Rychlost vs. bezpečnost

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
jonáš

Re: Rychlost vs. bezpečnost

Příspěvek od jonáš »

Jasně, a taky máte šanci vyletět do lesa dřív, než ten v protisměru dojede do vzdálenosti účinnýho dostřelu 8-)
pp21
Autor

Re: Provoz na jižní části R1 (D1-D5)

Příspěvek od pp21 »

Jaroslav píše:...jet ve vnitřním oblouku zatáčky do které nevidím je nebezpečné v jakékoliv rychlosti, ikdyž stojím. Paradoxně vyšší rychlost je zde bezpečnější, neboť snižujete dobu pobytu na nebezpečném místě... ;)
Jsem jedinej komu tahle věta nedává smysl...?
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Mně to nedává smysl vůbec :lol: přece když to před školou prohulim 80, tak tim taky snižuju pravděpodobnost výskytu nějakýho děcka ve stejnou chvíli na vozovce 8-)
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Jaroslav píše:No vidíte.... až třetí reakce/příspěvek si té chyby všimnul...
Jaroslave tohle ale není diskuze ... ne až třetí, ale i třetí, protože hned první na to upozorňuje...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Petr Pokorný píše:
Jaroslav píše:...jet ve vnitřním oblouku zatáčky do které nevidím je nebezpečné v jakékoliv rychlosti, ikdyž stojím. Paradoxně vyšší rychlost je zde bezpečnější, neboť snižujete dobu pobytu na nebezpečném místě... ;)
Jsem jedinej komu tahle věta nedává smysl...?
Ale kdepak. To je jen "hyperargumentace". to už je tak nesmyslné, že to možná bude až geniální. :kladivo:
Jinak argumenty typu, že nebezpečná místa je třeba projíždět co nejrychleji, protože se tím v nich méně zdržím, tu už byly, ale je to blbost z principu. Doufám, že nikdo nebude chtít, abych to tu dokazoval (i když to není takový problém, jen to bude nudné).
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Docela zajímavé vidět, kolik z diskutujících si povšimlo (mimochodem vložené) zmínky o přejetí do protisměru a přitom zcela ignorovalo hlavní téma příspěvku - doporučenou, vs. přikázanou rychlost.
bizonek

Příspěvek od bizonek »

Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

:ok:

Jinak ten týpek co píše v diskuzi o panelových dálnicích je málo marný, jestli to není Bárta náhodou.
To, že 4705 drcná je fakt, ale R48 nedrncá ani náhoudou ta je luxusní.
R48 -> D48 se podařilo!
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Dokud budou po našich silnicích jezdit takovíto idioti, je každá rychlost nebezpečná
Smutne...
Autore: "Nadjede si před vás a zadupne brzdy. Bez kamer a pozorných svědků by tohle vyhrál on.". Jestli to nevite, tak mate dodrzovat od vozidla pred vami vzdalenost, na kterou dokazete bezpecne zastavit. Pokud ne, jezdite jako bezohledne prase...

Z diskuse nize. Nekolik diskuteru se natrasa, ze kdyz vidi v zrcatku blizici se neony rychlosti vetsi nez se jim zda particna, klidne vjedou do leveho pruhu a predjizdi. Ze ten za nimi preci nema jet vyssi nez povolenou rychlosti. Neuvedomuji si, bohuzel, ze v ten moment neni rozdilu mezi tim prasetem, co jede rychle a jimi. Protoze povinnost pri predjizdeni je neomezit ani neohrozit vozidla jedouci za nimi. Takze take porusuji silnicni zakon...

Clovek se pak prestava divit tomu, co se deje na silnicich. Kdyz jezdi takovyhle material. Neznalost, tupost, bezohlednost. A to i u tech, co si rikaji "slusni ridici"..

