SPZ, RZ a vše kolem
Re: SPZ, RZ a vše kolem
V roce 2009 dostala ivančická radnice několik krabic nových espézetek. Celá série značek od 6B9 8881 až po 7B0 0385 měla být podle pravidel vydána v Ivančicích tamním řidičům. Když se však úředníci prokousali k líbivým číselným kombinacím, šly regule stranou.
Jak potvrdilo ministerstvo dopravy, nejméně pět atraktivních značek 6B9 9999, 7B0 0005, 7B0 0006, 7B0 0008 a 7B0 0009 posléze putovalo do Brna, kde byly krátce nato vydány.
http://www.lidovky.cz/prijel-luxusni-be ... n_domov_sm
Jak potvrdilo ministerstvo dopravy, nejméně pět atraktivních značek 6B9 9999, 7B0 0005, 7B0 0006, 7B0 0008 a 7B0 0009 posléze putovalo do Brna, kde byly krátce nato vydány.
http://www.lidovky.cz/prijel-luxusni-be ... n_domov_sm
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
viděl už někdo na českým autě nějakou RZ vyrobenou dle přání?
Ještě přinejmenším není prováděcí předpis, ne?
Království a půl princezny za 511.
No, tohle ještě není aktuální a nebude možná ani za rok - stále totiž není pokud je mi známo schválená novela zákona, která by to umožnila. Nový registr totiž neznamená automaticky nové značky ...
aha tak to je moje mýlená, měl jsem za to že s novým registrem vešla vplatnost i výroba RZ na přání, tak to se za můj nemístný dotaz omlouvám
Novela zákona č. 56/2001 S., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která mj. zavádí i možnost značky na přání (je tam ale změn více a užitečnějších) prošla vládou a teď ji čeká projednávání v poslanecké sněmovně. Je tedy reálné, že to začne platit tak nejdříve za rok.mapman píše:No, tohle ještě není aktuální a nebude možná ani za rok - stále totiž není pokud je mi známo schválená novela zákona, která by to umožnila. Nový registr totiž neznamená automaticky nové značky ...
S novým registrem to má společného jen to, že je konstruován tak, aby umožnil značky na přání. Pro ty ale v tuto chvíli ještě není zákonná opora.
no a hlavně se bude snad zbourá monopol fy HICON nebo jak se jmenujou...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
V diskuzi o dopravní značení se objevilo i téma návrhů na úpravy registračních značek. Členové Sdružení přátel značek, o. s. jsou autory mnoha z nich a některé vám tady ukážu.
Pokud budeme chtít zůstat u krajského systému s rozdělení podle čtrnácti písmen, je nejjednodušší a přitom velmi účinnou úpravou změna z obskurního tvaru značek "čpč čččč" a "čpp čččč" na čitelnější, zapamatovatelnější, pohlednější a náme dobře známý tvar "ppp čččč". Úprava je realizovatelná okamžitě a nevyžaduje žádné náklady. I při vynechávání sérii použitých dříve okresy by v každém kraji bylo dostatek kombinací na nejméně 30 let. A takto by to mohlo vypadat tehdy, pokud bychom po vzoru Slovenska přesunuli známky TK/ME na čelní sklo a místo na značce využili pro krajský znak: Trochu odvážnější je varianta se dvěma proužky po obou stranách, modrém evropském a lokálním červeném, které v kombinaci s bílou značkou tvoří soubor národních barev. V červeném proužku by byla vyznačena ORP, kde byl vůz registrován. Zároveň je mírně upraveno písmo pro zlepšení čitelnosti některých znaků. Nabízí se samozřejmě i možnost po vzoru Belgie, Nizozemí či Maďarska zcela zrušit územní členění a značky vydávat celostátně. Ve státu velikosti ČR bychom si vystačili se značkami složenými jen ze šesti znaků, uspořádaných do dvojic. Taková značka je velmi dobře zapamatovatelná.
Pokud budeme chtít zůstat u krajského systému s rozdělení podle čtrnácti písmen, je nejjednodušší a přitom velmi účinnou úpravou změna z obskurního tvaru značek "čpč čččč" a "čpp čččč" na čitelnější, zapamatovatelnější, pohlednější a náme dobře známý tvar "ppp čččč". Úprava je realizovatelná okamžitě a nevyžaduje žádné náklady. I při vynechávání sérii použitých dříve okresy by v každém kraji bylo dostatek kombinací na nejméně 30 let. A takto by to mohlo vypadat tehdy, pokud bychom po vzoru Slovenska přesunuli známky TK/ME na čelní sklo a místo na značce využili pro krajský znak: Trochu odvážnější je varianta se dvěma proužky po obou stranách, modrém evropském a lokálním červeném, které v kombinaci s bílou značkou tvoří soubor národních barev. V červeném proužku by byla vyznačena ORP, kde byl vůz registrován. Zároveň je mírně upraveno písmo pro zlepšení čitelnosti některých znaků. Nabízí se samozřejmě i možnost po vzoru Belgie, Nizozemí či Maďarska zcela zrušit územní členění a značky vydávat celostátně. Ve státu velikosti ČR bychom si vystačili se značkami složenými jen ze šesti znaků, uspořádaných do dvojic. Taková značka je velmi dobře zapamatovatelná.
