Vize naší dálniční sítě

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
dvs

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od dvs »

kot píše:
Lenny píše:Jednou vypadne, navždy vypadne...
To je fakt, to už tady parkrát bylo......
Já tam ale vidím přes tu východní část kolečka popsaného jako Brno tečkovanou modrou čáru, což je podle legendy silnice první třídy s výhledem na převedení na SPMV. ;) Pokud si představím tuto kategorii jako dnešní I/37 (v lese na jih od Bystrce) a ve stísněnějších podmínkách jako Kbelskou na Proseku (městský čtyrpruh bez odstavného), tak je to rozumné.
MiKu

Příspěvek od MiKu »

Chápu to tedy dobře, že rychlostní silnice přestanou existovat? Budou tedy jen dálnice a pak silnice I. třídy, které budou někdy ve čtyřpruhu a někdy v dvoupruhu, s možností osazení značkou SPMV a zvýšením rychlosti, s modrým SDZ (a krátkým VDZ :ugeek: ). Nebude pak hrozit, že ty "bývalé" rychlostní silnice nebudou už muset dodržovat určité parametry shodné s dálnicemi? Aby se pak nestalo, že na těch silnicích vyrostou kruhové objezdy, budou se stavět sjezdy tam, kde by dneska být nemohly, a tak dále. Už je více jasné, jaká bude ta nová kategorie pro čtyřpruhy? Bude to ta o metr užší R22,5? Zajímaly by mě nějaké odhady, kolik procent se dá ušetřit tímto zúžením, protože mi přijde, že rozdíl v ceně na km pro dvoupruhy a pro čtyřpruhy moc významný není, nebude to tedy nakonec zanedbatelné?

Chápu, že je asi příliš brzo na takové otázky, ale mně to nedá se nezeptat :mrgreen:
Adam Filák

Příspěvek od Adam Filák »

Mělo by jít o čtyřproudové směrově dělené komunikace s MÚK. Mě se strašně líbí ten návrh, aby se páteřní silnice I. třídy s 1 pruhem v každém směru s MÚK a obchvaty staly rovněž SPMV. Jinak ty převody na dálnice pro tuzemské řidiče nebudou mít význam. Tak uvidíme jestli vůbec někdy bude v celé délce jako SPMV vyznačena třeba I/38. Bylo by to logické, protože Rakušáci počítají s dostavbou S3 až k českým hranicím. :) Ale nevím co v tom návrhu na 110 Km/h má vůbec co dělat R48 mezi Novým Jičínem a Příborem. Ale zase se mi líbí ta spravedlnost. Nám snížili rychlost na R46, která má někdy mnohem lepší parametry než R7 mezi Prahou a Slaným. A teď ji čeká to samé. :D
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Adam Filák píše:Nám snížili rychlost na R46, která má někdy mnohem lepší parametry než R7 mezi Prahou a Slaným. A teď ji čeká to samé. :D
Přibrzdi, R7 má kromě 5 km dlouhého úseku lepší parametry než R46. Zase na druhou stranu na R46 nejsou na nikde zastávky jako na tom lepším úseku.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
monin

Příspěvek od monin »

Standa: to s tím MÚK Ždírec/D. - D34/D37 a D345 jako přivaděčem do Chotěboře si mě fakt dostal..:-) fakt dobrej zářez..:-)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
DálničářMK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DálničářMK »

Má vize je udělat čtyři propojky D1 a R/D35 a to Pražský okruh,Brněnský okruh s R/D43 a dvě vize a to D37 od Hradce přes Pardubice k Velké Bíteši a konkrétně k exitu 162 D1 a druhá dálnice, která by mohla propojit D1 s D11. Jinak jsem spíše pro propojení Budějovic s Humpolcem.
Ať žijí Dálničáři!!! Kdo by mne chtěl kontaktovat po Skypu, tak můj Skype nick je mikikopas16.
monin

Příspěvek od monin »

