Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
mapman
Autor

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od mapman »

Jaroslav píše:
mapman píše: - nikde jinde v Evropě, kromě Lucemburska, se na směrově nedělených komunikacích nepoužívá víc než 100 :)
slabý argument :ko: ...to že to skoro všichni dělají špatně, neznamená, že se nenajde nikdo, kdo by neměl odvahu to dělat správně... ;)
Možná slabý argument proti 110ce, ale naprosto adekvátní k pojmu úlet, protože to matematicky naprosto vyčnívá z normálních poloh ;)
Jaroslav píše: držím palce, aby se podařilo prosadit co nejvíce rozum.... i když vím, že tomu doba nepřeje :)
Doba tomu nepřeje, ale třeba tam jednou dospěje ...
Vizi

Příspěvek od Vizi »

Lenny píše:Náhodou mi to přijde neskutečné a úžasné, škoda, že se něčeho podobného u nás nedočkáme asi nikdy.
No ono to asi i v Maďarsku bude spíš výjimka 110 na takové silnici, protože v tom diskuzním fóru je hned pod tímto příspěvkem povzdech jednoho z uživatelů:
A to si hodí mincí když určují které komunikace jsou způsobilé pro 110 km/h? M2 je 2x2 a je tam jen 90 km/h
Musítobýtčtyřpruhové všech zemí, spojte se!
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Měl bych malý návrh na doplnění vzdálenosti na návěsti před křižovatkou. Je to docela matoucí zvlášť když konkrétně v tomto případě je mezi návěstí a vlastní křižovatkou 6 dalších odboček. Snad neni takový problém přidat tam třeba 800m.

Další věc je značení objížďky. Opět konkrétní příklad. Jedu si po I/14 od Vamberku s tím, že v Ústí n/O odbočim na II/360 a pojedu do Litomyšle. Odbočka byla uzavřená a objížďka vedla dál směrem na Českou Třebovou a po trojce zpět na Řetovou :zvraci: viz obrázek
Bez názvu.JPG
Bez názvu.JPG (100.5 KiB) Zobrazeno 8479 x
Jak je vidět objížďka je primárně pro automobily směřující jen do Řetůvky a okolí a na řidiče směřující do Litomyšle se úplně s.re protože lepší cesta do desetitícového města vede po II/358 ale to asi bohužel nikoho nenapadlo označit

Dva roky po otevření okruhu...
no comment...
no comment...
Jesenice.JPG (65.19 KiB) Zobrazeno 8479 x
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Vy byste snad ty dobrodruhy, co to chtěj jet mermomocí přes Andrlák, dočista připravil o kroucenky na horský prémii? ;-)
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Cesta z Brna do Mikulova se může krapet protáhnout
a.JPG
a.JPG (79.39 KiB) Zobrazeno 8297 x
b.JPG
b.JPG (74.37 KiB) Zobrazeno 8297 x
viky

Příspěvek od viky »

Pěkná práce! O 32km. :shock:
dvs

Příspěvek od dvs »

Řešili jsme tu barvu portálů, font písma, ale nezaznamenal, že bychom řešili grafické znázornění šipek a umístění návěstí na portálech ve vztahu k jízdním pruhům.

V Německu nebo ve Francii mám dojem, že značky na portálech centrují vzhledem k jízdním pruhům. Šipku používají kratší, ale většinou sedí nad prostředkem jízdního pruhu. U nás je běžné, že šipka pro odbočení je v levé části návěstí a je nad pravou částí průběžného pruhu.

Konkrétní příklad jsou portály na výjezdu k D8 u Letňan. Pro názornost jsem si dovolil oeditovat Kasmeho foto z poslední galerie k této stavbě.

