Jsme to OT vážně rozjeli, chudák Spořilov

... Já osobně jsem dost rád i za to, co je. Řekl bych, že výkonost ekonomiky šla natolik nahoru, že i přes vyšší "odtoky do pryč" nám tu v průměru zůstává o dost víc, než bývalo zvykem "v časech oněch". Co mi vadí nejvíc je to, že se tlačí na stát, aby se staral i o věci, o které by se měli dokázat postarat lidi sami, ať už v rámci rodiny nebo nějaké komunity. Příkladem jsou ti hladovějící důchodci, kterých mimochodem bylo i za bolševika dost (tchýně dělala v 70. letech na sociálce, docela jsem se divil, co říkala

). Solidarita prostě musí být dobrovolná, z donucení daněmi to už žádná solidarita není a vede to jen k morální devastaci - v tomhle jsme se ještě z toho marasmu od bolševika nevyhrabali. Důsledkem jsou potom ty odtoky a platí to univerzálně, např. nám teď ubývá Francouzů

. Nicméně občas si lidé dokážou zařídit i u nás dost věcí sami, třeba už jsem párkrát viděl u různých známých v satelitech v okolí Prahy, jak se složili se sousedy a zařídili si sami vylepšení obslužné užitkové komunikace, když už se jim na to developer vybodnul (po státu snad tohle opravdu chtít nemůžete). Celkově se asi neshodneme, vidíme tu roli státu prostě každý malinko jinak... A co se týče prezidentské volby, ta je, vzhledem k jeho reálným pravomocem, stejně spíš jen taková větší reality-show (můj favorit bude asi avatar

) a "na funkci nebude mít vliv" (myslím státu, ne rostlináře

). Tak to by byl asi v kostce můj poslední příspěvek ... ohledně ulice Ke Spořilovu

!