Jak jezdíme
Re: Jak jezdíme
No já si nejsem jistej, jestli tady ty uvedený sankce jsou reálný. IMHO to spadá pod gumovej paragraf "nesprávný způsob jízdy" kam patří středňáci, odstup "ve vláčku", vybržďování a podobný věci, který by si zasluhovaly bejt specifikovaný podrobněji jako v Německu. Ovšem to jsem v místnim sazebníku nenašel vůbec, asi je těch 60% nehod z "nesprávného způsobu jízdy" bagatelní záležitost.
Ale třeba by na to mohli zkusit napasovat tohole
Předjíždění vozidla v případech, ve kterých je to zákonem zakázáno 6b 5000 - 10000 Kč 6 měsíců-1 rok
Což je víc než
Překročení nejvyšší dovolené rychlosti stanovené zákonem nebo dopravní značkou o 40 km/h a více v obci nebo o 50 km/h a více mimo obec 5b 5000-10000 Kč 6 měsíců-1 rok
Ale třeba by na to mohli zkusit napasovat tohole
Předjíždění vozidla v případech, ve kterých je to zákonem zakázáno 6b 5000 - 10000 Kč 6 měsíců-1 rok
Což je víc než
Překročení nejvyšší dovolené rychlosti stanovené zákonem nebo dopravní značkou o 40 km/h a více v obci nebo o 50 km/h a více mimo obec 5b 5000-10000 Kč 6 měsíců-1 rok
Je fakt, že podjíždění jako takové není nikde specifikované, takže záleží na konkrétním výkladu. Ale slyšel jsem, že to občas zkouší klasifikovat jako zákonem zakázané předjíždění. Zároveň jsem ovšem slyšel o případu, kdy zastavili podjíždějící i podjížděné auto a po vyslechnutí argumentů nakonec oflastrovali toho podjížděného. Předpokládám, že to bude bohužel spíše výjimka.
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
-
vit.spinka
Bez ohledu na možný trest od PČR - já nepodjíždím, protože pokud někdo ignoruje okolní provoz a jede prostředkem - dívá se vůbec do pravého zrcátka? Nevjede mi tam, když budu ve slepém úhlu?
Chce to nejet o moc rychleji, než prostředník, pořád si ho hlídat a být připraven při nejhorším uhnout do odstavnéhovit.spinka píše:Bez ohledu na možný trest od PČR - já nepodjíždím, protože pokud někdo ignoruje okolní provoz a jede prostředkem - dívá se vůbec do pravého zrcátka? Nevjede mi tam, když budu ve slepém úhlu?
Liché obavy. Ten kdo jede prostředním pruhem při pravém prázdném do něj vjet nechce a taky do něj nepojede. Proč by to měl udělat zrovna když tam bude auto, když to neudělal x kilometrů předtím, ne?vit.spinka píše:Bez ohledu na možný trest od PČR - já nepodjíždím, protože pokud někdo ignoruje okolní provoz a jede prostředkem - dívá se vůbec do pravého zrcátka? Nevjede mi tam, když budu ve slepém úhlu?
Na to bych právě moc nesázel. Někdo takový je evidentně pitomec, který nesleduje provoz kolem sebe a pravděpodobnost, že si najednou usmyslí se do pravýho vrátit, aniž by se řádně podíval do zrcátka a ještě k tomu třeba bez blinkru, protože "vpravo se přeci nepředjíždí", je docela vysoká. Takže opatrnost při manévru tohoto druhu je rozhodně namístě.MPMP píše:Liché obavy. Ten kdo jede prostředním pruhem při pravém prázdném do něj vjet nechce a taky do něj nepojede. Proč by to měl udělat zrovna když tam bude auto, když to neudělal x kilometrů předtím, ne?vit.spinka píše:Bez ohledu na možný trest od PČR - já nepodjíždím, protože pokud někdo ignoruje okolní provoz a jede prostředkem - dívá se vůbec do pravého zrcátka? Nevjede mi tam, když budu ve slepém úhlu?
