80, 100, 130)
Švýcarsko (50, 80, 100, 120)
Polsko (50, 90/100, 100/120, 140) - lomítko je rozdíl mezi dvoupruhem a čtyřpruhem
...

No, obrázky asi řeknou víc:
Nové-pojetí-dálniční-sítě---prezentace-27.jpg
Nové-pojetí-dálniční-sítě---prezentace-27.jpg (171.53 KiB) Zobrazeno 8487 x
Nové-pojetí-dálniční-sítě---prezentace-28.jpg
Nové-pojetí-dálniční-sítě---prezentace-28.jpg (144.59 KiB) Zobrazeno 8487 x
Jak je vidět, je v tom pěkný guláš všude, ale nějaké vzorce se v tom najít dají a tady je lepší jít cestou srozumitelnosti pro všechny a rychlosti nasatvovat podle potřeby.

Na R56 zůstane 130, na R7 u Žatce snad taky, tam je to dost široké i dobře stavěné... tu R4 už tak jasně nevidím, aspoň ne v celé délce, podle toho co slýchám kolem sebe ...

Pro mě osobně je ideál Německo, ale to se dá prosadit snad jedině tehdy kdyby nás anektovali...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Německo je vskutku ideál, Poláci to mají trochu komplikované, ale taky se mi to líbí.
Rychlost bych stanovil podle toho, jak se tam jezdí dnes, jaká je nehodovost (co je příčinou) a jakou rychlostí tam jezdí většina (což třeba na R56 by znamenalo 120km/h), zohlednit pak i kategorii. U nových úseku se řídit převážně kategorií a v průběhu let vyhodnocovat.
R48 -> D48 se podařilo!
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Na jednu stranu je tu snaha odstranit jakousi dualitu D a R, zvětšit rozdíly mezi těmito kategoriemi, což je určitě super. Na druhou stranu ale změnou v této podobě přesně to samé opět vznikne. Jako R (resp. SPMV) bude opět značen mix komunikací se snad ještě větším rozpětím "kvality" než je to dnes u problému D/R.

Pokud to dobře z dostupných informací chápu, bude jako SPMV značena jak luxusní, moderní a "dálniční" R7 u Chomutova, tak R46, tak případně pěkná jednička s MÚK. Doufal jsem, že ono přeznačení dopadne trochu jinak, pokud to zjednoduším vnímáním klasického řidiče projíždějícího kolem dané značky:
  • Dálnice - rychlé, bezpečné, výhradně 4/6-pruh, člověka nemá co překvapit, lokálně je na nějaké problémy upozorněn snížením rychlosti
  • SPMV - silnice pro rychlý motorový provoz, člověk se musí chovat víc jako na jedničce než jako na současných SPMV
Neberu to teď z hlediska povolené rychlosti, ale spíše z hlediska koncepce a přehlednosti pro řidiče, jeho jasných očekávání.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ano, to zní kraásně a logicky, ale je tu jeden zásadní problém, který běžný řidič nevidí: administrativní pozadí, příslušnost povolujících úřadů atp. - v konečném důsledku je to v pozadí mnohem komplikovanější než se může zdát. Proto se víc vyplatí to brát tahově a jako dálnice určit konrétní komunikace a ten zbytek nechat jako silnice I. třídy včetně odpovědnosti krajů za značení a uzavírky, stavební povolení a ostatní úředničinu na nich.

Už máme v dálničních parametrech některé cancoury postavené, tak je holt ve 130ti necháme ale zbytek už budeme stavět nově a levněji na 110 a případně po etapách v dvoupruhu, třípruhu atp.

Doporučuju nastudovat třeba ono zmiňované Německo, zejména silnice jako B6 kolem Quedlinburgu, B17 Augsburg - Landsberg, nebo třeba B300 Ingolstadt - Augsburg. Všechny označené jako SPMV, přičemž na prvních dvou zmiňovaných je vesměs neomezaná rychlost na 4pruhu. Dálnice to ale přesto nejsou...
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

mapman píše: No, obrázky asi řeknou víc:
Moc hezké, akorát nevím (sorry za OT), proč my na východě (CZ, SK, PL a H) tam cpeme info o 80 pro nákladní auta ... Jinde to neplatí?
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Návrh hodnotím jako krok dobrým směrem, otázkou bude realizace. Největší otazníky celé akce visí nad současným úseky R4, R7 a R56, kde je dnes legální 130. R46 se 130 byla opravdu anomálie, spíš by na ní i k tomu co jsem po Evropě viděl seděla 110 nebo max 120.

Osobně bych byl pro zlatou střední cestu, protože česká a bohužel i většinová evropská hysterie kolem nejvyšších rychlostí (paušál 100 mimo město, neomezeně na dálnici) se stává utopií a vydal bych se cestou Švédska a Norska, tj. mít možnost zvednout limit nad obecný paušál, což dnes nejde. Všimněte se např. Švédska - mimo obce 70, ale lokálně bývá zvednuto až na 110, to samé dálnice - zvedá se limit z obecných 110 na 120. Norové to samé, nemají ani speciální limit pro dálnice, tzn. dle litery by se mělo po nich jezdit 80, místním značením se upravuje až na 100.

Na co se zaměřit:
1. udělat analýzu, co všechno je v Evropě značeno jako dálnice, jaké parametry, jaká nehodovost a s jakou rychlostí, abychom nebyli zase papežštější než papež.
2. Nechat 50/90/130 a místně upravovat
- v obci 30 - 80
- mimo obce kvalitní jedničky 100 (např. I/38 značná část , I/16 okolo D8, nové úseky silnic, obchvaty...)
- tří- a čtyřpruhy až 110
- naopak kratší úseky vysoce zatížených úseků silnic I. třídy omezit na 80 max - dojde ke homogenizaci rychlosti (OA a NA) a odstranění nutnosti předjíždět z důvodu odlišných rychlostí, odstraňovat bodové závady, ideálně doplnit fyzickými bariérami mezi pruhy
- dálnice ponechat na 130, eventuelně zvyšit limit místně na 140 (ideál), 150 nebo 160
- ponížené současné rychlostky neměnit na SMPV, ale stále ponechat jako rychlostku s variabilní rychlostí 110-130 max. Rychlost by nebyla automaticky vázána na značku SMPV jako dnes, ale pouze s dodatkovou rychlostí (jako v Rakousku), jedině tak si řidič uvědomí, že nejede na dálnici a na první pohled značením pozná rozdíl a zachováme současné vyhovující platné rychlosti
3. zrušit rozdíl mezi jízdou v tunelu a mimo, tj. aspoň 100. Je opravdu komické, když se v tmavých norských obousměrných tunelech smí předjíždět, na dálnici jet jimi 100 a u nás jet pod mostem Valík 80.
4. likvidovat klasické křižovatky kruhovými a světelnými
5. fyzicky oddělovat pruhy
6. zlepšit práci policie :)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“