I/13 Děčín – Modrá – D8

Karlovy Vary (I/6) – Chomutov (D7) – Most (I/15, I/27, I/28) – Teplice (I/8) – Chlumec (I/30) – D8 – Děčín (I/62) – Nový Bor (I/9) – Chrastava (I/13) – Liberec (I/13) – Frýdlant – Polsko
Odpovědět
jonáš

Re: I/13 Děčín – Modrá – D8

Příspěvek od jonáš »

To by furt mohlo, třeba takhle.
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Nemůžete někdo dát odkaz na mapové zakreslení oné varianty s kilometrovým tunelem pod Pastýřskou stěnou? Jsem velmi žádostiv, neb si neumím představit KDE by tunel měl vyústit svým východním portálem. Pro místně neznalé, dovolím si přirovnat zmíněnou variantu například k pokusu přeložit v Praze Jižní spojku do trasy nové, tzv. "Nuselské radiály" která by po průchodu MÚK "Námestí bratří Synků" byla částečně zakopaná pod vrch Vyšehrad.... O nesmyslnosti takovéto změny netřeba diskutovat.

Jakožto rodilý děčíňák, si nedokážu představit trasování a v návaznosti na něj ty demoliční výměry, neboť jakýkoliv tunel pod Pastýřskou stěnou nutně musí vyvolat demolice stavebních objektů.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

jonáš píše:To by furt mohlo, třeba takhle.
Výkresy jsem zběžně viděl, až je budu mít elektornicky, hodím se malý výřez a zákres celé trasy do mapy. Je to vedeno v podstatě tak, jak kreslil jonáš (vyzná se chlapec jeden :-)), čili od toho kruháku pod tratí a zde do tunelu, čili ano, demolice objektu(ů) za tratí bude asi nevyhnutelná. Jedná se však o studii proveditelnosti, bude muset teprve být zpracována EIA a vše následující.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Teď tam byly v rekonstrukci nějaké přízemní prostory, to budou mít jistě radost. :mrgreen: No ale než se na to najdou peníze, žejo...
Království a půl princezny za 511.
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Tak super. Možná by jenom stačilo pozeptat se místních stavebních firem, které již asi 30 let žijí z toho, že sanují a staticky zajišťují skalní blok nad tratí. On se tam kdysi vykopal !výtah! na Pastýřskou stěnu, který ovšem byl v provozu jen pár let..... proč? protože skála je v pohybu. A jestli tam někdo chce kopat dálniční přivaděč, po kterém bude jezdit tranzit: Severočeská hnědouhelná pánev - Teplice (Ústí) - D8 - .... a dále na Liberec, tak díra ve Stromovce při kopání Blanky může být ve srovnání s tímto počinem neškodná patálie. Proboha, proč se neustále objevují varianty, které tranzitní tahy nadregionálního významu zatahují do centra Děčína?!?!
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Ono bohužel to centrum je potřeba z jedné nebo druhé strany obejít. A obejití ve stopě současné I/13 se také nelíbilo. Varianta zdánlivě nejvíce logická je dle mého stále ve stopě Kozí dráhy. Varianta s tunelem někde od Chorochvic by sice odhelčila v Děčíně, ale zase ta trasa je tam nereálná kvůli CHKO. Tak si vyberte... Já doufám, že to skončí tak, že se podpoří varianta s tunelem pod Pastýřskou skálou, ale začne se stavět od D8 směrem na Děčín, přičemž pak se "dočasně" skončí někde v oblasti Podmokel. I toto řešení by velmi pomohlo.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Novou studii už sháním, až ji seženu, dám vědět. Mám jen starou z loňska, která je již neaktuální, bo se varianty předěláváli, pokud by byl zájem, tak skrz SZ.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Michal R

Příspěvek od Michal R »

