Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

mapman
Autor

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od mapman »

Martin z Ostravy píše:Kde je v zákoně definice dálnice I. třídy a dálnice II.třídy?
Samostatná definice není. Jediný rozdíl je v tom, že D/I nelze narozdíl od D/II "postavit" (zařadit do kategorie) dočasně pouze s jedním jízdním pásem. A je to tam i kvůli tomuto:

Čl. II
Přechodná ustanovení

1. Používají-li jiné právní předpisy pojem „rychlostní silnice“, rozumí se tím dálnice II. třídy podle zákona č. 13/1997 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí tohoto zákona.

2. Pozemní komunikace zařazené do kategorie dálnice podle zákona č. 13/1997 Sb. ve znění účinném do dne nabytí účinnosti tohoto zákona se ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považují za dálnice I. třídy.

3. Silnice I. třídy, které jsou rychlostními silnicemi podle zákona č. 13/1997 Sb. ve znění účinném do dne nabytí účinnosti tohoto zákona se ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považují za dálnice II. třídy.
adi88

Příspěvek od adi88 »

Díky. Poslední odstavec je fajn, jen škoda, že na půlprofilových eRkách a Déčkách nebude možnost 100ky...Nebo aspoň na třípruzích.
Jinak, to s těmi dálnicemi I. a II.třídy znamená, že R35 a R1 budou dálnicemi druhé třídy, naorzdíl třeba od D3? Takže při problémech v Posázaví a hypotetické situaci, že někde bude postaven jen 1/2 profil tak to nebude moci být "dálnice v 1/2 profilu"?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Nechci být hnidopich, ale podle mě je rozdíl v názvosloví mezi D I.třídy a D II. třídy ještě méně uchopitelný a matoucí, než současný stav.

Když to shrnu: zaniknou tedy rychlostní silnice, místo toho budou dva druhy dálnic, které nejsou jasně definovány (stejně jako dnes) a do toho ještě třetí typ a to silnice I. třídy označené značkou SMPV.
R48 -> D48 se podařilo!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

To dělení dálnic na dvě třídy je zbytné a pro řidiče naprosto nezajímavé (je čistě administratviní), osobně tak trochu doufám, že ještě zmizí... Nicméně může být dobré právě pro ty administrativní účely - třída se dá pomocí správního rozhodnutí změnit a tím určit, u kterých dálnic je přípustné uvažovat variantu polovičního profilu a u kterých už ne, nebo se na třídy dálnic dají navázat kategorie dle normy, např. u D/I pouze D 27,5 a u D/II připustím i jiné nižší -má to tedy i svoje výhody. Pravdou je, že tohle všechno by si mohl stát regulovat i interně mimo zákon svými vlastními pokyny, bohužel realita je občas jiná, a zejména s příchodem PPP projektů a možné privatizaci dálnic je lepší mít v zákoně pojistky ;)

BTW D3 musí být plnohodnotná už od začátku, poloviční profil to nezáchraní s ohledem na predikované intenzity... Nicméně abych odpověděl na otázku, třídy se dají měnit už dnes a půjde to i do budoucna...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Aktuální přínos spočívající ve zvýšení rychlosti je cca 136 km.
Aktuální minus ve snižování rychlosti 169 km.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
adi88

Příspěvek od adi88 »

Tak pokud bude poměrně jednoduchá možnost změn, pak proti tomu nic nemám, i když do zákona bych to asi nerval, ale toť jen můj laický názor. Jinak je pravda, že poloviční profil u současných dálnic I.třídy fakt nikde nehrozí, šlo mi spíš o nějaké mimořádnosti, kdy se něco zvrtne ať už při stavbě nebo při přípravě. Například obchvat Plzně, co si vzpomínam, byl otevírán taky poměrně "salámově".
monin

Příspěvek od monin »

Lenny píše:Aktuální přínos spočívající ve zvýšení rychlosti je cca 136 km.
Aktuální minus ve snižování rychlosti 169 km.
Předpokládám, že ty požíváš jen těch 169km komunikací, kde je aktuální mínus ve snižovaní rychlosti :D
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Přijde mně hloupý ten odstavec 7:
(7) Místní úpravou provozu na pozemních komunikacích podle § 61 odst. 2 lze nejvyšší dovolenou rychlost podle odstavce 4 zvýšit, maximálně však o 30 km.h-1. Na silnici pro motorová vozidla se směrově oddělenými jízdními pásy lze mimo obec nejvyšší dovolenou rychlost zvýšit, maximálně však o 20 km.h-1.

Radši bych ho zkrátil jen na: Místní úpravou provozu na pozemních komunikacích podle § 61 odst. 2 lze nejvyšší dovolenou rychlost podle odstavců 3 a 4 zvýšit, maximálně však o 30 km.h-1.

Vyřešila by se tím i možnost zvýšení rychlosti na dálnici, případně jedničkách neoznačených jako SPMV.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ano, to by bylo elegantní, Ministerstvo vnitra ani Dopravní policie s tímto zněním ale nesouhlasili, takže se tam dala jen takhle možnost... i tak je to podle mého výrazný krok vpřed ...

