Úkazy na českých silnicích
Re: Úkazy na českých silnicích
Na Opatově bych si uměl představit obrovskej kruháč, kterej by eliminoval semafory. Zaslepit pevní nájezd od Brna a používat jen vratnou větev, kterou se dnes jezdí k Šeberovu.
Tam to kruháč nemůže nikdy pobrat. Docela bych chtěl vidět ty intenzity na jednotlivých větvích, možná to z podrobnýho výpisu jde vyzobat.
-
kentanjack
Neříkám, že jsem to předtím dělal jinak, ta čára teď jen umocňuje pocit toho, jak je to nedomyšlený.jonáš píše:A předtim jste to dělal jak? Brání vám ta čára na zemi nějak ve výhledu? A nutí vás někdo zastavovat a rozhlížet se až na ní? Mi to přijde trochu jako pseudoproblém.
To zajisté. Občas tudy jezdím a přijde mi to až jako nečekaný úspěch, že jsem zde nenatrefil na žádnou nehodu.To ten Opatov je horší.
Možností jak to řešit je určitě hromada, i těch cenově přijatelných, jen by se muselo chtít. Osobně nechápu ten první sjezd "2B" z D1 směr Chodov/Háje, proč tam není jen sjezd Šeberov s tím, že by se dalo jet i rovně (Háje) a vlevo (Chodov)? S trochou fantazie něco takového http://mapy.cz/s/7R3q ? Když teda pominu ty 3 přechody...
Opatov je docela masakr, musím souhlasit s Jonášem, že by to tam chtělo řešit alespoň trochu mimoúrovňově. Stačilo by z exitu 2A rovně ke stanici metra Opatov tunýlkem, tím by se dalo odstranit to nebezpečné křížení. To, co navrhuje Kentanjack, by asi bylo bezpečnější, ale nevím, jestli by to pobralo ten provoz. Každopádně bych exit 2A ani v takovém případě nerušil, ale ponechal alespoň pro odbočení z D1 směrem k metru Háje (připojovákem).
Jsem se pro zajímavost koukl na ty intenzity na tsk -- když vezmu jen vjezdy do křižovatky, tak je to z rampy 2A 7400, 2B 2200, přes most od Šeberova 21000, Opatovskou 16000 a Chilskou 12500 .. čili celkem 59100 a z toho jen 9600 je sjezd z D1 "zvenku" (nájezd směr centrum je cca 15000). To už je teda dost i na světelnou křižovatku, ale asi by se to zrušenim rampy 2A a zabudovánim fáze "rovně a vlevo" na sjezd 2B už o moc víc nezkomplikovalo. Pro srovnání, na kruhák u OC Chodov (dvojpruhovej, na Opatov by se nevešel) najede za den cca 30000 aut (jedna větev kolem Krčáku tam neni sčítaná).
Dvoupruhový kruháky, pokud nemají velký poloměr, jsou k ničemu - málokdo na tu chvilku jde do levého pruhu - ten je tím pádem zbytečný. Tady by se ale podle mě vešla turbookružní křižovatka, ty nejkapacitnější varianty se třemi pruhy pojmou až 80 tisíc za den. Jen jsem viděl pouze čtyřramenné - nevím jestli se dá postavit i 5 ramen - asi by se to muselo řešit úpravou sjezdů z D1.jonáš píše:Jsem se pro zajímavost koukl na ty intenzity na tsk -- když vezmu jen vjezdy do křižovatky, tak je to z rampy 2A 7400, 2B 2200, přes most od Šeberova 21000, Opatovskou 16000 a Chilskou 12500 .. čili celkem 59100 a z toho jen 9600 je sjezd z D1 "zvenku" (nájezd směr centrum je cca 15000). To už je teda dost i na světelnou křižovatku, ale asi by se to zrušenim rampy 2A a zabudovánim fáze "rovně a vlevo" na sjezd 2B už o moc víc nezkomplikovalo. Pro srovnání, na kruhák u OC Chodov (dvojpruhovej, na Opatov by se nevešel) najede za den cca 30000 aut (jedna větev kolem Krčáku tam neni sčítaná).
Když mluvím o kruháku, měl jsem na mysli něco většího, něco, jako je na druhym konci Chilské, 100m průměru: http://mapy.cz/s/7SaC.
Rampa 2A by zůstala jako by-pass do Opatovské, zbatek od Brna by jezdil po 2B.
