[D3] Příprava úseků ve Středočeském kraji

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět

Na kterou stavbu (či její část) bude vydáno první pravomocné územní rozhodnutí?

0301 (nepočítá se krátký úsek k MÚK s R1 s již vydaným ÚR :-))
21
16%
0302
8
6%
0303
5
4%
0304
11
8%
0305/I
85
65%

Celkem hlasů: 130

Lenny
Autor

Re: D3 ve Středočeském kraji

Příspěvek od Lenny »

Kde jsou ty časy, kdy byla plánována D3 Praha - Benešov do roku 1997.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Snowman

Příspěvek od Snowman »

Souhlasím s mts. Např. v Rakousku téměř neexistují obchvaty obcí a měst nedálničního charakteru, tam kde je současně dálnice jako obchvat. Těchto "triple" silnic je u nás opravdu dost postaveno nebo i plánováno. Např. u Benešova tak je 1. superstará silnice skrz vlastní centrum Benešova, 2. současný "obchvat" Benešova po stávající I/3, 3. plánovaná trasa D3. Krok 2 je u obcí, kde je plánována dálnice, dle mého zcela zbytečné plýtvání peněz. To stejné platí u některých dalších obcí na plánované trase D3/R3 (Votice, Bystřice, Čerčany, Kamenný Újezd, Velešín, Kaplice, plánováno u Olbramovic). Tato metoda nebyla uplatněna až u nového úseku D3 (Veselí nad Lužnicí - Tábor) nebo např. u obchvatu Dolního Dvořiště.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Snowman píše:Souhlasím s mts. Např. v Rakousku téměř neexistují obchvaty obcí a měst nedálničního charakteru, tam kde je současně dálnice jako obchvat. Těchto "triple" silnic je u nás opravdu dost postaveno nebo i plánováno. Např. u Benešova tak je 1. superstará silnice skrz vlastní centrum Benešova, 2. současný "obchvat" Benešova po stávající I/3, 3. plánovaná trasa D3. Krok 2 je u obcí, kde je plánována dálnice, dle mého zcela zbytečné plýtvání peněz. To stejné platí u některých dalších obcí na plánované trase D3/R3 (Votice, Bystřice, Čerčany, Kamenný Újezd, Velešín, Kaplice, plánováno u Olbramovic). Tato metoda nebyla uplatněna až u nového úseku D3 (Veselí nad Lužnicí - Tábor) nebo např. u obchvatu Dolního Dvořiště.
Obchvaty na I/3 mezi Mirošovicemi a Voticemi mi rozhodně nadbytečné nepřijdou, tam budou slušné intenzity i po dostavbě D3. Taky mi krok2 nepřide zbytečný v místech, kde se v nejbližších 20 letech dálnice stavět nebude.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Taky souhlasím, že na I/3 ty obchvaty nadbytečné nejsou a uživí se v každém případě. Chci se zeptat trošku mimo téma co je tohle za podivnou "shybku" před Olbramovicemi (viz níže) ? Tam bylo plánované nějáké rozšíření, přetrasování, začátek obchvatu či co ?

http://www.mapy.cz/#!x=14.648149&y=49.692151&z=17&l=15
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Obchvat Benešova je roku 1947. Tehdy o nějaké dálnici na jih Čech se zdálo jen největším nadšencům.

Zde končila stavba Bystřice a bude zde navazovat obchvat Olbramovic.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Lenny píše:Obchvat Benešova je roku 1947. Tehdy o nějaké dálnici na jih Čech se zdálo jen největším nadšencům.
A na http://kontaminace.cenia.cz/ je vidět, že už tehdy moc prostoru k rozvoji města nedával, zástavba byla až k obchvatu.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No pak akorát můžete dvacet třicet let nadávat, stát v kolonách, jet přes obce pade, pouštět chodce na přechodu a čekat na dálnici .. nebo třeba padesát let, to nikdo neví, jestli tu krizi rozfoukaj nebo to pude hloub a hloub. Jako čekali svýho času ve Chlumci nad Cidlinou, ale to bylo jen dvacet. Mi to připomíná chasníky, kterym je šedesát kvadrátmetrů na bydlení málo, tak se pustěj do stavby baráku o dvou stovkách a pak je to dvacet let rozestavěný, rodina rozpadlá, kasa prázdná a v tomhle stavu je to nakonec na prodej u realitky a nikdo to nechce. Trochu realismu.
chemer

Příspěvek od chemer »

