Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
jeni013

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od jeni013 »

Zatím se mi nejvíc líbí tohle - to EXPO je tam pro neBrňáky bo Brňáci ví kde Výstaviště je.

A na takovou ceduli bych se taky rád díval. :ok:
Jinak se osobně přikláním k rámečkům a těsně vedou i rozdělené bílé plochy (ty plné reflexní v noci slušně oslňujou)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

MiKu píše:
Martin z Ostravy píše:Tím, jak jsou ona velká bíla pole rozbitá, mi to ale přijde čitelnější a jednotlivé cíle nezanikají.
Výhodou ale je, že jsou na první pohled oddělené místní a dálkové cíle. A protože řidič většinou ví, jestli jede jen po městě nebo někam mimo, tak se pak může soustředit jen na plochu dané barvy.
Mně teda přijde taky mnohem přehlednější jedna sloučená bílá plocha, než ta změť rozbitých dlaždiček, který musim dekodovat jednotlivě.

Co se týče číslování okruhů, volil bych jednoznačně číslice arabské, pohledem rozlišitelné, třeba v neuzavřenym kulatym uzenáči se šipkou, ale to už bych si dovolil dost. Ono se to číslování stejně administrativně vytrácí, když máme taková pěkná rozlišení "městský" a "pražský" (a přepravní pásma v PID P,0,B,1 .. logika sama). Pak se divte, že ouřadovi nepřijde už vůbec nic divnýho na ničem.

Jinak máme v tom "tříbarevnym značení" jednu moc pěknou inkosistenci (skoro bych napsal inkontinenci ..) -- zatímco tabule s názvy obcí jsou bílé, cedule směrové k nim ukazující jsou modré. A naopak, modré cedule s místními názvy nezakládajícími doměnku začátku obce ;) jsou směrově značeny bílými cedulemi -- kdo se v tom kua má pak vyznat 8-)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tak dobře, ještě jeden pokus, on popular demand :)

Myslím že takhle už bychom to mohli uzavřít, co myslíte?
Přílohy
vmo-zvonarka-1cm.png
vmo-zvonarka-1cm.png (14.11 KiB) Zobrazeno 6516 x
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Hm, super :ok: - do 20 let by se to mohlo začít objevovat :(
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

jeni013: http://www.youtube.com/watch?v=JqUmXDU6cJE :)

A ještě noční vizualizace:
vmo-zvonarka-1c-vizu.jpg
vmo-zvonarka-1c-vizu.jpg (104.02 KiB) Zobrazeno 6497 x
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Trefa - to už je deset let moje hymna :D
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

mapman píše:Tak dobře, ještě jeden pokus, on popular demand :)

Myslím že takhle už bychom to mohli uzavřít, co myslíte?
Tohle mi přijde jako rozumný kompromis. Ještě bych prosil vyřešit ten směr k okruhu :-)
jonáš píše:Jinak máme v tom "tříbarevnym značení" jednu moc pěknou inkosistenci (skoro bych napsal inkontinenci ..) -- zatímco tabule s názvy obcí jsou bílé, cedule směrové k nim ukazující jsou modré. A naopak, modré cedule s místními názvy nezakládajícími doměnku začátku obce ;) jsou směrově značeny bílými cedulemi -- kdo se v tom kua má pak vyznat 8-)
A přitom tahle inkonzistence zde dřív nebyla, ještě podle vyhlášky 90 to bylo v pořádku. Začátek obce pěkně žlutá na modré, ovšem značka pro konec neexistovala - býval místo ní konec 50. Od vyhlášky 100 se to změnilo, možná by červeně přeškrtlá modrá tabule se žlutým písmem vypadala divně. Ale v dnešním kontrastnějším podání bílé na modré by to zase šlo :-)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

JirkaS píše:Ještě bych prosil vyřešit ten směr k okruhu :-)
Tak pojďme na okruhy.

