Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
mapman
Autor

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od mapman »

Monin, podpory si cením, ale chtělo by to ve vztahu k ostatním trochu víc klidu a pokory a nenavážet se hned do každého kvůli slovčíkům. Zrovna hh je jeden z těch, kteří za celým "novým pojetím" stojí od úplného začátku - takže v tomhle případě je to trefa těžce do vlastních řad. S tím systémem je to totiž pravda, dolepit to jednoduše nelze, musí se změnit systém a to je běh na dlouhou trať, který jak doufáme dopadne dobře... Třeba i tím, že se ještě více upředností dálkové cíle ...
monin

Příspěvek od monin »

Lenny píše:
monin píše:Česká klasika - neustálé, neúnavné a věčné dokazování jen toho, proč to NEJDE a NEMUŽE JÍT..místo smyslplného dokazovaní toho - proč by to mělo jít. Fakt nemám slov.
Tady je jedno místo pro odvážného toužícího něco změnit :arrow: http://www.mdcr.cz/cs/Nabidka-zamestnan ... alista.htm a tady je snad 10 míst pro odvážné :arrow: http://www.rsd.cz/Organizace-RSD/Pracovni-prilezitosti Jen si vybrat a prosadit něco.

Je vidět, že někteří jsou vojnou neprošli.
monin píše:Tak pro boha - teď mi to ty Chrášťany nebo Praha - Třebonice snad odpustí a hluboce se jim za to omlouvám - musí tam být oboje vyznačeny?
Ano, musí. Máme jednou pravidla pro tvorbu a ty nám říkají, že se vyznačují cíle na oba směry, které lze na daném sjezdu dosáhnout. Jediné co bych doplnil, je možná D v oválu u Plzně, ale ta E 50 stačí.
A co budeme dělat po dostavbě 518-9, kdy Chomutov bude nahrazen Ústí nad Labem, to budeme mít jak u Ústí, tak u Plzně D v ovále.
Naše značení na D, R a I. třídách, je na velice dobré úrovni. Jediné, co chybí jsou cíle pod čarou. Zbytek je o ničem.
Mám hotelovku - omluvám se, ale díky za nabídku.
Zbytek je o ničem? Tak to zruště i tyto stránky - o čem se tu tedy bavíme? K čemu to je? Zaplácávání volného času? O tom co by kdyby?
K čemu tady Mapman&spol. tedy předvádí ty jeho luxusní návrhy dopravních značení?
Máme pravidla? Ok to beru. Ale ať jsou tedy všude. Vždyť se projeď jen od letiště jako já dnes jsem jel až do Hloubětína po R1 a pak po "Městském okruhu". A dívej se pořádně, kde jsou ty tvá pravidla. Na jedněch starých značkách jsou začmárany (přelepeny dálkové cíle) - viz. exit na Štěrboholské radiále na Hloubětín - Teplice jsou zalepeny a na značce rovně směrem na H.K. samozřejmě směr Teplice (nově Ú.L.) schází - někoho alespoň napadlo to tam přidělat jako malou směrovku z boku, která je samozřejmě lehce přehlednutelná - takže skoro k ničemu.
Na Dresden se po Praze jezdí podle názvu ZOO v lepším případě podle názvu "městský okuh".
Opačně na Wien podle názvu "Pankrác". Směrem na Nürnberg se v Praze nejezdí podle ničeho. Maximálně podle miniaturní značky na Jiráskově mostě - "Městský okruh".
Na novém značení na Proseku už je červěně začená D8 a ta při tom začíná ještě hodně daleko za Prahou v polích.
Tak to vše je tvá vysoká úroveň a to jsou ty pravidla?
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Komunikace v Praze, nesplňují podmínku D, R, I. třída. Jsou to místní komunikace, které má ve správě TSK, které si dělá co chce.

Zbytek ve smyslu značení. Stránky? Proč ne, klidně svoje stránky zruším, ja ty informace mám o těch stavbách, ale jiní je mít nebudou. Klidně se bez stránek obejdu a ještě učetřím :D

Mapman má vizi a postupně se ji snaží realizovat. Jeho vize se nesplní hned, bude to pár let trvat, a ani se nesplní celá.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:Monin, podpory si cením, ale chtělo by to ve vztahu k ostatním trochu víc klidu a pokory a nenavážet se hned do každého kvůli slovčíkům. Zrovna hh je jeden z těch, kteří za celým "novým pojetím" stojí od úplného začátku - takže v tomhle případě je to trefa těžce do vlastních řad. S tím systémem je to totiž pravda, dolepit to jednoduše nelze, musí se změnit systém a to je běh na dlouhou trať, který jak doufáme dopadne dobře... Třeba i tím, že se ještě více upředností dálkové cíle ...
Ty neznáš to co na srdci to na jazyku?? :lol: :lol: :lol:

Já to chápu, že pár lidí ze zdejšího fóra pro to dělá maximum a již několikrát jsem to zde taky několikrát ocenil a říkám to znovu - kloubouk dolu třeba jen za to chystané přejmenovaní R na D. Skvělá práce.

