Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

balance

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od balance »

Já bych řekl, že č. 361/2000 Sb. to nevidí, tak jednoznačně ;)
Jaroslav píše: Já po opakovaném shlédnutí záznamu dospěl k těmto faktům:
- řidič, který situaci kameroval nedodržel pravidla silničního provozu a místo pravého pruhu jel v prostředním
§12 (2) nic takového nezakazuje

- poté co se řidič v rangeroveru zařadil před řidiče s kamerou, nereagoval řidič s kamerou na novou situaci, nepřibrzdil a nedodržel bezpečný odstup od před ním jedoucího vozidla (na reakci měl 3 vteřiny)
Nevidím tak jednoznačně, že RR dodržel §12 (5). Tyto onboard kamerky dost zkreslují, vlastní zkušenost.

- řidič s kamerou bezdůvodně troubil v intravilánu, což není dovoleno
§31 (1) toto výslovně nezakazuje. Řidič KIA se důvodně domnívá, že hrozí nebezpečí ...
Mimochodem je zajímavé, že porušení §47 (2) ze strany RR zůstává tak nějak zapomenuto :crazy: ... hmm, asi jsem ovce.

PS. Na kokoty troubím taky :mrgreen:
Naposledy tu ... http://www.youtube.com/watch?v=Wo5OgrCyPPs
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

balance píše:Já bych řekl, že č. 361/2000 Sb. to nevidí, tak jednoznačně ;)
Jaroslav píše: Já po opakovaném shlédnutí záznamu dospěl k těmto faktům:
- řidič, který situaci kameroval nedodržel pravidla silničního provozu a místo pravého pruhu jel v prostředním
§12 (2) nic takového nezakazuje

- poté co se řidič v rangeroveru zařadil před řidiče s kamerou, nereagoval řidič s kamerou na novou situaci, nepřibrzdil a nedodržel bezpečný odstup od před ním jedoucího vozidla (na reakci měl 3 vteřiny)
Nevidím tak jednoznačně, že RR dodržel §12 (5). Tyto onboard kamerky dost zkreslují, vlastní zkušenost.

- řidič s kamerou bezdůvodně troubil v intravilánu, což není dovoleno
§31 (1) toto výslovně nezakazuje. Řidič KIA se důvodně domnívá, že hrozí nebezpečí ...
Mimochodem je zajímavé, že porušení §47 (2) ze strany RR zůstává tak nějak zapomenuto :crazy: ... hmm, asi jsem ovce.

PS. Na kokoty troubím taky :mrgreen:
Naposledy tu ... http://www.youtube.com/watch?v=Wo5OgrCyPPs
ad a) §12 to sice neříká, ale §11 to říká zcela jasně: "Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, ..."
ad b) zkreslování kamerek zcela jistě nezastře fakt, že přejížděcím manévrem řidič RR nikoho neohrozil. zmiňovaný § 12 (5) tak určitě porušen nebyl.
ad c) §31 říká: "Je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí, dává řidič zvukové výstražné znamení". řidič s kamerou v dané situaci troubením žádné nebezpečí odvrátit nemohl. Nebezpečí by odvrátil tak, kdyby dodržoval ustanovení o bezpečné vzdálenosti... Vzhledem k tomu, že k jinému účelu než odvrácení hrozícího nebezpečí se klakson použít nesmí, porušil řidič s kamerou §31 zcela jistě.

To že měl řidič RR zastavit poté co bezohledný řidič s kamerou způsobil dopravní nehodu je pravda...
suma sumárum: řidič s kamerou sekal přestupek za přestupkem a ještě je tak drzý, že si vyřvává ústa do médií.
Standa

Příspěvek od Standa »

Přitom stačí jezdit poněkud ohleduplněji... Když se přede mne někdo cpe, tak ho tam pustím, přece se nebudeme přetlačovat jak malí kluci. Naopak, když se někomu nacpu já, až mě protroubí nebo prosvítí, tak se mu pokynutím ruky případně bliknutím blinkrů omluvím. Nicméně mám pocit, že většina řidičů u nás už takhle jezdí, dost často se někam pěchuji stylem "jistě je zde volné místo, i když není vidět" a už hodně dlouho mě nikdo neprotroubil.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Už zase se tu tvořivě vykládá odst. 1 §11? :roll: Ten říká pouze to, že se u nás nejezdí jako v Anglii. Navíc zákon nemůžete přestat číst po paragrafu 11, notabene když se v něm píše "pokud není stanoveno jinak".