Východiska:
  • existují dva způsoby značení - 1) směr jízdy po okruhu a 2) směr k okruhu:
    - směr k okruhu bych tedy měl vyznačovat jako cíl tzn. umisťovat ho do stejných bloků jako cíle;
    - směr jízdy po okruhu spíše odpovídá číslu silnice, resp. stávající značce IP1a a IP1b tzn. umisťovat mimo cíle;
  • snaha co nejvíce se přiblížit stávajícímu značení a propojit nesourodá označení pomocí značek IP1 a textového označení.
Výsledek:
  • Na malých značkách:
    - směr jízdy po okruhu se vyznačuje jako dnes samostatnými značkami IP1, v případě změny směru doplněno o šipku
    Obrázek

- směr k okruhu se vyznačuje pomocí normálních směrníků ve standardním bloků cílů
    Obrázek
  • Na velkoplošných značkách:
    - směr k okruhu se vyznačuje standardní subplochou s názvem bloku cílů s doplněným symbolem okruhu a umisťuje se do bloku cílů
    Obrázek

- směr jízdy po okruhu potom zavedeným způsobem, tj.
    -- v případě textového názvu nad značkou v rámečku s doplněním symbolu do předmětné sublochy,
    Obrázek

-- v případě bez názvu okruhu a s číslováním se umístí do bloku s čísly silnic
    Obrázek

To je snad vše ... Je to sice trochu komplikované, ale zato se to dá perfektně aplikovat na současný systém - v podstatě se jen "přelepí" to co je tam dnes...

U Pražského okruhu bych zvážil možnost jeho přebarvení na zeleno, neboť ten sám o sobě neslouží primárně vedení dopravy na území města ale slouží hlavně k převedení tranzitu po okružní komunikaci, ale nutné to není, spíš opět ke zvážení a k názorům.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

mapman píše:To je snad vše ... Je to sice trochu komplikované, ale zato se to dá perfektně aplikovat na současný systém - v podstatě se jen "přelepí" to co je tam dnes...

U Pražského okruhu bych zvážil možnost jeho přebarvení na zeleno, neboť ten sám o sobě neslouží primárně vedení dopravy na území města ale slouží hlavně k převedení tranzitu po okružní komunikaci, ale nutné to není, spíš opět ke zvážení a k názorům.
Dobré řešení. V podstatě je to náhrada současné značky okruh a změna směru okruhu, zbytek zůstává jako dnes.
Přebarvení PO se nabízí. Já si myslím, že kromě směrových tabulí by značky měly být stejné, ať jsou osazeny na libovolné komunikaci. Ale okruh je tak akorát něco mezi, takže 50/50.
monin

Příspěvek od monin »

Noo koukám že už máme i Švýcarský rámeček. Paráda.
Jinak bych ještě klidně k těm cílům H.K.,Brno a Strakonice dodal symboly PL, SK, A, a D.
To by ta značka ještě zkousla.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Možná zkousla, ale má to jeden háček - u Prahy můžou být ovály jen s konkrétním cílem. Do Polska se totiž dá po R10 D11 i D1, do Rakouska po D1 a D11, do Německa po R4 D5 R6 R7 D8 a R10 a na Slovensko po D1 a D11 - zkus si sám na schématu okruhu nakreslit kde bys který uváděl - je to v podstatě neřešitelný oříšek. ... IMHO stačí na odbočení uvést ten zahraniční cíl s oválem a tím máme splněno. Jediný co si umím představit je nějaká indikace důležitých tras před okruhem, např. takto:
cíle-via-2.png
cíle-via-2.png (13.56 KiB) Zobrazeno 6398 x
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:... Jediný co si umím představit je nějaká indikace důležitých tras před okruhem, např. takto:
Bombice noo vidíš a ani to nebolelo. Perfektní!!!
Jsem věděl, že s něčím takovým příjdeš. Tebe je zde škoda!!! Marš na MD nebo ŘSD a TSK.
Nejlépe na všechny tři.
MartinM

Příspěvek od MartinM »

Před časem jsme v tomto vlákně také řešily návrhy cedulí s bílím podkladem na městských komunikacích.Proto si dovoluji ukázku i této varianty.
Mapman:Tvé návrhy jsou opravdu na vysoké úrovni.
Přílohy
vmo-zvonarka-1cm bila.png
vmo-zvonarka-1cm bila.png (13.5 KiB) Zobrazeno 6282 x
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Ještě bych tam, Honzo, dal přecijen červenou 5 a 8 k tomu Norimberku a Drážďanům. Jsou všude, proč ne zde, i to bude hezčí.
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

hh píše:Ještě bych tam, Honzo, dal přecijen červenou 5 a 8 k tomu Norimberku a Drážďanům. Jsou všude, proč ne zde, i to bude hezčí.
Ano, to je dobrý nápad.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

A nebude to zbytečně mást, když to bude osazené před MÚK D1×R1 kde žádná 5ka ani 8ka ještě dlouho není? Nedat tam radši číslo okruhu?