Ale když, jak ty říkáš, že zrovna hh stojím za tím novým pojetím, a on mi zde pak napíše, že kvůli jedné značce na hlavním exitu (R1/D5) nejdou pak přidělat ani ostatní dálkové cíle. Tak co si mám tedy o tom myslet? To i přes veškerou úctu k tomu člověku si musím myslet své.

Prostě jsem už alergický na to večné čecháčkovské nejde to, nemáme, zeptejte se příští týden.
Toho už jsem v této zemi zažíval celých 22 let před revoluci. A nechci to ani poslouchat dalších 22 let po revoluci.

Ale plně chápu - že mi na to někdo napíše - tak se nelez. Tak se to dřív taky řešilo. A podle všeho to tu vše tak vypadalo a ještě vypadá.
kot

Příspěvek od kot »

Lenny mě by tvoje "rušení" stránek mrzelo fakt HODNĚ!!! I jako vtip to bylo BLBÝ !!! :twisted: Tak mi nekaž večer...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

monin píše:
Ale když, jak ty říkáš, že zrovna hh stojím za tím novým pojetím, a on mi zde pak napíše, že kvůli jedné značce na hlavním exitu (R1/D5) nejdou pak přidělat ani ostatní dálkové cíle. Tak co si mám tedy o tom myslet? To i přes veškerou úctu k tomu člověku si musím myslet své.
Ale on přece nikde nic takového nepsal, že to nejde, jen tím svým příspěvkem dal najevo, že v tom musí být systém a že to není tak jednoduché všude ... A to teda vůbec není. Jestli tys to nedomotal s tím jeho předchozím příspěvkem, kde jsme se věnovali jiné značce...

Mimochodem k té Praze, bohatě stačí když se v centru k Pankráci/Holešovicím přidá kromě městského okruhu ještě symbol dálnice - prostě z centra nejbližší cestou na MO.
Před křížením s MO se pak uvede pro každy směr (rovně doprava doleva) jeden ze čtyř základních směrů - Brno, Hradec Králové, Plzeň, Ústí n.L., no a od MO k PO už stačí uvádět jen to Brno + Pražský okruh. Na MO by na každém odbočení už měl být dálkový cíl samozřejmostí, ale stačí mi ten domácí. Pokud někdo jede z města, ať je zahraniční, tak mu musí stačit domací cíl a no na vnějším okruhu (PO) potom bude mít pro potvrzení směru i ten zahraniční.

Znovu opakuju, nejsme Vídeň, která má dálnice i v centru a která navíc leží velmi blízko hranic tří států a nemá v těch směrech žádné významné vnitrostátní cíle. Třeba v Mnichově najdeš taky jen (A), výjimečně (CH) spolu s Lindau, případně u Rosenheimu ještě Verona (I), žádné CZ. Navíc z té Vídně je Praha značená pěkně blbě na Hollabrunn a Znojmo, přičemž rychlejší je to přes Brno... No a třeba u toho Brna, to je taky u hranic blízko, je Wien a Bratislava naprostou samozřejmostí ...
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

mapman píše:Mimochodem k té Praze, bohatě stačí když se v centru k Pankráci/Holešovicím přidá kromě městského okruhu ještě symbol dálnice - prostě z centra nejbližší cestou na MO.
To je podle mě málo. I v centru bych značil základní směry, centrum Prahy není tak malé, aby směr k MO byl vždycky dobrým řešením.
monin

Příspěvek od monin »

Ale on přece nikde nic takového nepsal, že to nejde, jen tím svým příspěvkem dal najevo, že v tom musí být systém a že to není tak jednoduché všude ... A to teda vůbec není. Jestli tys to nedomotal s tím jeho předchozím příspěvkem, kde jsme se věnovali jiné značce...

Mimochodem k té Praze, bohatě stačí když se v centru k Pankráci/Holešovicím přidá kromě městského okruhu ještě symbol dálnice - prostě z centra nejbližší cestou na MO.
Před křížením s MO se pak uvede pro každy směr (rovně doprava doleva) jeden ze čtyř základních směrů - Brno, Hradec Králové, Plzeň, Ústí n.L., no a od MO k PO už stačí uvádět jen to Brno + Pražský okruh. Na MO by na každém odbočení už měl být dálkový cíl samozřejmostí, ale stačí mi ten domácí. Pokud někdo jede z města, ať je zahraniční, tak mu musí stačit domací cíl a no na vnějším okruhu (PO) potom bude mít pro potvrzení směru i ten zahraniční.