Nebo je možné jít opačným směrem a naopak na značkách vyznačovat přímo ORP, kde byla značka vydána. Šlo by tedy o jakýsi návrat k okresnímu systému, kde první dvě písmena znamenala ORP registrace. Zároveň by ta největší města byla po vzoru Rakouska a Německa označena jen jedním písmenem. Červený rámeček okolo značky je jedním z návrhů na vizuální odlišení (např. Slovinci používají zelený).
- Přílohy
-
- F-09B715.JPG (89.57 KiB) Zobrazeno 8110 x
-
- UVF-09B717.JPG (80.72 KiB) Zobrazeno 8110 x
Vše luxuska - a to ve všech variantách. Já osobně bych bral tu složenou jen ze znaků a jen se symbolem a písmeny města vpravo.
Přijde mi jako nejednodušší a nejelegatnější. A trochu přiomíná i tu hezkou italskou.
Jen na můj vkus to pravé políčko v červené barvě už až moc "křičí" - kdyby zůstalo taky modré, přišlo by mi to elegatnější. A při červeném orámovaní by tam i tak zůstaly všechny tři národní barvy.
Ty další zančky už docela dost "zavání" Německem, nebo i nějakou Bosnou či kdo to od těch Němců z ex Yugo skoro celé jen zkopíroval. A tím by jsme pak např. v Německu úplně "ztratili".
Ale jinak - skvělá práce, smekám.
Přijde mi jako nejednodušší a nejelegatnější. A trochu přiomíná i tu hezkou italskou.
Jen na můj vkus to pravé políčko v červené barvě už až moc "křičí" - kdyby zůstalo taky modré, přišlo by mi to elegatnější. A při červeném orámovaní by tam i tak zůstaly všechny tři národní barvy.
Ty další zančky už docela dost "zavání" Německem, nebo i nějakou Bosnou či kdo to od těch Němců z ex Yugo skoro celé jen zkopíroval. A tím by jsme pak např. v Německu úplně "ztratili".
Ale jinak - skvělá práce, smekám.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Děkuju, monine, za výraz uznání.
Ty návrhy jsou obvykle výrazem nějakého kolektivního shluku myšlenek ve sdružení, takže konkrétně v případě červeného proužku máme názor stejný, tedy že je to až příliš výrazné a modrá by stačila. Ostatně v Německu, Rumunsku i u nás je červený proužek označením tabulek s omezenou platností.
S kopírováním je to složité, protože všechny podoby značky, které mají nějakou logiku, již byly v Evropě použity. Někdy se to ale opravdu přehání, což dokázali Albánci, kterým se tak líbí italské značky, že je převzali "i s chlupama". Paradoxní je, že oni v tom modrém pruhu napravo ale nemají žádný údaj... Takže umění je převzít něco pěkného, co funguje a zároveň do něj vnést vlastní nápad jen do takové míry, aby to původní koncept nezničilo.
Ty návrhy jsou obvykle výrazem nějakého kolektivního shluku myšlenek ve sdružení, takže konkrétně v případě červeného proužku máme názor stejný, tedy že je to až příliš výrazné a modrá by stačila. Ostatně v Německu, Rumunsku i u nás je červený proužek označením tabulek s omezenou platností.
S kopírováním je to složité, protože všechny podoby značky, které mají nějakou logiku, již byly v Evropě použity. Někdy se to ale opravdu přehání, což dokázali Albánci, kterým se tak líbí italské značky, že je převzali "i s chlupama". Paradoxní je, že oni v tom modrém pruhu napravo ale nemají žádný údaj... Takže umění je převzít něco pěkného, co funguje a zároveň do něj vnést vlastní nápad jen do takové míry, aby to původní koncept nezničilo.
Akorát mi přijde, že ty úpravy fontu pro zlepšení čitelnosti ji spíš snižují. Třeba 1 se pak míň plete se 7, ale zase víc s I.
Nejvíce se mi líbí ta druhá značka (EAI 1087) - ten červený pruh je jenom otázkou zvyku.
V první SPZ (TBI 0167) si myslím, že by se ze znaku kraje stala jen barevná šmouha.
Ten systém celorepublikové řady znaků mi přijde dost netradiční pro ČR.