MartinM: Díky :)
adamos

Příspěvek od adamos »

MartinM píše:Před časem jsme v tomto vlákně také řešily návrhy cedulí s bílím podkladem na městských komunikacích.
to jako holky se bavily o bylinkách?

pardon za OT, ale opravdu to bije do očí.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

mapman píše:A nebude to zbytečně mást, když to bude osazené před MÚK D1×R1 kde žádná 5ka ani 8ka ještě dlouho není? Nedat tam radši číslo okruhu?
No já to chtěl jen tak vidět, samozřejmě, že by se to muselo řešit, kde by to bylo. Já myslel, že to stojí jako na Okruhu, pak tam může i 5 i 8 být. Pokud bychom to teď chtěli řešit víc, tak bychom museli stanovovat značku z D5, z D11, situaci před Brnem, na D1/4704 směr Katowice a směr Gliwice atd., ale to teď asi netřeba.
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:A nebude to zbytečně mást, když to bude osazené před MÚK D1×R1 kde žádná 5ka ani 8ka ještě dlouho není? Nedat tam radši číslo okruhu?

MartinM: Díky :)
Přesně tak. Pokud tato značka bude např. před D1/R1, tak tam přece je značení i D5 nebo D8 k ničemu, když pak celé R1 není od D5 nebo D8..ani zmínka, když jsou pak vyznačeny až na příslušných exitech.

Jinak se zeptám a co vlastně brání tomu, aby se alespoň ty zahraniční cíle, u hlavních exitů na R1 objevily co nejdřív? Jak jsem dnes viděl, na těch značkách je místa habaděj. Např. u exitu R1/D5 ve směru od letiště je na celé obrovské ploše jen název Plzeň D5 a E50, to samé R1/R4, R1/D1. Všude by se názvy Nürnberg, Passau, Wien, Linz, Bratislava krásně vešli a to včetně symbolů sousedních států.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Musíte se na to dívat, jako na systém, ne jako na jednu značku, kde jste zrovna jel. Co třeba z druhé strany?

http://maps.google.cz/maps?ll=50.033383 ... 2,315,,0,0
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

To je snad jediná značka (resp. soubor značek) kde by na celém okruhu nešel zahraniční cíl doplnit kvůli velikosti. Nicméně stačilo by jen trochu upravit pravida pro umisťování cílů, myslím teď z jejich grafické stránky viz návrhy od Brna, a hned by tam na to místo bylo. Třeba ten modrý rámeček i kolem Třebonic, velikost rámečků obecně či stejná velikost písma u místních cílů (stačí menší), jsou věci které se dají změnit k lepšímu .. ale to už je jedno. Já bych osobně velmi uvítal uvádění alespoň těch základních zahraničních cílů, které už jsem tu vyjmenoval: Nürnberg, Dresden, Linz, Wrocław. Na D1 stačí Brno a Wien a Bratislava až u Brna.
monin

Příspěvek od monin »