Současné značení a pod tím upravené
Přílohy
letnany (600x268).jpg
letnany (600x268).jpg (113.62 KiB) Zobrazeno 8133 x
Letany-edit (600x268).jpg
Letany-edit (600x268).jpg (110.47 KiB) Zobrazeno 8133 x
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Pěkný. U nás se to moc neřeší a mě osobně to nejvíc štve tady když první šipka směrem na Most je nad pruhem na Prahu a na dalším portálu je zas nad odstavným pruhem
seque

Příspěvek od seque »

http://maps.google.cz/maps?hl=cs&ll=49. ... 06,,0,3.47

tady to zas trápí Poláky co jedou z Rakouska a potřebujou se trefit na Ostravu a dal Polsko - juž sem jich tam pár viděl co skoro zastavili v tom 3-pruhu a stejně to prdli na ten kruháč. Možná to nějak ted upravěj když to dole na D1 opravujou - nevim
Segue 1.4 tce Grand Scenic
viky

Příspěvek od viky »

seque píše:http://maps.google.cz/maps?hl=cs&ll=49. ... 06,,0,3.47

tady to zas trápí Poláky co jedou z Rakouska a potřebujou se trefit na Ostravu a dal Polsko - juž sem jich tam pár viděl co skoro zastavili v tom 3-pruhu a stejně to prdli na ten kruháč. Možná to nějak ted upravěj když to dole na D1 opravujou - nevim
Málem jsem to tam prdl taky :kladivo: :kladivo:
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Tady by se vůbec hodila vodorovná navigace v jízdních pruzích. Je to tranzitem vytížená silnice, tak by se tam šiklo třeba PL, SK v pravém pruhu a Prague, D ve středním. A do toho odbočováku bych namaloval Nákupní košík a se šipkou do prava bych jej dal i na ceduli při odbočení.
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Proboha proč Prague??? Přece nechceš aby jsme kvůli cizincům předělávali navigaci do Prahy.
Myslim, že když už by se měli na zem malovat cíle, tak by to mělo vypadat nějak takhle PHA, OL, BRA... anebo by bohatě stačilo namalovat do odbočovacího pruhu nákupní košík jak píšeš a do pravýho symbol dálnice a bylo by jasno
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jako variantu bych viděl např. dát na ten sloup pod značku na D1 Ostrava, Brno ještě značku IS7 Výjezd se symbolem nákupní zóny a příslušným nápisem. Přiznám se, že i já jsem v tomhle místě kdysi předčasně odbočil na ten kruhák. Nebo by taky třeba jen stačilo posunout onen portál o 20-50 m dál nad správný odbočovací pruh...
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

mapman píše:...Nebo by taky třeba jen stačilo posunout onen portál o 20-50 m dál nad správný odbočovací pruh...
Přesně tak, tam možná jen někdo příliš tupě dodržoval normu pro vzdálenost značení od MÚK.
monin

Příspěvek od monin »

egelebege píše:Proboha proč Prague??? Přece nechceš aby jsme kvůli cizincům předělávali navigaci do Prahy.
Myslim, že když už by se měli na zem malovat cíle, tak by to mělo vypadat nějak takhle PHA, OL, BRA... anebo by bohatě stačilo namalovat do odbočovacího pruhu nákupní košík jak píšeš a do pravýho symbol dálnice a bylo by jasno
Tak Prague je blbost. Praha nebo centrum. Ale, že v celé Praze, na celém městském a Pražském okruhu není ani jeden zahraniční cíl, nebo alespoň symboly státu to mě tedy fasicinuje. Proč tam nemůže být alespoň např. BRNO (SK) (A)...STRAKONICE (D)... PLZEŇ (D)
Všude je to normální - u Mnichova je už značená již Itálie - a to není sousední stát Německa, to samé Vídeň - Od Brna je před Vídní na A5 značená již Itálie a o tom že Praha Brno Bratislava a Budapest je značená od samého centra Vídně ani nemluvě.
I na tom, všem je vidět náš styl myšlení a čecháčkovská malost.
Jinak to PHA OL BRA -- to už neřekne nic málem ani mladejm okolo 25ceti..co to je např.BRA - natož cizincům - taky blbost.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

egelebege píše:Proboha proč Prague???
Tak na to odpovím zcela přesně - zrovna jsem šprtal s dcerou slovíčka do angliny a až teď jsem si všimnul, co jsem napsal. Myslím ale, že cíle v ČR by měly být celým názvem v češtině, aby byly srozumitelné i pro cizince (tedy PRAHA ;) , ZLÍN, OSTRAVA, PLZEŇ, ap...) a zahraničí bych značil mezinárodním znakem státu (A, D, PL, SK)
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