Jinak samozřejmě pěkná práce
V první SPZ (TBI 0167) si myslím, že by se ze znaku kraje stala jen barevná šmouha.
Ten systém celorepublikové řady znaků mi přijde dost netradiční pro ČR.
Jinak samozřejmě pěkná práce
ovšem při zachování stávajících krajských písmen, je logo kraje poněkud nesmyslné
ale u toho T to chápu
ale u toho T to chápu
Nešlo by se vrátit k SPZ dle okresů, ten systém se mi líbil nejvíc, hned jsem věděl odkud kdo je a komu se raději vyhnout.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Od toho by tam byl ten červený proužek, ne? Doufám, že bych na SPZ neměl Zlínský znak...Lenny píše:Nešlo by se vrátit k SPZ dle okresů, ten systém se mi líbil nejvíc, hned jsem věděl odkud kdo je a komu se raději vyhnout.
V pohodě, když se mi něco líbí rád to dám najevo. A i naopak.Martin_L píše:Děkuju, monine, za výraz uznání.
Co se týče té reportáže. Tak bych něco zkusil vymyslet. Jen dotaz ohledně té reportáže - odkud pocházíš?
Stačí když mi pošleš značku.
Joo a ještě jedna věc. Co jako odborník říkáš na ty francouzské značky . Teď mám na mysli z čeho je dělaná - ne jak vypadá.
PMmonin píše:Jen dotaz ohledně té reportáže - odkud pocházíš?
U Francouzů může být značka téměř z čehokoli. Francie je jedna ze zemí, kde úřad přiděluje pouze kombinaci písmen a čísel a výrobu tabulek na auto si zajišťuje majitel vozidla sám. Zatímco ale v Německu musí být tabulky vyrobeny jedinou možnou technologií a před použitím opatřeny úřední známkou, ve FR nic takového není. Takže jsou tam k vidění jak plechové lisované, tak plastové tištěné, plastové s přinýtovanými znaky nebo s vyřezávanými znaky. Ty technologie mají jedno společné a tou je mizerná trvanlivost. Nedostatečná je barevná stálost - plastové značky blednou na slunci, loupají se, mezi vrstvy se dostává vlhkost. Přinýtované znaky odpadávají, u vyřezávaných zase vypadávají vnitřky písmen jako B, P nebo R... Zkrátka hrůza, myslím si, že není nic lepšího než klasická technologie ražby do plechu.monin píše:Co jako odborník říkáš na ty francouzské značky . Teď mám na mysli z čeho je dělaná - ne jak vypadá.
Určitě by to šlo. Ostatně před více než deseti lety nebyl ani žádný technický ani praktický důvod jej rušit. Ale k návratu k okresům či ORP není vůle, snaha je naopak spíše značku anonymizovat, aby nebylo poznat, odkud majitel vozidla pochází. Zatímco v Německu se jako volba na přání začínají hromadně vracet zkratky zrušených okresů, aby mohl mít každý na autě kód svého městečka, u nás je trend přesně opačný.Lenny píše:Nešlo by se vrátit k SPZ dle okresů
Tento návrh vznikl inspirací v Rakousku a Slovinsku, kde takto umístěné znaky samosprávních celků mají. Ale je pravda, že naše krajské znaky jsou oproti tamním mnohem podrobněji členěné a pestrobarevné.jeni013 píše:V první SPZ (TBI 0167) si myslím, že by se ze znaku kraje stala jen barevná šmouha.
Jenže na kvalitně vymyšlených značkách je vždy přesně dáno, kde má být písmeno a kde číslice. Takže není potřeba od sebe odlišovat 1 a I, protože by nikdy neměly být na stejné pozici (což u nás nefunguje - 1A1/1AI...), naopak určit, zda-li se jedná o jedničku nebo sedmičku je důležité.JirkaS píše:Třeba 1 se pak míň plete se 7, ale zase víc s I.
BTW serie 1A1 neměla EU proužek, zatímco 1AI už ano, aspoň podle toho se to dá poznat.Martin_L píše:...Jenže na kvalitně vymyšlených značkách je vždy přesně dáno, kde má být písmeno a kde číslice. Takže není potřeba od sebe odlišovat 1 a I, protože by nikdy neměly být na stejné pozici (což u nás nefunguje - 1A1/1AI...), naopak určit, zda-li se jedná o jedničku nebo sedmičku je důležité.
1. kolik lidí toto ví?mbmat píše:serie 1A1 neměla EU proužek, zatímco 1AI už ano, aspoň podle toho se to dá poznat.
2. nefunguje to, pokud má někdo značku série 1A1 vloženou do podložky s europroužkem.