Monin: I tu D35 bych obětoval za D3 Veselí/L.-hr.CZ/A.
MiKu: Důvod?
Tak už jen z toho důvodu, že JČ nemají ještě dnes ani kousek dálnice, s porovnáním s ostatním územím ČR. Dále D3 je spojnicí s Rakouskem, s kterým my, nemáme doposud (24 let od revoluce) ani jedno dálnič. spojení. Podívej se na Maďary a jejich dálniční spojení s okolními státy. Kompletní dálnice Budapest - Wien, Budapest - Ljubljana, Budapest - Zagreb (toto okolo celého Balatonu) Budapest -Beograd a je tam velký kus dálnice ve směru na Košice a UA + kus na RO.
A my? Kromě D2 (postavená už za komunistů a z důvodu existence ČSSR) máme už pak jen kompletní D5. Dost podstatný rozdíl ne, s porovnáním s tím Maďarskem? Myslím, že i včera bylo už pozdě na D3.
Dále ten úsek I/3 od Borku na hranice CZ/A je opravdu katastrofální (tranzit přes ČB + uzounká silnička alá železná opona od Kamenného Újezdu k hranicím. Což se o I/35 nedá říci ani náhodou. To je opravdu slušná I. Tam by zatím stačilo napojení R/D35 od Opatovic k Časům na I/36 a pak je tam hned obchvat Holic a I/35. Nehledě na to, že celý tento nedostavěný úsek R35/D35 leží v luxusním železničním spojení (na české poměry), kde Pardubice, Choceň, Ústí/O., Č.Třebová, Zábřeh/M. leží na hlavním žel.koridoru (D) Praha-Morava (SK/H/A). Což JČ nemají ani náhodou. Takže tak, bych to já viděl. A to, že ještě, snad vidím dobře. :D
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Monin: :ok: True true...

DálničářMK: No sleduji Vaše příspěvky těch pár dní co sem přispíváte a musím Vás označit s prominutím za snílka a blázna. Jo ono by bylo krásné mít do každé prdele S24,5 ale jsme v situaci kdy chybí především D3 a D35 a spousta obcí a měst potřebuje obchvaty (jak na R, tak na I. síti). I kdyby měl stát najednou 1000 miliard na dopravní infrastrukturu tak na I/37 od Parudbic dolů nikdy nebudou intenzity na čtyřpruh. Mým snem je kvalitní síť silnic I. třídy v kategorie S11,5 občas s nějakým třípruhovým úsekem a dálnice a čtyřpruhy jen tak jak je to v Novém pojetí. To bohatě stačí. Já jako Jihlavák jsem taky snil o R38 až na hranice s Rakouskem ale buďme realisti, i když je to E silnice tak intenzity jsou tam minimální. Co se týče spojnice D1 a D35, bude postačovat R43 v třípruhu a I/38 v dvoupruhu. Teď při modernizaci D1 to bude extrém ale já jezdím po D1 několikrát týdně v podstatě mezi Prahou a Brnem a už ani nepamatuji kdy jsem stál aspoň náznakem v koloně. Toť vše co jsem měl na srdci, něco je asi offtopic, můžem se o čemkoliv pohádat v jiných topicích :D
(Studuji Fakultu dopravní ČVUT což mé názory (doufejme víc k realitě ovlivnilo)).
siesa

Příspěvek od siesa »

monin píše:Monin: I tu D35 bych obětoval za D3 Veselí/L.-hr.CZ/A.
MiKu: Důvod?
A my? Kromě D2 (postavená už za komunistů a z důvodu existence ČSSR) máme už pak jen kompletní D5. Dost podstatný rozdíl ne, s porovnáním s tím Maďarskem? Myslím, že i včera bylo už pozdě na D3.
To je pouze polopravda, Monine... Dale mame samozrejme dalnicni spojeni s Polskem po D1 (ze to v Polsku vazne, je jina vec). D8 je take pres hranice (ze chybi usek pres Ceske Stredohori je hloupe, ale na dalnicnim preshranicnim spojeni to nic nemeni). No a potom tady mame jeste dalsi tri mista, kde chybi k hranicim pouhych nekolik malo kilometru ceske dalnice, ovsem sousede nemaji v techto trasach nic (mam na mysli R6, R35 a R7..chybi opravdu jen kousky, casto jsou v pomerne peknych parametrech jednicek a kdyby byla vule na nemecke strane, mohlo se uz davno jezdit po dalnici).
No a to, ze R(I)52 je podstatne lepsi, nez rakouska cast cesty na Viden, je doposud rakouskou ostudou..tak to proste je.. Ze se Rakusane odhodlali s tim neco delat, nas muze sice zahambit, ovsem je treba mit na pameti, ze prvni usek se na ceske strane zprovoznil uz v roce 1996). Jestli se nemylim, tak vypadovka z Vidne se otevirala teprve pred nekolika malo lety...
monin

