Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
JirkaS

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od JirkaS »

mapman píše:Jinak k tomu Slovensku, možná mají v BA slušný obsah značek co se cílů týče ale graficky to značení je trochu tragédie a je to dost způsobené i tím že si stále ponechali ten font z doby CS, ....
Podle mě si původní font neponechali, ale nějak ho modifikovali. Když se podívám na D1 v Blavě, tak je vidět že proti původnímu je jejich font užší (condensed), navíc třeba číslo 4 má ve federální vyhlášce zcela jinou podobu. I když u směrových tabulí se na Slovensku vyhláška ignorovala už dávno předtím, měli tabule bez šipky, které v žádné vyhlášce nebyly, takže nesoulad fontu je jen drobný detail :-)
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:
monin píše: A ještě jinak jeden dotaz bych na tebe měl. Co se týče toho hnědého značení různých památek, lázní, nebo jiných zajímavostí. Na dálnicích je vždy taková značka umístěna cca uprostřed dvou exitů, bez jakékoliv šipky či údajů v km - a na značce těsně před výjezdem z dálnice už toto značení samozřejně na ní není.
Nebylo by dobré ho tam taky vyznačit? Slováci mají myslím, alespoň u toho i šipku a údaj v km.
Mně by se obecně líbilo, kdybychom zavedli cca 300 m před exit, tzv. servisní značku, mají ji v Holandsku, Rakousku, na Slovensku a v dalších zemích, kde jsou uvedeny méně důležité cíle jednou a pohoromadě. Sem by se vešly ty turistické cíle, ale i třeba takové jako je SSÚD nebo méně důležité jiné (bílé) cíle. Nemusí být opakovány třikrát jako standardní cíl, ale aspoň jednou by se to podle mě sneslo. Ale chce to trošku zevrubnější analýzu.

Jinak k tomu Slovensku, možná mají v BA slušný obsah značek co se cílů týče ale graficky to značení je trochu tragédie a je to dost způsobené i tím že si stále ponechali ten font z doby CS, navíc díky asi trojí novelizaci vyhlášky o DZ se na tamních dálnicích vyskytují asi čtyři různé systémy značení a nevypadá to pak celkově zrovna hezky... ale několik moderních prvků už tma mají dříve než my...
Díky a souhlas. Jen malý detail - jak píšeš o té servisní značce (kde by byly turistické cíle a ty ostatní) dnes je někde jen obyčejná šipka a na ní SSÚD - což asi nikoho až tak nezajímá, ale naopak třeba značka Policie ČR je dost důležitá, ale nyní je někde třeba celý název Policie ČR a někde jen PČR, což kromě nás, nikomu asi nic neřekne. Tak to by se mělo taky sjednotit.

A co se týče toho SK, jako malou trágedii bych to slovenské značení nenazýval. Je pravda, že my to písmo a hlavně ty šipky máme o dost hezčí - a výraznější, ale když se podívám na ten zbytek...tedy reálně co na té značce je uvedeno - tedy s porovnáním co je třeba na stejné značce v Praze..tak ta z BA rozhodně vede.. :P

Ale mě na tom co jsi psal o SK tedy konkrétně o BA, zaujal hlavně ten tvůj závěr...

ale nekolik moderních prvků už tam mají dříve než my...
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
adi88

Příspěvek od adi88 »

adamos píše:Nevolám po plošném okamžitém označení všech MÚK jménem, ale uvítal bych, aby se s periodickou obměnou cedulí zase objevil Šternov, Kývalka, Holubice, Skalka nebo Bříství. Získám tu spojence?
Z mé strany spojence máte :ok: Proč si nevzít hezký příklad od bratrů? Viz zde https://maps.google.cz/?ll=49.071026,20 ... 5,,0,-1.34
A s těmi odpočívkami taky souhlas, pro orientaci by to určitě posloužilo, protože právě ty zmiňované názvy Rohlenka, Devět křížů se začas z mysli lidí vytratí...Ale jen prosím ne návrat k tomu, že bude u Jeníkova na značce Jihlava 8 km. Sjezd Jihlava jo, ale Jihlava samotná, což by 99% lidí tak pochopilo, rozhodně ne.
Jinak tím odkazem se dá krásně ukázat jak jde všechno měnit postupně. Úplně jiný styl značení než v Bratislavě, ale bez problémů, vymění se to časem.
viky

Příspěvek od viky »

úplně by stačil na tabuli v posledním řádku symbol sjezdu a kilometráž příští Múk.Nebo tedy její název.Nějak tak to mají právě na Slovensku viz třeba http://maps.google.cz/maps?hl=cs&ll=49. ... 4,,1,-1.69
hh
Autor

