Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

ElWapp

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od ElWapp »

MiKu píše:Elwapp: Jak vypadá neuměle vytvořené číslo silnice? :)
Asi to nebylo uplne nejvhodnejsi oznaceni, to uznavam:) Narazel jsem na to, ze by muselo jit o nejake prapodivne cislo (0? 99?) ktere si nekdo vycuca z prstu a v praxi se nikdy neujme, narozdil treba od D1, R4 apod. Tahle komunikace proste je Prazsky okruh.
Mike

Příspěvek od Mike »

martin píše:...Na co se zaměřit:
1. udělat analýzu, co všechno je v Evropě značeno jako dálnice, jaké parametry, jaká nehodovost a s jakou rychlostí, abychom nebyli zase papežštější než papež.
stejně budeme, protože i kdyby to zachránilo jediný život...
2. Nechat 50/90/130 a místně upravovat
- v obci 30 - 80 30 na libovolné hlavní komunikaci v obci nemá co dělat
- mimo obce kvalitní jedničky 100 (např. I/38 značná část , I/16 okolo D8, nové úseky silnic, obchvaty...) souhlas
- tří- a čtyřpruhy až 110 jako dělené ? nechápu proč ne 130-140
- naopak kratší úseky vysoce zatížených úseků silnic I. třídy omezit na 80 max - dojde ke homogenizaci rychlosti (OA a NA) a odstranění nutnosti předjíždět z důvodu odlišných rychlostí, odstraňovat bodové závady, ideálně doplnit fyzickými bariérami mezi pruhy nedojde, protože chybí možnost předjetí a ve spoustě stoupání prostě NA 80nejede v případném klesání pak ano, ovšem v následujícím stoupání...
- dálnice ponechat na 130, eventuelně zvyšit limit místně na 140 (ideál), 150 nebo 160
- ponížené současné rychlostky neměnit na SMPV, ale stále ponechat jako rychlostku s variabilní rychlostí 110-130 max. Rychlost by nebyla automaticky vázána na značku SMPV jako dnes, ale pouze s dodatkovou rychlostí (jako v Rakousku), jedině tak si řidič uvědomí, že nejede na dálnici a na první pohled značením pozná rozdíl a zachováme současné vyhovující platné rychlosti
3. zrušit rozdíl mezi jízdou v tunelu a mimo, tj. aspoň 100. Je opravdu komické, když se v tmavých norských obousměrných tunelech smí předjíždět, na dálnici jet jimi 100 a u nás jet pod mostem Valík 80.asi jsi chtěl napsat vrch, bohužel tuhle šikanu vidím jako neodstranitelnou
4. likvidovat klasické křižovatky kruhovými a světelnými absolutní nesouhlas, napsat to takhle paušálně je prostě blbost, vunikají tím místa, kde kvůli ničemu zpomalujeme a znovu se rozjíždíme, světelné s řízením smyčkami jsou ideál, případně kdysi dávno používané "zelené vlny"
5. fyzicky oddělovat pruhy nevím jak, ale problémy při objíždění traktorů, cyklistů a při nehodách. nemluvě např. o nadměrech
6. zlepšit práci policie :)otázkou je, co si pod tím představit
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Nystrom

Příspěvek od Nystrom »

plodná diskuze, souhlasit se dá s mnoha příspěvky. Podle mne je důležitý dostat do zákona možnost zvyšovat rychlost až o 20km dopravním značením pro SMV i silnice I.třídy. Hlavní myšlenkou patrně je odstranit R-ka, jelikož nemají oporu v zákoně o provozu. Takže posun čtyřpruhových jedniček do SMV, a rozdělení eR na D a na SMV - tomu rozumím. Jediný co mi chybí v mapce je dělený čtyřpruh na peáži u Třeboně - I/34+I/24. R4/D4 - musí být ucelený tah, né skákat z jednoho písmene na druhý, při možnosti zvýšení o 20km je to fuk.
dd

Příspěvek od dd »

ad stanovení rychlosti: Praxe sice ukázala, že je tam bezpečno, ale tabulky říkají, že není, tak to omezíme. To je současný trend, který mi jde hodně proti srsti. A pak se někteří ve vlákně Jak jezdíme diví, proč někdo jiný s čistým svědomím porušuje předpisy.

