Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Nosorožec

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od Nosorožec »

:ok: smekám slamák, mapmane. snad jen takový detail, a sice odstranit bílý rámeček u zelené subplochy na modrém pozadí, nějak mi to tam esteticky ani logicky neštimuje...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

V tomto případě, to vskutku vypadá podivně, ale na ostatních návěstích mi to divné nepřijde, třeba zde
R48 -> D48 se podařilo!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

monin píše: A když už sem nevlezou, nebo je to netrkne, co jim to tam vše zaslat..Mampane?? Zadarmo a na stříbrném podnose?? Ani to by nezabralo??
Asi ani nezabralo, v mém případě to totiž znamená něco jako "nosit dříví do lesa"... Některé věci se kupředu hýbou, ale opravdu to když už tak chce přinést prostě hotovou "příručku", která vyřeší maximum případných problémů - berte tohle tady jako určitý "alfa test" různých nápadů, které se mohou objevit v nějaké případné beta verzi nové vyhlášky - cesta je ale ještě daleká a rozhodnout se musí jiní ...

Jinak za ty :ok: díky ;)
adi88

Příspěvek od adi88 »

Kdyby MD, ŘSD a jednotlivé správy komunikací řídili jen takoví entuziasté jako mapman, myslím, že by nám celý svět záviděl. Takže rozodně nejsi otravnej, klidně tvoř dál :) Co se týče problému Výstaviště nebo Expo, klidně bych tam nechal symbol vlaječek a nápis Výstaviště. Přesně jak píše JirkaS, tak na Výstaviště se nejezdí náhodně a ten kdo tam míří se s pojmem Výstaviště seznámí dřív než na D1. Jinak mě ještě napadlo v souvislosti s návrhy na Nürnberg (D) na Pražském okruhu, dát Trenčín (SK) na návěst u sjezdu 210. Uherské Hradiště zase není tak hrozně významné město aby muselo být značeno na sjezdu z D1 jako jediné, tedy společně se Slavkovem, který je ale spíš místní než dálkový cíl v tomhle případě. A dál na I/50 bych Trenčín dal namísto Zlína. Ten na I/50 neleží a neleží ani na žádné přímo návazné silnici. Navíc by to mělo svoji logiku, na D2 taky není jen Břeclav. A ten ovál společně s E50 by už na první pohled evokoval důležitý sjezd, dke odbočuje jedna z hlavních evropských tras na našem území.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Martin z Ostravy píše:V tomto případě, to vskutku vypadá podivně, ale na ostatních návěstích mi to divné nepřijde, třeba zde
Působí to divně jen na těchto návrzích, protože v případě "bílých" cílů rámeček použit není. U současných značek se rámeček používá vždy, takže je to jednotné.
Asi by to chtělo nakreslit verzi zcela bez rámečků. Sice přechod mezi zelenou a modrou nebude tak výrazný, ale čitelnost cílů se tím nijak nezhorší.
Naposledy upravil(a) JirkaS dne 28.12.2012 8:31:56, celkem upraveno 1 x.
kot

Příspěvek od kot »

A když už sem nevlezou, nebo je to netrkne, co jim to tam vše zaslat..Mampane?? Zadarmo a na stříbrném podnose?? Ani to by nezabralo??[/quote]
Dorá zpráva Monine!!! Za sebe si myslím, že největší bojovník proti mizernému značení jsi ty. To nemyslím ani ironicky,ani ve zlém. Z toho pro mě vyplývá, že se zkusíš obratit na příslušné orgány a zkusíš z nich něco vyrazit. Myslím nějakou odpověď. A já /MY/ ti budeme držet palce a budu se těšit na dobré zprávy. :) :ok:
Standa

Příspěvek od Standa »

Jako příznivec rámečků jsem se pokusil upravit jeden z návrhů (v programu "malování" :) ), abych dokázal, jak je to bez rámečků ošklivé. Nakonec to ale až tak hrozné není, takže k rámečkům zaujímám více méně neutrální postoj s mírnou preferencí rámečků ;) . Rozhodně jsem ale nadšený stoupenec použití dalších Mapmanových nápadů (písmo, symboly, důsledné barevné odlišení podle druhu komunikace, lepší výběr cílů s důrazem na ty zahraniční, ...). Rámečky/nerámečky k porovnání:
Přílohy
vmo-zvonarka-1bm.png
vmo-zvonarka-1bm.png (38.68 KiB) Zobrazeno 6730 x
monin