Příspěvek od hh »

monin píše:Takže nechápu, když by nově přibyl např.na exitu R1/D5 název Nürnberg, proč by se musely měnit všechny značky na celé D5 od Prahy až do Plzně.
Je pravidlem, že pokud na nějakém místě (zejména na velkých křižovatkách) objevují nové cíle, že jsou od toho místa ale dále značeny až k nim, aby řidič nebyl maten a věděl, kam jede. To znamená, že když se na dálnici D1 u Modletic poprvé objeví cíl PLZEŇ, je pak značen po celé R1 a D5 až na křižovatku Ejpovice, kde uhýbá a střídá jej cíl ROZVADOV. Spolu s vámi jsem toho názoru, že by to neměl být cíl ROZVADOV, ale NÜRNBERG (D) - možná se to příští rok změní, ale to je zase na jinou debatu.
Zcela stejně by tedy v případě změny TP100 na cíle PLZEŇ a NÜRNBERG (D) pro D5 musely být změněny všechny tyto značky. Když jsem to trochu věcněji řešil s Mapmanem, tak jsme se shodli, že takto bychom to neradi, protože všude kolem Prahy už od D1 NÜRNBERG (D) nechceme, ale někde u Prahy by se nám líbil a proto on přišel s tou jednou značkou NÜRNBERG (D) via PLZEŇ. Pak jsme ještě diskutovali druhou variantu, německou, kdy oni znají možnost zmínit na zvlášť významných křižovatkách jeden cíl a opakují jej pak ne mezi hlavními cíli, ale pouze na návěsti za křižovatkami s údaji o km.
Takže zatím poslední na čem jsme se snad shodli, že by na křižovatce R1/D5 či D8 byl tento cíl zmíněn (DRESDEN/NÜRNBERG) a pak by byl až do Ústí/Plzně pouze na IS8b, hlavní cíl by byl pouze ten český a od toho cíle by se to prohodilo. Pak ještě otázka, jestli by doplňkový cíl byl ROZVADOV a PETROVICE či nikoliv, já jsem spíš proti tomu. Ale musíte se na to dívat v rámci systému, takže s tím souvisí i D1: bude všude BRNO, JIHLAVA, WIEN (A) a BRATISLAVA (SK)? Co bude na D11, má tam smysl WROCLAW (PL)?
U D3 by to jednoduše byl LINZ (A), určitě jsme nepočítali ale s PASSAU či BAYREUTH pro neúplné R4 a R6. Proč v tom svém zeleném seznamu nemáte WROCLAW a BAYREUTH, uměl byste to pak veřejnosti vysvětlit?
Další změnou, co bychom rádi v TP100 ohledně dálničních dálkových cílů viděli je přidání cíle PRAHA od hranic pro D3, D5, (D8 to již má) a klidně i D11. Ne D1 a D2 na Moravě. Zvláště pak markantní to je opět u té D5, kde se stovky km v Německu objevuje PRAHA, aby pak mezi Rozvadovem a Plzní zase nebyla. A takto se to momentálně bohužel objevuje v plánech u R3.

Tak to jenom tak pro vás, když jsem vás tolik rozčílil slovem "systém".
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Na D1 bych vyznačil Prahu jen u Bohumína jednou jako dálkový cíl, dále bych ho neznačil, až u Brna. Na D2 bych z Prahy taky udělal dálkový cíl, byla by jen na hranicích a pak opět až u Brna.

A k doplňkovému cíli:
Rozvadov by mi nevadil, Petrovice v zásadě taky ne. Přecijen hodně lidí ví, že Rozvadov je "na cestě do Německa za Plzní", ale kdo dneska ví, že Petrovice jsou "na cestě do Německa za Ústím" ?
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

hh píše:Pak jsme ještě diskutovali druhou variantu, německou, kdy oni znají možnost zmínit na zvlášť významných křižovatkách jeden cíl a opakují jej pak ne mezi hlavními cíli, ale pouze na návěsti za křižovatkami s údaji o km.
Tohle je ale věc, která zde bývala a nevím, proč byla zrušena. Používala se na D1, ale třeba i na I/38, kdy na dálkových tabulích byla Vídeň, Brno Jihlava a na normálních ukazatelích jen Jihlava a Brno.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

JirkaS píše:Podle mě si původní font neponechali, ale nějak ho modifikovali. Když se podívám na D1 v Blavě, tak je vidět že proti původnímu je jejich font užší (condensed), navíc třeba číslo 4 má ve federální vyhlášce zcela jinou podobu. I když u směrových tabulí se na Slovensku vyhláška ignorovala už dávno předtím, měli tabule bez šipky, které v žádné vyhlášce nebyly, takže nesoulad fontu je jen drobný detail :-)
Je pravda, že nevím nakolik odpovídal standard SSR stadardu ČSR nicméně vložím na porovnání ještě tuto fotku značky platné do roku 1990, kde je to podle mého velmi velmi podobné (bez ohledu na vyobrazení ve vyhlášce - realita bývala mnohdy odlišná):
Přílohy
znacka-1990.JPG
znacka-1990.JPG (24.59 KiB) Zobrazeno 7018 x
Standa

Příspěvek od Standa »

hh: Díky za perfektní shrnutí ohledně cílů, je to naprosto jasné. Jen bych se připojil k Mbmatovi, že podobně, jako by měl být značen Nürnberg (D) u Prahy, by asi měla být značena i Praha na hranicích na D1 a D2 a později i na D52 s tím, že na D1 u Ostravy bych možná přidal i Wien (A) (a případně i Bratislavu (SK) ) a na D2 (?) a D52 (určitě) zase Ostravu a nějaký cíl v PL. Ale to už možná přeháním hodně nad rámec potřebného, každopádně díky moc za snahu, kterou tomu s Mapmanem věnujete!