ad odlišení D a R: V současnosti většina řidičů považuje D i R za "dálnici". Moje očekávání bylo, že téměř vše, čemu se říkalo dálnice bude D. A čekal bych, že R se budou označovat silnice s výrazně horším standardem oproti dálnicím, který pozná i běžný řidič (střídavý třípruh, I. třída s múk). Takhle je to fakticky zase administrativní rozdělení, jen podle jiného klíče. Pro řidiče to na jednu stranu bude splývat, na druhou stranu budou mít zmatek v rychlostech. Krásný příklad je D6 a R7, kde řidič rozdíl nepozná. Na jedné 130 se známkou, na druhé 110 bez známky. (protože tomu zvyšování, kde to půjde, opravdu nevěřím)

Předpokládá se alespoň, že by výstavba nových R byla nějak administrativně jednodušší. V kontextu toho, jak jsou blokovány D8, R52, R43, atd.?
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

ElWapp píše:Narozdil od nekterych prispevku tady se mi libi PO pro prazsky okruh. Stejne tomu nikdo nikdy nerekne cislem, navic umele vytvorenym.
Všechna čísla jsou uměle vytvořená, jde jen o zvyk. Pražský okruh a Městský okruh jsou názvy prosazované Prahou, ale nemám je rád. Není z nich moc patrné, který je který. To už staré označení Zákosu - Vnější okruh a Střední okruh - bylo lepší - z názvu bylo jasné, o jaký okruh se jedná. D0 by bylo ideální, když už se to kdysi v 60. letech zvoralo a D1 se chybně použilo pro dálnici Praha - Košice.
Standa

Příspěvek od Standa »

Tohle je opravdu výživná diskuse :) ! Tak snad přidám jen velké poděkování strůjcům této iniciativy a dva malé doplňky:
Mike píše:
martin píše:...3. zrušit rozdíl mezi jízdou v tunelu a mimo, tj. aspoň 100. Je opravdu komické, když se v tmavých norských obousměrných tunelech smí předjíždět, na dálnici jet jimi 100 a u nás jet pod mostem Valík 80.asi jsi chtěl napsat vrch, bohužel tuhle šikanu vidím jako neodstranitelnou
Myslím, že Martin chtěl opravdu napsat "most", protože on je to opravdu spíš jen takový "biomost", než pořádný tunel. O to směšnější je to ostře sledované omezení na 80... Jinak souhlas spíš s tím, co psal Martin - ne že bych to nechtěl opravit podle Mika, ale už to, co píše Martin dá hodně velkou práci prosadit.
JirkaS píše:
ElWapp píše:Narozdil od nekterych prispevku tady se mi libi PO pro prazsky okruh. Stejne tomu nikdo nikdy nerekne cislem, navic umele vytvorenym.
Všechna čísla jsou uměle vytvořená, jde jen o zvyk. Pražský okruh a Městský okruh jsou názvy prosazované Prahou, ale nemám je rád. Není z nich moc patrné, který je který. To už staré označení Zákosu - Vnější okruh a Střední okruh - bylo lepší - z názvu bylo jasné, o jaký okruh se jedná. D0 by bylo ideální, když už se to kdysi v 60. letech zvoralo a D1 se chybně použilo pro dálnici Praha - Košice.
PO se mi taky moc nelíbí (ostatně ani MO), chtělo by to číslo. Ale D0 se mi taky nějak zvlášť nelíbí, bude se to plést s DO, raději bych tam viděl D99 (navíc by se nemusela měnit pravidla pro číslování). Když už jsme u toho číslování, bude se uvažovat i o odstranění duplicity D2 a I/2 nebo budoucí D11 a I/11?
Maniac

Příspěvek od Maniac »

dvs píše:Je mi líto ponížení R4 a R7 na 110km/h. Vzhledem k tomu, že v parametrech srovnatelné R10 a R6 se povýší na D10 a D6. Není náhodou zakopaný pes v tom, že D spojují krajská města s Prahou? Mostecko a Chomutovsko má více obyvatel než Karlovy Vary. Pokud má vést dálnice do každého krajského města tak by se mohl povýšit i ten kousek u Pardubic.