V jihovýchodním segmentu by se možná lehce muselo hrábnout do valu, ale to je řešitelné, koneckonců rampa 2A od Brna je do něj taky zakousnutá a ukončená opěrnou zdí. Jinak je tu místa hafo. Nevím, jak by to vycházelo vejškově u rampy 2B od Brna, ale snad by to šlo vykroutit.
Ty intenzity, jak je naznačil Jonáš, mě trochu překvapily. Snad by tu někdo znalý mohl potvrdit nebo vyvrátit, jestli by šly na tom 100m v průměru kruháči šly vyjezdit nebo ne...
Ad přechody: Buďte rádi, že zmizel alespoň přechod na 2A: http://mapy.cz/s/7Sb7
Rampa 2A by zůstala jako by-pass do Opatovské, zbatek od Brna by jezdil po 2B.
V jihovýchodním segmentu by se možná lehce muselo hrábnout do valu, ale to je řešitelné, koneckonců rampa 2A od Brna je do něj taky zakousnutá a ukončená opěrnou zdí. Jinak je tu místa hafo. Nevím, jak by to vycházelo vejškově u rampy 2B od Brna, ale snad by to šlo vykroutit.
Ty intenzity, jak je naznačil Jonáš, mě trochu překvapily. Snad by tu někdo znalý mohl potvrdit nebo vyvrátit, jestli by šly na tom 100m v průměru kruháči šly vyjezdit nebo ne...
Ad přechody: Buďte rádi, že zmizel alespoň přechod na 2A: http://mapy.cz/s/7Sb7
Radeji bych tady videl napojenou vesteckou spojku a cele "z gruntu" predelane.
Samozrejme chapu, ze mista je malo, zastavba blizko, vestecka spojka je planovana jinudy, atd. ... jen rikam jak by se to libilo me.
Samozrejme chapu, ze mista je malo, zastavba blizko, vestecka spojka je planovana jinudy, atd. ... jen rikam jak by se to libilo me.
Ten zrušenej přechod by zas tak moc nevadil, tam se už musí stejně jet kvůli tomu průpletu s provozem přes nadjezd maximálně 30 .. a ve špičce to tam stojí a popopojíždí z fronty v odbočovacim pruhu ještě na D1 
Kruháč s průměrem 100m by se vešel těžko .. http://mapy.cz/s/7SFM a nájezdový a výjezdový pruhy by asi s tim 2B i 2A dost kolidovaly. Kruháče pod Opatovem i u Chovskýho centra jsou stejně velký, průměr cca 110 metrů, a když připočítám i ty trojúhelníčky a fajfky u napojení a výjezdu, tak je to skoro 180 m potřebnýho placu. Na tom Opatově by to možná řešil visutej "maxikruháč" nad dálnicí, ale to by znamenalo sundat současnej nadjezd a postavit dva nový .. a ten blbej průplet by tam víceméně zůstal, jen o kousek vedle.
BTW hlavní zátěž je tam zjevně průjezd mezi magistrálou a Opatovskou, cca 16 tisíc tam a to samý večer zpátky přes nadjezd. S tim vestecká spojka v současným plánovanym provedení neudělá nic, nejvejš k horšímu - ještě zvedne frekvenci na té rampě 2A. Taky bych ji radši viděl ve stopě, která by pomohla i něčemu jinýmu, než obsluze dalšího komerčního centra za erární prachy
Kruháč s průměrem 100m by se vešel těžko .. http://mapy.cz/s/7SFM a nájezdový a výjezdový pruhy by asi s tim 2B i 2A dost kolidovaly. Kruháče pod Opatovem i u Chovskýho centra jsou stejně velký, průměr cca 110 metrů, a když připočítám i ty trojúhelníčky a fajfky u napojení a výjezdu, tak je to skoro 180 m potřebnýho placu. Na tom Opatově by to možná řešil visutej "maxikruháč" nad dálnicí, ale to by znamenalo sundat současnej nadjezd a postavit dva nový .. a ten blbej průplet by tam víceméně zůstal, jen o kousek vedle.
BTW hlavní zátěž je tam zjevně průjezd mezi magistrálou a Opatovskou, cca 16 tisíc tam a to samý večer zpátky přes nadjezd. S tim vestecká spojka v současným plánovanym provedení neudělá nic, nejvejš k horšímu - ještě zvedne frekvenci na té rampě 2A. Taky bych ji radši viděl ve stopě, která by pomohla i něčemu jinýmu, než obsluze dalšího komerčního centra za erární prachy
Jonáši, vy jste ukázal čtverec, já jsem v předchozím příspěvku ukázal kruháč vepsaný do toho čtverce. Podle mě by se vešel, podle vás ne, na tom se asi neshodneme. Nedokážu posoudit, jestli by dopravu pobral. Subjektivně říkám, že jo, možná tudy nejezdím v největších špičkách. Objektivně si budu muset nastudovat ty intenzity ze sčítání té es ká. Asi jsem moc nakaženej tím kruháčem pod Opatovem, kde se mi zdá, že tu chíp pes. Ale možná má opravu intenzity oproti diskutované křižovatce o řád jinde.