Mám ještě dotaz ohledně TP100. Možná už to tu bylo, ale nějak mi to uniklo: je tato norma závazná i pro Prahu a TSK ? Jde mi hlavně o to značení uvnitř Prahy, které je naprosto nelogické - v podstatě se nesnaží dostat řidiče co nejrychleji pryč. Že třeba u Bulhara není Wien (A) bych ještě pochopil, ale že tam není ani Brno...
monin

Příspěvek od monin »

hh píše:
monin píše:Takže nechápu, když by nově přibyl např.na exitu R1/D5 název Nürnberg, proč by se musely měnit všechny značky na celé D5 od Prahy až do Plzně.
Je pravidlem, že pokud na nějakém místě (zejména na velkých křižovatkách) objevují nové cíle, že jsou od toho místa ale dále značeny až k nim, aby řidič nebyl maten a věděl, kam jede. To znamená, že když se na dálnici D1 u Modletic poprvé objeví cíl PLZEŇ, je pak značen po celé R1 a D5 až na křižovatku Ejpovice, kde uhýbá a střídá jej cíl ROZVADOV. Spolu s vámi jsem toho názoru, že by to neměl být cíl ROZVADOV, ale NÜRNBERG (D) - možná se to příští rok změní, ale to je zase na jinou debatu.
Zcela stejně by tedy v případě změny TP100 na cíle PLZEŇ a NÜRNBERG (D) pro D5 musely být změněny všechny tyto značky. Když jsem to trochu věcněji řešil s Mapmanem, tak jsme se shodli, že takto bychom to neradi, protože všude kolem Prahy už od D1 NÜRNBERG (D) nechceme, ale někde u Prahy by se nám líbil a proto on přišel s tou jednou značkou NÜRNBERG (D) via PLZEŇ. Pak jsme ještě diskutovali druhou variantu, německou, kdy oni znají možnost zmínit na zvlášť významných křižovatkách jeden cíl a opakují jej pak ne mezi hlavními cíli, ale pouze na návěsti za křižovatkami s údaji o km.
Takže zatím poslední na čem jsme se snad shodli, že by na křižovatce R1/D5 či D8 byl tento cíl zmíněn (DRESDEN/NÜRNBERG) a pak by byl až do Ústí/Plzně pouze na IS8b, hlavní cíl by byl pouze ten český a od toho cíle by se to prohodilo. Pak ještě otázka, jestli by doplňkový cíl byl ROZVADOV a PETROVICE či nikoliv, já jsem spíš proti tomu. Ale musíte se na to dívat v rámci systému, takže s tím souvisí i D1: bude všude BRNO, JIHLAVA, WIEN (A) a BRATISLAVA (SK)? Co bude na D11, má tam smysl WROCLAW (PL)?
U D3 by to jednoduše byl LINZ (A), určitě jsme nepočítali ale s PASSAU či BAYREUTH pro neúplné R4 a R6. Proč v tom svém zeleném seznamu nemáte WROCLAW a BAYREUTH, uměl byste to pak veřejnosti vysvětlit?
Další změnou, co bychom rádi v TP100 ohledně dálničních dálkových cílů viděli je přidání cíle PRAHA od hranic pro D3, D5, (D8 to již má) a klidně i D11. Ne D1 a D2 na Moravě. Zvláště pak markantní to je opět u té D5, kde se stovky km v Německu objevuje PRAHA, aby pak mezi Rozvadovem a Plzní zase nebyla. A takto se to momentálně bohužel objevuje v plánech u R3.

Tak to jenom tak pro vás, když jsem vás tolik rozčílil slovem "systém".
Tak rozčílil, to až tak ne. Můj život se nehroutí a nekončí s neexistencí názvu Nürnberg (D) na R1/D5. Ale jinak samozřejmě díky za odbornou a detailní odpověď.
Mohu k tomu napsat snad jen to, že já tu nebrojím pro to, aby byly tyto názvy (Wien,Nürnberg...) po celé R1, nebo celé D1,D5...a ani nikdy jsem to tak nenapsal. Opravdu by stačilo značit ty hlavní exity, tak jak to píšete, nebo pak ta mapmanova značka via...E 50.
A pokud jste se na tom shodli, že ta druhá (jak píšete německá) varianta byla dobrá, tak já jsem všemi deseti pro a to i přesto, že ani pořádně nevím, co to je ta značka IS8b - na netu jsem ji nenašel.

Co se dále týče těch Petrovic a Rozvadova, nebo nově Dolního Dvořiště, Mikulova. Tak ty bych už tam rozhodně neuváděl. Petrovice neřknou dnes už nikomu nic. Rozvadov ještě možná někomu, ale to jen díky tomu že na D5/A6 byl (nebo ještě je? - dlouho jsem tam nejel) hraniční přechod a na něm velkým písmem byl název Rozvadov/Waidhaus. Nebýt toho, tak o Rozvadovu dnes už taky nikdo nic neví.

A ta D1? Opravdu nejsem žádný odborník. Ale co tedy ta nová značka kde by byla - 2 Bratislava (SK) a 52 Wien (A) pod tou čarou?

D11 Wroclaw (PL) ? Určitě a ve stejnem duchu jako by to bylo nově na D5 a D8.

A co se týče R1/R4 a Passau. Tak podle mě je Passau vcelku důležitý cíl (trochu se pohybuji v cestovním ruchu). Je to důležitý cíl i přes to, že R4 nevede až do Strážného a nikdy tam ani nepovede. A dále i přes to, že R4 bude nově převedena na I/4. To odbočení z R1 na R4 by té I/4 s Passau dodal i na větším významu.

Jinak co se týče "nové" D6 a R1/D6 a toho Bayreuthu. Opravdu nejsme žádný odborník, takže bych veřejnosti nikdy nic ani vysvětlovat nemohl. Každopádně ten cíl už bych tam já osobně nevyznačoval - to opravdu není žádný významný zahraniční cíl. Význam podle mě dostavá až na D6 hned od KV na Cheb. To už bych spíš pomrkával po názvu Chemnitz (D) na "R1/I/7". To by mě přišlo smyslplnější.