Znovu opakuju, nejsme Vídeň, která má dálnice i v centru a která navíc leží velmi blízko hranic tří států a nemá v těch směrech žádné významné vnitrostátní cíle. Třeba v Mnichově najdeš taky jen (A), výjimečně (CH) spolu s Lindau, případně u Rosenheimu ještě Verona (I), žádné CZ. Navíc z té Vídně je Praha značená pěkně blbě na Hollabrunn a Znojmo, přičemž rychlejší je to přes Brno... No a třeba u toho Brna, to je taky u hranic blízko, je Wien a Bratislava naprostou samozřejmostí ...
Ok já se jen zeptal, co brání tomu (pravidla, předpisy, zákony, ústava, EU, laxnost, neochota) aby se na hlavních exitech R1 objevily i zahraniční cíle. Odpověď od hh byla, že pravě na značku před R1/D5 ve směru na R7, už by se Nürnberg nevešel a tím by to tak narušilo celý "systém".
Ty jsi na to hned sám odpověděl, že to je snad jediná značka na celé R1 kam by se to nevešlo a že by stačilo upravit pravidla - grafická stránka - viz. Brno. Tak pak to tedy moc celé nechápu.

Jinak samozřejmě, že vím, že Vídeň není Praha. Ale to, do čeho se pustila v širokém centru Praha, to je prostě tragédie. To co navrhuješ ty, je o něco lepší varianta. Ale přesto by už i z centra měly být cíle - např. : Pankrác, Mětský okruh (ale se symbolem okruhu) a Brno (ale už s červeným znakem D1.) To samé ostatní směry D5,6,8,10,11.

To, že ve Vídni je směr Praha značen ještě po "staru" na A22, je samozřejmě "památka" na neexistenci ani jednoho kilometru A5 ve směru na Brno. Takže vídeňské "TSK" v tomto případu taky trochu zaspaly, ale pořád lepší naž ta pražská mizérie.

Ale my také, nejsme zase tak "pozadu". Viz. D1 exit 112 - kde je samozřejmě Wien, značená také směrem na Jihlavu a Znojmo.

Ale jak to píše Lenny :
"Naše značení na D, R a I. třídách, je na velice dobré úrovni. Jediné, co chybí jsou cíle pod čarou. Zbytek je o ničem."

Takže plně chápu, že toto je jen ten zbytek o ničem.

A ještě jinak jeden dotaz bych na tebe měl. Co se týče toho hnědého značení různých památek, lázní, nebo jiných zajímavostí. Na dálnicích je vždy taková značka umístěna cca uprostřed dvou exitů, bez jakékoliv šipky či údajů v km - a na značce těsně před výjezdem z dálnice už toto značení samozřejně na ní není.
Nebylo by dobré ho tam taky vyznačit? Slováci mají myslím, alespoň u toho i šipku a údaj v km.
monin

Příspěvek od monin »

Lenny píše:Komunikace v Praze, nesplňují podmínku D, R, I. třída. Jsou to místní komunikace, které má ve správě TSK, které si dělá co chce.

Zbytek ve smyslu značení. Stránky? Proč ne, klidně svoje stránky zruším, ja ty informace mám o těch stavbách, ale jiní je mít nebudou. Klidně se bez stránek obejdu a ještě učetřím :D

Mapman má vizi a postupně se ji snaží realizovat. Jeho vize se nesplní hned, bude to pár let trvat, a ani se nesplní celá.
V tom případě musí tedy sídlit TSK v Ulánbátaru, ŘSD v Tiraně a MD v Rize. A jediné spojení mezi nimi je jen jeden starý dálnopis, který už je, ale dva roky nefuknční. Takže oni mezi sebou nemůžou vůbec komunikovat.
Protože pokud tomu tak není, tak už dávno by musel ředitel ŘSD, zvednout telefon a vytočit (telefonem) Luďka na TSK a musel by mu říci, co to vše má znamenat, zda se tam nepomátli a zda ještě vědí, že kromě ZOO a Přístavu Holešovice (který už ani dávno neexistuje), vede z Prahy i 6 dálnic (po novu) a některé z nich, dokonce končí, až hodně a hodně daleko za našimi hranicemi.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

