Přejmenování rychlostních silnic na dálnice
Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice
A nebo maximalni povolena rychlost v zavisloti na IQ...

Ani u nás se při 160 km/h auto neodlepí od země a nenaboří to do nejbližšího stromu. 160 km/h je běžně k vidění na českých dálnicích i dneska a přesto jsou to zdaleka nejbezpečnější komunikace. K nejvíc smrťákům dochází na silnicích první třídy, kde se jezdí podstatně pomaleji. Ale jinak si myslím, že vhodnější než 160 je německý systém s doporučenou rychlostí a přičítáním spoluviny na případné nehodě, pokud někdo jede nad. U těch 160 mám trošku strach, že se každej jouda bude snažit z tý svý plechovky tu 160ku mermomocí vymáčknout.MPMP píše:D1 a D2 možná ano, čeští řidiči ale bohužel nikoliv.jeni013 píše:Uvažuje se ještě o MPR 160km/h na dálnicích a nebo se to do nového pojetí nedostalo? D1, nebo D2 by to snesly...
Pro které cizince? S logikou některých zdejších přispěvatelů by to bylo akorát tak pro Němce, protože nikdo jinej na to nemá.AF-1 píše:Co treba znacka 160 s dodatkovou tabulkou "jen pro cizince"MPMP píše:D1 a D2 možná ano, čeští řidiči ale bohužel nikoliv.jeni013 píše:Uvažuje se ještě o MPR 160km/h na dálnicích a nebo se to do nového pojetí nedostalo? D1, nebo D2 by to snesly...
: o )
Nevím jak vy ale já bych nechal zelené značení i na SPMV. Bylo by tak jednoznačně odlišeno co jsou silnice pouze pro motorový provoz a co silnice s neomezeným přístupem. K rozlišení bohatě postačí cedule "Dálnice", "SPMV" a červené či modré číslíčko jako dnes. Přijde mi to jako lepší řešení než navrhovaná změna na značení modré. Tak nebude na první pohled zřetelné po jaké silnici jedu kromě toho, že "pouze" na začátku/konci bude značka s autíčkem. Stejně jako je pitomost např. na krátkém čtyřpruhu I/57 u Bystřičky mít zákazy vjezdu traktorů a podobných zpomalovačů když tam mohli rovnou dát zelené návěsti a bylo by to jasnější a viditelnější. Zajímaly by mě vaše názory?
Všechno záleží na tom, jak budou v budoucnu vypadat D, SMPV a 1. tř. Pokud to bude tak, že se na budou realizovat dvouproudé SMPV pak odlišení od dálnice bude bezpečné a SMPV se od 1.tř. bude lišit jen tím vyloučením pomalých vozidel a MÚK, tak to vlastně budou jenom takové vytuněné 1čky . A to mi přijde logické i bezpečné. Takže modrá je dobrá - alespoň pro SMPV.
Já bych řekl, že klidně může být i ta doporučená 130...ne všude, ale na části dálniční sítě klidně...Dneska řada lidí nejede ani těch 130, benzín a nafta nestojí 3 koruny a právě majitelé starých plechovek si zpravidla zakládají na spotřebě. A ti co jezdí rychle tak jezdí často i dnes. Ale samozřejmě by to vyžadovalo umístit kamery (téměř všude) a důsledně pak trestat přestupky jako vybržďování atd. Prostě zavést zde duch "jeď si kolik chceš, ale když někdo předjíždí doporučenou 130kou, tak neproblíkavej a trpelivě čekej až se ti cesta uvolní". Pirát pro mě opravdu není ten kdo jede 160, což se nám často snaží naservírovat televize a média obecně. Dá se jezdit rychle a přitom ohleduplně. Bohužel u nás umíme jen měřit rychlost. Už jsem taky zažil krizové situace kdy bylo náhle snížení rychlosti a někdo ze strachu aby nejel chvíli na 70tce 90 tak prudce zabrzdil, že bylo k nehodě mnohem blíž, než kdyby zachoval chladnou hlavou...
Jinak ještě k přejmenování, jsme rád, že 130 zůstane na R48 FM-Těšín...I když je to jen R22,5, tak dost luxusní na to, ayb zde bylo jen 110...Zelených značek škoda, ale co už...
Jinak ještě k přejmenování, jsme rád, že 130 zůstane na R48 FM-Těšín...I když je to jen R22,5, tak dost luxusní na to, ayb zde bylo jen 110...Zelených značek škoda, ale co už...
možná mi to uniklo v předchozí diskuzi, ale v jakých parametrech se budou podle nového pojetí projektovat dálnice? D25,5 pro čtyřpruh?
D 25,5 a tam kde je potřeba kvůli intenzitám 2+2 na jedné polovině tak D 27,5.
Mám dotaz k té nově zelené značce "dálnice" (IP14), ale i k IP15 (SPMV). Je navrhována jen změna barvy nebo bude značka nově i čtvercová? A pokud ano, jaké budou rozměry vzhledem k té dnešní podobě (předpokládám ponechání šířky a úprava výšky).
Jo, to dneska nikdo neví, jak to dopadne, ale v návrhu jsou obě ve velikosti 1m×1m. Otázkou je, jestli je potřeba to vůbec měnit, resp. jestli to stojí za ty prachy...
A jaký je vlastně argument pro?
Napadá mě nižší cena za méně materiálu, ale ještě něco?
No, mě spíš napadá potřeba vyrobit všechny značky nově, a to se přece vyplatí, ne? (Samozřejmě výrobci).MiKu píše:A jaký je vlastně argument pro?
Nestačila by velikost běžné čtvercové informativní značky modré barvy. Jak velkou ji mají v Německu.mapman píše:Jo, to dneska nikdo neví, jak to dopadne, ale v návrhu jsou obě ve velikosti 1m×1m. Otázkou je, jestli je potřeba to vůbec měnit, resp. jestli to stojí za ty prachy...