Příspěvek od monin »

DefiantM: tak to mě těší, že má někdo podobný názor, zvláště když je to někdo kdo studuje Fd ČVUT, což vzhledem k mé maturitě na hotelovce a to ještě v době, kdy v Dolním Dvořišti probíhaly celní kontroly za asistence vlčáků a samopalů, je docela fajn. Tu D1 jsem zapoměl zmínit. Je naprosto v pohodě, kolonu si tam taky nepamatuju. Olomouc a široké okolí tak má a už i po rekonstrukci pár úseků D1, bude mít zase kvalitní spojení po R46 a D1 do Prahy. A jak už jsem se zmínil, Olomouc a pak skoro celý úsek okolo chybějící R35 má alternativu v luxusním spojení na želez. koridoru Praha - Morava. O něčem podobném se lidem žijícím na jihu Čech může jen a jen zdát.

Siesa: tak to co píšeš mi trochu připomíná hezkou scénku z filmu Bílá paní. Jak tam všichni za velké slávy otevírali nový most přes řeku, který tam, ale nebyl, nikdy ho nepostavili. A nikomu to nevadilo, ale všichni se tvářili, že tam ten most je, byli šťastni a spokojeni a to i když byly už po krk ve vodě. :D Prostě je to tak, jediné přímé dálniční spojení se sousedními státy po skoro 1/4 století od revoluce, máme jen po D2 a D5. To ostatní je pouze z nouze ctnost i když ta D8 se už konečně snad taky zadaří. A hledat chyby pořád u druhých? Proč ne u sebe, u nás. A hledat si příklady a utěšovat se jen v tom, že někdo to dělá ještě hůř než to děláme my? Proč to nedělat obráceně? Viz. např. jen dvouminutový pohled na mapu Maďarska. :D
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

monin píše:A jak už jsem se zmínil, Olomouc a pak skoro celý úsek okolo chybějící R35 má alternativu v luxusním spojení na želez. koridoru Praha - Morava. O něčem podobném se lidem žijícím na jihu Čech může jen a jen zdát.
Koridor na jih Čech se staví, takže si pořád nestěžujte, jako by D3 byl největší problém. Zvlášť ne od ČB na jih.
siesa

Příspěvek od siesa »

monin píše:Viz. např. jen dvouminutový pohled na mapu Maďarska. :D
Vy ale stare popirate existenci D1 nebo co..? Kdyz uz se tak rad koukate na mapu Madarska, pohnete tou mapu take nekdy na SZ a mozna, ze kdyz se poradne zadivate na mapu CR, tak zjistite, ze mame naprosto stejny pocet dalnicnich prechodu, jako oni Vami tolik milovani Madari... ;)
monin

Příspěvek od monin »

JirkaS: já si samozřejmě nestěžuji, to jen a jen pouhé konstatování. A pokud se koridor na jih Čech staví, tak to už jsem pak naprosto v pohodě a v klidu. A ti co tam bydlí myslím, že už jsou v klidu také. Zvláště při pohledu na jízdní dobu vlaku z Budějovic do Prahy která je bez nějakých dvaceti minut pouho pouhé tři hodiny. A to se raději nebavím o tom, jaká je jízdní doba vlaku např. Praha - Kaplice, kde už je trať dávno zrekonstruovaná.
Siesa: člověk nemusí zrovna milovat Maďarsko, aby i tak neviděl, kam a jak, se dá z těch dálničních přechodů dojet v Maďarsku a kam se všude dá dojet z nich u nás.
Takže z toho všeho samozřejmě pak chápu, že neexistence D3 není ten největší problém a zvláště pak ne cesta na jih od ČB, jak píše hezky JirkaS. Ba naopak, ta je přímo romantická, a to až tak, že i Jonáš jezdí do Alp po I/4 přes Strážný.. :D
jonáš