Co se týče značek tak dálnice by měl být dělený čtyřrpuh (kde to parametry, intenzitou nevyhovuje lokální omezení) a silnice pro motorová vozidla by měla být silnice s omezeným přístupem a MÚK (např obchvat Moravských Budějovic apod) sem tam v třípruhu. Značka SPMV by se měla změnšit na čtverec jako ostatní informační značky (=jednoduše taková stezka pro auta a náklaďáky).

Taky mne udivuje uvažované zařazení přivaděčů u Brna, pokud by se z toho poučila i Praha, tak 110 na Prosecké, Vysočanské, ... by nebyla k zahození.

Doufejme, že to zase není taková akce v okurkové sezóně jako to loňské značení dálníčních křížů. Na zítřejším jednání vlády jsem nic takového nenašel, tak uvidíme příští týden.

Obávám se, že důvod je prozaičtější. Je za tím snaha zachovat oba populární přechody pro chodce. Na Dálnici být nesmí, na silnici 1. tříny ano.
bihik

Příspěvek od bihik »

R35 Turnov Liberec
Proc by i tato cast nemela by prevedena do "D". Soucasny stav nehodovosti neni dle me zkusenosti takovy, aby se zde bylo nutne snizovat rychlost na 110.
Jsou tam 2 horsi useky a jsou oznaceny jiz nyni znackami snizujicimi rychlost
http://mapy.cz/s/4Q3B
http://mapy.cz/s/4Q3E
Naopak bych "D" oznacil az na konec 4pruhu mezi Chrastavou a Bilym Kostelem.
Prutah Libercem, by pak mohl byt meststka dalnice s 80. Soucasnych 90 je tam maximum.
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Ještě pár poznámek:
Jako kritérium pro dálnice bych rozhodně nestavil mezinárodní tah nebo napojení. Nefunguje to u nás, nefunguje to nikde v Evropě. Mohl bych jmenovat tisíce případů, kdy se staví dálnice nebo jim podobné silnice kvůli vnitrostátnímu významu a intenzitám (R4 Praha Příbram typický příklad). Což ale znamená, že kromě mezinárodní a dálkové přepravy rozhodně přidat kapacitu. Žádná obyč jednička nebude mít nikdy takovou, má-li MÚK, fyzické oddělení a více pruhů, pak už to není jednička ale dálnice - byť třeba s 80 max. Pak už dochází k matení řidičů, jak mnoho přispěvovatelů přede mnou psalo.
MiKu

Příspěvek od MiKu »

A co nedostavěné části R6 či R7, budou oproti současným plánům užší?
...V rámci R7 podmínkám zatím nevyhovuje úsek Praha - Slaný. Ta bude vedena jako silnice pro motorová vozidla s tím, že nově dostavěné úseky této komunikace budou umožňovat lokální rychlosti až na 130 km/h. Vše závisí na výši finančních prostředků, které budou resortu dopravy v budoucnu přiděleny (mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar)

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/nove-dalnice- ... oprava_neh
Chápu to správně tak, že i na těch nových úsecích bývalých erek, co se teprve stavět budou, by mohla zůstat 130? Nebo mluví jen o těch, co se už staví?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

A proč se na R7 a R4 nerozdělí na část D a část R obdobně jako R35 a R55?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
kalanis

Příspěvek od kalanis »

Maniac: Jeden je u pumpy a fízlárny. Kde máš ten druhý? Navíc mezi Jílovištěm a okruhem není R4, ale jednička, takže občas tam není problém potkat zběsilého jézéďáka.
A to je další výtka na adresu zrušení SPMV jako samostatné kategorie a přesun pod jedničky - povolení přístupu pomalým vozidlům. Umíte si vůbec představit, jak to bude vypadat, když třeba na R7 u letiště potkáte kombajn? Protože na kategorii jedniček mají přístup i takováto vozidla, pokud značení neřekne jinak (dlouholetá pochvala na I/27 PLZ-KT).
MiKu

Příspěvek od MiKu »

kalanis píše:Umíte si vůbec představit, jak to bude vypadat, když třeba na R7 u letiště potkáte kombajn? Protože na kategorii jedniček mají přístup i takováto vozidla, pokud značení neřekne jinak (dlouholetá pochvala na I/27 PLZ-KT).
To jsem myslel, že je právě řešeno tou značkou SPMV... :shock:
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

MiKu píše: To jsem myslel, že je právě řešeno tou značkou SPMV... :shock:
Přesně tak, ani traktor ani cyklista... pro vstup na SPMV dnes platí stejná pravidla jako pro vstup na dálnici, v rámci materiálu je alternativně navrženo snížit požadavek na "minimální konstrukční rychlost vozidla" na 65 km/h z dnešních 80ti, ale to je snad jediná změna oproti dnešku (spolu se zpoplatněním, SPMV nebude znamenat automaticky poplatek).