Česká klasika - neustálé, neúnavné a věčné dokazování jen toho, proč to NEJDE a NEMUŽE JÍT..místo smyslplného dokazovaní toho - proč by to mělo jít. Fakt nemám slov.
Ať se na to přece dívám jakoliv a z jakékoliv strany - a to i z třetí, čtvrté, či páté strany - tak je to proboha tranzitní a mezinárodní tah (!!). Za kolik že miliard, byl postaven, nebo zrekonstrován ??
A tady někdo uvažuje o systému, že se zrovna na tuto značku nevleze slovo Nürnberg (D) - takže tím logicky ani nikde jinde nebude, nebude název jako Wien, Bratislava, Linz, Passau, Dresden, Wroclaw?
Tak kde to tedy jsme? Na té značce to vypadá, že i ten Nürnberg se tam vleze. A i kdyby se tam nevešel.
Tak pro boha - teď mi to ty Chrášťany nebo Praha - Třebonice snad odpustí a hluboce se jim za to omlouvám - musí tam být oboje vyznačeny? Kolik aut tam za den jede a to ze směrů od PL,SK,A, nebo i od D -Passau? Podle Vaší logiky mnohonásobně víc, než ve směru na Nürnberg (D) nebo Chemnitz (D).
Vůbec už se nedivím, když jedna sebemenší změna k lepšímu u nás trvá i 10 let. Viz. Vaše uvažovaní o systému.
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:To je snad jediná značka (resp. soubor značek) kde by na celém okruhu nešel zahraniční cíl doplnit kvůli velikosti. Nicméně stačilo by jen trochu upravit pravida pro umisťování cílů, myslím teď z jejich grafické stránky viz návrhy od Brna, a hned by tam na to místo bylo. Třeba ten modrý rámeček i kolem Třebonic, velikost rámečků obecně či stejná velikost písma u místních cílů (stačí menší), jsou věci které se dají změnit k lepšímu .. ale to už je jedno. Já bych osobně velmi uvítal uvádění alespoň těch základních zahraničních cílů, které už jsem tu vyjmenoval: Nürnberg, Dresden, Linz, Wrocław. Na D1 stačí Brno a Wien a Bratislava až u Brna.
Já jsem to samé napsal teď v bleděmodrým a nezávisle na tobě, jako naprostý laik, který o tom všem, má jen minimální "šajnu" - a ty - podle mě - jako naprostý profík - viz. tvé návrhy. A naprosto se v tom shodujem.
Tak už se na to zkusme sakra dívat těmito pohledy a ne pohledem pana hh - pohledem který v této zemi zatím pořád vítězí a který sice vidí "celý" systém - jak to hezky napsal - ale podle mě on a jemu podobní nevidí ani za roh své ulice - při vší úctě k němu a těm ostaním.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

monin píše:Česká klasika - neustálé, neúnavné a věčné dokazování jen toho, proč to NEJDE a NEMUŽE JÍT..místo smyslplného dokazovaní toho - proč by to mělo jít. Fakt nemám slov.
Tady je jedno místo pro odvážného toužícího něco změnit :arrow: http://www.mdcr.cz/cs/Nabidka-zamestnan ... alista.htm a tady je snad 10 míst pro odvážné :arrow: http://www.rsd.cz/Organizace-RSD/Pracovni-prilezitosti Jen si vybrat a prosadit něco.

Je vidět, že někteří jsou vojnou neprošli.
monin píše:Tak pro boha - teď mi to ty Chrášťany nebo Praha - Třebonice snad odpustí a hluboce se jim za to omlouvám - musí tam být oboje vyznačeny?
Ano, musí. Máme jednou pravidla pro tvorbu a ty nám říkají, že se vyznačují cíle na oba směry, které lze na daném sjezdu dosáhnout. Jediné co bych doplnil, je možná D v oválu u Plzně, ale ta E 50 stačí.
A co budeme dělat po dostavbě 518-9, kdy Chomutov bude nahrazen Ústí nad Labem, to budeme mít jak u Ústí, tak u Plzně D v ovále.
Naše značení na D, R a I. třídách, je na velice dobré úrovni. Jediné, co chybí jsou cíle pod čarou. Zbytek je o ničem.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

monin píše:Já jsem to samé napsal teď v bleděmodrým a nezávisle na tobě, jako naprostý laik, který o tom všem, má jen minimální "šajnu" - a ty - podle mě - jako naprostý profík - viz. tvé návrhy. A naprosto se v tom shodujem.
Tak už se na to zkusme sakra dívat těmito pohledy a ne pohledem pana hh - pohledem který v této zemi zatím pořád vítězí a který sice vidí "celý" systém - jak to hezky napsal - ale podle mě on a jemu podobní nevidí ani za roh své ulice - při vší úctě k němu a těm ostaním.
Mně se ty Mapmanovi návrhy líbí a leccos spolu cca 10 let konzultujeme a vymýšlíme, ale my dva jsme si teď, myslím si, zásadně pouze nerozuměli. Já myslel, že navrhujete, ať se dolepí nálepka na všechny směry, protože je tam místo. Tak jsem chtěl pouze upozornit, že tak jednoduché to není. Pokud jste myslel změnu systému a výměnu značek za miliony, tak proti tomu nic nemám a při prosazování tohoto záměru u úřadů držím palce.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“