[D1] Opravy a údržba dálnice mimo modernizaci
Re: Opravy D1
myslíš teď D1 Kývalka - Holubice? a ty větší opravy myslíš nové mosty, nadjezdy, ... zkrátka GO ?
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Myslím Kývalka - Brno-západ.Lenny píše:Dobře na tom je, letos oslaví už neuvěřitelných 41 let v provozu a stále bez větších oprav. Taky by chtělo s ním něco udělat
Jaké mosty a nadjezdy?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
no já právě myslel mosty přes potoky atd. kolem brna a dál na vyškov ... ale jestli to chápu správně Kývalka - brno západ je těch 182 - 190 a tam jsem snad nikdy nejel, tak netuším, zda-li tam je jen násep po polních pozemcích či nějaké mosty ... já prostě myslel obecně stav mostů na D1 kolem brna a dál na Vyškov - bo vozovka je snad horší než tankodrom, tak právě mě napadlo v jakém stavu asi jsou i mosty na těchto úsecích, po kterých dálnice vede ...
Pár mostů tam je, loni se opravoval nadjezd na Kývalce. On je úsek Kývalka - Brno-západ v daleko lepším stavu než úsek Brno - Vyškov. Přeci jenom to byl první dálniční úsek na Moravě, takže na tom něco bude.
Tyhle systematické opravy po cca 5 km úsecích na D1 Brno - Vyškov je to nejlepší co ŘSD za posledních pár let předvedlo. Vypadá to, že se hnuly ledy a za pár let bude opraveno. Je zajímavé, že některé CB úseky u Prahy a Brna, kterým táhne na 40 let jsou v stokrát lepším stavu než ty nejnovější např.u Jihlavy či právě mezi Brnem a Vyškovem, které mají někdy jen 20-30 let.
Škoda jen, že šířka je pořád jen 10,75 metrů a ne 11,5 - zde by si to D1 zasloužila. Ještě podobným stylem postupně opravit D2 a těch pár zbytků na D11 a nebudu se muset za naše dálnice stydět...
Škoda jen, že šířka je pořád jen 10,75 metrů a ne 11,5 - zde by si to D1 zasloužila. Ještě podobným stylem postupně opravit D2 a těch pár zbytků na D11 a nebudu se muset za naše dálnice stydět...
mě jen mrzí, že se opravuje po takových malých kusech každý rok, teď když je možné docílit neskutečně malých vysoutěžených cen, že to ŘSD nevyužije a raději neopraví daleko víc ... dalo by se to teď rychle opravit levně, než to dělat pomalu a nakonec se část udělá v dobách vyšších cen a celkově to bude dražší a zdlouhavější ... ale jinak jsem za to moc rád a chápu množství peněz v SFDI a počet dálnic nutných k rekonstrukci ...
Ve srovnání s tím co se dělo v minulosti je pro mě i těch cca 2x5 km ročně neskutečně moc 
Sdílím, asi jen menšinový, názor na to, aby šlo více peněz na opravy na úkor nové výstavby. Když jsem teď v jiném vlákně četl o Stanjurovi a o tom, že se letos nestihne vyčerpat rozpočet (nevím ale jak moc reálná ta informace je?) tak by to doopravdy mohlo být lepší a těch souvislých oprav více. Sice by všichni měli řeči, jaký nastane dopravní kolaps ale podle mě je to blbost - jestli je na jednom úseku dálnice jedno omezení, to další se už nijak zásadně neprojeví...
Sdílím, asi jen menšinový, názor na to, aby šlo více peněz na opravy na úkor nové výstavby. Když jsem teď v jiném vlákně četl o Stanjurovi a o tom, že se letos nestihne vyčerpat rozpočet (nevím ale jak moc reálná ta informace je?) tak by to doopravdy mohlo být lepší a těch souvislých oprav více. Sice by všichni měli řeči, jaký nastane dopravní kolaps ale podle mě je to blbost - jestli je na jednom úseku dálnice jedno omezení, to další se už nijak zásadně neprojeví...
Jak to bylo u Vyškova nevím, ale je známo, že poslední úseky D1 se tehdy na Vysočině dodělávaly někdy v zimě, aby se stihlo otevřít na výročí 9.května.DefiantM píše:... Je zajímavé, že některé CB úseky u Prahy a Brna, kterým táhne na 40 let jsou v stokrát lepším stavu než ty nejnovější např.u Jihlavy či právě mezi Brnem a Vyškovem, které mají někdy jen 20-30 let...
Úsek kolem Větrného Jeníkova se otevíral na výročí VŘSR. tj. začátkem listopadu 7. a 8.11.1980.Dusanh píše: Jak to bylo u Vyškova nevím, ale je známo, že poslední úseky D1 se tehdy na Vysočině dodělávaly někdy v zimě, aby se stihlo otevřít na výročí 9.května.
Náhodou je to skvělé, že se opravuje povrch v celé šíří a po 4-6 km. Dříve tomu tak nebývalo a je to vidět na stavu.
