0310 Úsilné - Hodějovice - Třebonín (obchvat Č. Budějovic)
Re: 0310 Úsilné - Třebonín (obchvat Českých Budějovic)
S tím souhlasím, spíš jde o to, proč se ten tunel stavěl zrovna takhle divoce (draze), u těhle situací, kdy je to na pomezí tunel/zářez, je nejlevnější to odtěžit, postavit konstrukci v otevřené jámě a zakrýt to, odpadne šíleně drahá ražba (čím menší nadloží, tím dražší) a do budoucna i drahá údržba svahů, či velký zábor zářezu (negativem je zase nutnost tunel větrat)
u té D1 se taky v souvislosti s rozšiřováním uvažovalo, že se to zakryje
proč je v tunelu s odstavnými pruhy 80, že by naše špatná norma? Taky mi to hlava nebere
i když ještě lepší je to na R6, kde tunel ještě není a ta 80 tam je taky
u té D1 se taky v souvislosti s rozšiřováním uvažovalo, že se to zakryje
proč je v tunelu s odstavnými pruhy 80, že by naše špatná norma? Taky mi to hlava nebere
i když ještě lepší je to na R6, kde tunel ještě není a ta 80 tam je taky
nene, už je tam 100petrsida píše:i když ještě lepší je to na R6, kde tunel ještě není a ta 80 tam je taky
Už tam nenípetrsida píše:i když ještě lepší je to na R6, kde tunel ještě není a ta 80 tam je taky
Tunel Valík už stojí. Tunely u ČB pochopím. Když se podíváte na ten obrázek z idnes tak na té variantě kolem Černic byl také krytý tunel.
Mne spíš vadí další dlouhý seznam tunelů ještě nevybudovaný bez kterých by to šlo (aspoň zkrátit na délku ekoduktů nebo nahradit soustavou mostů a ekoduktů).
R1 511 tunel na Vysoké
R1 511 tunel Dubeč
R35 tunel Vraclav
Při větší snaze by to šlo i na R35 bez tunelu Dětřichov a Maletín. Třeba u toho Maletína jsem přečetl celou EIA a důvod jsem nepochopil.
Aniž bych se pouštěl do hodnocení, zda ten či onen konkrétní tunel má či nemá být, tak hlavním důvodem, proč se projektanti uchylují k tunelovým variantám jsou v zásadě tři:
1) tunelem lze při dodržení norem pro podélný a příčný sklon na dálničních stavbách prostoupit jinak neprostupným terénem.
2) snadno se jimi docílí podstatně menší efektu NIMBY
3) tunel je sakra drahá věc, a léta platilo, že cena projektové dokumentace se odvíjí od ceny navržené stavby. (bohužel)
A samozřejmě libovolná kombinace předchozích bodů...
1) tunelem lze při dodržení norem pro podélný a příčný sklon na dálničních stavbách prostoupit jinak neprostupným terénem.
2) snadno se jimi docílí podstatně menší efektu NIMBY
3) tunel je sakra drahá věc, a léta platilo, že cena projektové dokumentace se odvíjí od ceny navržené stavby. (bohužel)
A samozřejmě libovolná kombinace předchozích bodů...
prosím vraťme se z OT k tématu obchvatu ČB - var. 1 to asi nebude,co? Mám za to, že se opomíjí negativa tunelů: cena, zaklínadlo ekologií trochu kulhá - exhalace se koncentrují do jednoho místa, V=80km, nutnost uzavírek a objízdných tras, jízd po polovinách, problém se sousední MÚK atd atd...
Pane kolego, souhlas, zpět k tématu.Nystrom píše:prosím vraťme se z OT k tématu obchvatu ČB - var. 1 to asi nebude,co? Mám za to, že se opomíjí negativa tunelů: cena, zaklínadlo ekologií trochu kulhá - exhalace se koncentrují do jednoho místa, V=80km, nutnost uzavírek a objízdných tras, jízd po polovinách, problém se sousední MÚK atd atd...
V případě Budějovic jsem si skoro jist tím, že se jedná o variantu 2 - a tedy eliminovat nesouhlas a odpor proti výstavbě dálnice.