Co se týče opačných směrů - plně také s Vámi souhlasím a jsem plně pro. Praha (Brno) jsou značeny již opravdu skoro všude a daleko před našimi hranicemi (od rakouské A23/A5, A1/A7, v Německu dokonce je Praha vyznačena už kousek za Mnichovem na A9/A93 o A3/A6 nebo A4/A17 ani nemluvě). Jen ta Vídeň, by tu Prahu měla přesměrovat na A5. Dopis na WTSK?? :D

A na závěr, když jsme se spolu tedy už chytli ze začátku na tom systému - zde si myslím, že jsme se jen špatně pochopili - přece jen je to jen psaný projevu - na rozdíl od jasného mluveného projevu (já jsem jinak samozřejmě všemi deseti pro systém - ale pořádný). Co říkate na to, že někde, třeba na drtivé většině D1 je na doprvním značení velikost a vzor písma a číslic perfektní - je krásně viditelný a čitelný. A jinde (nová D8?) - opravte mě pokud se mýlím -je ten vzor písma a číslic jiný - menší a ne už tak dobře čitelný?

Jaký je v tomto, ten systém? :D
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Dobře, takže se na konec vcelku shodujeme. Ještě k jednotlivýcm bodům:

1. IS8b jsou ty km za křižovatkou viz
http://www.google.cz/imgres?q=zna%C4%8D ... 3,s:0,i:97

2. Ano, 2 Bratislava (SK) a 52 Wien (A) by byl cíle pod čarou. Zase jsme s Mapmanem ještě nedořešili, jestli by tam byly pouze D či R nebo i S, jestli by Jihlava byla cíl nad čarou nebo cíl pod čarou pro I/38.

3. Dopis na WTSK napište, sice to odmítnou, ale reakce by byla zajímavá, prý jste již napsal na TSK, to se těším, až tu zveřejníte odpověď! Jestli přijde...

4. Rozdíly na D1 a D8: neměly by být, asi se vám to zdálo, ale budu rád za nějaké detaily, nejlépe foto, nevím, systém by měl být stejný, protože D dělá za republiku jeden chlap. Mimochodem bedna, to není jako ten bordel po Praze...

5. No s tím odůvodněním těch zahr. cílů byste na MD teda neuspěl. To musí podle něčeho mít systém. Např. ano pro dálnice se zahraničním tranzitem, Linz, Norimberk, Drážďany a Wroclaw, ne pro Passau, Bayreuth a Chemnitz. Ne že Bayreuth ne a Passau ano, to nemá dopravní důvod. Nebo třeba pro všechny E-tahy, pak by nebylo Passau a Chemnitz a byl by Bayreuth.
Osobně bych tyto "vedlejší cíle" značil Passau ze Strakonic, Chemnitz z Chomutova, Bayreuth z KV nebo Chebu nevím. Nesmíme zapomenout na Zittau z Liberce, něco z I/24, I/9, I/26 ale jestli bude od Klatov na I/26 Deggendorf nebo Mnichov bych už řešil na mezinárodní úrovni s Němci a navrhoval tam dál cíl, který oni mají od hranic, ať se řidič nemate.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Standa píše:Mám ještě dotaz ohledně TP100. Možná už to tu bylo, ale nějak mi to uniklo: je tato norma závazná i pro Prahu a TSK ? Jde mi hlavně o to značení uvnitř Prahy, které je naprosto nelogické - v podstatě se nesnaží dostat řidiče co nejrychleji pryč. Že třeba u Bulhara není Wien (A) bych ještě pochopil, ale že tam není ani Brno...
Na jednu stranu je to "stát ve státě" a stanovují si to sami a mají svůj systém, na druhou stranu by se třeba u Brna dalo předpokládat, že když ŘSD/MD změnilo systém pro D1 na východ cíl na OSTRAVA, protože už dálnice volně nevede do OLOMOUC, ale vznikla/á přímá trasa až do Ostravy, že budou po městě vedle Prahy, Vídně, Svitav, Bratislavy uvádět Ostravu a ono ne!

Systém je takový, že u silnic I. tříd dopr.značení stanovuje kraj. Proto můžete vidět různé anomiálie co kraj, proto i když jsou leckde jasné "chyby v systému" a může na to i třeba ŘSD/MD upozorňovat, tak to tam zůstává. Je to totiž pomníček nějakého strejdy policajta, který to tam "prostě chce".

U D+R je to stát, resp. MD a i interně u ŘSD to dělají ti stejní, proto je to v republice jednotné a asi nejméně chybový systém. Pokud jsou někde nějaké chybky, tak jsou to třeba politicky narvané PARDUBICE od km 42 na D11, kde se najednou "zjeví" nebo nestálost cílů na D1 kolem Kroměříže, kde se střídají cíle KROMĚŘÍŽ, PŘEROV a OSTRAVA. Až se to dostaví a zančyk se budou vyměňovat, tak se OSTRAVA ustálí.