to Martini, ne ne Kozí dráhu nebrat, kdysi jsem zde zdůvodňoval proč (statika bývalé pískovny cca 250m za Ovčí lávkou ve směru ven z města, dále pak sesuvné lokality v úseku odbočka Bělá - Mitop) navíc dlouhodbě nesouhlasím se zavedením dopravy do centra. Souhlasím s Vámi, že všechny +- reálné varianty májí alespoň jeden zásadní problém. Já jsem dlouhodobě pro variantu Chrochvickým potokem (s úlitbou nějakých přesypaných tunelů v oblasti Chrochvic). S problémem CHKO soudím, že nejlepším způsobem je podání žádosti na MŽP o udělení výjimky a trasovat to co-možná-nejšetrnějším způsobem (další úlitba), avšak ekonomicky přijatelně (žádné dlouhé tunely) směrem na Ždárek a tam na D8. Současné vedení MŽP dává naději, že vyhoví. Politiky by to nemuselo bolet, protože krom "pár korun" na aktualizaci ÚP, by investice přicházela v úvahu až v dalším volebním období. A pokud by se našel někdo statečný, tak rovnou s územní rezervou na čtyřpruh. Je fakt , že pokud by se řešení našlo a navíc i penízem, tak uvedení do provozu v letech 2018-2020 bude malý zázrak. S očekávaným nárůstem dopravy, spíše sříve než později, nebude přivaděč D8/tranzit 13 v jedné stopě stačit. A dostat peníze na zcela nový projekt, to by byl zázrak na úrovni "Václav Klaus - čestný předseda Dnutí Duha." :-) Tož tak.

Jinak plný souhlas s vaším odhadem, jak to (asi) dopadne.

to Lenny: prosím, až ji seženeš, pošli mi ji. díky.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Tak to skutečně v té první části vede jak jsem psal, resp. jak předtím psal jonáš. Tedy takto pod Pastýřskou skálou.
andy

Příspěvek od andy »

Kompromisní varianta děčínského přivaděče je na světě
(...)
Tato varianta by stála asi 3,3 miliardy korun, o miliardu více než ta, která by vedla celá po železniční trati a o miliardu méně než trasa, která by celá vedla tunely. Vepřek ovšem upozornil, že dokončení stavby nelze očekávat dříve než za 20 let...
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Jen pro dokreslení, přečtěte si komentáře (viz. odkaz v předchozím příspěvku) tamních obyvatel na myšlenku protunelovat Pastýřskou stěnu....
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Tady jsem objevil zákres navrhované varianty přivaděče pod Pastýřskou stěnou. Podle mě je ten tunel je šílenost ústící tranzit přímo do centra města a ještě na kruhový objezd. Ta část kolem Horního Oldřichova ještě dejme tomu ano.

Podle mě jediné možné řešení je tunel pod Letnou přímo na Nový most, ikdyž se to zatím nebude stavět.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Kuba píše:Tady jsem objevil zákres navrhované varianty přivaděče pod Pastýřskou stěnou. Podle mě je ten tunel je šílenost ústící tranzit přímo do centra města a ještě na kruhový objezd. Ta část kolem Horního Oldřichova ještě dejme tomu ano.

Podle mě jediné možné řešení je tunel pod Letnou přímo na Nový most, ikdyž se to zatím nebude stavět.
Celé trasování je nesmysl. V prostoru mezi Letnou a Horním Oldřichovem je jediná rozvojová lokalita pro bydlení v širším cetrum města, Pastýřká stěna je nestabilní geologický útvar a jak je výše napsáno, zaústění na labském nábřeží na kruhový objezd a obtížné napojení Podmokel.

Kolik ještě takovýchto nápadů bude předloženo, než se vrátíme k variantě trasování v údolí Chrochvického potoka?
Fox Mulder

Příspěvek od Fox Mulder »

Kuba píše:Tady jsem objevil zákres navrhované varianty přivaděče pod Pastýřskou stěnou. Podle mě je ten tunel je šílenost ústící tranzit přímo do centra města a ještě na kruhový objezd. Ta část kolem Horního Oldřichova ještě dejme tomu ano.

Souhlas. Nechápu, jak někdo mohl přijít s takovou hloupou variantou, přivést dopravu přímo co centra města na kruhový objezd a nezajímá se o to jak bude silnice pokračovat dál...

Určitě přivaděč musí být přiveden přímo k Tescu, tedy napojen přímo na Nový most a trasu pak dále pokračovat od Nového mostu směrem na východ ven z města, jak je Nový most nasměrován.

Mimochodem, jaký plán vlastně měli bolševici, když projektovali a stavěli Nový most? Kam měl nový most na obou koncích pokračovat?
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Foxy Muldere!

Trasování I/13, tak jak byla plánována v 80. letech předpokládalo velký obchvat Děčína, zhruba vedený takto: odpojení od I/13 v prostoru odbočky na Malé Chvojno (kousek od dnešní D8 Exit 80) dále pak SZ kolem Velkého Chvojna a sedlem mezi Liščím kopcem a Plání, směrem na Čermnou, Horní Jílové a sedlem mezi Lotharovým vrchem a Chmelníkem ke Krásnému Studenci, údolím Chrochvického potoka dolů k řece, most přes Labe do Křešic a dále kolem řeky ke Starému Městu a pravotočivou zatáčkou po úbočí vrchu Chlum směrem na Folknáře (plánovaná genocida místních chatek zahrádkářské kolonie), a dále po estakádě do prostoru bývalého motorestu a napoejní na stávající I/13.

