Pražská ZPI a PDZ

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Re: Pražská ZPI a PDZ

Příspěvek od kasme »

Moderní telematický systém v Praze
TEXT: ING. JIŘÍ MÁCHAL | FOTO: ING. JIŘÍ MÁCHAL

Pokud při cestování automobilem po Praze využíváte Jižní spojku směrem od Spořilova, možná jste si všimli dvou nově postavených portálů. Jedná se o výstavbu uceleného systému poskytování dopravních informací pražským řidičům a ostatním účastníkům silničního provozu v české metropoli. Tento systém, známý z mnoha evropských velkoměst a aglomerací, bude přinášet řidičům aktuální dopravní informace a navádět je k co nejkomfortnějšímu průjezdu hlavními tepnami pražské infrastruktury. Zajisté se sluší říci, že se jedná o jednu z nejvýznamnějších realizací v Praze posledních let, která byla zahájena loni v říjnu, respektive v listopadu. Její provedení totiž bylo rozloženo do dvou dílčích zakázek.

Základním a nejviditelnější prvkem tohoto moderního systému jsou zařízení pro provozní informace (ZPI, jinak nazývaná proměnné informační tabule) a proměnné dopravní značky (PDZ) využívající technologii LED. Zobrazovací displeje většiny PDZ/ZPI jsou plnomaticové a plnobarevné, a tudíž je na nich možné zobrazovat jakékoliv texty a symboly včetně zátěžových map pražských komunikací. Tato zařízení budou účastníkům silničního provozu předávat aktuální dopravní informace. Technologie se umísťují na portály a poloportály na hlavních tepnách napříč Prahou ve více než padesáti lokalitách.
Zadavatel, TSK Praha, rozdělil zakázku mezi více dodavatelů. Společnost AŽD Praha se podílí na výstavbě a obnově technologického vybavení 34 pražských lokalit v rámci rozsáhlé zakázky Poskytování dopravních informací a na výstavbě a technologickém vybavení tří lokalit v rámci druhé menší zakázky Jižní spojka – rampa Spořilovská.
Z celkového počtu 37 lokalit, zajišťovaných naší společností, se u 25 z nich jedná o novostavbu a u 12 o obnovu. U obnovovaných lokalit bude původní technologie odstraněna a nahrazena novou modernější, takže na všech lokalitách dodávaných společností AŽD Praha bude nainstalována stejná technologie.
Pro zvýraznění PDZ/ZPI budou dle rozhodnutí zadavatele některé z nich opatřeny reflexním rámem.
AŽD Praha rovněž dodá hardwarové vybavení k proměnným značkám s příslušným softwarem, tzv. gantryservery. Jejich hlavní funkcí, jakožto mozku proměnného značení, je převádět požadavek na zobrazení informace z dopravní ústředny na konkrétní optické čočky na displeji PDZ/ZPI. Gantryservery však komunikují s dopravní ústřednou obousměrně. Další funkcí jsou tedy zpětné vazby zobrazovaných stavů na PDZ/ZPI a zasílání aktuálních provozních parametrů.
Pomocí připojení ke stávající městské přenosové soustavě budou zařízení dálkově ovládána z pražské Hlavní dopravní řídicí ústředny. Umožněno bude také lokální řízení technologií jednotlivých portálů prostřednictvím gantryserverů, především pro servisní účely.
Tento ucelený telematický systém je realizován divizí Automatizace silniční techniky i za přispění pracovníků dalších organizačních složek v rámci AŽD Praha. Je na místě ocenit pracovní nasazení všech našich lidí, vezmeme-li v úvahu, že instalace technologie na portály probíhá za ztížených pracovních podmínek v zimním období a z důvodu minimalizace dopravních omezení nejčastěji v nočních hodinách.
Pokud vše bude probíhat bez komplikací, lze očekávat, že celý pražský informační systém bude spuštěn přibližně v polovině letošního roku. Naše metropole se tak dočká velmi kvalitního moderního systému řízení a usměrňování dopravy.

strana 28 a 29 http://www.azd.cz/admin/files/Dokumenty ... 2013-1.pdf
je tam i pár fotek
Martin Šubrt

Příspěvek od Martin Šubrt »

andrewkrap: Námět na ten nápis na uvolnění pruhu v koloně dám do připomínek v dalším kole. Je to ale trochu složitější. Nápisy jsou již nahrány přímo v tabulích a jsou vyvolávány zasíláním povelů. Šetří to požadavky na přenos informací, ale má to právě i tu nevýhodu, že při instalaci nového nápisu je pořeba to tam fyzicky nahrát. Což se musí objednat a je to poměrně nelevné. Tudíž se to bude dělat v určitých cyklech, kdy bude víc věcí k doplnění a vylepšení. Též je tam určité omezení dané normami, jak musí být text vysoký a ten navrhovaný by se tam vešel jen tak tak. Ale snad ano.