Ta čísla, která uvádí Lenny, platí v případě, že bychom snižovali na 110 na všech R, která nemají přejít do dálnic - v reálu nicméně dojde k zachování 130ky hrubým odhadem tak na polovině citovaných eRek, akorát se nebude jednat o celé tahy, ale spíše lokální zvýšení ... určitě nové úseky R7 a R48, lokálně na R4 a nejspíš lokálně i na R46 a R35 u Liberce.
monin

Příspěvek od monin »

A jak to bude s označením Pražského okruhu? Už je nějaký návrh?
Doufám jen, že nebude značen jako PO, ale číselnou řadou.
Dépéó by zněla dost divně.
adi88

Příspěvek od adi88 »

No, tak pokud opravdu projde i něco z té R4 a dokonce i R46 a R35, tak to bude paráda, že konečně aspoň v tomhle vyhraje rozum. Plošné možnosti zvyšování škoda, ale tak holt nemůžeme chtít všechno. Tleskám a palec nahoru všem, co alespoň tohle pomohli prosadit :ok: Jinak já jsem zastáncem D0, ale i ta D99 by se dala. PO snad neprojde, to je jen název té komunikace, podobně jako D1 je Brněnská dálnice, taky ji značíme D1 a ne BD.
kot

Příspěvek od kot »

Spíš než komicky - hodně DIVNĚ ;)
ada031

Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od ada031 »

Nejlépe by bylo, kdyby se i u nás číslovaly dálnice a případně i rychlostní komunikace od 1 do ..... Nedocházelo by pak k problémům jako například u I/11, respektive případné R11.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

ada031 píše:Nejlépe by bylo, kdyby se i u nás číslovaly dálnice a případně i rychlostní komunikace od 1 do ..... Nedocházelo by pak k problémům jako například u I/11, respektive případné R11.
Já si naopak myslím, že způsob číslování je dobrý a chyby jako R1, I/2 a D11 lze snadno vyřešit přeznačením.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

JirkaS píše:
ada031 píše:Nejlépe by bylo, kdyby se i u nás číslovaly dálnice a případně i rychlostní komunikace od 1 do ..... Nedocházelo by pak k problémům jako například u I/11, respektive případné R11.
Já si naopak myslím, že způsob číslování je dobrý a chyby jako R1, I/2 a D11 lze snadno vyřešit přeznačením.
Připojuju se k Jirkovi. Myslím, že si můžeme dovolit mít pro celou silniční síť jednu číselnou řadu a případné duplicity odstranit přečíslováním ... Jinak můj názor na Pražský okruh je, že může mít klidně červenou nulu. V Evropě to není nijak ojedinělé a navíc to evokuje charakter komunikace jako okruhu... V ČR jsou zacyklené tahy snad už jen dva u jedniček (31,42) a u dvojek (101,180), možná ještě někde, co jsem přehlédl.
MiKu

Příspěvek od MiKu »

mapman píše:Jinak můj názor na Pražský okruh je, že může mít klidně červenou nulu
Taky by se mi nejvíc líbila červená nula. Nevidím důvod, proč by to nula nemohla být, ty čísla nemají význam žádné řady, neoznačují důležitost silnice, je to pouhé označení (a pokud by někdo za každou cenu bral to číslování jako pořadí podle toho, jak vycházejí silnice z Prahy, tak je dokonce nula nejvhodnější, protože nikam "neodchází" :) ). Naopak 99 mi přijde hrozná, strašně z toho kouká to, že by to měla být stovka, ale ta už se do toho dvouciferného čísla nevejde, tak se aspoň spokojíme s 99... :crazy:
monin

Příspěvek od monin »

MiKu píše:
mapman píše:Jinak můj názor na Pražský okruh je, že může mít klidně červenou nulu
Taky by se mi nejvíc líbila červená nula. Nevidím důvod, proč by to nula nemohla být, ty čísla nemají význam žádné řady, neoznačují důležitost silnice, je to pouhé označení (a pokud by někdo za každou cenu bral to číslování jako pořadí podle toho, jak vycházejí silnice z Prahy, tak je dokonce nula nejvhodnější, protože nikam "neodchází" :) ). Naopak 99 mi přijde hrozná, strašně z toho kouká to, že by to měla být stovka, ale ta už se do toho dvouciferného čísla nevejde, tak se aspoň spokojíme s 99... :crazy:
Tak D0 u PO je myslím, taky v pohodě. Pokud se, ale zadaří, a ti, co budou pak dopravní značky nově přeznačovat, se strefí hned na porvé a do červeného rámečku vloží číslici 0 a nemrsknou tam třeba omylem i písmeno O, čemuž bych se vzhledem k naší pověstné pečlivosti, ani nedivil. :D
Jinak si taky myslím, že náš systém číslovaní silnic je dost dobrý a není třeba ho měnit, tak jak píše mapman.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Byl bych pro D72, první volné číslo.
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Tak ve 160 jsem už ani nedoufal. A vzhledem k tomu že do D spadne i R35 Lipník - Olomouc, zak bychom se brzy od Bělotína do Olomouce mohli dostat o 5 min rychleji :ok:
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To je zase argument, že traktory a staré nákladní auta by tam nemohly. :crazy: A kolik takových vozidel tam projede za hodinu? :kladivo:
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

jeni013 píše:Tak ve 160 jsem už ani nedoufal. A vzhledem k tomu že do D spadne i R35 Lipník - Olomouc, zak bychom se brzy od Bělotína do Olomouce mohli dostat o 5 min rychleji :ok:
A jak jsi k tomu došel? :P
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

130 + 30 = 160
mapman píše:Tak pro zájemce výtah z upraveného znění novely zákonů 13/1997 a 361/2000, jak bude předloženo na legislativní radu vlády k případným korekcím:

361/2000
§ 18
Rychlost jízdy
...
(7) Místní úpravou provozu na pozemních komunikacích podle § 61 odst. 2 lze nejvyšší dovolenou rychlost podle odstavce 4 zvýšit, maximálně však o 30 km.h-1. Na silnici pro motorová vozidla se směrově oddělenými jízdními pásy lze mimo obec nejvyšší dovolenou rychlost zvýšit, maximálně však o 20 km.h-1.

Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To jsem přehlédl. Pěkná teoretická možnost.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Žádná teoretická možnost. Odstavec 4 se týká jen obce.
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 680#p76680
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“