monin píše:V tom případě musí tedy sídlit TSK v Ulánbátaru, ŘSD v Tiraně a MD v Rize. A jediné spojení mezi nimi je jen jeden starý dálnopis, který už je, ale dva roky nefuknční. Takže oni mezi sebou nemůžou vůbec komunikovat.
Protože pokud tomu tak není, tak už dávno by musel ředitel ŘSD, zvednout telefon a vytočit (telefonem) Luďka na TSK a musel by mu říci, co to vše má znamenat, zda se tam nepomátli a zda ještě vědí, že kromě ZOO a Přístavu Holešovice (který už ani dávno neexistuje), vede z Prahy i 6 dálnic (po novu) a některé z nich, dokonce končí, až hodně a hodně daleko za našimi hranicemi.
Zjevně nechápete, že ŘSD a TSK spolu nemají nic společného. ŘSD patří pod stát, TSK pod Prahu. Stejně tak byly převedeny pod Prahu prakticky všechny silnice, všimněte si, že už dávno uvnitř Prahy nejsou silnice značeny čísly. V jiných městech patří hlavní tahy (silnice 1. třídy) nadále pod ŘSD. Takže ŘSD s tím nic nenadělá, zbláznila se Praha, která takto přeznačuje silnice ve svém vlastnictví.
monin

Příspěvek od monin »

JirkaS píše:
monin píše:V tom případě musí tedy sídlit TSK v Ulánbátaru, ŘSD v Tiraně a MD v Rize. A jediné spojení mezi nimi je jen jeden starý dálnopis, který už je, ale dva roky nefuknční. Takže oni mezi sebou nemůžou vůbec komunikovat.
Zjevně nechápete, že ŘSD a TSK spolu nemají nic společného. ŘSD patří pod stát, TSK pod Prahu. Stejně tak byly převedeny pod Prahu prakticky všechny silnice, všimněte si, že už dávno uvnitř Prahy nejsou silnice značeny čísly. V jiných městech patří hlavní tahy (silnice 1. třídy) nadále pod ŘSD. Takže ŘSD s tím nic nenadělá, zbláznila se Praha, která takto přeznačuje silnice ve svém vlastnictví.
Jistě, že to chápu. I "normální" lidi mají problém se dnes domluvit. Natož ti, kteří značí v podstatě stejnou komunikaci, která jen u "jedněch" začíná a "druhejch" pokračuje, nebo končí.
poradce

Příspěvek od poradce »

Ad Mapman, Monin: Dálkové cíle
Situace kolem Vídně: Např. u křížení A5 s S1 od Brna je to "oválkový masakr" - jsou tam téměř všechny možné oválky sousedních zemí SK, H, SLO, I směrem na A22 a D, CZ směrem na Sankt Pölten....Podobný oválkový masakr je na A1 směrem od německých hranic před Salzburgem (křížení s A10)

Situace kolem Mnichova+značení Prahy jako dálkový cíl: nejsem si 100% jist ale na polookružní A99 se "I" objevuje...Při nejbližší příležitosti se na to schválně zaměřím. BTW. Praha je celkem nově uváděna jako dálkový cíl na A93 hned za "Dreieck Holledau" společně s Dresden a Berlin. Ten Berlín se koneckonců uvádí skoro všude, na každém dálničním přechodu (komické, že jsou tam vyjmenované všechny použité dálnice ve stylu "via A..", např Mnichova je uváděn jak na A9 tak také na A93. Je škoda, že naše Praha je uváděna na D1 pouze jednou za hranicemi D1/A1 a pak až na 203 km. přítom např. za 210 km (tranzit z UA,SK po E50) se přímo nabízí...Vždycky když tam vidím tu velkou tabuli s údajem Brno 16 km a víc nic...tak mě to pěkně štve...Koneckonců také na D2 by mohla být uváděna. Je otázkou, jestli v rámci tranzitu by neměla být pro poláky uváděna taktéž Ostrava...

Dálkové cíle ve vztahu k sousedním zemím: Nevím jestli se to tady řešilo, ale minimálně pro tranzitující (i když v době všudypřítomných navigací...) je přinejmenší podivné když jedu z Německa po A6 za "Kreuz Oberpfälzer Wald" do ČR - je všude uváděna Praha, Pilsen (proč ne aspoň Pilsen/Plzeň že..), přejedu hranice a za Mlýncem je už pouze Plzeň přičemž Praha se znovu vynořuje až v u samotné Plzně. Minochodem, všimli jste si někdy, že poslední německá dálniční směrová tabule před hraničním mostem je takový hybrid? - německé modré pole, tiskací rádoby český font...
Podobná situace je u polsko - českých hranic. Jedu po S1 od Bialska, respektive od Skóczowa a všude je uváděno Brno, přejedu most a ejhle "nejdál" mi to v zeleném poli ukáže na Hranice. Brno je zase až na bělotínském mostě....