Dneska jsem se na tento úsek při cestě zaměřil. Letošní úseky jsou zcela na místě, zvlášť 220-226 L, ten je asi nejhorší. Dále bych se letos přimlouval za zboušení úseku 199,5 - 200 L+P, ten je příšerný, i značka pozor na výmoly byla již osazena.
Následují úseky 226-229 L a 226-229 P, kde jsou ulámané desky, přičně prasklé, dochází zde k rozpadu CB povrchu. CB povrch lze vyměnit v celé šiři bez nutnosti uzavřít větve D1 - R46 a opačně. Naštěstí je v křižovatce AB povrch, který lze dělat flexibilněji po polovinách.
Úsek 214 - 220 L, zde mi vadí ten divný spárořez, velká schodovitost.
210 - 214 L, v km 214 největší schodovitost z celého úseku Brno - Vyškov. Stálo by za to ho letos přibrousit.
207 - 210 L+P, levý je v lepším stavu díky provedenému kotvení, broušení a zvedání desek. V lepším stavu než úsek Holubice - Vyškov.
204 - 207 L+P, pravý je v horším stavu než levý a je to horší než 207-210.
201-204 L+P, proběhlo zvedenání, broušení a kotvení desek v obou směrech, stav ucházející, není akutní potřeba rekonstrukce.
199-201 L+P nejhorší CB úsek u Brna, zejména po km 200. Tam asi museli hodně spěchat v 83.
190-193 L+P, začínají se objevovat trhliny, po zimě nějaké výmoly přibyly, čekám, že stav se bude více zhoršovat.
Dneska jsem se na tento úsek při cestě zaměřil. Letošní úseky jsou zcela na místě, zvlášť 220-226 L, ten je asi nejhorší. Dále bych se letos přimlouval za zboušení úseku 199,5 - 200 L+P, ten je příšerný, i značka pozor na výmoly byla již osazena.
Následují úseky 226-229 L a 226-229 P, kde jsou ulámané desky, přičně prasklé, dochází zde k rozpadu CB povrchu. CB povrch lze vyměnit v celé šiři bez nutnosti uzavřít větve D1 - R46 a opačně. Naštěstí je v křižovatce AB povrch, který lze dělat flexibilněji po polovinách.
Úsek 214 - 220 L, zde mi vadí ten divný spárořez, velká schodovitost.
210 - 214 L, v km 214 největší schodovitost z celého úseku Brno - Vyškov. Stálo by za to ho letos přibrousit.
207 - 210 L+P, levý je v lepším stavu díky provedenému kotvení, broušení a zvedání desek. V lepším stavu než úsek Holubice - Vyškov.
204 - 207 L+P, pravý je v horším stavu než levý a je to horší než 207-210.
201-204 L+P, proběhlo zvedenání, broušení a kotvení desek v obou směrech, stav ucházející, není akutní potřeba rekonstrukce.
199-201 L+P nejhorší CB úsek u Brna, zejména po km 200. Tam asi museli hodně spěchat v 83.
190-193 L+P, začínají se objevovat trhliny, po zimě nějaké výmoly přibyly, čekám, že stav se bude více zhoršovat.
když to tak čtu, tak se nemůžu zbavit pocitu, že se začalo opravovat pozdě (tedy minulý rok) že už se mělo začít daleko dřív ... proč se začalo až tak pozdě? vždyť tak, jak se opravuje teď se mohlo začít třeba před 5ti lety a dneska by bylo prakticky spraveno ... ví někdo, proč se začalo až minulý rok? a ještě mě navíc napadá, jestli by nemělo ŘSD raději ročně opravovat víc úseků - urychlit to tempo, jinak už brzy z vyškova do brna po dálnici nedojedem ...
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Přišli noví lidé se zájmem o věc a s jasnou vizí, kterým se podařilo prosadit, i přes zdecimování provedené Mr. Bártou, to co bylo už dávno třeba. Snad to vydrží, přejme jim tedy mnoho sil.
R48 -> D48 se podařilo!
pak tedy doufám, že nedojde k novému "zdecimování" nějakým novým Mr.
abychom se dočkali jednoho dne dokončení těch postupných oprav a konečně solidního stavu D1 nejen u Brna 
Ono se opravovalo, v letech 2001-5 proběhla celá řada oprav. Intenzivně probíhalo kotvení, broušení a zvedání CB desek, v úsecích, kde to proběhlo je povrch daleko lepší. Proběhli i menší výměny CB povrchu, AB vozovky se opravovali. Na mostech se pracovalo. Ale všechno to bylo v úseku Mirošovice - Holubice. V letech 2005-10 to bylo o něco slabší než v předchozí pětiletce, ale také proběhli rekonstrukce povrchů i mostů. Podepsalo se na tom, omezení možnosti uzavírek na D1, meně financí a příprava na šestipruh, resp. rekonstrukce D1.
