Modernizace D1 všeobecně
Re: Modernizace D1
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
A ještě Brno v šestipruhu a nové CB u Prahy,že?
Btw tomu 2018 moc nevěřím, spíše tak 2019 nebo 2020.
Btw tomu 2018 moc nevěřím, spíše tak 2019 nebo 2020.
přetížená možná není, ale když ji v roce 39 začli stavět, tak to říkali taky
a generálkuje se to snad na víc než na pár let
spíš bych čekal, že se PŘEDEVŠÍM upraví stoupací pruhy, aby třeba u Naháče nekončily v ČS atp.
a generálkuje se to snad na víc než na pár let
spíš bych čekal, že se PŘEDEVŠÍM upraví stoupací pruhy, aby třeba u Naháče nekončily v ČS atp.
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Na D1 už se stěhují stavbaři, přilehlé obce čekají těžké roky
http://www.novinky.cz/ekonomika/298450- ... -roky.html
-
andrewkrap
tradicni naprosto zbytecny clanek s nulovou informacni hodnotou. korunu tomu dali s tim popiskem na mapce. autor clanku by se mel zrejme venovat jinemu povolani.Had píše:Na D1 už se stěhují stavbaři, přilehlé obce čekají těžké roky
Navíc pro budoucí období toto rozšíření umožní (po separé úpravách v prostorech MÚK) zavést pojížděný odstavný pruh jako je to na okruhu Mnichova nebo teď relativně nově i na A9 od Mnichova na sever (možnosti pro rozšíření telematiky jsou součástí modernizace) a to je také bonus toho, že se při modernizaci zkrátka získá opravdu nová dálnice.
Navíc co se málo zmiňuje, modernizací dojde i k narovnání parametrů podélného sklonu a klopení oblouků, které dnes již normově nevyhovuje. Při té fragmentaci také dochází k tomu, že se vozovka vyvýší o min 15 -20 cm, což by v případě D1 už stejně vyžadovalo nová svodidla, možná úpravy mostů atp.
Myslím, že k přípravě bylo přizváno odborníků habaděj a byl koncensus na tom, že dálnici je třeba modernizovat a ne tam odstranit havarijní stav. Nyní křičí ti odborníci, kteří prostě jen nebyli přizváni do diskuse. Provedená modernizace zase vystačí na dalších 50 let a to je to, co je dle mého třeba... Fragmentovaná vozovka by se musela udržovat obnovou obrusné vrstvy častěji, to by zase znamenalo (při nerozšíření) že se při uzavírce bude jezdit jen 2+1.
Jediná věc mne trápí a to je ta, že z důvodů teoreticky (čistě teoreticky) hrozící alkalické reakce kameniva ze současné betonky se tento rozbitý beton nepoužije jako kamenivo do nového CB... Bylo to diskutováno v rámci těch 3000 připomínek. Je tam obava z opakování D11 u Sadský, kde se díky použití kameniva ze staré CB ten nový po 6 letech začal rozpadat až se musel úplně vyměnit, ale byl to trochu jiný příklad.
Navíc co se málo zmiňuje, modernizací dojde i k narovnání parametrů podélného sklonu a klopení oblouků, které dnes již normově nevyhovuje. Při té fragmentaci také dochází k tomu, že se vozovka vyvýší o min 15 -20 cm, což by v případě D1 už stejně vyžadovalo nová svodidla, možná úpravy mostů atp.
Myslím, že k přípravě bylo přizváno odborníků habaděj a byl koncensus na tom, že dálnici je třeba modernizovat a ne tam odstranit havarijní stav. Nyní křičí ti odborníci, kteří prostě jen nebyli přizváni do diskuse. Provedená modernizace zase vystačí na dalších 50 let a to je to, co je dle mého třeba... Fragmentovaná vozovka by se musela udržovat obnovou obrusné vrstvy častěji, to by zase znamenalo (při nerozšíření) že se při uzavírce bude jezdit jen 2+1.
Jediná věc mne trápí a to je ta, že z důvodů teoreticky (čistě teoreticky) hrozící alkalické reakce kameniva ze současné betonky se tento rozbitý beton nepoužije jako kamenivo do nového CB... Bylo to diskutováno v rámci těch 3000 připomínek. Je tam obava z opakování D11 u Sadský, kde se díky použití kameniva ze staré CB ten nový po 6 letech začal rozpadat až se musel úplně vyměnit, ale byl to trochu jiný příklad.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Trochu OT, ale na D11 u Sadské bylo použito kamenivo ze starého recyklovaného CB? Odkud byl? V té době se (konec 80. let) snad žádná stará CB vozovka bourána nebyla...?