Dálkové cíle v Praze: Potvrdíte mi, že Szczecin na Černém mostě je suverénně nejvzdálenější dálkový cíl?
Navíc mi to připadne opravdu hodně daleko, když si představím, že dálnice končí v Turnově a pak přes hory a doly, kotěhůlky a pak pár desítek kilometrů S3 a konečně před Szczecinem zase kus čtyřproudovky...
adi88

Příspěvek od adi88 »

No ta anarchie ze strany TSK je sice z právního pohledu v pořádku a ŘSD s tím opravdu nic nezmůže, ale to neznamená, že by se legislativa neměla změnit. Myslím, že nějaký závazný "metodický pokyn" k dálkovým cílům uvnitř měst by nezaškodil. Úplná autonomie není vhodná, to by si pak v Praze mohli říct, že bílá barva pro místní cíle je špatně vidět za sněhu a mohla by používat barvu třeba růžovou (hodně extrémní příklad)...Prostě to značení musí mít logiku. Stejně jak píše poradce ohledně značení při přejetí hranic. Praha by měla být už od Rozvadova, Od ČT na R48 pak Brno a Olomouc...no atd. I proto fandím mapmanovi a hh, forum i stránky sleduji už dost dlouho a byť jsem to tu již psal, tak se v chvále klidně budu opakovat, tihle pánové se dlouhodobě snaží něco dělat, změnit a za to před nimi klobouk dolů.

A co se týče toho křížení R1xD5, tak bych problém fakt neviděl, zde by klidně šla před křižovatkou použít ta mapmanova cedule Nürnberg via D5. Přeci jen všude normu dodržet nelze. Leda snad, že by ta tabule byla větší, což si teda neumím představit..a i to by bylo řešení mimo normu.
poradce

Příspěvek od poradce »

Já tuto diskuzi taktéž sleduji dlouhodbě připojuji se k obdivu k iniciativám výše uvedených pánů ale jak tu již mnohokrát bylo zmíněno, je to bohužel vše běh na dlouhou trať. Vzpomínáte, kdy byl na idnesu článek o návrhu změn dálkových cílů? http://zpravy.idnes.cz/nove-dalnicni-zn ... domaci_cen

Je to již víc jak rok a půl.... :(
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Hezké připomenutí, díky, ale bohužel uběhl rok a půl a nic to nerozhoupalo ... Tím spíš, jak tam dole dopadla ta anketa neobvykle pozitivně.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

monin píše:Ok já se jen zeptal, co brání tomu (pravidla, předpisy, zákony, ústava, EU, laxnost, neochota) aby se na hlavních exitech R1 objevily i zahraniční cíle. Odpověď od hh byla, že pravě na značku před R1/D5 ve směru na R7, už by se Nürnberg nevešel a tím by to tak narušilo celý "systém".
Ne, odpověď je, že existují nějaké TP 100 neboli "zásady pro orientační dopravní značení na pozemních komunikacích" a zde jsou cíle a pro D5 je tu Plzeň, ne Plzeň + Norimberk. A MD by to muselo změnit, což by znamenalo za miliony korun změnit všechny ty značky u Zličína (vešlo, nevešlo, prostě nové a větší) a od Prahy až po Plzeň všude další nové značky, kde by byl Norimberk za další miliony. To je krok, který těžko prosadíte, ale budu vám držet palce nebo tam jděte pracovat jak psal Lenny. Žádnému úředníkovi, co by mohl, to asi nepřijde tak důležité za ty peníze a na fóru si každý monin může řvát jak chce. A u jiných dálnic to samé, např. na D8 Drážďany. Což o to, mě by leccos také líbilo změnit, jen jsme se vám s kolegou Mapmanem snažili leccos vysvětlit a vaše reakce nám přišly místy zbytečně odrzlé/hrubé.
monin píše: Brno Strakonice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Wien (A) Passau (D) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
A co až se vás někdo zeptá, proč na D1 není Bratislava (SK)?
kot

Příspěvek od kot »

