Návrhy na změnu dopravního značení
Re: Návrhy na změnu dopravního značení
Jedna taková raritka
- Přílohy
-
- znacka.jpg (402.53 KiB) Zobrazeno 10069 x
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
To je někde na Libavé ne, ve vojenské újezdu, pozůstatek původního značení z doby před vznikem VP?
R48 -> D48 se podařilo!
http://mapy.cz/#x=16.097537&y=49.319001 ... 9koATx8dZu
tady to je a moc mi to nesedí
tady to je a moc mi to nesedí
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Aha, jsem tam viděl Jívová a Val. Meziříčí
tak to nic
R48 -> D48 se podařilo!
No ale zvláštní je, že v těch místech žádná vyznamná silnice nevedla, nebo na kontaminaci jsem si ničeho nevšiml.
-
Marooned17
Lenny: ale evidentně se značka kdysi nacházela někde v okolí na býv I/2. Je tam značeno Vel. Meziříčí a Jihlava 35km, to by při měření bylo po staré I/2 přesně tady:
http://www.mapy.cz/#x=16.062508&y=49.34 ... AffGg6ofkN
Takže - cedule se, a nyní se mi to zdá zcela jisté, nacházela na napojení silnice od Horních Radslavic na I/2. Bylo tam napsáno:
2|Jihlava 35km
Vel. Meziříčí 1km
Jak se však dostala na to místo? Tipuji prostě tak, že při likvidaci či nálezu vyřazené cedule si ji někdo jen tak ze srandy přemístil na lesní cestu.
http://www.mapy.cz/#x=16.062508&y=49.34 ... AffGg6ofkN
Takže - cedule se, a nyní se mi to zdá zcela jisté, nacházela na napojení silnice od Horních Radslavic na I/2. Bylo tam napsáno:
2|Jihlava 35km
Vel. Meziříčí 1km
Jak se však dostala na to místo? Tipuji prostě tak, že při likvidaci či nálezu vyřazené cedule si ji někdo jen tak ze srandy přemístil na lesní cestu.
Ta cedule je vůbec zajímavá. Už je tam číslo silnice 2, ale přitom je použit ještě starý styl značení, který má základ ještě v protektorátu. Vlastně ani nevím, od kdy se u nás začaly používat modré ukazatele, ale muselo to být nejspíš v 50. letech. Na Wiki je uvedena příloha vyhlášky z roku 1961, kde už modré jsou, ale přílohy z 50. let tam chybí, i když se změna směrových značek v textu zmiňuje.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dopravn%C3 ... oslovensku
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dopravn%C3 ... oslovensku
Lenny kam ty na ty věci chodíš.... Hodně dobrý! 
Nepročetl jsem celý topic, tak nevím, jestli to tu už není, ale osobně bych docela uvítal, kdyby se na D, R a nejdůležitějších I/.. lépe označovaly odpočívky a především jejich vzdálenost. Tedy konkrétně:
Předzvěsti odpočívek (2000m, 1000m) by měly být doplněny informací, za jak dlouho je dostupná odpočívka další (km + čas). Pro řidiče, kteří danou silnici neznají je to cenná informace nejen kvůli tankování ale především pro naplánování odpočinku. Dnes tyto značky suplují billboardy, které v rámci konkurenčního boje upozorňují, jaká je vzdálenost ke konkrétní značce. Billboardy mají však zmizet, a takové návěsti by se hodily...
Předzvěsti odpočívek (2000m, 1000m) by měly být doplněny informací, za jak dlouho je dostupná odpočívka další (km + čas). Pro řidiče, kteří danou silnici neznají je to cenná informace nejen kvůli tankování ale především pro naplánování odpočinku. Dnes tyto značky suplují billboardy, které v rámci konkurenčního boje upozorňují, jaká je vzdálenost ke konkrétní značce. Billboardy mají však zmizet, a takové návěsti by se hodily...
Vzhledem k návrhu rekatorizace cest se vyrojilo mnoho článků. Na IDNESu je článek, http://ekonomika.idnes.cz/cesko-prekres ... oprava_neh
ve kterém je i obrázek vizualizace nové značky o které byla již řeč a byl napsán samostatný článek taktéž na IDNESu. Chtěl jsem se tedy zeptat jestli součastí velké rekatorizace bude i výše uvedená značka, nebo je to pouze novinářský výtvor...
ve kterém je i obrázek vizualizace nové značky o které byla již řeč a byl napsán samostatný článek taktéž na IDNESu. Chtěl jsem se tedy zeptat jestli součastí velké rekatorizace bude i výše uvedená značka, nebo je to pouze novinářský výtvor...
Ano, šlo to ruku v ruce, viz zde jiné vlákno = dálniční kříž, cíle pod čarou atd., ale je otázka jak se to na MD v tom úředním světě semele, jestli to bude ve stejnou dobu, ale nové značky 1x1m zelená dálnice jako logo tohoto webu bude muset, aby se ty nově přeřazené erka už tak označily.
Zrovna zelená nebo modrá dálnice je ten nejmenší problém. To je jen estetika, informační hodnotu to nijak nezvýší. Na rozdíl od návěstí.