Příspěvek od monin »

kot píše:Dorá zpráva Monine!!! Za sebe si myslím, že největší bojovník proti mizernému značení jsi ty. To nemyslím ani ironicky,ani ve zlém. Z toho pro mě vyplývá, že se zkusíš obratit na příslušné orgány a zkusíš z nich něco vyrazit. Myslím nějakou odpověď. A já /MY/ ti budeme držet palce a budu se těšit na dobré zprávy. :) :ok:
Tak to tedy díky taky. Hlavně jsem rád, že má někdo na ten všechen šlendrián i stejný názor a nepíše mi pak, že už to je "únavné", že kam vleze, tam monin píše o dopravním značení a o neexistenci D3 a D52 a pokud z toho mám takové trauma ať se jdu v podstatě léčit. Však taky vlastně proč ne..Bohnice jsou v Praze "místní cíl" a ten tam je teď až moc in.. i když jsou "až" za městským okruhem.. :lol:

Ale vážně. Rád něco sesmolím. Ale aby to dávalo alespoň nějaký smysl, tak bych postup viděl takto:
1. Já něco tedy napíšu.
2. Mampan & spol. si to přečte a vyjádří se k tomu.
3. Pokud to bude ok, dodá k tomu pár odborných výrazů a hlavně dodá k tomu textu názorné příklady.
Tím mám na mysli, že když tam budu psát o "PO" - už to je samo o sobě děs PéÓ - v tom smyslu, že na hlavních exitech R1/D1, R1/R4, R1/D5, R1/D6,..atd. by měli být i zahraniční cíle, včetně symbolů států (Brno, Wien (A), Linz (A)/ Strakonice, Passau (D)/ Plzeň, Nürnberg (D)/ atd. A že na samotné R1, by měli být alespoň u současných názvů i symboly sousedních států, Brno (A), (SK), Hradec Králové (PL), atd., tak tam Mampan tomu dodá jeho luxusní návrhy doprvního značení, včetně těch současných šílených. To samé pak např. vnitřní Praha - já napíši text - a Mampan hravě vymyslí značení z vnitřní Prahy směrem na D1,D5, D8..atd.. To samé např. s tím Brnem, nebo někdo tady navrhoval D1 směr I/50 Trenčín (SK) atd.

Noo a když to takto dáme hezky dokupy, tak to zašlem všem těm chytrým hlavám - ministr dopravy, ředitel TSK, ředitel ŘSD, dále bych kontaktoval ČT nebo Novou a Mapman by mohl promluvit i na kameru jako fachman.

Tak bych to viděl, aby to mělo alespoň nějaký účinek. Protože, když to pošlu takto jen já, bez těch názorných fotek, tak mi příjde sice na dvě stránky odpověď, ale s kecy, jako že má Praha 12 směrových cílů a ty tam nelze zobrazit a že to co navrhuji je sice hezké, ale od toho co je hezké, o tom rozhodují ONI a né nějaký strejda z horní dolní. Tečka a Světu mír.

Tak co na to říkáte? Mapmane & spol.?

To, že se tu snažíte a snažíte se hodně dobře - to je sice moc chválihodné, ale podle mě zde je to na nic, že se z těch návrhů budeme pár minut tetelit blahem jen tady. Jde přece o reál. Ten je hlavní. A toho času zase není až tak moc, když se dívám sám na sebe.

A mimochodem - to sem sice nepatří - ale přece - co ty jako zdejší šéf designér, říkáš na naše strašné registrační značky (celkový design, styl písma, ta hnusná spleť číslic a max. dvou písmen, ještě ke všemu začínající vždy jen číslicí) - ostatně není se čemu divit,ten základ a původ je ještě z hluboké totality).
Co ty na to? Neukážeš nám nějaký hezký návrh RZ? A my na někoho nezačneme útočit taky?
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
kot

Příspěvek od kot »