3. Počínaje 4A1/4AI už nám rozlišování podle proužků nepomůže...
Ok díky. A ještě něco - to se nechystá ani změna (design + nový druh značení) v rámci té změny, že budou nově (konečně!!) i značky na přání? Já osobně po takové značce netoužím - ale kdo chce ať si tam klidně dá i třeba AA KRAVA 1 - ale ať za to ofiko zaplatí - ne jako tomu je doteď - kdy se platí někomu do kapsy. Jak to, že u nás i toto trvá více jak 20let od revoluce než se k tomu "propracujem" a třeba Slováci tuto možnost mají minimálně už 10 let? Je to zase ta naše klasická neochota měnit něco "zajetého" a něco málo pro to i vykonat??
Podle informací z ministerstva, které jsem získával v právě končícím roku, tak MD samo o sobě žádnou změnu designu nechystá. S výjimkou toho, že na značce na přání by mohlo být o jeden znak více (tedy kromě doposud běžného uspořádání 3+4 i 3+5). V případě těchto značek by také neplatila povinnost, aby RZ uváděla jako první zleva krajské písmeno. Jinak k žádným změnám dojít nemá, je třeba je k nim dotlačit. Ostatně pokud by celý nápad s podobou značek na přání měl být realizován podle původních plánů ministerstva, tak to bude velký průšvih. A to je jedna z věcí, která je určitě vhodná k medializacimonin píše:A ještě něco - to se nechystá ani změna (design + nový druh značení) v rámci té změny, že budou nově (konečně!!) i značky na přání?
Slováci mají tuto možnost od roku 2000. První, kdo něco podobného v Evropě zavedl, bylo Švédsko v roce 1988. Zásadní překážkou u nás byl starý registr, který zavedení značek na přání technicky neumožňoval. Naše typická neochota k provedení nějaké změny v tom bude jistě hrát také roli. Ale nespojoval bych to s délkou trvání naší demokracie - jsou západoevropské státy, které mají ničím nepřerušenou demokratickou tradici a přesto značky na přání nemají a nebudou mít, protože to považují za nesystémovou záležitost.monin píše:Jak to, že u nás i toto trvá více jak 20let od revoluce než se k tomu "propracujem" a třeba Slováci tuto možnost mají minimálně už 10 let? Je to zase ta naše klasická neochota měnit něco "zajetého" a něco málo pro to i vykonat??
Problém je v tom, že samotné značky na přání nijak nevyřeší kupčení s těmi z běžné číselné řady. Dokud budou u nás značky chodit v krabicích přímo na úřad a nebude nijak hlídána posloupnost jejich výdeje, tak se nic nezmění. Příkladem budiž zmiňované Slovensko. Volbu značky na přání mají dlouho, ale dokud nezavedli počítačem řízené losování běžných značek, tak se stejně značky typu BA-777PP objevovaly jen na luxusních autech (teď se sice objevují také, ale v podstatně menší míře - obejití počítače je možné, ale "stojí" to víc). U nás to bude stejné, pokud se neupraví způsob výroby a distribuce RZ. Cenou 10 tisíc korun za značku na přání dojde jen k "zastropování" výše úplatku, který budou někteří lidé ochotni dát za hezkou značku z běžné řady.monin píše:ale ať za to ofiko zaplatí - ne jako tomu je doteď - kdy se platí někomu do kapsy.
PMMartin_L píše:monin píše:Jen dotaz ohledně té reportáže - odkud pocházíš?
Jooooo a jaký PM???
Snad 5P7 !!!
Díky zase tu odpověď. Zkusím po Novém roce něco zjistit ohledně té reportáže. A dal bych ti vědět.
Tolik ještě nemámemonin píše:Snad 5P7 !!!
Díky, budu rád.monin píše:Zkusím po Novém roce něco zjistit ohledně té reportáže. A dal bych ti vědět.
to mne celkem zajímá...Martin_L píše:Podle informací z ministerstva, které jsem získával v právě končícím roku, tak MD samo o sobě žádnou změnu designu nechystá. S výjimkou toho, že na značce na přání by mohlo být o jeden znak více (tedy kromě doposud běžného uspořádání 3+4 i 3+5). V případě těchto značek by také neplatila povinnost, aby RZ uváděla jako první zleva krajské písmeno. Jinak k žádným změnám dojít nemá, je třeba je k nim dotlačit. Ostatně pokud by celý nápad s podobou značek na přání měl být realizován podle původních plánů ministerstva, tak to bude velký průšvih. A to je jedna z věcí, která je určitě vhodná k medializaci.
a jak by tedy měla značka vypadat ?
kdesi jsem zaslechl, že uspořádání mělo být 2+5, tedy dosud platné označení *číslo**kraj**libovolný text*
protože značka snad /bohužel/ písmenem začínat nesmí
osobně bych o to měl zájem, kdyby šlo na značku napsat 6 znaků ( fyzicky to lze