Nejhorší je ta Praha, kde v nesouladu s MD značili roky cíle jako Drážďany nebo třeba Štětín na Černém Mostě. Teď naopak nebudou značit ani Ústí, natožpak Drážďany a budou tam pouze Letňany a Okruh. Pak ten stav značení, který odráží v jednom čase systém MD, systém Prahy před, systém Prahy teď, tak vypadá pro lidi jako třeba monin, že je v tom totální chaos a každý úředník si individuálně napíše na každou křižovatku, co si zrovna myslí.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

hh píše:5. No s tím odůvodněním těch zahr. cílů byste na MD teda neuspěl. To musí podle něčeho mít systém. Např. ano pro dálnice se zahraničním tranzitem, Linz, Norimberk, Drážďany a Wroclaw, ne pro Passau, Bayreuth a Chemnitz. Ne že Bayreuth ne a Passau ano, to nemá dopravní důvod. Nebo třeba pro všechny E-tahy, pak by nebylo Passau a Chemnitz a byl by Bayreuth.
Nevím, jaká pravidla byla dříve, ale na E za komančů zahraniční cíle značeny bývaly, ale to bylo v dobách starého E systému, kdy E silnic nebylo tolik. Viděl bych to na kombinaci D a R s tranzitem + E.
monin

Příspěvek od monin »

hh píše:Dobře, takže se na konec vcelku shodujeme. Ještě k jednotlivýcm bodům:

1. IS8b jsou ty km za křižovatkou viz
http://www.google.cz/imgres?q=zna%C4%8D ... 3,s:0,i:97

2. Ano, 2 Bratislava (SK) a 52 Wien (A) by byl cíle pod čarou. Zase jsme s Mapmanem ještě nedořešili, jestli by tam byly pouze D či R nebo i S, jestli by Jihlava byla cíl nad čarou nebo cíl pod čarou pro I/38.

3. Dopis na WTSK napište, sice to odmítnou, ale reakce by byla zajímavá, prý jste již napsal na TSK, to se těším, až tu zveřejníte odpověď! Jestli přijde...

4. Rozdíly na D1 a D8: neměly by být, asi se vám to zdálo, ale budu rád za nějaké detaily, nejlépe foto, nevím, systém by měl být stejný, protože D dělá za republiku jeden chlap. Mimochodem bedna, to není jako ten bordel po Praze...

5. No s tím odůvodněním těch zahr. cílů byste na MD teda neuspěl. To musí podle něčeho mít systém. Např. ano pro dálnice se zahraničním tranzitem, Linz, Norimberk, Drážďany a Wroclaw, ne pro Passau, Bayreuth a Chemnitz. Ne že Bayreuth ne a Passau ano, to nemá dopravní důvod. Nebo třeba pro všechny E-tahy, pak by nebylo Passau a Chemnitz a byl by Bayreuth.
Osobně bych tyto "vedlejší cíle" značil Passau ze Strakonic, Chemnitz z Chomutova, Bayreuth z KV nebo Chebu nevím. Nesmíme zapomenout na Zittau z Liberce, něco z I/24, I/9, I/26 ale jestli bude od Klatov na I/26 Deggendorf nebo Mnichov bych už řešil na mezinárodní úrovni s Němci a navrhoval tam dál cíl, který oni mají od hranic, ať se řidič nemate.

Měl jsem na mysli tento rozdíl:

http://goo.gl/maps/dY1zv
Kde je velikost písma a čílic pěkně velká a nepřehlednutelná a pak tento vzor:

http://goo.gl/maps/oYuFz
Kde se to dá samozřejmě taky dobře přečíst, ale ten formát už není tak výrazný a přehledný. A to zvláště pak u těch menších značek přímo u dálnice a ne jako zde na tom portálu.

Jinak s Vámi souhlasím, Passau, Bayreuth - to je jen můj osobní pohled. Ale když píšete ano, zahraniční cíle pro dálnice, tak pak nově na R1/D6 by už tedy ten zahraniční cíl měl být tedy taky a to samé R1/nové D10.

S tím dopisem na TSK Wien, to byl jen takový fórek, pro odlehčení, opravdu té katastrofální Prahy. Spíš jsme měl na mysli, že by se toho mohl chytit někdo zopodvědný třeba na ŘSD a na patřičné úrovni to řešit s druhou stranou, tak, že se úprava udělá na obou stranách, tedy i u nás, kde je pořád Wien značena z D1 také na Jihlavu a Znojmo. Jinak, ale já jsem pro každou srandu, tak proč tedy ne. Nemám samozřejmě potuchy, pod koho spadá ve Vídní dopravní značení, ale pokud to tam nemají rozdělené nějak šíleně tak jak u nás, kde v Praze vládne pevnou rukou TSK, tak bych předpokládal, že to je Asfinag.
monin

Příspěvek od monin »

kot píše:Jaká je perioda výměny ( či životnost ) stávajících tabulí? :?:
Velmi, velmi a velmi dlouhá.... :lol: :lol: :lol:
http://goo.gl/maps/Xxc4W
Tak jako i myšlení některých lidí... :lol: :lol: :lol:

Naštestí ne všech, viz. i tyto stránky.
Opravdu držím palce, ať se alespoň drtivá většina z toho, co se tu zde prezentuje, prosadí v co nejkratším horizontu do reálu. Bylo by to opravdu skvělé.
adi88

