Co jsme se (ne)dočetli na ZPI
Re: Co jsme se (ne)dočetli na ZPI
Když to přeženu a zjednoduším, tak liniové řízené musíte jako řidič dodržovat a respektovat jako každou jinou značku omezení rychlosti, zákazu předjíždění.
ZPI jsou vlastně informativní značky nebo hodně vzdálené předzvěsti (např práce na silnici za 3km = odložím vodu s pitím a bagetu, přestanu ladit radio a budu se pořádně věnovat řízení a sledovat značky)
ZPI jsou vlastně informativní značky nebo hodně vzdálené předzvěsti (např práce na silnici za 3km = odložím vodu s pitím a bagetu, přestanu ladit radio a budu se pořádně věnovat řízení a sledovat značky)
já jen zírám

a to jsem pod tím dopoledne projížděl, ale textu jsem si nevšiml
ještě jsem si říkal, proč strašej, když je uzavřen jen odstavnej...
kdyby tam raději daly ty "tunely na R1"...
a to jsem pod tím dopoledne projížděl, ale textu jsem si nevšiml
ještě jsem si říkal, proč strašej, když je uzavřen jen odstavnej...
kdyby tam raději daly ty "tunely na R1"...
přej sněhová kalamita v Maďarsku 
a na Slovensku již není kde odstavit
konečně se zas využijou ta parkoviště před hranicema
a na Slovensku již není kde odstavit
konečně se zas využijou ta parkoviště před hranicema
Jsem si říkal, co to je za šíření poplašné zprávy,a ono je to oficiální: http://www.thehour.com/news/state/mallo ... f6878.htmldvs píše:OT: ZPI z USA http://img.ihned.cz/attachment.php/110/ ... geenty.jpg
-
andrewkrap
inspirace pro naše zpi - maďarsko
- Přílohy
-
- madarsko.jpg (159 KiB) Zobrazeno 9850 x
Já jen doufám, že si z toho pro případné vylepšení nevyberou zrovna tu Maďarštinu. 
Království a půl princezny za 511.
-
andrewkrap
Bobek píše:Já jen doufám, že si z toho pro případné vylepšení nevyberou zrovna tu Maďarštinu.
Srozumitelné cedule: dočkají se všechny informační portály
Česká republika v rámci harmonizace dopravních značení s ostatními evropskými státy postupně instaluje nové portály s proměnnými informacemi, které jsou jasně srozumitelné pro řidiče všech národností. Na místech stávajících portálů, které nedisponují pokročilými technologiemi, dochází k softwarové úpravě. I na těchto portálech se s určitým grafickým omezením začnou objevovat mezinárodní symboly.
Ředitelství silnic a dálnic zahájilo instalace druhé generace zobrazování na informačních portálech v rámci evropského projektu EasyWay. Ten má za cíl zavést inteligentní dopravní systémy (ITS) v rámci Evropy, a to zejména v koridorech transevropské silniční sítě (TEN-T) v členských státech EU. Na realizaci programu EasyWay se podílí ministerstva dopravy a správci silniční sítě vybraných států EU spolu s přidruženými partnery z řad veřejných a soukromých subjektů.
Rychleji a srozumitelněji
První portály s proměnnými informacemi (VMS – Variable Message Sign) druhé generace, které jsou schopné plně zobrazovat mezinárodní znaky, byly zpuštěny v květnu loňského roku na Pražském okruhu a na přilehlých úsecích dálnice D1. Tato nová technologie řidičům v reálném čase zobrazuje dopravní informace na trase před nimi, a to v dostatečném předstihu. V polovině roku 2012 byly v rámci projektu EasyWay upraveny na druhou generaci ještě tři stávající portály VMS první generace, a sice na rychlostních silnicích R4, R6 a R7. „Nově tak můžeme díky logickým a mezinárodně srozumitelným symbolům zobrazit informaci řidiči rychleji a srozumitelněji. Například místo nápisu „dálnice uzavřena“ je nyní použita i pro řidiče ze zahraničí srozumitelná šipka se zákazem vjezdu,“ vysvětluje výhody druhé generace informačních portálů ředitel provozního úseku ŘSD Jiří Veigert.
Dva portály VMS druhé generace jsou také na nově otevřeném úseku dálnice D8 mezi Lovosicemi a Bílinkou, zatím ale nejsou v provozu. Jeden portál je i na posledním úseku dálnice D1 před hranicí s Polskem. „Obecně platí, že všechny nově budované portály s proměnnými informacemi již budou druhé generace,“ podotýká Jiří Veigert.