Příspěvek od jonáš »

monin píše:Ba naopak, ta je přímo romantická, a to až tak, že i Jonáš jezdí do Alp po I/4 přes Strážný.. :D
Ale prd, psal jsem že jsem tak jel jednou, když byl nějakej čas na prohlídku krajiny. Jinak samozřejmě hobluju Rozvadov-Mníšek jako všichni a budu dál i kdyby to bylo na Budějice dlážděný zlatejma podkůvkama .. kromě ftipnosti je dobrý umět i číst ;-)
Standa

Příspěvek od Standa »

Trocha kritiky asi není od věci, ale zas až tak tragicky bych to s tím napojením na Rakousko neviděl. Hlavně je potřeba připravit krátké úseky od hranic (obchvat Mikulova, 0312/II), aby se měli Rakušani kam napojit, ale na to se evidentně pamatuje. I/52 je v pohodě (až na ten Mikulov) a na I/3 mi mnohem víc vadí úsek z Tábora k D1, než od ČB na hranici, i když je to opravdu okreska (ale s půlprofilem D3 se tam snad už taky počítá).
monin

Příspěvek od monin »

Standa: tak jakoliv s tvojí vizí velké MÚK D37/D34 u Ždírce/D. včetně napojení D345 jako dálničního přivaděče do Chotěboře naprosto souhlasím..tak v tomto tedy úplně ne. :D
Tragické to v první řadě je. My prostě nemáme ani jedno dálniční spojení s Rakouskem. Co se týče Mikulova a hr.CZ/A, tak tam je to vzhledem k té dobré I/52 samozřejmě lepší než na I/3, hlavně pokud by se zadařilo vybudovat "alespoň" tedy ten obchvat Mikulova a to nejlépe v rámci nového spojení D52/A5.
A co se týče I/3, tak tam s tebou fakt nesouhlasím. Úsek od D3 směrem k D1 je opravdu ještě "selanka" oproti tomu kudy a jak se jezdí po I/3 v úseku od Borku až na st.hranice.
Viz. alespoň toto: http://goo.gl/maps/lSOsK
Takto vypadá naše mezinárodní spojení Praha-Linz, zde i s pohledem na hlavního "želez. koridor" Praha-Č.B.-Linz. Takže já si opravdu nemyslím, že toto naše spojení s jihem a zvláště na jih od ČB je v roce 2013 ok a je třeba se zaměřit jinam, jak píše třeba JirkaS. Ale je pravda, že já si můžu myslet cokoliv. :D
Standa

Příspěvek od Standa »

To jsme si nerozuměli, tragicky nevidím hlavně budoucnost, protože se s tím sice pomalu, ale přeci jenom trochu hýbe. Že ta naše I/3 je tragická, o tom žádná, ale v Rakousku to taky není nic moc (zatím, samozřejmě to dají do kupy dřív, než my). Na přípravě se ale pracuje i u nás a snad to půjde alespoň v tom půlprofilu zrealizovat v rámci OPD II. Hoší je to se středočeskou částí D3, tam budou problémy a budeme se muset obejít bez dálnice asi mnohem déle. Silnice je tam sice lepší, ale s mnohem větším provozem, takže ve výsledku se tam jede hůř.
siesa

Příspěvek od siesa »

monin píše: Viz. alespoň toto: http://goo.gl/maps/lSOsK
Takto vypadá naše mezinárodní spojení Praha-Linz, zde i s pohledem na hlavního "želez. koridor" Praha-Č.B.-Linz. Takže já si opravdu nemyslím, že toto naše spojení s jihem a zvláště na jih od ČB je v roce 2013 ok a je třeba se zaměřit jinam, jak píše třeba JirkaS. Ale je pravda, že já si můžu myslet cokoliv. :D
No zato toto je pozitek pro nejednoho ridice...
https://ssl.panoramio.com/photo/662730
;)
Snowman