A co se týče té tahovosti, já jsem příznivcem opaku - už jsem tu vyjmenoval proč - souvisí to s právními předpisy, administrativou atp. Pokud bychom měli decentralizovanou státní správu na dopravní úřady, tak je mi to vcelku jedno, ale za současné situace to nejde jinak. Podstatné je to aby i na SPMV byla umožněna 130ka ... Nic nebrání tomu, aby byla zatížená jedinčka postavena jako S 24,5/100, případně rozšířená o třetí pruh - hlavní rozdíl je ten, že dálnice mají pruhy 3,75 a silnice 3,5 - to je koneckonců i ten hlavní rozdíl mezi R 25,5 a S 24,5 už dnes.
adi88

Příspěvek od adi88 »

Tak SPMV bez známek si fakt neumím představit, že projde. To budou ztráty jako prase...Minimálně třeba Ostravsko, kde hodně lidí kupovalo kvůli R56, dál Kladeňáci...Ti navíc ucpou R7, protože D6 bude zpoplatněna tak po ní logicky pojede málokdo. Přece jen známe lidi a jejich touhu na čemkoli ušetřit, i diskuse na novinkách či aktuálně se netočily kolem rychlosti, ale hlavně nad otázkou, zda budou nové R37, R20 atd. se známkou či bez. Já osobně z tohoto důvodu pomalu ale jistě přecházím k názoru, že nejlepší by byla silniční daň v rozumné výši. Třeba 100 Kč na měsíc by snad nikoho, kdo má na to mít auto nezabilo a rovněž by pomohla i vhodná prezentace ve stylu, že to není poplatek za dálnice, ale za celkovou silniční síť, jejíž kvalitu i rozšiřování si musí přát každý motorista.
Pepino_82

Příspěvek od Pepino_82 »

Neví někdo co se stane s R1, určitě ne D1 a snad tam nebudou snižovat rychlost na 110 km/hod, o té se nikde nemluví
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Prosím pročtěte si to nejdříve trochu dozadu, to se tu řeší už roky - bude to dálnice (pracovně PO) a 130kmh, pokud by měla mít číslo DX, tak to ještě není rozhodnuté. Mně osobně by MO a PO v Praze nevadilo. Ale najdete tu bezpočet návrhů typu D99.
Standa

Příspěvek od Standa »

adi88 píše:... Já osobně z tohoto důvodu pomalu ale jistě přecházím k názoru, že nejlepší by byla silniční daň v rozumné výši. Třeba 100 Kč na měsíc by snad nikoho, kdo má na to mít auto nezabilo a rovněž by pomohla i vhodná prezentace ve stylu, že to není poplatek za dálnice, ale za celkovou silniční síť, jejíž kvalitu i rozšiřování si musí přát každý motorista.
Já jsem tedy dost ostře proti silniční dani, proč má platit člověk jen za to, že vlastní auto... Navíc by se to určitě zvrhlo v nějakou obdobu daně z luxusu a za větší a silnější auta by se platilo v zájmu "sociální spravedlnosti" víc, jako by nestačilo, že už se za ně platí tak jako tak víc.
the.klokan

Příspěvek od the.klokan »

Připojím svůj názor k téhle celkem plodné a zajímavé diskuzi.
Souhlasím s "martinem", že jako kritérium pro dálnice bych nestavěl jejich mezinárodní význam nebo napojení krajských měst. Alespoň pokud se bavíme o současné překategorizaci již stojících R a D. Něco jiného můžou být nové stavby.
Taky mi příjde nesprávné u těchto, již stojících, nebo aspon z určité části stojících Rek dát primárně rychlost 110, s možností zvýšení na 130. Viděl bych to spíš naopak. Nikomu přece stávající právní úprava nebrání omezit rychlosti už dnes. Viz R46, kde je rychlost omezená v celé její délce.
Jako příklad, podle mě špatně zařazené silnice v tom návrhu, uvedu zde často diskutovanou R48. Za chvíli bude v provozu cca 37 km a krom snad krátkého úseku na konci (který stejně jako R48 myslím není veden) naprosto není důvod zde nějak ponižovat kategorii této silnice. 130 km/h je zde naprosto bezpečná rychlost. Navíc současná R48 taky slouží jako významný mezinárodní tah a jsem přesvědčený, že bude i po otevření D1. Jaký má pak smysl ji označit nějakou obecnou značkou, znamenající 110 km/h a zároveň na všech úsecích (aspon doufám!) přidat značku povolující 130 km/h? Kdyby to bylo třeba tak, že by např. 10 km bylo na 130 a 30 km na 110, pak by mi to přišlo logické, ale dávat vyjímku prakticky na kompletní trasu?
Standa