Veliká škoda, že se to nepostavilo.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Náhodou k tomu nemáš více materiálů?
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Lenny píše:Náhodou k tomu nemáš více materiálů?
Bohužel ne. V té době jsem tam žil, strýcova zahrádka na Folknářích s úžasným rybízovým vínem byla v ohrožení úplné demolice a tak vůbec se "vědělo" kudy "to má jít".

Pokud si vzpomínám, tak na veřejném projednávání na Děčínské střelnici, s účastí tehdejšího ministra Řebíčka, dlouze mluvil jakýsi projektant, který dlouze a zasvěceně popisoval různé varianty vedení přivaděče, též taky zmiňuje její pravobřežní část s vedením do Folknářů. Zmiňuje též původní variantu z osmdesátých let, která byla, je a bude jedinou technicky i dopravně správnou, nicméně kolizní (CHKO) a velmi drahou variantou.
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Byla údajně zadána nová EIA na Děčínský přivaděč. To jsem zvědav co z toho vyleze za variantu.
http://decinsky.denik.cz/zpravy_region/ ... 30329.html
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

V březnu už bylo zveřejněno Oznámení EIA.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Lenny píše:V březnu už bylo zveřejněno Oznámení EIA.
Včetně mapek: http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_ULK834
bumbik

Příspěvek od bumbik »

a dnes o tom i reportáž ČT24 viz. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... -privadec/
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
kot

Příspěvek od kot »

Bumbiku ty jsi fakt s každou zprávou nej.....rychlejší! :P Jak to děláš?
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Závěr zjišťovacího řízení - pěkná diskuze.

http://www.decin.cz/2013/06/zaver-zjist ... -decin-d8/
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Protože jsem v Děčíně vyrostl a troufám si tvrdit, všechny uvažované varianty jsem v minulosti prochodil i projezdil na kole, tak varianta údolím Chrochvického potoka je asi nejmenší zlo. Není to varianta ideální, ale to zde není žádná.

Co je však nadmíru jasné, že NIMBY efekt je zda kruciální. Politická síla, která dokáže vysvětlit, že půlka Děčína se dusí a že nulová varianta je z přehledem nejhorší, tak si už dopředu zaslouží sochu na Mírovém náměstí před magistrátem....
Honza1

Příspěvek od Honza1 »

Já vnímám tuto část novostavby tranzitní silnice jako potřebnou, ale prosazovanou silou, bez řádného procesu. Tedy chybně. :ko:

Proces má vypadat tak, že se na celostátní úrovni se určí prioritní liniové dopravní stavby, kraje pak při zpracování svého územního plánu (Zásad rozvoje) v procesu SEA vyhledají varianty jednotlivých koridorů těchto staveb a tyto posoudí. Vítězný koridor pak ze zákona do svých územních plánů musí zanést i jednotlivé obce. Pak ŘSD vyvolá EIA v kterém se vybere podrobné vedení trasy. Detailní vedení trasy se pak vyladí v územním řízení ke stavbě.

Bohužel zde je celý proces postaven v obráceném pořadí. Začíná podrobným posouzením trasy v procesu EIA. V Zásadách územního rozvoje Ústeckého kraje ani v Územním plánu města Děčín žádný z těchto koridorů zakreslen není. Nebyly hodnověrně posouzeny jiné varianty, třeba v linii mezinárodní silnice E442, nebo obchvatem přes Četrans. :crazy:

Kdy současné varianty Pastýřská a Vilsnická 2012 jsou vysoce kontroverzní. Ještě v Děčíně stoupají a hned zas zas klesají do údolí Jílovského potoka. Takto zbytečně urazí 110 výškových metrů. Ani obyvatelům neulehčují, jen přesouvají zátěž do jiných čtvrtí než doposud, viz. např. https://docs.google.com/file/d/0Bwb4zbm ... sp=sharing. Pak se nelze divit že vznikají různé občanské aktivity, např. Děčínské fórum http://www.decinskeforum.cz/. :evil: :lol:
Naposledy upravil(a) Honza1 dne 6.9.2013 6:31:10, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „I/13“