23.11.2010 01:58
jardahorak
Z diskuze k http://limbursky.blog.idnes.cz/c/164871 ... k-dal.html
filip-ze

Příspěvek od filip-ze »

nevedel jsem kam to patri
kamarad preklada web dodavatele silnicniho zarizeni a ptal se jak se tomu rekne slovensky /cesky (stejne?)
dekuji!
http://www.grupaimage.pl/?s=prd&i=informacja&id=15315
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Říkáme tomu taky šikana, viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zklid%C5%8 ... AD_dopravy - přesněji "Dopravní šikana". Slovensky by to bylo to samé: "Dorpavná šikana".
filip-ze

Příspěvek od filip-ze »

dekuji, kamarad nasel taky "cestovna šikana"
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

filip-ze píše:dekuji, kamarad nasel taky "cestovna šikana"
Pokud toto spojení, tak v podobě "Cestná šikana" ;)
Pavlík

Příspěvek od Pavlík »

Mám čerstvý poznatek z Polska, kde jsem před tím 3 roky nebyl. Na dálnicích, těch lepších s odstavnými pruhy, zavedli limit 140 km/h. Je to v podstatě základní hodnota povolené rychlosti, na kterou upozorňují informační tabule už na hraničních přechodech. Stočtyřicítka k mému překvapení platí i na polské A4 okolo Wroclawi, kde je dost hustý provoz. Černých stop od pneumatik po intenzivním brždění je tam jak naseto. Bodejť by ne, když pro nákladní dopravu zůstal limit 100 km/h a na úsecích se stočtyřicítkou se dvěma pruhy v každém směru není zákaz jízdy kamionů v levém pruhu. A k rozhodnutí vjet do levého pruhu nechodí řidiči tiráků v Polsku stejně jako u nás dvakrát daleko. Prostě vidí mezeru, tak to tam střihnou. Z tohoto důvodu bych já povolil zvýšení limitu nad 130 jenom tam, kde jsou v jednom směru alespoň tři pruhy, přičemž v levém pruhu by byla nejnižší povolená rychlost 110, případně striktní zákaz nákladní dopravy v levém pruhu.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Pavlík píše:... Z tohoto důvodu bych já povolil zvýšení limitu nad 130 jenom tam, kde jsou v jednom směru alespoň tři pruhy, přičemž v levém pruhu by byla nejnižší povolená rychlost 110, případně striktní zákaz nákladní dopravy v levém pruhu.
Díky za zajímavé postřehy, jen doplním: Na silnici o třech jízdních pruzích v jednom směru nesmí nákladní automobily do levého už ani dnes podle zákona ... A co se týče naších severních sousedů, tak vozidla nad 3,5 t mají v Polsku stejmý limit jako u nás, tj. 80 km/h, a na obyčejné silnici o dvou pruzích dokonce jen 70. 100ka platí pouze pro autobusy.
pivko

Příspěvek od pivko »

Pavlík píše:Mám čerstvý poznatek z Polska, kde jsem před tím 3 roky nebyl. Na dálnicích, těch lepších s odstavnými pruhy, zavedli limit 140 km/h. Je to v podstatě základní hodnota povolené rychlosti, na kterou upozorňují informační tabule už na hraničních přechodech. Stočtyřicítka k mému překvapení platí i na polské A4 okolo Wroclawi, kde je dost hustý provoz. Černých stop od pneumatik po intenzivním brždění je tam jak naseto. Bodejť by ne, když pro nákladní dopravu zůstal limit 100 km/h a na úsecích se stočtyřicítkou se dvěma pruhy v každém směru není zákaz jízdy kamionů v levém pruhu. A k rozhodnutí vjet do levého pruhu nechodí řidiči tiráků v Polsku stejně jako u nás dvakrát daleko. Prostě vidí mezeru, tak to tam střihnou. Z tohoto důvodu bych já povolil zvýšení limitu nad 130 jenom tam, kde jsou v jednom směru alespoň tři pruhy, přičemž v levém pruhu by byla nejnižší povolená rychlost 110, případně striktní zákaz nákladní dopravy v levém pruhu.
A v Německu, kde je taky většina dálnic pouze čtyřpruh a rychlost je tam přesto neomezená se ten asfalt gumuje nebo negumuje?
Pavlík

Příspěvek od Pavlík »

ad "A v Německu, kde je taky většina dálnic pouze čtyřpruh a rychlost je tam přesto neomezená se ten asfalt gumuje nebo negumuje?"