Příspěvek od Standa »

Jestli jsem to správně pochopil, ta síť není takhle definitivní, a až se udělá třeba z I/48 souvislý směrově oddělený čtyřpruh od D1 až na hranice, bude možné ji zařadit mezi dálnice jako D48. Důležité je, aby se mezitím nesnižovala rychlost na úsecích, které splňují podmínky pro D už dnes.
Pišta

Příspěvek od Pišta »

adi88 píše:... Já osobně z tohoto důvodu pomalu ale jistě přecházím k názoru, že nejlepší by byla silniční daň v rozumné výši. Třeba 100 Kč na měsíc by snad nikoho, kdo má na to mít auto nezabilo a rovněž by pomohla i vhodná prezentace ve stylu, že to není poplatek za dálnice, ale za celkovou silniční síť, jejíž kvalitu i rozšiřování si musí přát každý motorista.
Standa píše:Já jsem tedy dost ostře proti silniční dani, proč má platit člověk jen za to, že vlastní auto... Navíc by se to určitě zvrhlo v nějakou obdobu daně z luxusu a za větší a silnější auta by se platilo v zájmu "sociální spravedlnosti" víc, jako by nestačilo, že už se za ně platí tak jako tak víc.
Nehovoriac o tom, že jednu cestnú daň už dávno platíme vo forme spotrebnej dane z PHM, že?
adi88

Příspěvek od adi88 »