Jinak jako blbci se chovali oba.
Království a půl princezny za 511.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Jaroslave, odcituji jiné odstavce... v obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu.

Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí.

Řidič, který při objíždění vozidla, jež zastavilo nebo stojí, nebo při objíždění překážky provozu na pozemních komunikacích anebo chodce vybočuje ze směru své jízdy, nesmí ohrozit ani omezit protijedoucí řidiče a ohrozit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy.

Řidič nesmí snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích... z videa není patrná žádná překážka nebo nebezpečí které by vyžadovalo takové zabrždění.

Co se týče výstražného znamení, jeho použití v jiných případechm než stanoví vyhláška, myslím výslovně zakázáno není.
balik

Příspěvek od balik »

Jaroslav píše:ad b) ... přejížděcím manévrem řidič RR nikoho neohrozil. zmiňovaný § 12 (5) tak určitě porušen nebyl.
"Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí."
§ 12 odst. 5 určitě porušen byl. (Povinnost strpět omezení je tímtéž ustanovením dána pouze pro případ souběžné jízdy v pruzích, jestliže jeden z nich přestává být průběžný). Nemohl-li RR změnit pruh, aniž by omezil, jedinou přípustnou možností bylo přizpůsobit se rychlosti před ním jedoucích vozidel.
Jaroslav píše:ad a) §12 to sice neříká, ale §11 to říká zcela jasně: "Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, ..."
§ 12 odst. 2 to říká zcela jasně: "V obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu."
Standa píše:Přitom stačí jezdit poněkud ohleduplněji... Když se přede mne někdo cpe, tak ho tam pustím, přece se nebudeme přetlačovat jak malí kluci.
Souhlas. Ale jednoho už to pak i unaví, když je třeba poněkolikáté ohleduplný... :)

(edit - omluva za duplicitu, kyk byl rychlejší)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jaroslav píše:
Dan píše:Po opakovaném zhlédnutí záznamu jsem dospěl k názoru, že zde došlo k úmyslnému zabrzdění. Před sebou RR neměl žádné vozidlo, do kterého by mohl případně narazit. Červeného, ani bílého vozu jsem si nevšiml..
Já po opakovaném shlédnutí záznamu dospěl k těmto faktům:
Vy jste si vážně nevšim, že se to celý odehrálo v obci? Dál je to asi zbytečný číst, když vycházíte se svou premisou "nedodržení pravidel" z vlastního nečtení či nepochopení zákonu. 8-)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

balance píše: - řidič s kamerou bezdůvodně troubil v intravilánu, což není dovoleno
A vzápětí sám šofér v tý četný krabici jednoznačně dokázal, že opravdu hrozilo :lol:
Rychlosti odpovídaj, na mostě dle stožárků cca 45-47 km/h u kameramana, černej možná i o 20 víc. V bodě kolize už tak možná třicítkou. Bohužel neni záznam brzdových světel kamerujícího vozidla v momentě, kdy ho RR "neohrozil" :?
Sch

Příspěvek od Sch »

Souhlasím s Geo..em, a říká se tomu defenzivní jízda. Předvídám reakce ostatních a jedu tak, abych sebe ochránil před nebezpečnými situacemi, a nespoléhám na to, že ostatní pojedou podle předpisů.
Kdyby měl kameraman v autě své děti, možná by předem udělal místo, aby nebyl zaskočen v případě náhlého přejetí RR do jeho pruhu. Sice by RR nevyškolil a ten by tentokrát nebyl potrestán za svůj styl jízdy, ale měl to zapotřebí?
Co kdyby bylo mokro, on dostal smyk, otočil se napříč přes magistrálu a narazil do něj za ním jedoucí autobus, stálo by to za to?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Čtu diskuzi a nestačím se divit.
Podle několika diskutujících se řidič RR ničeho nedopustil, zatímco kamerující "seká jeden přestupek za druhým". Pánové (či dámy), to myslíte vážně? Skutečně jste přesvědčeni, že se dá jezdit stylem "jedu co nejrychleji co nejdál a když už to nepůjde, tak se nacpu před kapotu auta ve vedlejším pruhu".
Stejně tak jsem se tu dočetl, že řidič RR nikoho neohrozil, ale kamerující řidič se dopustil přestupku tím, že nepřibrzdil a nevytvořil tak bezpečnou vzdálenost. (Ona ta bezpečná vzdálenost nezmizela jaksi "sama od sebe", že?) Opravdu jste přesvědčeni, že zrušení bezpečné vzdálenosti autu v průběžném pruhu přestupek není, zatímco nepuštění bezohledného řidiče před sebe přestupek je?
Opravdu jste o tom přesvědčeni? Pokud ano, tak se modlím, abych vás nikde na silnici nepotkal. :?
pivko