Postupná úprava na všech portálech
Na dálnicích a rychlostních silnicích v Česku je nyní přesně sto trasových a dvanáct tunelových portálů s proměnnými informacemi, z toho je patnáct druhé generace, ostatní jsou tzv. první generace. I na těchto starších portálech lze zobrazovat symboly druhé generace, ovšem s určitým omezením. „Zejména se jedná o grafické možnosti. Samostatné piktogramy v poli proměnné dopravní značky jsou menší, množina zobrazovaných znaků je částečně redukována. Nutnou podmínkou zobrazování těchto nových znaků a symbolů na starých portálech je úprava jejich řídicích jednotek na tzv. 1,5. generaci. K tomu bude docházet postupně,“ říká Jiří Veigert.
http://www.rsd.cz/doc/Informacni-servis ... d-cr-20131
-
andrewkrap
jj, kasme tohle sem čet taky. počkáme si na výsledky. na druhou stranu vyměnit netextovou část by zas tolik nestálo...
Oficiální zpráva ŘSD a je tam "byly zpuštěny".
Tak doufám, že brzo nebudou zpustlé úplně.
Re: Pražská ZPI a PDZ
Ale toto se mi líbí co jde dělat s tou druhou generací! To je moc fešácké a snad i mezinárodně pochopitelné, že druhá vpravo je zavřená.
- Přílohy
-
- Untitled-1.jpg (26.97 KiB) Zobrazeno 9575 x
Tak jasně, toto už je libovka. To nemá chybu. Sice to trvalo taky asi dva dny než to vychytali - předevčírem tam byl ten zákaz vjezdu totiž ještě rovně - směrem na D1. Včera už jako jediný směr vpravo. A dnes už dokonce jako druhý vpravo. Na těch ZPI s textem o uzavírce na D8, by tam ta D8 a R7 mohly být taky v tom rámečku, pro přehlednost. A něco podobného přece může jít i na těch ZPI v Praze..
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
a roztřesený reálný obrázek z kamery
- Přílohy
-
- ZPI-R1-km-18.jpg (13.15 KiB) Zobrazeno 9524 x
Na 14. km D1 před Prahou se taky hezky předvedli - piktogram náklaďáku, D8 Uzavřena/Closed a Ústí via R7. Jen tak dál hoši, tohle už pochopí každý...
ale http://mapa.dopravniinfo.cz/ ho zobrazit neumí 
- Přílohy
-
- ZPI-D1-km14-130607.jpg (39.39 KiB) Zobrazeno 9469 x
Ok, ještěže jsem tam jel až včera:)monin píše:Tak jasně, toto už je libovka. To nemá chybu. Sice to trvalo taky asi dva dny než to vychytali - předevčírem tam byl ten zákaz vjezdu totiž ještě rovně - směrem na D1. Včera už jako jediný směr vpravo. A dnes už dokonce jako druhý vpravo. Na těch ZPI s textem o uzavírce na D8, by tam ta D8 a R7 mohly být taky v tom rámečku, pro přehlednost. A něco podobného přece může jít i na těch ZPI v Praze..
Úplná uzavírka D1 - bourání 1. mostu při modernizaci D1
- Přílohy
-
- D1_20130608UzaveraBouraniMostu.png (32.97 KiB) Zobrazeno 9392 x
-
Marooned17
Co se Jeremy Clarkson (ne) dočetl na ZPI? Jukněte na Top Gear S19E01 od času 18:30 
exit 11 je po letech zpět 
- Přílohy
-
- d1-130830.jpg (31.66 KiB) Zobrazeno 9082 x
Tam kde jsou trojúhelníky, dané ZPI jinou značku neumí, to je pochopitelné. Jinak všechny texty co se na ZPI objeví, jsou vymysleny a schváleny MD. No a psaní pro zahraniční řidiče..PDZ značky to beru, ale psát anglicky na ZPI..nikde v okolí tak nepíšou..němci nikdy..maximálně mě napadá chorvatsko, ale jen my to zase musíme mít...ok..tak ať to píšou..tím méně informací bude, protože tam budou zdvojeně..jen v jiném jazyce.
-
Marooned17
V 2. díle 21. série Top Gearu se zabývali tématem zpráv na anglických ZPI a shodli se, že i tam ZPI zprávy jsou většinou jen otravné:
Richard Hammond měl nápad, že by se na ZPI měly dávat hádanky s tím, že správná odpověď by vždy byla na dalším. Aby cesta lépe ubíhala.

Konečně jsem zahlédl tu grafiku 2. generace v reálu ... a dávám 
- Přílohy
-
- ZPI_i35 LB.jpg (53.98 KiB) Zobrazeno 8156 x