Ja si taky myslim, ze ta moznost s navartem do praveho je miziva. Velmi casto takovym ridicum nedojde, ze by se meli zaradit, ani kdyz se pred nimi po jejich radnem predjedi vlevo zaradim pres vsechny pruhy zpatky napravo....
Nejvic me udivuje, kdyz takto tupe (myslim tim tu jizdu uprostred) ridi na pohled "normalni" ridic...neboli chlap v rozmezi 25-50 let... U ostatnich skupin ridicu (zeny obecne, mladi ridici, duchodci atd.) bych ja osobne byl snad i vnitrne tolerantni (coz by ovsem policie byt nemela, samozrejme)... Ale u tech chlapu mi to hlava proste nebere...
Nejvic me udivuje, kdyz takto tupe (myslim tim tu jizdu uprostred) ridi na pohled "normalni" ridic...neboli chlap v rozmezi 25-50 let... U ostatnich skupin ridicu (zeny obecne, mladi ridici, duchodci atd.) bych ja osobne byl snad i vnitrne tolerantni (coz by ovsem policie byt nemela, samozrejme)... Ale u tech chlapu mi to hlava proste nebere...
No já je celkem chápusiesa píše:Ale u tech chlapu mi to hlava proste nebere...
Co jim zbývá. Jak se mají chovat. Podjíždět se jim moc nechce. Přejíždět přes tři pruhy jedno pomalé auto v prostředním je na p.d.
Mají vlastně dvě možnosti v klidu jet v pravém rychlostí, kterou definují kamióny a je někde mezi 90 až 100 pokud tam není nějaký pomalý.
Druhá možnost je jet max povolenou a využívat levý pruh .
Pak je hold ta třetí možnost jet v tom prostředním.
Hold by to chtělo trochu osvěty a vynucování (cedule s minimální rychlostí pro jednotlivé pruhy). Jenomže ta D1 před Prahou je spíš krátký úsek 2 pruhová dálnice s dlouhými připojováky, stopacími, odbočovacími.
ja mel na mysli spis stav, kdy je ta 3+3 docela volna...kdyz je patek odpoledne nebo nejaka jina spicka a dalnice je narvana, tak to jeste jakztakz pochopit dovedu...ale kdyz je ta silnice poloprazdna?....to nechapu...
Při té poloprázdné by to chtělo osvětu (nápis na ZPI jezdí se vpravo) by snad nestál nic a BESIP by také mohl vyhrabat někaký ten klip do televize. Po té osvětě bych se nebránil, aby se to vynucovalo pašíky.
Jak to vypadá typicky v sobotu odpoledne směrem na Prahu u těch u kterých to nechápeme: Pokud jede od Brna tak se ocitne v prostředním a v klidu se cca po 500 až 700m zařadí do toho pravého. Většinou v kopci u Mnichovic začne řešit první dilema podjet nebo předjet přes tři pruhy vláček vozidel cca 3 vozidel v prostředním, který zpomalil na 90 až 110km/h. Na nájezdu u Velkých Popovic ho omezí řidič najíždějícího vozidla, který má za málo využit dlouhého připojováku. Vzhledem k tomu, že jeho pruh stejně bude pokračovat na Plzeň tak se zařadí do prostředního 1km dopředu a už tam asi zůstane až na Chodov (proč by proboha měl kličkovat na prázdné dálnici přes tři pruhy, když chce jet těch (120 až 130). Když narazí na někoho pomalého v prostředním tak jej v klidu dojede a předjede levým.
Jak to vypadá typicky v sobotu odpoledne směrem na Prahu u těch u kterých to nechápeme: Pokud jede od Brna tak se ocitne v prostředním a v klidu se cca po 500 až 700m zařadí do toho pravého. Většinou v kopci u Mnichovic začne řešit první dilema podjet nebo předjet přes tři pruhy vláček vozidel cca 3 vozidel v prostředním, který zpomalil na 90 až 110km/h. Na nájezdu u Velkých Popovic ho omezí řidič najíždějícího vozidla, který má za málo využit dlouhého připojováku. Vzhledem k tomu, že jeho pruh stejně bude pokračovat na Plzeň tak se zařadí do prostředního 1km dopředu a už tam asi zůstane až na Chodov (proč by proboha měl kličkovat na prázdné dálnici přes tři pruhy, když chce jet těch (120 až 130). Když narazí na někoho pomalého v prostředním tak jej v klidu dojede a předjede levým.