Příspěvek od pivko »

MPMP píše:Čtu diskuzi a nestačím se divit.
Podle několika diskutujících se řidič RR ničeho nedopustil, zatímco kamerující "seká jeden přestupek za druhým". Pánové (či dámy), to myslíte vážně? Skutečně jste přesvědčeni, že se dá jezdit stylem "jedu co nejrychleji co nejdál a když už to nepůjde, tak se nacpu před kapotu auta ve vedlejším pruhu".
Stejně tak jsem se tu dočetl, že řidič RR nikoho neohrozil, ale kamerující řidič se dopustil přestupku tím, že nepřibrzdil a nevytvořil tak bezpečnou vzdálenost. (Ona ta bezpečná vzdálenost nezmizela jaksi "sama od sebe", že?) Opravdu jste přesvědčeni, že zrušení bezpečné vzdálenosti autu v průběžném pruhu přestupek není, zatímco nepuštění bezohledného řidiče před sebe přestupek je?
Opravdu jste o tom přesvědčeni? Pokud ano, tak se modlím, abych vás nikde na silnici nepotkal. :?
Zde nelze než souhlasit. To se nedá nic dělat, když mi zpomalí můj pruh, mohu buďto přejet do jiného, pokud tím ovšem neohrozím ani neomezím řidiče v tom pruhu již jedoucí (viz též § 12 odst. 5 zákona č. 361/2000 Sb., nebo si holt musím počkat. Vynucovat si, aby mě někdo pustil, případně se tam rovnou nacpat, a pak ještě tvrdit, že ten, komu jsem se tam nacpal, nedodržel bezpečnou vzdálenost - to je opravdu ukázka silničního zmrdství. (A pro tuto chvíli vůbec neřeším, zda vybrzdil či nevybrzdil, prase byl totiž ten řidič RR tak jako tak).
pivko

Příspěvek od pivko »

Sch píše:Souhlasím s Geo..em, a říká se tomu defenzivní jízda. Předvídám reakce ostatních a jedu tak, abych sebe ochránil před nebezpečnými situacemi, a nespoléhám na to, že ostatní pojedou podle předpisů.
Kdyby měl kameraman v autě své děti, možná by předem udělal místo, aby nebyl zaskočen v případě náhlého přejetí RR do jeho pruhu. Sice by RR nevyškolil a ten by tentokrát nebyl potrestán za svůj styl jízdy, ale měl to zapotřebí?
Co kdyby bylo mokro, on dostal smyk, otočil se napříč přes magistrálu a narazil do něj za ním jedoucí autobus, stálo by to za to?
No jo, na druhou stranu ustupovat agresivním řidičům také nelze do nekonečna. Udržovat plynulost dopravy a v rozumné míře pouštět je normální, nicméně, nikdo si to nemá co vynucovat a jezdit tak, že už dopředu počítá pouze s variantou, že ho ostatní pustí.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Sem si to ještě sjel kvůli tajmingu.
27:33 černej šlape (podruhé) na brzdu a nic nenasvědčuje tomu, že by snad měnil směr
27:35 vyhazuje blinkr, během druhýho bliknutí už přejíždí do středního
27:37 už je nacpanej těsně před čelnim sklem kameramana
27:39 hází vidle
27:40 je po právu nakopnut do zadele
Obdivuju, kolik je tu střelců s přezkou "vždy připraven", který by takovou rutinní situaci během těch čtyř sekund hladce zvládli ;-)
Ale kvalita diskutérů na tom idnesu je celkem srovnmatelná :lol:

Tak to máme další položku do závěrečnýho účtu
§ 30 Znamení o změně směru jízdy
(2) Znamení o změně směru jízdy musí řidič dávat včas před započetím jízdního úkonu s ohledem na okolnosti provozu na pozemních komunikacích, zejména na řidiče jedoucí za ním a na povahu jízdního úkonu.
Geo

Příspěvek od Geo »

Rozumny ridic ma nejpozdeji v 27:36 uz nohu na brzde. Predvidavy ridic uz v 27:34. A predvidavy ridic z Prahy uz davno pred tim. Pan ucitel z videa zrejme brzdu nepotrebuje.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