Příspěvek od Snowman »

Když už nic jiného, není v Rakousku přejezd pres železniční trať. Každopádně však rakouská strana intenzivně u českého Ministerstva dopravy lobuje za dostavbu R3, protože má zájem na dostavbě S10 k Dolnímu Dvořišti. Z důvodu "sabotování" výstavby R3 a nedodržování podepsaných dohod je však pochopitelně výstavba S10 od Freistadtu k hranicím nejistá a tak si v důsledku neaktivity české strany mohou řidiči užívat krás příhraničního rakouského venkova i nadále. Stejná situace i na rakouské A5 v návaznosti na R52.
monin

Příspěvek od monin »

siesa píše:
monin píše: Viz. alespoň toto: http://goo.gl/maps/lSOsK
No zato toto je pozitek pro nejednoho ridice...
https://ssl.panoramio.com/photo/662730
;)
Jasně. Chyba je na jejich straně, ne u nás. Máš pravdu. Až teď mi to konečně docvaklo. A to zvláště když se dívám na toto:
http://www.asfinag.at/unterwegs/bauproj ... LKwiYWAPVa
MiKu

Příspěvek od MiKu »

monin: Taky si vždy bereš to, co se ti hodí, že? když ti třeba jirkaS napsal, že se staví železniční koridor, tak to pro tebe není dostatečný, když se u nás staví na D3 přes dvacet km a hned se dalších několik začne, tak to taky není dobře, ale když staví Rakousko, tak je to hned tvůj argument? Nebo je to tím, že je to blízko hranice, a pro tebe je hranice posvátné místo, kde musí být čtyřpruh, i kdyby třeba ve vnitrozemí na silnicích s intenzitou nad 30 tisíc byla 6 metrová silnička.
monin

Příspěvek od monin »

A když se člověk podívá ještě na toto, tak si musí říkat, jestli se ti Rakušáci nezbláznili.
http://www.asfinag.at/unterwegs/bauproj ... Z7Okynsmjy
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tak se taky ale podívej na mapu rakouské dálniční sítě a zjistíš, že tahy na Česko jsou ty naprosto poslední které jim chybí na základní sítí A+S.... Takže staví proto, že už vlastně ani nemají kde jinde - taková trochu znouzectnost... Nicméně to že místo šílené stařičké I/3 z časů císaře pána by to chtělo alespoň slušnou jedničku v profilu budoucí dálnice, to se rozporovat rozhodně nedá a taky mi to leží v žaludku. To už luxusnější spojení máme s Polskem, ať už v Harrachově, Náchodě, Bohumíně či Těšíně....
seque

Příspěvek od seque »

vlastně náš nejbohatší soused co se týče průměru na hlavu a mi to ignorujem, kdyby dneska už bylo ve čtyřech pruzích jak Dolní Dvořiště i Mikulov tak by ty hraniční kraje na naší straně a možná i celá čr byla trochu dal ekonomicky :(
Segue 1.4 tce Grand Scenic
Marty

Příspěvek od Marty »

monin píše:A když se člověk podívá ještě na toto, tak si musí říkat, jestli se ti Rakušáci nezbláznili.
http://www.asfinag.at/unterwegs/bauproj ... Z7Okynsmjy
Zblaznili - nechat 25 let projizdet tranzit historickym stredem Poysdorfu bez toho, aniz by udelali aspon 2 pruhovy obchvat ve stope budouci dalnice je to, co meli udelat uz davno. Na druhou stranu je otazkou zda neprispela i ceska strana, zejmena eko aktiviste z Cejlu a zatrvzelost ouradu co se tyce obchvatu Breclavi, ci MUK Velke Pavlovice... Inu kapka ke kapce a vysledek je tristni. Jak pro lidi z Niederoesterreich, tak i jizni Moravy... Ale co, snad bude za par let lepe...
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“