No sice to vysvětlujete pochopitelně, ale spíš byste to měl vysvětlovat jim, co dělaj špatně .. v podstatě se tim ztrácí třetina kapacity komunikace. A ne omlouvat si "středňáctví" tim, že jsou i jiní "středňáci" .. jedu jak prase, protože občas dojedu někoho, co jede jak prase .. s tim se teda moc daleko nedostanem 
Konkrétně na D1 u Lipníku jsem jel asi 140 v pravém, přede mnou Kia picanto uprostřed fičela asi 90 a ve zpětném vidím CLS AMG s 200 na tachu. Kiu jsme minuli přesně z obou stran až se rozhoupala, což strýcovi vůbec nevadilo a zarputile se držel prostředka. Nějaká kampaň podpořená ZPI by mohla pomoci, ale někteří řidiči mají prostě svou pravdu a pravidla. Nejvíc se setkávám s názorem, že jde o pruh pro kamióny a pomalu jedoucí vozidla - rozdíl v liniovém značení ignorují.
Pak snad jedině sebrat řidičák (nebo vydávat nějaký "nákupně - houbařský" s omezenim "nepouštět na dálnici") 
To je svata pravda... S timto se setkavam u mnoha lidi i ja...a musim rici, ze se jedna mnohdy i o v pravde inteligentni osoby, ale tohleto si proste vymluvit nedaji...tezko rict, zda-li by nejaka osveta nejak pomohla...jeni013 píše:Nejvíc se setkávám s názorem, že jde o pruh pro kamióny a pomalu jedoucí vozidla - rozdíl v liniovém značení ignorují.
Jak u Lipníku, tak u Bělotína se tripruh tvoří z připojovacího pruhu. Z mého pohledu je to správně, ale spousta řidičů se z tohoto "připojovacího" pruhu hrne doprostřed (přesto, že jsou tam cedule pro tři souběžné pruhy), a ti co jedou od Ovy (Ol ) se do zdánlivého připojovacího pruhu neřadí. Tady bych nějaké to "rechts fahren" snesl.
Tu hlášku "jedu jako prase" bych si vyprosil ;:) Já prostě odpovídal na tuto otázku:jonáš píše:No sice to vysvětlujete pochopitelně, ale spíš byste to měl vysvětlovat jim, co dělaj špatně .. v podstatě se tim ztrácí třetina kapacity komunikace. A ne omlouvat si "středňáctví" tim, že jsou i jiní "středňáci" .. jedu jak prase, protože občas dojedu někoho, co jede jak prase .. s tim se teda moc daleko nedostanem
Spíš bych řekl, že je asi nejvyšší čas na vynucování pravidel, nebo to přeroste únosnou mez.dvs píše:No já je celkem chápusiesa píše:Ale u tech chlapu mi to hlava proste nebere...
To určitě, ale máme tu drobný problém. Ono se to dokazuje mnohem hůř než překročení rychlosti a k dopadení přestupníka musí policie také jet v autě a na to, jak známo, nejsou peníze. Takže, ...dvs píše:Spíš bych řekl, že je asi nejvyšší čas na vynucování pravidel, nebo to přeroste únosnou mez.