A o profackování ekologie v případě tunelů tu bylo napsáno již mnoho. Kdesi ve vláknu k dostavbě dálnice D8 a zhůvěřilému nápadu v podobě tunelu Kubačka jsem uváděl propočet energetické náročnosti a výsledky jsou děsivé. Každý instalovaný MW v obslužných technologiích tunelu, denně vychází na cca 60 tis. Kč v nákladech na dodávky elektřiny. Ročně to pak dělá přes 20 miliónů Kč.... Stavba tunelu by tedy měla být vždy pečlivě uvážena.
Rozdíl ČB a MB vs. Brno je částečně v tom, že v ČB se paralelně s dálnicí staví i tzv. Zanádražní komunikace, která by právě měla část těch městských vztahů na sebe převzít. To v MB a defacto ani v Brně není... Nejhorší je to zaplevelování okolí těch komunikací a kumulace místní dopravy na dálnici potom... Viz to Brno, ale zůstaňme v tématu.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Včera jsem jel po delší době z CB na Rudolfov a hle. Koliky. Asi nejake uvolnene peníze z vyzisku na konci roku? Jak na prave tak na leve strane silnice 634 je docela dost koliku v trase planovane D3. Je to v tom prostoru za benzinkou ve smeru od CB před Vratem jak ma jit D3 pod silnici 634.
Kde ušetřit na D3? Ministerstvo se chce zbavit tunelu u Budějovic
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... budejovic/
No já nevím, ale kdyby to tu pánové četli, tak bych jim poradil vypustit jiné tunely např. Vraclav nebo změnou trasy i ty dva další na R35. Zrovna v těch Budějicích mi to přijde jako hlavou proti zdi.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... budejovic/
No já nevím, ale kdyby to tu pánové četli, tak bych jim poradil vypustit jiné tunely např. Vraclav nebo změnou trasy i ty dva další na R35. Zrovna v těch Budějicích mi to přijde jako hlavou proti zdi.
Chlapi, v klidu, naštěstí ještě pořád jsou v resortu osoby historického vývoje znalé, upozorňující na rizika případných změn s ohledem na předchozí vývoj a to nejen u této stavby. Zkrátka chuť po úsporách tu opět je, ale tentokrát narozdíl od Bárty je tu i chuť stavět, což jde proti sobě a to i nesilničář pochopí. Berte tu reportáž jako takový průzkum bojem...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Tak a to je konec nadějí na rychlé (během několika let) vyřešení ucpaných Budějovic.
Zajímalo by mě, zda jedinci, kteří operují trasováním D3 po Lišovském hřbetu vidí dál něž na svoji zahrádku... Dálnice je zde fakticky netrasovatelná (přírodní památky Kaliště, Ohrazení; ochranný prostor protivszdušné obrany; velké množství malých sídel.... atd.)
Tohle prostě nemůže nikdo myslet vážně. Tady jde buď o efekt NIMBY, spekulace na pozemky, lidskou blbost.... a kdoví co ještě...
Zajímalo by mě, zda jedinci, kteří operují trasováním D3 po Lišovském hřbetu vidí dál něž na svoji zahrádku... Dálnice je zde fakticky netrasovatelná (přírodní památky Kaliště, Ohrazení; ochranný prostor protivszdušné obrany; velké množství malých sídel.... atd.)
Tohle prostě nemůže nikdo myslet vážně. Tady jde buď o efekt NIMBY, spekulace na pozemky, lidskou blbost.... a kdoví co ještě...
Tyto články už nečtu. Poslední dobou jich je nějak moc.
Např. tento: http://budejovice.idnes.cz/obchvat-bude ... zpravy_khrchemer píše:Tyto články už nečtu. Poslední dobou jich je nějak moc.
Když se najednou zase mluví o trase po Lišovském prahu, dokáže mi někdo vysvětlit, kudy na něj chce dostat dálnici od jihu? Malše by se pak musela překonat trochu výš po proudu a všude je tam poměrně hodně vesnic.
Kde se berou informace o tom, že v případě trasy po Lišovském prahu jde o návrat k vizi staré 60 let, že má kladné posudky o vlivu na ŽP? Nikdy to nebylo víc, než tlustá čára do mapy. Vyvolávat tohohle ducha je vražedné pro celou D-3 v JČ. Další odborník na D-3 poslanec za ANO p. Kubíček.... Trasa s estakádou místo tunelu byla na stole v roce 2001, město ji odmítlo a šlo do prosazování tunelu. Jak už jsem několikrát psal - jen se hledají důvody jak a proč nestavět, ne jak řešit dopravu v ČB. A úvahy o tom, že nebude nutné měnit ÚR usvědčují všechny z naprosté neznalosti stavebního zákona. A teď jdu 
Obchvat Budějovic je v ohrožení. Zpozdí se stavba o dalších deset let?