Jde o rekonstrukci D11 v tomto úseku, která proběhla cca v roce 2000... Využil se tam beton vybouraný na místě přímo z D11 a pak se to po šesti letech rozpadlo.adamos píše:Trochu OT, ale na D11 u Sadské bylo použito kamenivo ze starého recyklovaného CB? Odkud byl? V té době se (konec 80. let) snad žádná stará CB vozovka bourána nebyla...?
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
V roce 1990 se otevřel úsek 24.- 42. km, celý CB. Ten se následně začal rozpadat, aby se v letech 2000 - 2001 komplet předělal na nový CB, který je tam dodnes v perfektním stavu. Chápu to tak, že v původním kamenivu (nový materiál)) probíhala reakce CB se rozpadl, zatímco nový CB (recykl.?) perfektně drží. Je to tak?
adamos: Jsme OT, odpověď tady: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 368#p79368
K tomuto tématu mě zajímá jedna věc - je někde dostupný spolehlivý harmonogram těch omezení, a to zejména, kdy bude ta kritická část, kdy se bude jezdit 2+1?
Není. Zhotovitel žádá MD. Dnes teprve bude zhotovitel=smlouva.
Smlouvy podepsány viz.
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=197&t=3941
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=197&t=3941
-
DálničářMK
- Kontaktovat uživatele:
Jsem rád, že to začne, ale bude to takový velký cirkus,ale snad se to zvládne.
Ať žijí Dálničáři!!! Kdo by mne chtěl kontaktovat po Skypu, tak můj Skype nick je mikikopas16.
Doprava bude 2+1, resp. 1+1 bude vedena ze začátku rekonstrukce, v době demolice nadjezdů. Jedná se cca o 3 týdny.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Třeba/doufejme/ to nebude takový děs jak to do nás novináři cpou... 
mapman, martini: borci, přesvědčili jste mě... 
a všechny mosty na dálnici i přes dálnici se budou dělat na 3+3? nebo jen nadjezdy přes dálnici?
Jen nadjezdy budou pro 3+3 pruhy.
tak to je fakt škoda! když už se dělá modernizace, tak bych čekal, že rovnou udělají i mosty na dálnici na 3+3 ... tohle je podle mě věčná škoda ... na druhou stranu mě těší, že ŘSD dělá co může, aby ten provoz i přes modernizaci byl co nejplynulejší ... ale jsem sám zvědav, jak to nakonec v praxi bude ...
Škoda? Většina mostů jde bez větších problémů rozšířit na šestipruh. Zjednodušeně řečeno, rozšíří se opěry, přidají se nosníky, nějaké další práce a hotovo. Pokud tedy technický stav mostu bude vyhovovat.
Nadjezdy zasahují do průjezdního profilu pro rozšíření o 0,75 m. Proto se demolují a staví znova (ne včechny). A délka starého a nového nadjezdu je přibližně stejná, větší prostor je získán umístěním pilíře do SDP. Což má rovněž výhodu při výstavbě, lze dělat po polovinách, ale nevýhodu, že bude zakrývat výhled v zatáčkách.
Jsem docela rád, že nakonec bude opraven úsek Lhotka - V. Bíteš před úseke V. Bíteš - Devět Křížů, který je rozbitější, i ten nový povrch už začíná odcházet.
Dopadne to dobře, po dálnici se bude dát jezdit. Zcela jistě se tam aspoň jednou stane nějaká mimořádnost, při které bude delší dobu omezen provoz. Jen novináři zase budou strašit lidí při nějaké mimořádnosti a povedou jejich nablblé řeči. Ale na to je nejlepší zahodit televizi
Nadjezdy zasahují do průjezdního profilu pro rozšíření o 0,75 m. Proto se demolují a staví znova (ne včechny). A délka starého a nového nadjezdu je přibližně stejná, větší prostor je získán umístěním pilíře do SDP. Což má rovněž výhodu při výstavbě, lze dělat po polovinách, ale nevýhodu, že bude zakrývat výhled v zatáčkách.
Jsem docela rád, že nakonec bude opraven úsek Lhotka - V. Bíteš před úseke V. Bíteš - Devět Křížů, který je rozbitější, i ten nový povrch už začíná odcházet.