Dnešní značka má 1,5 na 1 m, šířka by teda zůstala zachovaná.
Důvody proč ano:
Ekonomické
- postupnou výměnou a realizací nových může dojít k úspoře až 1/3 materiálu, prací samozřejmě méně. Výměna musí proběhnou na R převedených na D co nejdříve, a tam ta úspora bude ihned, i když spíš tak na úrovni 20% původní. I to je ale úspora.
Systematické
- značení na dálnicích je zelené, takže by došlo konečně ke sjednocení zakldaní barvy orientačního značení se základní barvou značky IP14 (v tomto ohledu jsme v evropském kontextu se slovenskem jedinou výjimkou)
- zmenšení výšky taky zvýši přehlednost při užití sestavy značek, tím mám na mysli dodatkovky odlišující zpoplatnění (řada E11) a případně i umístění spolu s B20 (nejvyšší dovolená rychlost).
Důvody proč ano:
Ekonomické
- postupnou výměnou a realizací nových může dojít k úspoře až 1/3 materiálu, prací samozřejmě méně. Výměna musí proběhnou na R převedených na D co nejdříve, a tam ta úspora bude ihned, i když spíš tak na úrovni 20% původní. I to je ale úspora.
Systematické
- značení na dálnicích je zelené, takže by došlo konečně ke sjednocení zakldaní barvy orientačního značení se základní barvou značky IP14 (v tomto ohledu jsme v evropském kontextu se slovenskem jedinou výjimkou)
- zmenšení výšky taky zvýši přehlednost při užití sestavy značek, tím mám na mysli dodatkovky odlišující zpoplatnění (řada E11) a případně i umístění spolu s B20 (nejvyšší dovolená rychlost).
Mně tedy přijde, že nejvíc - téměř 100% materiálu, by se ušetřilo, kdyby se ty tabule postupně jen přelepily. Tedy s využitím malého množství náhradních tabulí, aby tam během úpravy nebylo prázdno.
Dodatkovku E11 lze lípnout na ten zbylý půlmetr plechu.
Řešme podstatné, jedna zbytečná křižovatka na dálnici navíc a sežere to značek, co by stačily na 100 let. Toto jsou drobné, na erkách by se značky musely vyměnit hned, tak jsme mysleli, že když už bude změna, ať jsou rovnou zelené. A proč rovnou neušetřit, 1x1m bude i hezčí. Otázka co pak s modrými na dnešních déčkách - nechme je klidně dožít a neutratíme zbytečně ani korunu.
Zelené? Zase se jen po někom chcete opakovat, vůbec nechcete být originální. Kdo to má modré autičko, modrou dálnici a zelené značky. Jen my a Slováci a nikdo jiný. Jsme originál, takhle budem jen jedněmi ze stáda z EU...
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Výměnu značek označující začátek a konec dálnice, považuji za zbytečnost - mrhání prostředky, zmenšit třeba ano, během generační obměny - měnit barvu zbytečnost.
Takhle je to aspoň kontrastní proti běžnému dálničnímu značení, stejně tak odpočívky.
Takhle je to aspoň kontrastní proti běžnému dálničnímu značení, stejně tak odpočívky.
R48 -> D48 se podařilo!
Jak vůbec bude vypadat nová kategorie D 25,5. Bude např. D 25,5/120 plně nahrazovat R 25,5/120, tedy bude úplně stejná, nebo bude odvozená z D 27,5/120 s tím, že se bude lišit jen v šířce?
Mně ta změna značek přijde zbytečná. Značka dálnice je informativní značka a ty jsou kromě směrových tabulí modré, takže sjednocení barev nemá opodstatnění. A změna tvaru taky ne, proč by se tato značka měla lišit od ostatních? Nebo pak budeme mít na dálnici ve čtverci i parkoviště, benzínku...?
Prostě se musí přednostně vyřešit to podstatný .. podružnosti až někdy 
Dle zákona ano, ale pro řidiče má podstatný význam v tom, že zásadně mění maximální povolenou rychlost. U označní začátku to není až tak dramatické , ale u konce dálnice to není jen informace, ale rovnou i příkaz "zpomal".JirkaS píše:Značka dálnice je informativní značka
MPMP: Díky, ani jsem se to neodvážil napsat přímo sám, ale o tom to přesně je - značky "Dálnice" a "SPMV" totiž nejsou "de lege ferenda" informativní - to je jen omyl z dob minulých že dálnice podle Z13/1997 = dálnice podle Z361/2000 (tady by to tak nevadilo) ale hlavně že rychlostní silnice podle Z13/1997 = silnice pro motorová vozidla podle Z361/2000. Pokud by rovnítka platila, tak by se to dalo používat jako informativní značka, nicméně rovnítka neplatí, nebudou platit (i když u dálnic třeba jen o pár metrů či pár desítek metrů) a ty značky tudíž mají zásadní význam pro řízení a charakter provozu, takže je potřeba je z "informativních" vymístit.
No na tom začátku to také není informativní, protože má hodnotu zákaz chodců, zákaz cyklistů, povozů, traktorů ...
Když už se to teď všechno tak mění, neuvažuje se o zrušení zvláštního rychlostního limitu pro "dálnici v obci"? A jeho nahrazení normálně značkami? Pražan možná nepochopí, ale nedávno jsem měl trochu problém na Vysočanské radiále, u všech nájezdů klasická značka SMPV, charakter okolí hovořil spíš pro extravilán, než že by měl člověk pocit, že je uvnitř nějakého města...Jak jsem jinak proti lesu značek, tak třeba na R46 se vám opravdu těžko stane, že přehlédnete, že máte jet 100...