Standa píše:Jako příznivec rámečků jsem se pokusil upravit jeden z návrhů (v programu "malování" :) ), abych dokázal, jak je to bez rámečků ošklivé. Nakonec to ale až tak hrozné není, takže k rámečkům zaujímám více méně neutrální postoj s mírnou preferencí rámečků ;) . Rozhodně jsem ale nadšený stoupenec použití dalších Mapmanových nápadů (písmo, symboly, důsledné barevné odlišení podle druhu komunikace, lepší výběr cílů s důrazem na ty zahraniční, ...). Rámečky/nerámečky k porovnání:
Tandem Mapman a Standa to dotlačil daleko. Vypadá to fakt luxusně!! Šlo -li by to ,taky bych se klonil k rámečkům. Ale to není až tak podstatné... Celek nemá chybu!!!!
Standa

Příspěvek od Standa »

Kote díky, ale já jenom cvičně zamaloval jeden rámeček :) ! Je to hlavně dílo Mapmanovo a i tady je dost dalších autorů mnohem podstatnějších změn a nápadů!
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Tak, když už se tady povedlo vyřešit návěsti, chtělo by to dořešit ještě jeden problém. Značení okruhů a hlavně značení směru k okruhu.
U značení okruhů se mi vcelku líbí ty návrhy, které jsou zde na značkách (symbol kruhu), i když ani současná značka mi nijak nevadí (ale pro neznalého je těžko pochopitelná). Ale ani jedna verze neumožňuje to, čím je teď zaplavena Praha - vyznačit směr k městskému/pražskému okruhu. I když se mi značení MO/PO nelíbí, tak směr k okruhu považuji za užitečnou informaci. Díky slovnímu názvu ho lze vyznačit jako místní cíl. Odlišení místní cíle při použití malých písmen pro všechny cíle zanikne zcela, navíc bez pojmenování okruhu tuto fintu ani nejde použít. Napadlo mě řešení, které se tu kdysi objevilo s cílem na jiné komunikaci - číslo komunikace v přerušovaném rámečku. V tomto případě by to byl symbol okruhu i s číslem v přerušovaném rámečku.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Ještě jedna verze tabule. Vím, že původní snahou byla eliminace velkých bílých polí, ale takto to zas působí víc uspořádaně.
Přílohy
vmo-zvonarka-1bm2.png
vmo-zvonarka-1bm2.png (34.91 KiB) Zobrazeno 6569 x
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Tím, jak jsou ona velká bíla pole rozbitá, mi to ale přijde čitelnější a jednotlivé cíle nezanikají.
Stejně jako ten bílý rámeček, sice to občas vypadá blbě, ale zvýrazní tu subplochu.

Ale co by se mělo rozhodně, co nejdříve, zavést je symbol dálničního kříže, a měl by se uvádět i u erek podle "Nového pojetí" a u významnějších jedniček.
R48 -> D48 se podařilo!
MiKu

Příspěvek od MiKu »

Martin z Ostravy píše:Tím, jak jsou ona velká bíla pole rozbitá, mi to ale přijde čitelnější a jednotlivé cíle nezanikají.
Výhodou ale je, že jsou na první pohled oddělené místní a dálkové cíle. A protože řidič většinou ví, jestli jede jen po městě nebo někam mimo, tak se pak může soustředit jen na plochu dané barvy.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Nu, místní a dálkové cíle by měly být na první pohled odděleny právě barvou... Pak už mi právě osobně přijde, že samostatný rámeček pro každý cíl zvlášť je čitelnější, zkrátka, že nemusím ve velké bílé ploše hledat zrovna ty moje písmenka, u oddělených ploch oči zaměřím na začátky subloch a vnímám cíl mnohem rychleji... A navíc už se dlouho i v oboru mluví o tom, že velké bílé sublochy na tmavých základech jsou nežádoucí a problémové.

Jiná věc jsou ale samotné velké bílé značky, tam naopak barevné plochy uvnitř dobře vynikají a odlišují je od místních a jiných cílů...

Co se týče těch bílých rámečků kolem zelené v modrém a naopak, ty tam být musí, protože na značky se nedíváte jen na jasné čisté obrazovce ale taky za různých světelných podmínek a různého počasí a modrá se zelenou mají mezi sebou minimální kontrastní rozdíl. Proto jsem si taky pro tu první značku letošní vánoční série vybral záměrně vizualizaci značky ve špatných podmínkách (zapadající slunce na předním skle).
kot

Příspěvek od kot »