Pišta píše: Nehovoriac o tom, že jednu cestnú daň už dávno platíme vo forme spotrebnej dane z PHM, že?
Jenže to státu evidentně nestačí, nebo zkrátka tu spotřební daň používá jinak než na dopravní infrastrukturu. A zrušení známek a další zvýšení spotřební daně by donutilo ještě víc lidí tankovat v zahraničí. Samozřejmě, že nejideálnější věc by byla, kdyby stát řekl, že to, co se dnes vybere na spotřební dani použije na dopravní infrastrukturu a žádné další poplatky nebudou. Jenže já si tak nějak zvykl, že ideální myšlenky u nás do praxe neprojdou. Co se týče známek, vždy jsem byl pro a jsem prakticky pořád, ale už mě začíná unavovat to křiklounství proti zpoplatnění některých komunikací. Vrcholu to dostoupilo u Rajhradu, kde raději zrušili část R52, oficiálně kvůli velorexům a traktorům z Popovic u Rajhradu. Kudy jezdily těch x let co to bylo eRko, nevím...Dál si vyřvala zrušení zpoplatnění Ostrava na D1, což bylo "oceněno" tím, že tam dali plošně 110 s výmluvou "Ochrana ovzduší" (to, že jsou tam nyní omezení i na 60 vypouštím, to je tam snad dočasně). Nerad bych se kvůli tomu dočkal, že bude zrušeno zpoplatnění u Kroměříže a to tak, že udělají z D1 normální první třídu na tom obchvatu, u Brna to samé a Pražský okruh s 90kou, to už by byl vrchol. Za současné konstelace hvězd mi to příjde jako nejméně hrozné řešení. Ale tak třeba stát překvapí a řekne, že i po výpadku příjmu po zavedení SPMV vydělá dost. Jen se bojím varianty, že se řekne, že dálnice jsou hlavní mezinárodní tahy, kde jezdí řada cizinců a tak je potřeba známky zdražit, třeba na 2000 Kč ročně. A veřejnosti se to podá tak, že se přece zrušily zpoplatnění řady jiných silnic. Co je ale pravda a čeho ybch se taky bál, stejně jako Standa, tak to odstupňování výše daně podle síly auta...to všechno je bohužel u nás taky možné...
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Standa píše:Jestli jsem to správně pochopil, ta síť není takhle definitivní, a až se udělá třeba z I/48 souvislý směrově oddělený čtyřpruh od D1 až na hranice, bude možné ji zařadit mezi dálnice jako D48. Důležité je, aby se mezitím nesnižovala rychlost na úsecích, které splňují podmínky pro D už dnes.
To by bylo rozumné.
-Co se tahu NJ-Příbor týče, tak se 110 vůbec nesouhlasím. Sice tam takto dnes jezdím, ale paušálně to bude o hubu, nehledě na to, že stačí trocha sněhu a ze čtyřpruhu je dvoupruh.
-R46 jako SPMV nás bude štvát do doby dostavby D1 a potom bude pro PV a OL dostačující tak jak je.
-I/37 bych si dokázal představit klidně jako D37, ale tam bude asi problém, že je na to krátká, takže SPMV se 130 postačí.
-R35 bych pro zjednodušení viděl jako D35 od Bílého Kostela (i když tu myslím chybí doprovodka) až po ValMez (po dostavbě) s místními úpravami (Liberec, Rádelský mlýn, Mohelnice aj).
-Docela mě potěšila linka budoucí "D19" jako významné I/.. od Plzně po Humpolec
-R7 bych dal po dostavbě jako D a směrem ku Prase zpomaloval místní úpravou.
-R43 jako SPMV bude zbytečná protože se v Evropských atlasech neobjeví a jako tah jih-sever se nebude používat - dtto R55-R35 HK-TR aj. To ale bude trápit až příští generace...
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Měsíční výběr je hloupost, protože zatížíte aparát takovým způsobem, že co vyberete to dáte do úředníků.
V ČR je dnes cca 4,5 milionu registrovaných OA. Neznám počet aut využívaných k podnikání ale málo jich nebude a tyto už silniční daň platí. Pro zbytek je 1200 ročně zřejmě dost jinak by kolem zpoplatnění některých R a D nebyla taková hysterie.
Osobně jsem pro zpoplatnění všech kvalitních D nebo SPMV, protože ono to něco stojí je udržovat a vždy existuje alternativa bez poplatku.
cimbi-eu

Příspěvek od cimbi-eu »

Po počátečním jásání, že se v ČR budou navyšovat stav dálnic a posléze podívání se do mapy návrhu, musím říct, že se mi to v tomhle znění vůbec nelíbí. Například absolutně nepochopím proč se R7 a R4 poníží vůči R6 na které je podle posledního sčítání dopravy v roce 2010 doprava téměř 2x menší než na R4 a R7 u Prahy. Směrem od hlavního města se samozřejmě intenzita u těchto tahů zmenšuje, ale vždycky je vyšší jak u R7 tak u R4 než na R6. Nevím, ale opravdu by se podle mě měla brát na vědomí intenzita. Už jenom to, jak jsem se tady dočetl, že vypadne placení těchto úseků. Tím stát přijde o nemalé peníze, které na D6 jenom těžce dohledá. Další věc, co se mi taky nelíbí jsou dnešní kategorie silnic. Když už by se tedy tahy R7 a R4 ponížily, tak proč by se měli v budoucny dostavovat zbývající úseky v R25,5, když by jí jako na poníženou silnici stačila kategorie S24,5 nebo dokonce S22,5. Tímto stát přijde o další nemalé a nutné peníze. Proto říkám, že buď přeznačit všechny dnešní rychlostní silnice na dálnice (s jedinou výjimkou R46, možná R63 - jakožto budoucí silnice 13) a ostatní silnice ze seznamu ministerstva jako R, nebo nechat to jak to funguje dnes. A ještě jedna věc by mě jako jihočechovy vadila, jak už bylo výše řečeno. Na jih Čech vedou dvě rychlostní komunikace D3 a R4. Pokud by se ponížila R4 a tudíž by se na ní tedy neplatilo mýto, tak nechci vidět ty několikakilometrové kolony kamionů, které přece nepojedou po D3, aby zaplatili mýto když po R4 by měli celý průjezd zadarmo. A navíc kilometrově je cesta z Prahy do Českých Budějovic, jak po R4 tak po D3 téměř stejná.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“