Nějaký nápis "Jeďte v pravo" s namalovanými pruhy a šipkou na bilbordech místo stupidních reklam by mohlo některý řidiče probudit. Například symbol auta v protisměru už je docela profláknutý tak třeba by to mohlo fungovat i s obecnými pravidly jízdy po dálnici
Přesně tak. Pamatuji si na vydařený bilboard v Rakousku z let 1990/1 - kde na něm byla nafocená sice jen dálnice s dvěma jízdními pruhy - kde v jednom směru byla kolona aut jen v levém pruhu a v pravém jízdním pruhu pouze jedno max. dvě auta a text byl jen tento :egelebege píše:Nějaký nápis "Jeďte v pravo" s namalovanými pruhy a šipkou na bilbordech místo stupidních reklam by mohlo některý řidiče probudit. Například symbol auta v protisměru už je docela profláknutý tak třeba by to mohlo fungovat i s obecnými pravidly jízdy po dálnici
Und Sie? A Vy?
Jednoduché, výstižené a k nepřehlednutí. A ne naše "povedené" a určitě pěkně mastné reklamy od Besipu.
Jinak na ZPI by ten text mohl být určitě taky.
Posledně jsem ve Vídni viděl text na ZPI při koloně od A5 na A2 dokonce jen v anglickém jazyce - ne v němčině (!) v tom smyslu - při průjezdu záchraných aut uvolnit střední pruh.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Každé ráno jsou na mě infarktové stavy. Nejdřív to začne u přechodu u Letiště, kde se to občas z ničeho nic zastaví, či to jede třicítkou místo vynucené padesátky. Když si myslím za přechodem, že už to pojede tak chyba lávky, protože ty z levého pruhu se snaží dostat do pravého, aby odbočili na Evropskou, ale jelikož jsou tam malé mezery, tak jim to nejde a třípruh mě pak dodělá, protože jedou skoro všichni uprostřed. A do pravého nikdo. V Deutschlandu je za to oficiálně 20EUR, když jede někdo nesprávně v pruzích, protože víme dobře, že dle vyhlášky se má jezdit vždy vpravo ostatní pruhy jsou pro předjíždění. Jinak Je to nebezpečné to brát zprava, kolikrát si to hodně rozmýšlím a jedu i déle vedle něho.
To je zbytečný se takhle stresovat, škodí to zdraví. Taky jsem z toho chytal nerva, ale přestal jsem to řešit a je mi líp. Když někdo vadí nad míru aktuální psychické odolnosti, tak prostě jedu zprava, co jiného s tím dělat, písemně ho žádat nebudu, aby se laskavě zařadil, kam má.
Království a půl princezny za 511.
pokud je tripruh volny (viz R1 letiste - D5 nebo D1 od I/3 do prahy) tak to neresim. ono jet stredem, pokud je casty vyskyt pripojovaku, ma svoje opodstatneni. pravy pak funguje jako takovy koridor. dejte ridicum cas se to naucit, tech 3pruhu v cr moc neni.
Toto je moje noční můra - řidič v protisměru - viz. video v článku:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalo ... deo1436580
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalo ... deo1436580
Týden stará zpráva. Hustá mlha byla. Jel jsem shodou okolností okolo. V radiu hlásili o autě v protisměru, to jsem byl před Hulínem. U služebního sjezdu Břest jeli do protisměru polocajti a hledali ho. V Říkovicích stála další hlídka, uzavřela nájezd a odkláněla auta na I/55. Podle všeho sjel na Hulín-západ.
Jednalo se už o druhý případ letos.
Jednalo se už o druhý případ letos.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
vcera modransky tunel smer plzen, pravy pruh uzavren (cerveny svetelny krizek) a omezena rychlost na 60km/h, presto tam jelo nejake CZ male auto (sluzebni, spousta reklam), byl asi 200m prede mnou, tak jsem na nej z meho leveho pruhu blikal ale nic. frcel dal v pravym az na most, kde byl uz odklon do leveho servisnim vozidlem.
nebylo by lepsi, aby ten cerveny krizek aspon blikal? nebo lepe, kdyby byly nejake svetelne znacky v urovni normalnich znacek, tj. ty dva metry nad zemi?
nebylo by lepsi, aby ten cerveny krizek aspon blikal? nebo lepe, kdyby byly nejake svetelne znacky v urovni normalnich znacek, tj. ty dva metry nad zemi?