Zdroj: http://budejovice.idnes.cz/obchvat-bude ... zpravy_khr
Zdroj: http://budejovice.idnes.cz/obchvat-bude ... zpravy_khr
Tak doufám, že to je průzkum bojem = Nepostavíme jednu MUK a postavíte si z krajských/městských peněz přivaděč k jiné MÚK nebo se to vrátí na začátek a obchvat bude za 10let (tj. nikdy). No a na jedné MÚK asi bude muset být nové ÚR, ale postaví se dodatečně.
Před rokem šlo o toto a ono se toho asi moc nezměnilo (díky Žákově partě)
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 551#p81551
Před rokem šlo o toto a ono se toho asi moc nezměnilo (díky Žákově partě)
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 551#p81551
Je vidět, kam až postoupila debata za ten rok. Asi zpátky a ještě dál. Uvidíme po podzimních volbách.
24.6.2013:
http://www.denik.cz/jihocesky-kraj/bude ... 0624-.html
24.6.2013:
http://www.denik.cz/jihocesky-kraj/bude ... 0624-.html
Mě by spíše zajímalo, kde ty studie z roku 1969 našli.Nystrom píše:Kde se berou informace o tom, že v případě trasy po Lišovském prahu jde o návrat k vizi staré 60 let, že má kladné posudky o vlivu na ŽP?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Tak to je ještě štěstí, že vytáhli studii z roku 1969... Však se mohli vrátit k trasování z doby Františka I. (1830), kdy hlavní tah na Rakousko měl vést přes Volyni a Vimperk... (tzv. Solnohradská cesta)
Narazil jsem náhodou na toto:
http://www.petice24.com/petice_za_zmenu ... uk_pohurka
Chápu to dobře, že to je klasická NIMBY podpořená hloupoučkým plánováním přeložky II/157 s kulaťáky po 100 letrech, které akorát zaberou hodně místa a naštvou tam bydlící?
Chápu to dobře, že to je klasická NIMBY podpořená hloupoučkým plánováním přeložky II/157 s kulaťáky po 100 letrech, které akorát zaberou hodně místa a naštvou tam bydlící?
Těžko říct. Ono plánování veškeré silniční infrastruktury v ČB je celé nějaké podezřelé.GiuseppeS píše:Narazil jsem náhodou na toto:
- Spekulace s pozemky okolo dálnice, "nečekaně" zhodnocenými rozhodnutím o dlouhém a hlubokém tunelu.
- Kromě hloupě plánované přeložky II/157 zamýšlené pokračování ve formě Jižní spojky, která by dálničním přivaděčem proťala rekreační území u malého jezu a vedla veškerou dopravu těsně kolem nemocnice - před dvěma lety ji odpor občanů měl pohřbít, ale ona je v zákresech pořád. Navrhovanou alternativou se nikdo nezabýval.
- Neskutečné ovlivňování investory v budování SSZ na hlavních tazích.
- Rozestavění sídliště naplocho v oblasti plánované západní části okruhu, jeho téměř pohřbení a nakonec polovičaté řešení v podobě místní komunikace, která by stejně byla přetížená, protože jde o jedinou alternativu sídlišť Máj a Šumava k věčně ucpané Dlouhé louce.
- Brekot v novinách na to, jak je potřeba stavět, ale zlí kritici se spikli proti hodnému městu.
ad Petice: u toho Srubce se jedná opět o vzkříšení jižního obchvatu - stejně jako dálnice na Lišovským prahu... Účelem je pouze zpochybnit trasy v ZÚR a ÚPn s cílem nic nestavět. Jen upřesním - jižní spojka nikdy nebyla zamyšleným dálničním přivaděčem ale MK - a nebude, zmiňovaný "západní okruh" nikdy nebyl plánován jako okruh ale jako MK. Nepřesnosti vyskytující se neustále a patrně záměrně.