Já nic jinýho než čtverec neumim, to jsem doufal že každej pochopí, že jde o vepsanej kruh. Bohužel ty napojovací a výjezdový fajfky vycházej zhruba na stěny toho čtverce, takže toho místa je potřeba ještě víc, zhruba opsanej kosočtverec. A když tam sjezd z dálnice půjde po 2A, tak budou tři větve těsně za sebou, čili podobnej průplet jako dneska, a když by šel po 2B, tak ho tam směrově ani vejškově nedostanete, jedině takovym strmym "lodnim šroubem" jako je o kus dál u Agipu. Pod Opatovem opravdu chcíp pes, většina jihoměšťáků (plus šeberov, kunratice, tranzit z velkého okruhu ..) prostě jezdí přes tu horní křižovatku, o který je řeč.
Sčítání zde - http://www.tsk-praha.cz/wps/portal/dopr ... VAThAEwE!/ potřebujete tu mapu v PDF i tabulku v excelu. Dvě větve tam nejsou měřený, Turkova a Chilská dělaj zhruba 25 tisíc ..
Sčítání zde - http://www.tsk-praha.cz/wps/portal/dopr ... VAThAEwE!/ potřebujete tu mapu v PDF i tabulku v excelu. Dvě větve tam nejsou měřený, Turkova a Chilská dělaj zhruba 25 tisíc ..
No asi jsme se ne zcela pochopili. Ja nemyslel, ze by se Vestecka spojka mela napojovat do stavajiciho stavu a mela neco vyresit. Jen, ze by se s jejim napojenim "svezlo" kompletni predelani ... tj. zapomenout stavajici stav. Chapu, ze to je utopie. Treba ten vami zminovany maxikruhac nad dalnici + nejake bypass rampy pro preferovane smery ... proc ne. Reseni by se dalo najit urcite vice.jonáš píše:BTW hlavní zátěž je tam zjevně průjezd mezi magistrálou a Opatovskou, cca 16 tisíc tam a to samý večer zpátky přes nadjezd. S tim vestecká spojka v současným plánovanym provedení neudělá nic, nejvejš k horšímu - ještě zvedne frekvenci na té rampě 2A. Taky bych ji radši viděl ve stopě, která by pomohla i něčemu jinýmu, než obsluze dalšího komerčního centra za erární prachy![]()
Nevíte někdo, kdy byl rekonstruován ten most přes dálnici? Skončí jeho živitnost v dohledné době, nebo až za x desítek let? Při jeho rekonstrukci by se dal totiž "roztrhnout" na 2 samostatné a udělat ten "maxikruháˇč. Jen nevím, jestli by se to tam dalo vyjezdit.
Tak dávno to není, něco kolem deseti let, kdy dostal novější kabát. ale je to ještě (před)válečnej kousek. Jeden podobnej bourali před týdnem u Lokte a vylámali si na něm zuby. Ten most nás všechny přežije!
Učme se kapacitní kruháče od exepertů z Nizozemí:
http://www.dirkdebaan.nl/types.html
Na Opatov bych volil Rotorotonde, píší, že se staví 50-60 metrů v průměru a tady vlastně máme 4 směry, exit 2A nepočítám. Jen ty nájezdy pro odbočení doleva s křížením dvou pruhů jsou celkem náročnější a pro české řidiče možná trochu moc.
Potom bych vybral asi Spiraalrotonde, ale tam by mohla být nedostatečná kapacita, což by nějaké bypassy mohly odstranit. Jednopruhový sjezd a bypass by se možná snesl do Opatovské a na nájezd na magistrálu.
http://www.dirkdebaan.nl/types.html
Na Opatov bych volil Rotorotonde, píší, že se staví 50-60 metrů v průměru a tady vlastně máme 4 směry, exit 2A nepočítám. Jen ty nájezdy pro odbočení doleva s křížením dvou pruhů jsou celkem náročnější a pro české řidiče možná trochu moc.