V Německu je na mnoha úsecích dálnic dopravními značkami vyznačen zákaz jízdy nákladních vozidel v levém pruhu, třeba i jen s časovým omezením na dobu dopravní špičky. U nás je takových úseků pomálu, v Polsku skoro vůbec žádné.
Mike

Příspěvek od Mike »

ono nejde o vyznačení, ale o kontrolu že
jestli někdo viděl hlídku v pasátech jak dopoledne loví na D11 před Prahou náklaďáky, ať mi dá vědět, ja je tam ještě s tímhle úkolem neviděl, narozdíl od kamionů v levém, což je každodenní pravidlo :twisted:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kot

Příspěvek od kot »

Přesně, hlídka v passatech kamiony neloví vůbec nikde!!! :ko:
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Mike píše:ono nejde o vyznačení, ale o kontrolu že
jestli někdo viděl hlídku v pasátech jak dopoledne loví na D11 před Prahou náklaďáky, ať mi dá vědět, ja je tam ještě s tímhle úkolem neviděl, narozdíl od kamionů v levém, což je každodenní pravidlo :twisted:
Asi jsem trošku mimo, ale vocogou?!?
Proč by jako někdo měl lovit dopoledne na D11 před Prahou náklaďáky v levém pruhu? Myslím pochopitelně ty co předjíždějí, jiné se tam (v levém pruhu) dle mé zkušenosti nevyskytují. Tak nějak nenalézám důvod k tomuto ... něco mi uniklo?
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

kot píše:Přesně, hlídka v passatech kamiony neloví vůbec nikde!!! :ko:
v sobotu dopoledne měla hlídka v Passatu uloveného kamiona v Brně směr Ova :crazy: :crazy:
ale jestli to bylo za rychlost...
Mike

Příspěvek od Mike »

pp21 píše:
Mike píše:ono nejde o vyznačení, ale o kontrolu že
Asi jsem trošku mimo, ale vocogou?!?
Proč by jako někdo měl lovit dopoledne na D11 před Prahou náklaďáky v levém pruhu? Myslím pochopitelně ty co předjíždějí, jiné se tam (v levém pruhu) dle mé zkušenosti nevyskytují. Tak nějak nenalézám důvod k tomuto ... něco mi uniklo?
ještě nedávno tam byly značky které vozidlům na 3,5t tento pruh zapovídají, tak asi proto
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
monin

Příspěvek od monin »

A je to tady a ani to dlouho netrvalo. Zpomalíme vlaky před přejezdy.. :D
http://zpravy.idnes.cz/debata-o-povolen ... domaci_jkk
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Myslim že je to správná cesta. Jak jinak chcete vynutit náhradu rizikových přejezdů mimoúrovňovym kříženim nebo zrušenim? ;-) Ostatně když si spočítáte, jakej podíl tratě do Ostravy ta 160 nebo 140 je a kolik z toho by se omezilo kvůli přejezdům, vyjde vám změna cestovní doby max. o 20 minut na třech a půl hodinách.
Adam108

Příspěvek od Adam108 »

jonáš píše:Myslim že je to správná cesta. Jak jinak chcete vynutit náhradu rizikových přejezdů mimoúrovňovym kříženim nebo zrušenim? ;-) Ostatně když si spočítáte, jakej podíl tratě do Ostravy ta 160 nebo 140 je a kolik z toho by se omezilo kvůli přejezdům, vyjde vám změna cestovní doby max. o 20 minut na třech a půl hodinách.
:ko: :ko: :ko: :ko: :ko: :ko: :ko: :ko: :ko:
Představte si, že kvůli těm 20 minutám máme Pendolina s naklápěcími skříněmi, které jsou o dost dražší než normální vagóny. A za druhé, není to žádná vysokorychlostní trať, i v zahraničí máte na takovýchto tratích přejezdy.
Za třetí - navrhuji snížit maximální rychlost v obci na 30 km/h, mimo obec na 60 km/h a na dálnici na 80 km/h. Tipuji si, že by se ročně tak 400 lidských životů zachránit mohlo.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“