Dopadne to dobře, po dálnici se bude dát jezdit. Zcela jistě se tam aspoň jednou stane nějaká mimořádnost, při které bude delší dobu omezen provoz. Jen novináři zase budou strašit lidí při nějaké mimořádnosti a povedou jejich nablblé řeči. Ale na to je nejlepší zahodit televizi
ta poslední věta mě fakt rozesmála 
No, ale to nejsou jen mosty. Třeba taková drobnost v podobě kanalizace, vzhledem k tomu, že by se pak musela tato na plochu svodu vody spočítané na 2 pruhy předělat na 3 pruhy = zase rozvrtat střeďák. Slyšel jsem, že o těch mostech, kanalizaci atd. ze 3 na 2 pruhy rozhodli lidi Bárty po dvou měsících ve funkcích, bez znalosti ničeho, bez dat a výhledů intenzit, bez odborníků. Jen tak, v době keců o úsporách a na základě jejich laických dojmů. Pak čumeli, když zjistili, že si to nemohou dělat podle sebe a okolnosti, tlak oboru a několik odborníků je donutili změnit alespoň ty mosty nad. Ale zas to bylo o čase a o zbytečných penězích, že. Jo Bárta, to bylo dílo.
Ahoj,
zajímal by mě Váš názor na jednu věc...relativně často /pravidelně každé pondělí/ + tak ještě jeden den v týdnu, když se něco semele se tvoří kolony na příjezdu do PRahy zhruba zde http://mapy.cz/s/6O4s.
Přičmež hodně velká část řidičů a já se jim nedivím začne projíždět vedle stojícího třípruhu v odstavném, aby pak odbočili směr Opatov. Problém dle mého je, že:
a) určité procento řidičů to bude odstavným brát vždy
b) tím, že to nikdo nečeká /není to legální/ nastávají kolizní situace!
Tento týden už dvě:-/
Nestálo by za úvahu udělit vyjímku, a realizovat oficiálně v případě kolon odstavný pruh jako odbočovací ve směru na Opatov už od cca ČS Benzina?
Myslím, že z hlediska provedení by to nebyl problém -> stačilo by udělat VDZ /nalajnovat přerušovanou čáru vedle plné/, aby auta mohla vjet ale již se nevracela zpátky + vyznačit šipky a např. text OPATOV, HÁJE. Svislé dopravní značení by upozorňovalo na možnost využití pouze v případě kolon apod..
Vím, že jsou tu problémy jako šířka stáv. odstavného, asi neexistence něčeho podobného v našich předpisech. Ale dle mého pokud by tento stav byl oficiální, byl by ve výsledku bezpečnější než občasná divočina nyní...
V německu to takto funguje, a tohle je úsek kde by to dle mého za pokus stálo?
zajímal by mě Váš názor na jednu věc...relativně často /pravidelně každé pondělí/ + tak ještě jeden den v týdnu, když se něco semele se tvoří kolony na příjezdu do PRahy zhruba zde http://mapy.cz/s/6O4s.
Přičmež hodně velká část řidičů a já se jim nedivím začne projíždět vedle stojícího třípruhu v odstavném, aby pak odbočili směr Opatov. Problém dle mého je, že:
a) určité procento řidičů to bude odstavným brát vždy
b) tím, že to nikdo nečeká /není to legální/ nastávají kolizní situace!
Tento týden už dvě:-/
Nestálo by za úvahu udělit vyjímku, a realizovat oficiálně v případě kolon odstavný pruh jako odbočovací ve směru na Opatov už od cca ČS Benzina?
Myslím, že z hlediska provedení by to nebyl problém -> stačilo by udělat VDZ /nalajnovat přerušovanou čáru vedle plné/, aby auta mohla vjet ale již se nevracela zpátky + vyznačit šipky a např. text OPATOV, HÁJE. Svislé dopravní značení by upozorňovalo na možnost využití pouze v případě kolon apod..
Vím, že jsou tu problémy jako šířka stáv. odstavného, asi neexistence něčeho podobného v našich předpisech. Ale dle mého pokud by tento stav byl oficiální, byl by ve výsledku bezpečnější než občasná divočina nyní...
V německu to takto funguje, a tohle je úsek kde by to dle mého za pokus stálo?
... takze pokud se v dobe zaruky stane nejaky pruser s povrchem, tak to bude zase dohadovacka zhotovitel-investor kdo za to muze (ala Eurovie na D47). Jeden bude tvrdit, ze je to dusledek pouziti stareho kameniva, ze to tak investor chtel ... druhy bude tvrdit, ze ne, ze je to spatne udelany ... bez ohledu na to co je skutecnou pricinoumartini píše:Jediná věc mne trápí a to je ta, že z důvodů teoreticky (čistě teoreticky) hrozící alkalické reakce kameniva ze současné betonky se tento rozbitý beton nepoužije jako kamenivo do nového CB... Bylo to diskutováno v rámci těch 3000 připomínek. Je tam obava z opakování D11 u Sadský, kde se díky použití kameniva ze staré CB ten nový po 6 letech začal rozpadat až se musel úplně vyměnit, ale byl to trochu jiný příklad.
Predpokladam, ze pokud se o potencialnim problemu vi, tak ze je to smluvne podchycene, tak aby se z toho nestala zaminka pro okecani jakehokoliv problemu s povrchem?