Jaká je perioda výměny ( či životnost ) stávajících tabulí? :?:
adi88

Příspěvek od adi88 »

hh píše: Ne, odpověď je, že existují nějaké TP 100 neboli "zásady pro orientační dopravní značení na pozemních komunikacích" a zde jsou cíle a pro D5 je tu Plzeň, ne Plzeň + Norimberk. A MD by to muselo změnit, což by znamenalo za miliony korun změnit všechny ty značky u Zličína (vešlo, nevešlo, prostě nové a větší) a od Prahy až po Plzeň všude další nové značky, kde by byl Norimberk za další miliony.
No jo, ale to pak spláchněme celé nové pojetí...Protože výměna značek Praha-Plzeň by určitě nestála víc než výměna značek na R46, R4, R7 a části R35, kde by měly dle nového být modré. Což se zde už řešilo a bylo řečeno, že dočasně, než doslouží tam mohou zůstat zelené...Proto se ptám, když bude možné mít na silnici I.třídy zelené značení, proč by i značky na D5 a D8 nešly měnit postupně...Ono v první fázi jde hlavně o ten okruh. Když z R1 odbočí červená 5ka s cíly Plzeň a Nürnberg a po pár metrech bude značka Nürnberg 290 nebo kolik (ta tam už je), tak je jasné, že Nürnberg neodbočil na Rudnou třeba...Ale chápu, že přesvědčit ostatní o věci, kterou většina normální populace považuje za blbost, je těžké. Ale myslím, že když se ta nová koncepce dělá, mělo by se změnit všechno, co dneska považujeme za chybné. Ať už pojetí D a R, cíle pod čarou, symbol dálničního kříže nebo v neposlední řadě tohle značení cílů.
Standa

Příspěvek od Standa »

Upřímně řečeno, na úrovni MD nebo ŘSD jde u značení o změny spíše grafické, typu rozlišení křížení dálnic od obyčejného sjezdu, sjednocení barev, úpravu fontu (použití malých písmen), "pošvýcarštění" rámečku s čísly dálnic a podobně. Omlouvám se za vše, co jsem teď v rychlosti vynechal ;) . U směrů a cílů by nebylo špatné přidělat třeba u Prahy za tu Plzeň ještě "/(D)" (samozřejmě postupně, neměnit hned všechny tabule) a před klíčovými MÚK by se daly navíc přidat ty Mapmanovy cedule "Nürnberg via ..." pro hlavní dálkové směry, ale tady problém v zásadě není ani teď.

Systémový problém je ovšem momentálně v Praze a to zdaleka nejen se značením, stačí si projet pár témat tady (namátkou snahy osekat plány budoucí výstavby MO a radiál, nesmyslné a nesystémové omezování rychlosti nebo rovnou zavírání celých ulic a podobně). Asi tady někomu hráblo a domnívá se, že co pražský volič, to nadšený stoupenec Auto*matu :shock: ...

Takže bych Moninovi doporučil jít pracovat na Magistrát nebo spíš obracet se více na pražské zastupitele a prudit je jako ten Auto*mat. MD ani ŘSD tady asi moc nepomůžou...
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Značky stárnou cca 8-15 let podle mnoha okolností a výměna by probíhala vždy postupně, mnoho naček se i rozbije při nehodách atp. Hlavní odpovědí, i co se tu monin ptal, proč to tu vlastně řešíme, není, že zbůhdarma plácáme do fóra, ale postupně si i my děláme jednotný názor. Buď se nám to někdy podaří nebo ne, ale právě ten rozsah je také klíčový. Pokud to budou i věci typy místo PRAHA dát Praha nebo formát rámečku, tak se bude muset vyměnit 100% značek, kdežto pouze u cílů pod čarou je to tu a tam něco, kde nevadí, že se to mění 10 let. Pokud by to bylo něco většího, chtělo by to vyměnit rychle. Ale třeba ta Plzeň jak jsem psal, to bylo myšleno, přesvědčte někoho za ty peníze (a vždycky se někdo zeptá!), v reálu to pak není tak strašné, protože se to opravdu mění postupně.
adamos

Příspěvek od adamos »

Sleduji tuto diskusi delší dobu, bohužel - bohudík se tu potkalo mnoho souvislostí v jednom místě.

Monín vychází z toho, že pokud dnes nejsou všechny tabule v ČR stoprocentně v souladu s metodickým pokynem, tak ani nadále není žádná metodika potřeba a budeme tabule pytlíkovat podle momentálního názoru. Podle mě to není správný názor, metodika by měla být jednotná a obsáhlá a propracovaná. To je to, oč tu usiluje HH s Mapmanem delší dobu. Díky za to.

Dále zde panuje názor, že při změně metodiky je potřeba naráz vyměnit všechny tabule okamžitě a bude to stát desítky, možná stovky milionů. Já se ptám, opravdu je potřeba tabule hned a všechny vyměnit? Můžeme si to dovolit? Křižovatku D5 x R1 asi ano, tři MÚK u Plzně možná taky, ale ne celou D5. Ponechme lhůtu na výměnu dostatečně dlouhou, klidně 10 let. Důležitá místa vyměňme rychleji, méně důležitá mohou dožít. Podívejte např. na http://goo.gl/maps/24OPS. Tabule je sice psaná malým fontem, je přeplácaná, ale slouží a na místě je snad od otevření Bar. mostu. Dnes by si ale už výměnu zasloužila.