Potom bych vybral asi Spiraalrotonde, ale tam by mohla být nedostatečná kapacita, což by nějaké bypassy mohly odstranit. Jednopruhový sjezd a bypass by se možná snesl do Opatovské a na nájezd na magistrálu.
Rotorrotonde vypadá naprosto skvěle, jen se mi nezdá, že by se to dalo nacpat do 60 m, to by asi měly ty kloubáky MHD docela problém s vytočením. Ale v trochu větším provedení by se to snad na Opatov napasírovat dalo, škoda, že tam nepíšou i nějaké orientační kapacity. To křížení dvou pruhů by se snad dalo zvládnout i u nás.
To je jasný, spíš jsem to blbě napsal. Podle mne, Vestecká spojka jak je plánovaná na km 4 znamená průser, protože větší provoz na rampě 2A i na protilehlym kruháčku za mostem, spojka vedená na km 2 za podmínky pořádný přestavby křižovatky by pomohla hodně (a v Milíčově by si oddychli, protože žádný potenciální pokračování v trase JVK). Čili z mý strany jen blbě vyjádřenej souhlasdps píše: No asi jsme se ne zcela pochopili. Ja nemyslel, ze by se Vestecka spojka mela napojovat do stavajiciho stavu ..
U těch modifikovaných kruháků píšou že capaciteit is enorm groot: 11.000-12.000 voertuigen per uur čili by to mělo v naprostý pohodě to zatížení zvládat. Vlastně jde jen o to, že je "vynuceno" použití vnitřního pruhu při nájezdu "jinam než doprava" a že se průplety soustředěj do definovaných míst obvodu, takže se nemusí hlídat furt pět věcí najednou (zvlášť nájezd, pak průplet) a výjezd je v podstatě vždycky přímo a ne přes další pruh. Ideál, to sem ještě dvacet let nepřijde
Už to pomalu přichází. Teď je jedna čerstvá turbina na MÚK Beroun-centrum. Líbí se mi, má zatím jedinou vadu: Řidiče, kteří tudy projíždějíjonáš píše:Ideál, to sem ještě dvacet let nepřijde
Jeden nový turbokruhák je i v Pardubicích u Globusu. Sice pětiramenný, a tudíž trochu nepravidelný, ale jinak pro lidi, kteří už si zvykli, myslím přínosný. Dopravní značení by možná ještě chtělo trochu vylepšit, hlavně mi tam vadí, že není jednoznačně značena druhá větev do obchodní zóny.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Jisté pokusy o realizaci tu již jsou, ale čeští projektanti se ještě nepropracovali k tomu, že spirálový kruháč není jen vodorovné značení, ale celé stavební řešení, včetně nepravidelného středového ostrůvku atd.
Ta dosavadní česká řešení, která jsem dosud viděl, jsou málo intuitivní a proto se nedivím, že s nimi řidiči mají problémy.
Na dobře postaveném spirálovém kruháči, je obtížné jet špatně, ale pokud jen přemalujete pruhy na silnici, tak v zimě jste ztraceni.
Ta dosavadní česká řešení, která jsem dosud viděl, jsou málo intuitivní a proto se nedivím, že s nimi řidiči mají problémy.
Na dobře postaveném spirálovém kruháči, je obtížné jet špatně, ale pokud jen přemalujete pruhy na silnici, tak v zimě jste ztraceni.
A co "Turbokluifrotonde"? Že by se zapojil ještě kruháč u Šeberova 
Ano a právě proto se mi líbí ten nový berounský, protože je udělaný pořádně včetně nepravidelného středového ostrovu.Sch píše:čeští projektanti se ještě nepropracovali k tomu, že spirálový kruháč není jen vodorovné značení, ale celé stavební řešení, včetně nepravidelného středového ostrůvku atd.
-
Jan Petzold
Já si dovolím ještě vrátit k MUK Chodov. Zkusil jsem si to pracovně nakreslit a on by se tam kratší průplet snad vešel - viz obrázek.
- Přílohy
-
- chodov D1.jpg (178.96 KiB) Zobrazeno 7112 x
milovníky kruháčů posílám do FR
ještě teď si rozmotávám ruce
tam je to velmi běžné, ale jezdit po tom umí tak 2 z 10
takže i v tomto tématu sorry za OT
ještě teď si rozmotávám ruce
tam je to velmi běžné, ale jezdit po tom umí tak 2 z 10
takže i v tomto tématu sorry za OT
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Me osobne zas tak nevadi. Pokud je volny a prehledny, tak se na vetsine nemusi ani nejak extra zpomalovat. Takovy pseudo losi test..