pp21: Ono se zpoždění nabízí jako logičtější, ovšem je problém, že ze zpoždění nepozná nekaždodenní řidič, za jak dlouho k tomu cíli dojede. Zatímco z dojezdové doby pozná i každodenní řidič, o co je delší, než běžná dojezdová doba. Tj. preferována bude dojezdová doba, která poskytuje informaci oběma skupnám řidičů. V případě notorických kolon právě typu Ječná či Wilsonova ale je pravděpodobné že se bude v tom třetím řádku zobrazovat to zpoždění. Ale opět, bude se to ladit asi podle většinového názoru, možná se to překlopí jedním či druhým směrem.

monin: No jo, ale když tam napíšu uvolněte...atd., spousta řidičů začne uvolňovat hned, ač sanitka nepojede. A podmiňovací způsob se mi tam už nevejde. Takže dávám do placu námět na podobu tohoto nápisu s omezením, že se včetně mezer musím vejít do 3x16, při hodně písmenech i či l 3x18 znaků. Není to úplně jednoduché.

1975: Stupně dopravy se počítají vlastně stejným způsobem. Ale pokud není dostatečně velká flotila FCD a provázány výpočty s detektory, může se stávat, že systém generuje stupeň 4 tam, kde je stupeň 1. Prostě proto, že tam byla třeba dě FCD vozidla aobě tam na někoho čekala u chodníku. Proto není moc rozdíl mezi dobrým výpočtem celé cestovní doby a správným stupněm provozu. Ostatně Ječná, směr I.P.Pavlova, stupeň 5 - také není řešení. Protože to může být fakt hustá pomalá kolona, nebo úplně stojící ulice. Když to napíše zdržení 25 minut, je to jasný, jak je to váný, po ten Pavlák. Takže bych opravdu ještě byl trpělivý.

Standa: Jó, vymezit úseky na Jižní spojce byl oříšek. Bylo jasné, že nejde psát na Strakonické něco ve smyslu Jižní spojka, směr Štěrboholy, uzavřena. Proto jsou úseky rozděleny cca nějak ve smyslu před Průmyslovou, u lan. mostu, u Záběhlic, před Chodovskou, před 5. května, před Vídeňskou. Uvidíme, jestli to bude dělat dobrotu. Stejný problém byl s vymezením úseků na Kbelské, Průmyslové a Strakonické. To před je navíc dlouhé slovo, takže pak jsou někdy trošku divné zkratky bočních ulic, někdy jsme dali přednost před boční ulicí blízké čtvrti, protože tu ulici typu Prosecká, Teplárenská třeba moc lidí nezná. Opět, uvidíme. Něco fungovat třeba nebude, počítáme s tím, že budou ty větší aktualizace, kde se zahrnou takové nepovedené věci a nejakým směrem se opraví.
andrewkrap

Příspěvek od andrewkrap »

diky za zahrnuti do pripominek. k tem dojezdum a zdrzeni. co tam napsat nasledujici: dojezd do lokality te a te: 20+15 min. pak si mylim ze vetsina ridicu pochopi ze ten udaj za plus je info o zdrzeni. co myslis martine a co na to ostatni?
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

3. mapka Cínovecká
autor fotky pp21

2013-03-31-351u.jpg
2013-03-31-351u.jpg (102.95 KiB) Zobrazeno 7946 x
[/url]
monin

Příspěvek od monin »

To vypadá dobře a to až tak, že by tyto ZPI, mohly dokonce trochu suplovat děsivé značení dálkových cílů v Praze. Viz. ten směr na červený rámeček D1 a D11. :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
DálničářMK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DálničářMK »

Martin Šubrt:Chci se zeptat, jestli se budou dávat čísla komunikací, jak je na mapce 3 na ostatní mapky a ZPI? A dál se chci optat, jestli se neuvažuje o zveřejnění informací z pražských ZPI na webu kamery.praha.eu?
Ať žijí Dálničáři!!! Kdo by mne chtěl kontaktovat po Skypu, tak můj Skype nick je mikikopas16.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

stojí Korunovační
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm ... 6.JPG.html
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm ... 9.JPG.html

Dobříšská píše o Prašném mostě :)
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm ... 0.JPG.html

DálničářMK: v Praze si na čísla moc nehrajeme :)
DálničářMK
Kontaktovat uživatele:

To kasme:Měl jsem na mysli čísla komunikací.
Ať žijí Dálničáři!!! Kdo by mne chtěl kontaktovat po Skypu, tak můj Skype nick je mikikopas16.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

DálničářMK píše:To kasme:Měl jsem na mysli čísla komunikací.
já taky :)
1975

Příspěvek od 1975 »

...no, dneska jak na Vysočanské radiále dc ("Kbelská na křížení s Kolbenova, st.dopravy 4"), tak u Štvanice dc ("Wilsonova, st.dopravy 4) info o hustotě bylo.... že by reakce na můj pár dní starý podnět? :o) anebo náhoda? :o)
rob3rt

Příspěvek od rob3rt »

Informace o stupni dopravy byla dnes i na Hořejším nábřeží.
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
DálničářMK
Kontaktovat uživatele:

To kasme: A proč byste je tam nedával?
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

DálničářMK píše:To kasme: A proč byste je tam nedával?
Uvnitř Prahy bylo číslování silnic prakticky zrušeno. Nepřijde mi to rozumné, ale navigovat dnes podle čísla silnice po Praze tak ztrácí smysl. Lze tak akorát směrovat na výpadovky z Prahy.
Standa

Příspěvek od Standa »

JirkaS píše:...Uvnitř Prahy bylo číslování silnic prakticky zrušeno. Nepřijde mi to rozumné, ale navigovat dnes podle čísla silnice po Praze tak ztrácí smysl. Lze tak akorát směrovat na výpadovky z Prahy.
Ale to je právě dost důležité a podle názoru mnoha z nás to v Praze momentálně poněkud chybí. Jestli to dokáže ZPI částečně napravit, bude jedině dobře.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

Já nepsal nedávat čísla na ZPI, já psal a JirkaS doplnil, že se na čísla nehraje :)

a jaká čísla si tedy představujete na té "mapce" Strakonická dc?

na výpadovkách možná, ale jinde asi dost těžko

Večer byla na spoustě ZPI informace o 1/2 Maratónu...

V noci byl uzavřen ATM => Dobříšská, ale na ZPI Patočkova ani Malovanka nic...
Samozřejmě jen pro informaci, nejlepší ceste vede stejně přes SAT a Radlickou. Dole by pak ty šipky nebyly takovým překvapením... (možná :) )
viz. neostré video
DálničářMK
Kontaktovat uživatele:

To kasme:Měl jsem na mysli čísla dálnic a rychlostek. Tak pokud jde o Strakonickou dc, tak se pod nápis MO přece dá dát šipka s červeným označením D1.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

1975 píše:...no, dneska ... "st.dopravy 4")
...že by reakce na můj pár dní starý podnět? :o) anebo náhoda? :o)
i na SJM
SJM x Na Strži => centrum
SJM x Na Strži => centrum
pa.JPG (21.06 KiB) Zobrazeno 7609 x
[/url]

SJM před MO => centrum http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm ... 0.JPG.html
před MO mě přišlo, že tam chvíli předtím byl místo "pozor kolona" jen "pozor" (vykřičník)
Ale kde kolona začíná se nedozvíme :crazy: Když značka bliká, tak už asi blízko :kladivo:

DálničářMK: dalo... ale ze Strakonické na Brno se jezdí po R1, ne? :)
DálničářMK
Kontaktovat uživatele:

To kasme:Ano,ale jezdí se tam z obojího. Když se dá sjet z PO na D1,neznamená to, že by se nemělo označení D1 ve směru k MO.
monin

Příspěvek od monin »

kasme píše: DálničářMK: v Praze si na čísla moc nehrajeme :)
Kasme: Mohu se zeptat, co je na tom tak komického, že si v Praze na čísla moc nehrajeme? Podle mě to je tragické.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

To byl bezpochyby sarkasmus, na téma "Nové pojetí značení silniční sítě v Praze"
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

kasme píše:V noci byl uzavřen ATM => Dobříšská, ale na ZPI Patočkova ani Malovanka nic...
hmmm :jidlo:
Přílohy
Patockova zc
Patockova zc
2328u.jpg (41.78 KiB) Zobrazeno 7478 x
rob3rt

Příspěvek od rob3rt »

kasme píše:Večer byla na spoustě ZPI informace o 1/2 Maratónu...
ráno i na ZPI s mapou :cry:
1-2_maraton.jpg
1-2_maraton.jpg (31.65 KiB) Zobrazeno 7431 x
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

rob3rt

Příspěvek od rob3rt »

i na mapovém ZPI na Strakonické
ZPI_Strakonicka.jpg
ZPI_Strakonicka.jpg (26.04 KiB) Zobrazeno 7358 x
Odpovědět

Zpět na „Praha“