Já myslim, že "hh" tu větu formuloval s velkou nadsázkou
(je to taková třešnička na dortu pro náš českodálniční tým) Barva návěstí je samozřejmě velké téma a musí padnout zásadní rozhodnutí - zavést zelenou základní barvu i na všech nových SPMV nebo ji ponechat pouze na dálnicích, tj jít podle principu dálnice - zelené, silnice - modré a místní cíle - bílé ... Ten druhý princip je velmi jedonduchý, ten první zase navazuje na současnou praxi ale přepokládá jednotný přístup projektantů a úředníků krajských úřadů po celé zemi, kteří budou značení stanovovat a schvalovat - a to si teda moc představit neumím :/ Technické podmínky pro DZ se nedodržují jednotně ani dnes na mnoha jedničkách, natož abychom měli i pořádek mezi modrou a zelenou silnicí ...
Tabule -> A co zelená - D a placené R, modrá - neplacené R a I,II...
Pak číslo D červeně, R zeleně (to už občas mimo normu máme) a I a II modře. III a hůř (pokud je někdo bude vyčíslovat, už jsem viděl), tak bíle.
Rázem každý ví, na čem je (po čem jede). A pak se dá i rozumně šíbovat s rychlostmi (D 140, R 120, I 100)
Pak číslo D červeně, R zeleně (to už občas mimo normu máme) a I a II modře. III a hůř (pokud je někdo bude vyčíslovat, už jsem viděl), tak bíle.
Rázem každý ví, na čem je (po čem jede). A pak se dá i rozumně šíbovat s rychlostmi (D 140, R 120, I 100)
Zelené značky místo dnešních modrých (dálnice, parkoviště, SMPV apod.) to se mi nelíbí. Lepší si ponechat dnešní barvy, vždyť je to originální, skoro nikde jinde takhle rozlišené to nemají a o tom to je 
Mně se to taky moc nelíbí. Je to informativní značka a u nich byl podklad standardně modrý. Měnit podklad značek podle typu komunikace mi přijde přehnané, to má smysl jen u směrových tabulí.Lenny píše:Zelené značky místo dnešních modrých (dálnice, parkoviště, SMPV apod.) to se mi nelíbí. Lepší si ponechat dnešní barvy, vždyť je to originální, skoro nikde jinde takhle rozlišené to nemají a o tom to je
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas, taky bych nechal modré, člověk to aspoň nepřehlédne a ví, že se blíží odpočívka.
Spíš by to chtělo uvádět tu vzdálenost k další odpočívce.
Spíš by to chtělo uvádět tu vzdálenost k další odpočívce.
R48 -> D48 se podařilo!
Na co? Každých pár km je benzínka.Martin z Ostravy píše:Spíš by to chtělo uvádět tu vzdálenost k další odpočívce.
Na staré zlaté D1, na nových je to co 40-50 km bohužel anebo taky 80 km.
A já bych se přimlouval ještě i o jméno odpočívky ... 
zelená značka dálnice má podle mě jednu výhodu: Na směrovkách k dálnici s cílem na zeleném pozadí nemusí být symbol dálnice v rámečku, ale volně na ploše, což mi připadá přehlednější. Jiná výhoda mě nenapadá.
trochu off topic: Blikající zelené na semaforech definitivně padly? Mě zajímalo, proč to někteří "experti" zpochybňují když to neoddiskutovatelně funguje u sousedů v Rakousku.
To by mě taky zajímalo. Už rok je o tom ticho po pěšině. A místo toho se instalují nesmysly s odpočítáváním vteřin pro chodce. Které vyjdou určitě dráž, než samotné rozblikání celé křižovatky zelenou. Ale proč to dělat jednoduše jako v Rakousku. To by jsme nemohli být v Čechách. Oni ať si tam dělají co chtějí, my sami moc dobře víme jak se to má dělat správně a dobře. A nikdo nám do toho nebude kecat. A podle toho to tady vše taky tak vypadá.poradce píše:trochu off topic: Blikající zelené na semaforech definitivně padly? Mě zajímalo, proč to někteří "experti" zpochybňují když to neoddiskutovatelně funguje u sousedů v Rakousku.
Taky mě fascinuje, že na Pražském okruhu - alespoň u hlavní exitů - není značen i zahraniční cíl(e) a symbol státu.
PLZEŇ STRAKONICE BRNO
NÜRNBERG (D) PASSAU (D) WIEN (A) LINZ (A)
BRATISLAVA (SK)
atd.
O novém značení na MO, či značením ve vnitřní Praze, kde jsou většinou už uvedeny jen místní cíle a to ještě velikostí písma jak na nějaké pěší zóně se raději ani nebudu rozepisovat. Děs.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
poradce píše:trochu off topic: Blikající zelené na semaforech definitivně padly? Mě zajímalo, proč to někteří "experti" zpochybňují když to neoddiskutovatelně funguje u sousedů v Rakousku.
Pánové nic ve zlém, ale:monin píše:To by mě taky zajímalo. Už rok je o tom ticho po pěšině.
1) informaci o tom, že prý se chystá blikající zelená tu vytáhl bez uvedení zdroje monin - viz vedlejší fórum http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 96&t=2694&, nikde jinde k tomu nic není
2) v odkazovaném vláknu citím shodu většiny ostataních na tom, že jsou důležitější věci, co by bylo dobré změnit
3) naopak odpočítače pro chodce (se kterými tak nesouhlasíte) se začínají instalovat ...
Ano já jsem defacto reagoval na tu monimovu zprávu. V březnu 2011 bylo mnoho článků o připravované změně "blikající" zelené. Pak se dlouho nic nedělo, respektive nic nebylo prezentováno. Až v červnu 2012 vyšel článek http://www.metro.cz/zelena-na-ridice-bl ... e-deje_ava proto jsem se dotazoval jestli to skutečně padlo jak pší v článku nebo je to živé....