A vy mu vidíte na brzdovky? ;-)
Mmch ta sekunda reakční doby, když sledujete předevšim situaci ve svym pruhu, je pro polovinu populace za volantem nedostižnej sen. Asi patříte taky mezi ty zmiňovaný střelce.
Jen doufám že nepatříte mezi ty ignoranty v černym, který zas nepotřebujou zrcátka.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Geo píše:Rozumny ridic ma nejpozdeji v 27:36 uz nohu na brzde. Predvidavy ridic uz v 27:34. A predvidavy ridic z Prahy uz davno pred tim. Pan ucitel z videa zrejme brzdu nepotrebuje.
Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že "předvídavý řidič" z Vašeho příspěvku je někdo, kdi jede tak opatrně, že speciálně v Praze na něj někdo bude troubit každou chvíli a když nebudou troubit, tak mu pojedou aspoň "na nárazníku". V Praze se totiž bezpečná a předvídavá jízda trestá buď jízdou nadoraz (zezadu) a nebo myškama (zepředu). Nevím, jestli jezdíte po Praze, ale udržet si tu bezpečnou vzdálenost na vícepruhové komunikaci déle jak 10-20s je víceméně nadlidský úkol. ;)
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

Jaroslav píše: přejížděcím manévrem řidič RR nikoho neohrozil. zmiňovaný § 12 (5) tak určitě porušen nebyl.
Tak zrovna tímto závěrem bych si nebyl vůbec jistý :!:
Pokud jsem se tu RR "zastával", tak jen ve věci "vybrždění" poukázáním na to, že nevidíme, co se děje před jeho vozidlem ...
Geo

Příspěvek od Geo »

jonáš, MPMP: to časy to byla nadsázka. Ale když vidím nějakého rychlíka a auta parkující do řady, tak prostě počítám s tím, že nějáká nepříjemná stuace může nastat. A než mačkat klakson, tak si radši přendám nohu na brzdu. Toť asi tak vše.

BTW: zároveň být označen za střelce a brzdu, připadám si trochu rozpolceně :)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Povinnost vytvářet pruh je daný zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, vydaným ke ke dni 01. 07. 2006. V paragrafu §41, odstavci 8 se píše toto: "Pokud hustota provozu na dálnici a rychlostní silnici o dvou jízdních pruzích v jednom směru jízdy vyvolá vznik kolony stojících vozidel, jsou řidiči souběžně jedoucích vozidel povinni před zastavením vozidla vytvořit mezi sebou jeden průjezdný jízdní pruh široký nejméně 3,0 m pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy."

hadam, ze tohle asi nikdo nedodrzuje?
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Já si na to snažim vzpomenout, a u Benátek na R10 to i pravidelně praktikuju. Von taky člověk hned líp vidí dopředu, než přes ty ostatní auta ;-)
Jediný účelný řešení je to německý, dát to všude kolem dálnic na cedule a ostatní blbbordy sundat.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

dneska jsem se zasekl v dlouhe kolone a myslim, ze je pravda, ze pokud by byl min 3m pruh uprostred, ze by to sanitka projela hladce, pri tom nedodrzovani muze ztratit na 2km i klidne 1-2minuty, coz muze byt otazka zivota.
souhlas, ze by to chtelo vetsi osvetu.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Však on by snad nemusel být takový problém aby osvětu (případně osvětu se symbolickým "zapamatovávacím" poplatkem) prováděli pomáhači a chrániči...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

To jako že by přilítli s rachejtlí jakmile se někde utvoří kolona? ;-)
Jen jestli by to zas neschytali za zbytečnou buzeraci, dyť zrovna žádná sanitka nejela .. mi ty cedule přijdou jako rozumnej kompromis, a funguje to i "bez poplatku". Ovšemže náš šofér žádný cedule nepotřebuje, protože "je povinen znát" ;-) zatimco těm "blbcům odvedle" musej furt připomínat i to, že si maj zapnout gurten a nemaj odjet od pumpy protisměrem. Asi líp znaj svuj matroš.
Mike

Příspěvek od Mike »

na D1 už jsem se hodněkrát setkal s tím, že to funguje
v koloně jsme stáli s pruhem pěkně uprostřed
sanitka OK, ovšem hasičům jsem musel uhnout až do trávy, přecijen, TATRA má přednost vždy, obzvlášť rozjetá ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
egelebege

Re: MÚK Modletice (R1×D1)

Příspěvek od egelebege »

kasme píše:video: D1 km 9 - 11 - za mostem to trochu houpne, taky je tam vidět, že třípruh je zbytečnej :)
kasme! co má znamenat to podjíždění!? :evil:
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“