To už je teď jedno ptát se proč se nezačalo už dříve, důležité je, že se začalo, a aby se nepřestalo.
Ono by šlo opravovat po více úsecích, ale představa, že v jednu chvíli budu mít na D1 Mirošovice - Vyškov 6 uzavírek najednou je pro některé těžko stravitelná, to za prvé a za druhé finance, je nutné opravovat povrchy i na D2, D5 Praha - Bavoryně, D8 Praha - N. Ves a na D11 Praha - Třebestovice. Takže tu nemáme jen opravy na D1.
A na závěr, neměl bych strach, že už brzy po dálnici z Vyškova do Brna nedojedeme. Dojedeme, ale kvalita svezení bez oprav bude velmi nízká.
To už je teď jedno ptát se proč se nezačalo už dříve, důležité je, že se začalo, a aby se nepřestalo.
A na závěr, neměl bych strach, že už brzy po dálnici z Vyškova do Brna nedojedeme. Dojedeme, ale kvalita svezení bez oprav bude velmi nízká.
To nejhorší u km 199 (na západ, kde končí AB) je letos v té akci 193-199. Tam CB nahradí AB od Prahy.Lenny píše:199-201 L+P nejhorší CB úsek u Brna, zejména po km 200. Tam asi museli hodně spěchat v 83.
Jinak souhlas, km 225-230 by měly být na řadě pro další plánování úseků.
Tak o opravách D1 u Brna článek z deníku:
Oprava D1 u Brna: dopravní omezení už za tři týdny
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=197&t=3888
v pátek jsem se při cestě do Brna a zpět zaměřil na D1 190 - 230 a musím potvrdit slova Lennyho, že skutečně nejakutnější úseky jsou 210 - 230 L a 214 - 220 P + 226 - 230 P - úsek 190 - 194 P mi nepřijde tak tragický, ten tolik nehoří ... a ptal jsem se na ŘSD a bylo mi sděleno, že zvažují, zda-li neopravit i 190 - 182, z důvodu, že prý ze západu bude modernizovaná D1 a z východu opravená D1 směrem na Vyškov, že by to zůstalo jako jediné neopravené místo, ale prý definitivní verdikt, jestli to opravit v obou směrech padne do 2 let, prý prioritně chtějí řešit 230 - 210 CB poté 210 - 200 AB přetah
Oprava D1 u Brna: dopravní omezení už za tři týdny
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=197&t=3888
v pátek jsem se při cestě do Brna a zpět zaměřil na D1 190 - 230 a musím potvrdit slova Lennyho, že skutečně nejakutnější úseky jsou 210 - 230 L a 214 - 220 P + 226 - 230 P - úsek 190 - 194 P mi nepřijde tak tragický, ten tolik nehoří ... a ptal jsem se na ŘSD a bylo mi sděleno, že zvažují, zda-li neopravit i 190 - 182, z důvodu, že prý ze západu bude modernizovaná D1 a z východu opravená D1 směrem na Vyškov, že by to zůstalo jako jediné neopravené místo, ale prý definitivní verdikt, jestli to opravit v obou směrech padne do 2 let, prý prioritně chtějí řešit 230 - 210 CB poté 210 - 200 AB přetah
Hlavně fotka 47 vylezl na ZPI, a pak fotky 29-30 musel zastavit na dálnici, jinak by se tam nedostal, to samé 32. A k tomu komentář s několika chybami.
tak ŘSD již upozorňuje na opravy D1 a D2 u brna viz.
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=197&t=3925
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=197&t=3925
na 194km směr Ostrava se něco děje,ale zvláštní že zrovna v pátek a kolona je až po 173km 
no jak koukám na dopravní kamery na dopravniinfo.cz ... radost tam teď jet ... ufff podle webu se u 194 jede jedním pruhem viz. telematika ... no pěkné ... to potěší řidiče zvlášť, když je velký pátek před velikonocemi ...
tak to jsem zvědav na opravy D1 u brna za pár týdnů ...
V pátek do tří se zužovat do jednoho pruhu může, po třetí hodině už je to zakázané, dle přítele na telefonu v tuhle chvíli už by uzavírka měla být zrušená a dálnice by se měla začít rozjíždět... Ten hlavní masakr nás čeká od neděle 
Na ŘSD se píše, že se budou v Brně snažit mít více méně pořád 2+1+1. To je fajne.
(Pamatuji, že předloni tuším ve čtvrtek před podzimními prázdninami byl u Mirošovic jen jeden pruh ze tří na Brno, taky celkem síla tenkrát.)
(Pamatuji, že předloni tuším ve čtvrtek před podzimními prázdninami byl u Mirošovic jen jeden pruh ze tří na Brno, taky celkem síla tenkrát.)
Tak uzavírka u Brna nám včera začala. Neměl byste někdo z Brňáků chvíli se tam zajet podívat a nafotit/natočit zejména začátek uzavírky směrem od Vyškova včetně předzvěstí? Jak tam vypadá to rozdělení na 2+1+1?