Příspěvek od adi88 »

hh píše:Zase jsme s Mapmanem ještě nedořešili, jestli by tam byly pouze D či R nebo i S, jestli by Jihlava byla cíl nad čarou nebo cíl pod čarou pro I/38.
Tak I/38 se od D1 po Jihlavu plánuje jako SPMV, ne? Pokud by tam SPMV nebyly, pak by nešlo na D1 značit pod čarou 46 a Olomouc, po čemž docela dost lidí volá...Ale zase jsme u toho, že aby to teda mělo logiku, tak by musela takhle být nejspíš značena každá 1čka...Což by znamenalo mít za Mirošovicemi pod čarou Bratislavu, Wien, Havl.Brod po 34ce, Pelhřimov po 34ce a Jihlavu po 38čce. Takže ve finále by bylo někde 1 cíl nad čarou a 5 cílů pod čarou. Leda tam značit opravdu jen SPMV a ty i nějak ve značení oddělit. Což si myslím by nemuselo být až tak špatné, protože pokud bude na ukazatelích třeba v Těšíně úplně stejně značená I/11 na Havířov a I/48 na Frýdek, což jsou dvě diametrálně odlišné komunikace, tak budeme pořád tam, kde jsme. Nehledě na mapy, bylo by fajn, kdyby bylo poznat, že I/13 Chomutov-Most je obyčejná 4proudá silnice, kdežto I/13 Most-Bílina je silnice pouze pro určité druhy vozidel s jinou maximální povolenou rychlostí. Jenže tímhle jak tak koukám zase nabourávám celé nové pojetí no... :kladivo:

Edit: A když tak přemýšlím, tak vlastně ani červená 52ka s Vídní pod čarou by nešla, aspoň ne teď, protože D52 bude (asi) začínat až od Rajhradu, ne? A I/52 od MUK s D1 nebude ani SPMV...Leda z toho udělat D52 hned od D1...čímž bychom měli unikát, dálnici, kde ve středním dělícím pásu jezdí tramvaj :D
MiKu

Příspěvek od MiKu »

adi88 píše:Leda tam značit opravdu jen SPMV a ty i nějak ve značení oddělit
Ano, nejlépe červeným R a zeleným DZ :P
hh
Autor

Příspěvek od hh »

monin píše:Měl jsem na mysli tento rozdíl:

http://goo.gl/maps/dY1zv
Kde je velikost písma a čílic pěkně velká a nepřehlednutelná a pak tento vzor:

http://goo.gl/maps/oYuFz
Kde se to dá samozřejmě taky dobře přečíst, ale ten formát už není tak výrazný a přehledný. A to zvláště pak u těch menších značek přímo u dálnice a ne jako zde na tom portálu.
Zdá se mi, že to je rozdíl mezi normálním a "úzkým písmem". To jsme převzali od Němců pro případy, kdy je dlouhý název. Řekl bych, že ten cíl na bílé subploše je úzký a někdo ty názvy nad nechal úzké, i když nemusí být. Ta opačná 8 to je vyloženě lidská chyba. Ale nevím, na toto je machr Mapman, tak mu do toho nebudu dělat:)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

hh píše:Zdá se mi, že to je rozdíl mezi normálním a "úzkým písmem". To jsme převzali od Němců pro případy, kdy je dlouhý název. Řekl bych, že ten cíl na bílé subploše je úzký a někdo ty názvy nad nechal úzké, i když nemusí být. Ta opačná 8 to je vyloženě lidská chyba. Ale nevím, na toto je machr Mapman, tak mu do toho nebudu dělat:)
Heh, kdožeto? :twisted:

Ano, na té druhé ukázce je přesně vidět jedna z těch věcí které mi leží hodně v žaludku - nadužívání úzké varianty písma . V Německu je úzké písmo využíváno naprosto výjímečně a pouze pro dlouhé názvy nebo tam kde je to potřeba z důvodu absolutního nedostatku místa. Ale tady u nás? Z toho druhého linku je krásně patrné, že po levé straně je tam místa na zvětšení značky až až! A i kdybychom chtěli zachovávat stejnou velikost značky, co nám brání v tom uvúst všechny cíle ve středním písmu včetně kilometrů a jen tu bílou sublochu udělat v úzkém? Takhle se to totiž běžně dělá v zemích kde úzké písmo mají - jen my musíme být zase v něčem jiní - světoví ;) Prostě dvě varianty písma pro stejné značky a stejné cíle bez jakéhokoliv vodítka kde které používat ;)

A to ještě pomíjím ten zbytečný černý rámeček a taky to že někdo otočil při nalepování osmičku vzhůru nohama...
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:
hh píše:Zdá se mi, že to je rozdíl mezi normálním a "úzkým písmem". To jsme převzali od Němců pro případy, kdy je dlouhý název. Řekl bych, že ten cíl na bílé subploše je úzký a někdo ty názvy nad nechal úzké, i když nemusí být. Ta opačná 8 to je vyloženě lidská chyba. Ale nevím, na toto je machr Mapman, tak mu do toho nebudu dělat:)
Heh, kdožeto? :twisted:

Ano, na té druhé ukázce je přesně vidět jedna z těch věcí které mi leží hodně v žaludku - nadužívání úzké varianty písma . V Německu je úzké písmo využíváno naprosto výjímečně a pouze pro dlouhé názvy nebo tam kde je to potřeba z důvodu absolutního nedostatku místa. Ale tady u nás? Z toho druhého linku je krásně patrné, že po levé straně je tam místa na zvětšení značky až až! A i kdybychom chtěli zachovávat stejnou velikost značky, co nám brání v tom uvúst všechny cíle ve středním písmu včetně kilometrů a jen tu bílou sublochu udělat v úzkém? Takhle se to totiž běžně dělá v zemích kde úzké písmo mají - jen my musíme být zase v něčem jiní - světoví ;) Prostě dvě varianty písma pro stejné značky a stejné cíle bez jakéhokoliv vodítka kde které používat ;)