Standa píše:Kote díky, ale já jenom cvičně zamaloval jeden rámeček :) ! Je to hlavně dílo Mapmanovo a i tady je dost dalších autorů mnohem podstatnějších změn a nápadů!
Je to tak, ale postupnejma krokama je to teď fakt dobrý a logický!!!! :ok:
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

monin píše:co ty jako zdejší šéf designér, říkáš na naše strašné registrační značky (celkový design, styl písma, ta hnusná spleť číslic a max. dvou písmen, ještě ke všemu začínající vždy jen číslicí) - ostatně není se čemu divit,ten základ a původ je ještě z hluboké totality).
Co ty na to? Neukážeš nám nějaký hezký návrh RZ? A my na někoho nezačneme útočit taky?
Nebyla to sice otázka přímo na mě, ale mám k tématu RZ velmi blízko a rád k tomu něco povím. Současné české poznávací značky patří strukturou alfanumerické kombinace mezi nejobtížněji čitelné a zapamatovatelné (horší jsou už jen bosensko-hercegovinské a vybrané polské). Jejich design trpí především asymetrickým uspořádáním znaků, tedy nevystředěním, ale pořád máme oproti Britům a Francouzům navrch. Nicméně font písma bych považoval rozhodně za zdařilý - narozdíl od Slováků a Poláků není problém s příliš tenkou linií čar, v zemích, kde se převzal téměř beze zbytku DIN font (Maďarsko, Rumunsko, Pobaltí) se zase perou s šířkou jednotlivých znaků (příliš úzké "I" a "1" a naopak široké "M" a "W") a tabulky působí nevyváženě.
Ale určitě bych nesouhlasil s tím, že základ té hrůzy byl položen za hluboké totality. Naopak. Československé značky patřily od chvíle, kdy byly zavedeny lisované SPZ (1953) rozhodně k těm nejelegantnějším v Evropě. Ve srovnání s maďarskými, rumunskými, východoněmeckými ale také belgickými či francouzskými značkami byly graficky na velmi vysoké úrovni. Přes určité klopýtnutí (tabulky z let 1986-1994) se jejich slušný standard podařilo udržovat a vylepšovat až do roku 2001. A v tomto roce přichází počátek toho úpadku. Agendu SPZ přebírá od vnitra ministerstvo dopravy a celé to začíná jít lidově řečeno do kytek...
Jinak návrhů na vylepšení existuje celá řada od drobné korekce systému stávajícího až po kompletní změnu na zcela nový. (Některé ukázky mohu ukázat v příslušné komoře.) Ve Sdružení přátel značek, o.s. (http://www.czech-plate.cz) je to jedna z našich hlavních aktivit. Ale všechny snahy naráží na nechuť a nezájem MD, které především vymýšlí důvody proč to, či ono nejde, než aby vymýšlelo způsoby, jak to realizovat. Tedy úplně stejné jako v případě směrového dopravního značení, jehož návrhy úprav zde ukázané se mi osobně velmi líbí.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tak trochu jsem doufal, že to tu Martin_L jako známý fachman na SPZ čte a odpoví, a ejhle, je to tu ;) Díky za ní, je vyčerpávající a přesná ...
monin

Příspěvek od monin »

Martin_L píše:..Ale všechny snahy naráží na nechuť a nezájem MD, které především vymýšlí důvody proč to, či ono nejde, než aby vymýšlelo způsoby, jak to realizovat. Tedy úplně stejné jako v případě směrového dopravního značení, jehož návrhy úprav zde ukázané se mi osobně velmi líbí.
Díky moc za dobrou odpověď. A plně s ní souhlasím.
Já to v postatě taky tak myslel, jen jsem to špatně napsal. Třeba tou hlubokou totalitou jsem měl na mysli 80tá léta, i když vím, že oproti těm 50tým to už byla "selanka". Podle mě, prostě ještě cca 20let po "Vítězném únoru" vydržel ten dobrý duch první republiky (blbý příklad - komunisti někomu sebrali hospodu, hotel - ale nechali ho tam dělat číšníka, kuchaře - a ten se o to ještě dacet let staral jako by to bylo jeho - i když mu to nepatřilo..a tak to podle mě bylo ve všem..než se to celé od sedmdesátých let pok..úplně)
Jiank souhlasím i s těmi polskými a slovenskými značkami - je to pravda, přesně jak píšeš - obrovská písmena a přitom tenká - nevypadá to taky zrovna dobře.
Ale přesto - člověk hned pozná auto z Popradu, ze Zvolenu atd., což u nás s těmi tajemnými kódy je tragedie. Libí se mi u Italů jak si tam přidali ještě jeden modrý proužek a mají tam třeba Mi - Milano atd. Jinak se na ty návrhy v příslušném vlákně určitě rádi podíváme.