A nakonec vnesu další subtéma do problematiky tabulí. Celkem mě chybí jmenné označení exitů, které se cca. před deseti lety rušilo, ale např. v Německu je stále používané a dle mého přínosné? Nevolám po plošném okamžitém označení všech MÚK jménem, ale uvítal bych, aby se s periodickou obměnou cedulí zase objevil Šternov, Kývalka, Holubice, Skalka nebo Bříství. Získám tu spojence?
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Můj osobní názor, je takový, že nejprve musí být ukončena nějaká vize, koncepce, manuál. Poté se dle této příručky stanoví datum (plácnu) 10 let a za těchto 10 let bude to značení vypadat jednotně. Problém je jedině v tom, že se jedná o dynamické odvětví a tak by bylo dobré doplnit, že takový manuál potřebuje své aktualizace, řekněme, co 10 let. Z toho vyplývá, že konzistentní značení je utopie.
K problému TSK bych se nemohl vyjádřit úplně bez ztráty kytičky, takže jen asi takto - DZ by mělo být upraveno legislativně, tj. zákonem, případně vyhláškou a vlastník komunikace (ŘSD, kraje, města aj.) by do toho měly pindat minimálně - respektive ve vyhlášce by měl být uveden rozsah jejich pindání.
2monin: neškodí občas trochu ubrat plyn ;)
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

adamos píše:...Ponechme lhůtu na výměnu dostatečně dlouhou, klidně 10 let. Důležitá místa vyměňme rychleji, méně důležitá mohou dožít...
jeni013 píše:Poté se dle této příručky stanoví datum (plácnu) 10 let a za těchto 10 let bude to značení vypadat jednotně.
:D
adamos píše:...uvítal bych, aby se s periodickou obměnou cedulí zase objevil Šternov, Kývalka, Holubice, Skalka nebo Bříství. Získám tu spojence?
YES :ok: dělal jsem dost dlouho obchoďáka a je zajmavé, že ročníky cca 1973 a starší nebylo těžké navigovat na Rohlenku, Devět křížů, Kyvalku aj. Takže nejen exity ale i odpočívky bych prosil.
monin

Příspěvek od monin »

hh píše:
monin píše:Ok já se jen zeptal, co brání tomu (pravidla, předpisy, zákony, ústava, EU, laxnost, neochota) aby se na hlavních exitech R1 objevily i zahraniční cíle. Odpověď od hh byla, že pravě na značku před R1/D5 ve směru na R7, už by se Nürnberg nevešel a tím by to tak narušilo celý "systém".
Ne, odpověď je, že existují nějaké TP 100 neboli "zásady pro orientační dopravní značení na pozemních komunikacích" a zde jsou cíle a pro D5 je tu Plzeň, ne Plzeň + Norimberk. A MD by to muselo změnit, což by znamenalo za miliony korun změnit všechny ty značky u Zličína (vešlo, nevešlo, prostě nové a větší) a od Prahy až po Plzeň všude další nové značky, kde by byl Norimberk za další miliony. To je krok, který těžko prosadíte, ale budu vám držet palce nebo tam jděte pracovat jak psal Lenny. Žádnému úředníkovi, co by mohl, to asi nepřijde tak důležité za ty peníze a na fóru si každý monin může řvát jak chce. A u jiných dálnic to samé, např. na D8 Drážďany. Což o to, mě by leccos také líbilo změnit, jen jsme se vám s kolegou Mapmanem snažili leccos vysvětlit a vaše reakce nám přišly místy zbytečně odrzlé/hrubé.
monin píše: Brno Strakonice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Wien (A) Passau (D) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
A co až se vás někdo zeptá, proč na D1 není Bratislava (SK)?
Pokud mohu, tak prosím toto :
1. Vše co jsem zde napsal, je jen to, co si myslím a co každý den taky vidím. To, že to píši trochu více "na tvrdo" bude asi i tím, že nejsem povrchní a že mi spousta věcí které jsou okolo mě, není lhostejných. Kdybych jen tušil, že to tu je taková selenka, nebo kávový dýchánek, kde se nesmí říkat věci až tak moc nahlas a naopak je to tu jen takové přátelské a pochvalné polácávání po ramenou, a takové to co by - kdyby, tak už bych to tak nenapsal.