A to ještě pomíjím ten zbytečný černý rámeček a taky to že někdo otočil při nalepování osmičku vzhůru nohama...
Dobrý. Dost dobrý. A to je jen jedna (!!!) jediná (!!!) chtělo by se říci - blbá - značka.
Ale ona blbá není. Blbej musel být ten, kdo ji takto navrhl, ten kdo to schválil a pak i ten kdo to udělal a ten co to kontroloval. Pokud tedy, to někdo kontroloval.
Je to obrovská škoda, že ani jednu, s prominutím blbou značku, nedokážeme pořádně udělat a sestavit a tak ji pak i nainstalovat. Co si má pak člověk myslet i o těch dalších věcech.
Hodně smutné, že i více jak 20let po revoluci, je skoro každému u nás, vše šuma fuk.
Naštěstí ne všem. Viz. výše.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

monin píše: Hodně smutné, že i více jak 20let po revoluci, je skoro každému u nás, vše šuma fuk.
Už po několikáté od Vás čtu, jak je všechno špatně a že je to všem jedno. To mi nedá a musím reagovat. Já na té značce třeba nevidím žádný problém, všechny vyznačené údaje jsou správné a čitelné. To, že je design drobně odlišný od jiných značek, toho jsem si do Vašeho příspěvku ani nevšimnul. Přijde mi proto nešťastné Vaše obviňování společnosti, že kvůli jejímu přístupu jsou značky v nepořádku.

Stěžujete si, jak veřejnost nevnímá problémy se značením. A co jiné oblasti fungování společnosti? Angažujete se takto i při tvorbě jízdních řádů veřejné hromadné dopravy? Řešíte označování zastávek? Obracíte se na příslušné orgány kvůli kvalitě povrchu silnic? Informujete správce o nesvítících lampách?

To všechno jsou oblasti, ve kterých taky dochází k různým problémům a někteří lidé se rovněž ptají, proč to veřejnost nezajímá a neřeší. Taky říkají, že je to lidem "šuma fuk". V jejich případě patříte mezi množinu lidí, které to nezajímá, možná i Vy.

A proč to tedy společnost neřeší? Protože kdyby se měl každý angažovat ve všem, neudělal by nikdo nic. Každého zajímá něco jiného a ostatní věci začne řešit, až když už je něco opravdu špatně. Když se vrátím ke značení, tak mně je opravdu jedno, jestli jsou cíle úzkým nebo širokým fontem nebo jestli budeme psát kapitálkami nebo ne. Pro mně je podstatné, že jsem se vždy dostal tam, kam jsem potřeboval. Teď, když jsem si četl mapmanovy příspěvky, musím jeho činnost pochválit, ty cedule vypadají čitelněji a živěji. To ale neznamená, že to současné je špatné a že bych měl zasvětit život boji za změnu. Pokud k ní dojde, budu rád, ale není to pro mě podstatné.

Nevím, jestli to už bylo řečeno, ale co mně vadí na značení, to jsou dodatkové tabulky psané miniaturním písmem. Řidič aby pomalu vystoupil a šel to vyluštit. Pak sáhodlouhé texty na dodatkových tabulích, jako jsou vyhrazené pruhy "podle vyhlášky a nařízení č. XY je tento pruh vyhrazen...". Něco podobného je třeba na Vídeňské u nemocnice, viz http://goo.gl/maps/fTU98 .
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

ElWapp píše:Nevím, jestli to už bylo řečeno, ale co mně vadí na značení, to jsou dodatkové tabulky psané miniaturním písmem. Řidič aby pomalu vystoupil a šel to vyluštit. Pak sáhodlouhé texty na dodatkových tabulích, jako jsou vyhrazené pruhy "podle vyhlášky a nařízení č. XY je tento pruh vyhrazen...". Něco podobného je třeba na Vídeňské u nemocnice, viz http://goo.gl/maps/fTU98 .
zrovna tahle dodatkovka, která se týká jen TAXi a stačí si jí přečíst jednou je špatný příklad :)
(pokud si pamatuji, tak to znamená, že tam můžou jen žluté obsazené taxi)

ale jinak souhlas :kladivo:

každopádně je spousta zbytečných značek... :crazy:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

ElWapp píše:Nevím, jestli to už bylo řečeno, ale co mně vadí na značení, to jsou dodatkové tabulky psané miniaturním písmem. Řidič aby pomalu vystoupil a šel to vyluštit. Pak sáhodlouhé texty na dodatkových tabulích, jako jsou vyhrazené pruhy "podle vyhlášky a nařízení č. XY je tento pruh vyhrazen...".
Drobné písmo dodatkových tabulek mě osobně trápí ze všeho nejmíň. Dodatková tabulka totiž v drtivé většině případů někoho vyjímá z cílové skupiny zákazové či příkazové značky, u které je uvedena (záměrně píšu "drtivé většině případů", protože někdo určitě najde příklad, kdy tomu tak není) a pro řidiče, který dané místo nezná a není v "cílové skupině" tedy zákaz (příkaz) platí. Pokud dodatkovou tabulku nepřečte, bude se značkou řídit a chybu neudělá. A tomu, kdo do cílové skupiny patří, stačí dodatek vyluštit jednou a potom už ví, co a jak. ;)
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Bohužel ale nikdy nemůžu mít jistotu, že se znění dodatkové tabulky ze dne na den nezměnilo, viz padesátka na spořilovské a omezení hluku.
monin

Příspěvek od monin »

ElWapp píše:
monin píše: Hodně smutné, že i více jak 20let po revoluci, je skoro každému u nás, vše šuma fuk.
Už po několikáté od Vás čtu, jak je všechno špatně a že je to všem jedno. To mi nedá a musím reagovat. Já na té značce třeba nevidím žádný problém, všechny vyznačené údaje jsou správné a čitelné. To, že je design drobně odlišný od jiných značek, toho jsem si do Vašeho příspěvku ani nevšimnul. Přijde mi proto nešťastné Vaše obviňování společnosti, že kvůli jejímu přístupu jsou značky v nepořádku.