Podle mě nezbývá nic jiného než na ty co o tom rozhodují, každodenně útočit jinak se to nepohne dopředu ani o centimetr. A my si tu o všem bude pořád dokola jen básnit jaký by to bylo, kdyby...

Protože víc než ten náš začarovanej kód na RZ a spoustě dalších věcí, mě děsí to co jsi napsal v závěru - a je to plná pravda -u nás se vždy hledá důvod proč by to nemělo jít, než aby se hledal důvod, proč by to mělo jít - a to všude.
Jak je možné, že ty lidi kteří o tom všem rozhodují (teď mám na mysli třeba MD, TSK..) jsou tak neskutečně odtrženi od reality? Vždyť ten co jede/jde do práce na MD přece musí taky vidět, že před Těšnovským tunelem je dopravní portál jak někde na D1/R1, večer nasvícený, s výstražným blikáním - a na té megavelké značce jsou jen názvy na Libeň, Holešovice, Žižkov a centrum.
To přece není možné, že si toho ten úředník nevšimne a nepříjde mu to blbý. A nevěřím ani tomu, že ten Superb má tak hrozně tónovaná skla, že přes ně není vidět ani na metr. A že si nikdo kdo v tom SuperBu jede nevšimne, jaká je na tom Superbu hrozná značka (kód).

Martine L. a ostatní okolo tebe - vždyť toto vše co o tom ty víš a jaké dobré nápady a návrhy máš (máte) - i když jsem je ještě neviděl - je minimálně na reportáž. A je jedno jestli na jednu celou stránku třebav MF Dnes, nebo do zpravodajství televize - nejlépe oboje.

To samé Mapman a ostatní - ty tady předvádí jeden luxusnější návrh dopravního značení než druh a my pak v reálu nevěřícně koukáme na novou značku na jižní spojce kde je miniaturní název Barrandov a letiště a to na obrovské zelené ploše - to je výsměch.
Tak ven s tím. Je to obrovská škoda, aby to zůstalo jen zde.

A ještě na Mapmana - ty návrhy jsou super - ale všude máš číslo dálnice, nebo silnice ve stejném oválu jako je i dnes. Neříkám, že to vypadá hrozně, to ne. Ale co třeba ten švýcarský -co na něj říkáš ?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Při návrhu změn dopravního značení je potřeba vycházet z nějakého staávajícího stavu a změny provést tak, aby je řidič pokud možno pocítil co nejméně a přitom byly efektivní. Zároveň se tu za léta zavedly určité tradiční prvky, které lze jen těžko odbourat a nějaké bychom měli udržet. Po roce 1989 byl zaveden tříbarevný systém (zelená, modrá, bílá), českou specialitou jsou směrníky před křižovatkou a nikoliv v ní, plus některé další charakteristické prvky.
Písmo máme dobré (převzaté od Němců), jen jsme měli už dávno přejít na malou abecedu, podle zahraničních studií to zvyšuje významně čitelnost a přehlednost značek.
Systém číslování máme IMHO taky dobrý, akorát považuju trochu za chybu oddělení číslování dálnic od silnic, tzn. že máme D2 a I/2 a každou jinde, ale to je marginální.
Co se týče samotných symbolů čísel, ty opět vycházejí z německého systému pro značení a je pravdou že ten "dálniční rámeček" jsme opět měli zavést po roce 2000 se zavedením červených čísel pro dálnice. Pokud to měnit, tak jedině v souvislosti s nějakou větší rekategorizací komunikací, kde už je stejně potřeba měnit i mnoho čísel dnešních R silnic na dálniční...