2. O hrubosti a drzosti, si můžete myslet samozřejmě cokoliv, ale cokoliv jsem napsal ve směru k Vám, vždy u toho bylo - při vší úctě k Vám. A to i přesto, že Vás vůbec osobně neznám. A pokud hrubostí a drzostí nazývate to, že někdo řekne naplno co si o dané věci myslí, tak to je mi Vás pak líto. To se pak nedivím, že se v této zemi, pak udělá horko těžko jeden krok dopředu a pak pro jistotu, zda to není špatně, hned radějí dva kroky zpět.

A teď co jste psal ohledně toho značení.
Píšete o nějaké TP 100 - neboli "zásady pro orientační dopravní značení na pozemních komunikacích" a zde jsou cíle a pro D5 je tu Plzeň, ne Plzeň + Norimberk. Ale my se přece bavíme o R1 a ne o D5. Tam tedy platí také TP 100?

Jinak např. cíle na značkách se na R1 např. ve směru od letiště se už i nedávno měnily, aniž by se vyměňovaly celé značky. Z původního TRANZIT a Ostatní tranzit se stalo přelepením Brno, Strakonice a Hradec Králové - mám na mysli úsek od R7 po D5.
Takže nechápu, když by nově přibyl např.na exitu R1/D5 název Nürnberg, proč by se musely měnit všechny značky na celé D5 od Prahy až do Plzně.

Jinak to Vaše uvažování o tom, že to mám jít zkusit tedy dělat - a nejen Vaše - to mi psal i Lenny - když si tedy myslím, že to je vše tak jednoduché, to mi příjde tedy jako taky hodně laciné. To je asi to samé, jako kdyby jste byl v nějaké restauraci, dostal jste tam nedobré jídlo a na Vaši stížnost nebo na Váš podnět by Vám tam řekli - když jste tak chytrej váženej pane - tak si to pojďte uvařit sám - Vy jeden chytrolíne.

Od toho je tam podle mě už dost a dost lidí (MD,ŘSD,TSK), kteří mají příslušnou odbornost a jsou za to i slušně placeni. A právě ti, by si měli všimnout - jako první - že něco není v pořádku. Ale plně chápu, že tónovaná skla služebních Superbů, služební mobily, jistota stálého příjmu - a to ať udělám dobrou, špatnou, nebo žádnou práci - udělá s člověkem hodně a ta odtrženost od každenní reality života, je pak obrovská. Je až taková, že oni sami si pak myslí, že když pak někdo z "venku" poukazuje na nějaký nešvar, že to je nějaký cvok. Protože oni si naivně myslí, že ONI dělají vše naprosto nejlépe.

P.S. Samozřejmě, že si nemyslím, že takoví jsou tam všichni. Nějaká vyjímka se tam určitě najde. A ten plat - ten jim samozřejmě ze srdce přeji - a to všem - i těm které ještě ani dva roky před tím, než se uvedla do provozu nová R1, ani ve snu nenapadlo, že by tam měly být uváděny i zahraniční cíle. Je to naše blbost, že tam takové lidi trpíme. Ne jejich.

A úplně na konec. Co se týče té Bratislavy. Už takhle tu dost provokuji. Tak s tou Bratislavou (SK) jsem to nechtěl hnát do úplného extrému. :lol:

Já si ji do toho mého podpisu doplním. Je to krásné město a mají tam i dost slušné značení dálnic a silnic.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

monin píše: A ještě jinak jeden dotaz bych na tebe měl. Co se týče toho hnědého značení různých památek, lázní, nebo jiných zajímavostí. Na dálnicích je vždy taková značka umístěna cca uprostřed dvou exitů, bez jakékoliv šipky či údajů v km - a na značce těsně před výjezdem z dálnice už toto značení samozřejně na ní není.
Nebylo by dobré ho tam taky vyznačit? Slováci mají myslím, alespoň u toho i šipku a údaj v km.
Mně by se obecně líbilo, kdybychom zavedli cca 300 m před exit, tzv. servisní značku, mají ji v Holandsku, Rakousku, na Slovensku a v dalších zemích, kde jsou uvedeny méně důležité cíle jednou a pohoromadě. Sem by se vešly ty turistické cíle, ale i třeba takové jako je SSÚD nebo méně důležité jiné (bílé) cíle. Nemusí být opakovány třikrát jako standardní cíl, ale aspoň jednou by se to podle mě sneslo. Ale chce to trošku zevrubnější analýzu.

Jinak k tomu Slovensku, možná mají v BA slušný obsah značek co se cílů týče ale graficky to značení je trochu tragédie a je to dost způsobené i tím že si stále ponechali ten font z doby CS, navíc díky asi trojí novelizaci vyhlášky o DZ se na tamních dálnicích vyskytují asi čtyři různé systémy značení a nevypadá to pak celkově zrovna hezky... ale několik moderních prvků už tma mají dříve než my...
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“