Stěžujete si, jak veřejnost nevnímá problémy se značením. A co jiné oblasti fungování společnosti? Angažujete se takto i při tvorbě jízdních řádů veřejné hromadné dopravy? Řešíte označování zastávek? Obracíte se na příslušné orgány kvůli kvalitě povrchu silnic? Informujete správce o nesvítících lampách?

To všechno jsou oblasti, ve kterých taky dochází k různým problémům a někteří lidé se rovněž ptají, proč to veřejnost nezajímá a neřeší. Taky říkají, že je to lidem "šuma fuk". V jejich případě patříte mezi množinu lidí, které to nezajímá, možná i Vy.

A proč to tedy společnost neřeší? Protože kdyby se měl každý angažovat ve všem, neudělal by nikdo nic. Každého zajímá něco jiného a ostatní věci začne řešit, až když už je něco opravdu špatně. Když se vrátím ke značení, tak mně je opravdu jedno, jestli jsou cíle úzkým nebo širokým fontem nebo jestli budeme psát kapitálkami nebo ne. Pro mně je podstatné, že jsem se vždy dostal tam, kam jsem potřeboval. Teď, když jsem si četl mapmanovy příspěvky, musím jeho činnost pochválit, ty cedule vypadají čitelněji a živěji. To ale neznamená, že to současné je špatné a že bych měl zasvětit život boji za změnu. Pokud k ní dojde, budu rád, ale není to pro mě podstatné.

Nevím, jestli to už bylo řečeno, ale co mně vadí na značení, to jsou dodatkové tabulky psané miniaturním písmem. Řidič aby pomalu vystoupil a šel to vyluštit. Pak sáhodlouhé texty na dodatkových tabulích, jako jsou vyhrazené pruhy "podle vyhlášky a nařízení č. XY je tento pruh vyhrazen...". Něco podobného je třeba na Vídeňské u nemocnice, viz http://goo.gl/maps/fTU98 .
Vážený pane,
zkuste si prosím přečíst, co o těch dvou konkrétních značkách napsal Mapman. A to je podle mě člověk co tomu už opravdu rozumí. Ne jako já, nebo Vy. A pak mi napište, zda Vám to tedy příjde normální a zda v tom nevidíte žádný problém.

Jinak jsem nikdy neřekl, že "vše je špatně" - a nikdy bych to ani neřekl, ještě soudný člověk jsem. Ale když přece vidím, že něco není v pořádku, tak snad si mohu dovolit se ozvat a pokázat na to. A je to jedno zda to je dopravní značení, oběd v restauraci, nebo špína před Hlavním nádražím. A to mi věřte, že já nejsem určitě z těch, co na to vše pak nadává po třetím pivu v zaplivané restauraci. Ale ten co se naopak dokáže i přes minimum volného času, ozvat i jinak, než u piva. A jsem rád, že pár věcí se mi díky tomu podařilo obrátit k lepšímu. Ne kvůli sobě, ale hlavně kvůli těm ostatním lidem, kteří danou věc využívali a využívají a ona nebyla ok.

A pokud by jste si to přečetl pořádně co jsem psal - já nepsal o tom, že společnost může za toto konkrétní a lajdácké dopravní značení, kde i osmička - číslo dálnice - je dokonce "vzhůru nohama", jak napsal Mapman.
Já nepsal o společnosti, ale o těch co něco takového navrhli a schválili, o těch co tu značku vyrobili a o těch co tam něco takového také pak instalovali. A nikomu to nepřišlo vůbec divné.
A co se týče společnosti - tím jsem chtěl jen naznačit, že pokud si necháme vše líbit - ať už hnusné jídlo v hospodě, nebo třeba i to, že někdo instaluje lemplovsky vyrobenou dopravní značku s "osmičkou vzhůru nohama", tak se pak nedivme, že ani za dalších 20let to tu nedá nikdo dohromady. A budete to tu vypadat jako skoro v každém dílu Z.Pohlreicha - Ano šéfe - kde je vidět jen neuvěřitelný amatérizumus, špína, laxnost, neochota a podprůměr.

A ještě jedna věc. To vše o čem jsem zde psal, to není stěžování. To je jen holé a smutné konstatování. Kdybych si chtěl stěžovat, tak půjdu jinam. Třeba na to Hlavní nádraží.

A úplně jinak - můj život není postaven a ani se nehroutí na tom, že Vám někde dají hnusný jídlo, nebo, že před Hlavním nádražím se válejí odpadky a na dopravním značení před ním jsou vyznačeny hloupě jen Holešovice nebo Pankrác.

Ale jsem hrdý na to, kde jsem se narodil a kde žiji a proto mi to není jedno. Ani to, jaké tu máme dopravní značení. A proto moc držím palce těm, kteří o tu dobrou a potřebnou změnu, o které se píše v tomto vlákně usilují.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“