Nicméně. Vždycky když projíždím Německem a Švýcarskem, tak si říkám jak to všechno dobře ladí. S ohledem na náš tříbarevný systém je nám bližší Švýcarsko a kdybychom ze dne na den převzali švýcarská pravidla pro dopravní značení, nebyla by to ani tak strašná změna a řidiči by se s tím rychle sžili. Ano, může to být pro nás vzor, ale spoustě lidí se to s ohledem na potřebu nechat si něco speciálně českého nebude líbit ;)

K tomu Švýcarsku několik příkladů, osobně ten jejich systém považuju za jeden z nejlepších co znám, hlavně po grafické stránce, taky aby ne, když za ním zčásti stojí mistr typo-designu Adrian Frutiger

Ukázky značek pěkně pohromadě:

http://static.panoramio.com/photos/orig ... 822041.jpg
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 822114.jpg
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 823123.jpg
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 822073.jpg
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 723590.jpg
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 728342.jpg
dd

Příspěvek od dd »

Mám drobnou připomínku ke značkám okruhu na výše uvedených návrzích. Římská I, II a III není moc praktická, protože z dálky splývá. Dokud jsou stejným směrem, tak to nevadí. Ale když se budou dělit, tak t může vyvolat zmatky. Vím, že to patří k těm tradičním českým specialitám, ale nějaký dobrý nápad na odlišení by neškodil. Třeba i barevně (u metra už taky používá červené, zelené a žluté víc lidí než ABC).

Jinak návrhy jsou moc pěkné, snad se něco z nich použije.
MiKu

Příspěvek od MiKu »

dd píše:u metra už taky používá červené, zelené a žluté víc lidí než ABC
Máte k tomu nějaký zdroj? Docela by mě to zajímalo. Sám jsem totiž nikdy nikoho neslyšel říkat, že pojede červenou. Ale že pojede béčkem/céčkem slyším pořád...
mapman píše:samostatný rámeček pro každý cíl zvlášť je čitelnější, zkrátka, že nemusím ve velké bílé ploše hledat zrovna ty moje písmenka
Asi záleží na člověku, mně zase ta varianta s jednou plochou přijde přehlednější :)
dd

Příspěvek od dd »

MiKu píše:
dd píše:u metra už taky používá červené, zelené a žluté víc lidí než ABC
Máte k tomu nějaký zdroj? Docela by mě to zajímalo. Sám jsem totiž nikdy nikoho neslyšel říkat, že pojede červenou. Ale že pojede béčkem/céčkem slyším pořád...
Jenom, co slyším od nepražáků :-)
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

monin píše:vždyť toto vše co o tom ty víš a jaké dobré nápady a návrhy máš (máte) - i když jsem je ještě neviděl - je minimálně na reportáž. A je jedno jestli na jednu celou stránku třebav MF Dnes, nebo do zpravodajství televize - nejlépe oboje.
Na reportáž to bezpochyby je a pokud někdo zná způsobit, jak přimět ČT, aby ji na toto téma natočila, tak budu velmi rád. Zatím totiž na naše maily s námětem na toto téma reaguje jemně řečeno velmi vlažně.
Předpokládám, že v souvislosti s legislativním procesem novely zákona, který značky také řeší, bude určitá příležitost, jak vyvolat veřejnou debatu. Ostatně vzpomínaný modrý proužek na italských značkách, kde může být napsána domovská provincie majitele vozu byla zavedena právě na nátlak občanů.
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:Při návrhu změn dopravního značení je potřeba vycházet z nějakého ..
K tomu Švýcarsku několik příkladů, osobně ten jejich systém považuju za jeden z nejlepších co znám, hlavně po grafické stránce, taky aby ne, když za ním zčásti stojí mistr typo-designu Adrian Frutiger

Ukázky značek pěkně pohromadě:
Perfektní, tedy ža na ty všude přítomné ovály s vyznačeným sousedním státem (!!), toto až uvidí egelebege, zapřísáhlý nepřítel tohoto značení, že skoro na každé značce je kromě zahraničního cíle (ů !!) i symbol(y) států - (I) (D) (F) a dokonce i (NL !!) - tak ho vomejeou a vodvezou.. :lol:

Jinak ještě k tomu co jsi psal. Jistě, že toho máme taky spoustu dobrého (snad až zázrakem) a to jak jsi psal - barvy značek, styl písma, číslování silnic, exitů atd. a nikdo ani ty ani já to nechce celé překopat - ale jak píšeš, proč to ještě a to luxusně nezdokonalit - viz.tvé návrhy.

Už jen to je skvělé, že se stal ten zázrak a dojde k tomu převedení a přeznačení R na D a některých I na R, včetně nového značení dálnic atd. Takže k tomu Švýcarsku budeme mít zase blíže. Mimochodem ten švýcarský rámeček s označením dálnic mi příjde jako daleko výraznější než ten náš a je škoda, že se to před těmi 11 lety nezměnilo taky.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“