jeni013 píše: ...ZLÍN, OSTRAVA, PLZEŇ
Jen tak na okraj: Jak by si chtěl do pruhu 3.50 m širokýho nacpat Ostrava písmem velkym jako kráva?
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

mbmat píše:
jeni013 píše: ...ZLÍN, OSTRAVA, PLZEŇ
Jen tak na okraj: Jak by si chtěl do pruhu 3.50 m širokýho nacpat Ostrava písmem velkym jako kráva?
Jednoduše. To písmo musí být vysoké, ale zároveň může být úzké. Protože ho vidím pod úhlem, ale přímo před čumákem.
dvs

Příspěvek od dvs »

Zkratky PHA a HK se aktuálně používají jako vodorovné značení. Před cca 3 nedělemi nakreslili tyto symboly do pruhů na rozpletu R35 v MUK Sedlice v tomto místě už neaktuální foto na google maps.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Anebo jiný příklad u Robous.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
egelebege

Příspěvek od egelebege »

monin píše:...ale, že v celé Praze, na celém městském a Pražském okruhu není ani jeden zahraniční cíl, nebo alespoň symboly státu to mě tedy fasicinuje. Proč tam nemůže být alespoň např. BRNO (SK) (A)...STRAKONICE (D)... PLZEŇ (D)
Všude je to normální - u Mnichova je už značená již Itálie - a to není sousední stát Německa...
Všude to neni normální. U Mnichova je ta Itálie značená proto, aby náhodou někoho nenapadlo to střihnout přes Mittenwald

monin píše:Jinak to PHA OL BRA -- to už neřekne nic málem ani mladejm okolo 25ceti..co to je např.BRA - natož cizincům - taky blbost.
Já v tom nevidim problém i když ta Bratislava by se spíš mohla značit jako BVA ale v tomto konkrétním případě by asi OL stačilo. A o cizince se neboj. Jsou na takovéto zkracování názvů měst zvyklí

jeni013 píše:
egelebege píše:Proboha proč Prague???
Tak na to odpovím zcela přesně - zrovna jsem šprtal s dcerou slovíčka do angliny a až teď jsem si všimnul, co jsem napsal
Jéé tak to jsem upřímně rád :P
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

egelebege píše:Já v tom nevidim problém i když ta Bratislava by se spíš mohla značit jako BVA ale v tomto konkrétním případě by asi OL stačilo. A o cizince se neboj. Jsou na takovéto zkracování názvů měst zvyklí
Logické zkrácení názvů Bratislavy je "BA". Kromě toho, že je to už 51 let jedna ze zkratek Bratislavy pro poznávací značky, tak i v samotném okolí města se ne směrovém značení používá v kombinaci s názvem místní části velmi hojně (např. "BA-Kramáre", "BA-Petržalka" atp.).

V Německu (a třeba Itálii) mají výhodu, že mají pro každé větší město logickou zkratku již od roku 1956 (Italové dokonce už od roku 1927) a to právě skrze poznávací značky. U nás by asi nikdo nepochopil, že zkratka Prahy je "A", proto je asi jediné použitelné "PHA".
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Martin_L píše:Logické zkrácení názvů Bratislavy je "BA". Kromě toho, že je to už 51 let jedna ze zkratek Bratislavy pro poznávací značky, tak i v samotném okolí města se ne směrovém značení používá v kombinaci s názvem místní části velmi hojně (např. "BA-Kramáre", "BA-Petržalka" atp.).
Díky. Řikal jsem si že BRA nebo BVA nějak nesedí
dvs

Příspěvek od dvs »

Dá se napsat na silnici i dlouhý nápis, ale nevím zda je to to pravé (zdroj video od egelebege uvedené výše).
Přílohy
ItalieVDZ.jpg
ItalieVDZ.jpg (27.66 KiB) Zobrazeno 7432 x
jonáš

Příspěvek od jonáš »

To by se vlezla celá Ostrava i s těma vykřičníkama ;-)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“