Doporučuji přihlásit se k odběru zpráv na http://www.d3klid.cz
Poslední dobou slušná úroda.
Majkl

Příspěvek od Majkl »

Napadla mě jedna šílenost, která je ale zřejmě zcela nesmyslná, nicméně pod tíhou posledních událostí.. Spojit současný konec R4 (myšleno u Příbrami) a začátek D3 u Mezna. Tím by se teoreticky získalo přímé spojení Praha - ČB.
monin

Příspěvek od monin »

Tak už jen při letmém pohledu na to kde leží Linec, Budějice a Praha, mi to tedy moc přímé nepříjde. Než toto, tak to se raději občas při pomalejší jízdě v koloně podívám, co nového v Olbramovicích a zda tam ještě hyzdí vesnici ty hrozné stánky z komančovské éry. :D
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Za mě mohu ještě dodat, že jsem jel v sobotu odpoledne 3.8. a před Benešovem to stálo z Prahy asi tak 6 km. Stau total. Nehoda nic a za Benešovem to jelo.
Majkl

Příspěvek od Majkl »

Jel jsem třikrát po sobě směr ČB ted o prázdninách. Směr ČB jednou úplně v pohodě ( v pátek kolem 22h večer) dvakrát dost špatný ale aspon to nějak jelo ( sobota dopoledne, zápca vždy klasicky u Benešova). Zato odpolední návraty v neděli totální katastrofa, u Benešova to prostě stálo úplně a to i 10 minut se to nepohnulo ani o metr. Celkově je to katastrofální situace, zřejmě není vytíženější směr a přitom zde ta dálnice zřejmě bude (jestli vůbec) až jako úplně poslední ze všech...
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Majkl píše:Jel jsem třikrát po sobě směr ČB ted o prázdninách. Směr ČB jednou úplně v pohodě ( v pátek kolem 22h večer) dvakrát dost špatný ale aspon to nějak jelo ( sobota dopoledne, zápca vždy klasicky u Benešova). Zato odpolední návraty v neděli totální katastrofa, u Benešova to prostě stálo úplně a to i 10 minut se to nepohnulo ani o metr. Celkově je to katastrofální situace, zřejmě není vytíženější směr a přitom zde ta dálnice zřejmě bude (jestli vůbec) až jako úplně poslední ze všech...
V současnosti jezdím ČB-Pha-ČB dvakrát týdně. A souhlasím s tím, že na I/3 je to čistá katastrofa - nelze ani spoléhat na západní variantu přes Písek a R4 - tam je klasickým špuntem kopec za Dubencem a průjezd Čimelicemi.

Protože jsem tuto neděli zajížděl do Maršovic (cca 8km západně od Olbramovic) tak jsem udělal "průzkum bojem" a projel jsem na Prahu v trase Neveklov - Netvořice - Jílové - Libeř - Dolní Břežany..... abych na vlastní oči viděl "tu neporušenou krajinu, klidnou to rekreační oblast jižně od Prahy" - zde jsem si dovolil použít parafrázi odpůrců D3Z.

Výsledek?
- v podvečerních hodinách úsek mezi Netvořicemi a Prahou totálně zasekaný, průjezd Kamenným Přívozem a Jílovým připomíná Velemín, či blahé paměti Chlumec n. Cidlinou či Planou n. Lužnicí.
- poměrně silný výskyt kamionů (zjevně zkracovači). V křivolakých silničkách a v hustém provozu je to místy dosti adrenalinový zážitek.
- s výjimkou úseku mezi Neveklovem a Netvořicemi, velmi často k vidění spousty odpadků v okolí silnic (typicky 80L PVC pytel s komunálním odpadem uložený v místě, kde se čeká, že se někdo postará o likvidaci). Prý se jedná o čecháčkovský sport v podobě neplacení za popelnici na chatě/chalupě v kombinaci s leností odvážet víkendové odpadky domů do Prahy. Toto je prý soft verze, jinak odpad prý často končí v lese.
- krajina je poseta rekreačními objekty a novostavbami lidí, co se přestěhovali do RD z pražských panelových sídlišť. Urbanismus nula.
- silnice ve vyloženě špatném technickém stavu

Toto že je to cenné Posázaví? IAD to ve stávajícím stavu ničí ovzduší násobně více a s větším účinkem na obyvatelstvo, než v případě kapacitní liniové stavby. Přes velké množství staveb rozesetých nejen v obcích, ale i v malých osadách po kraji - je to přeci jen hezký kousek světa nadohled od Prahy. A je jasné, že sem jezdí nejen víkendoví a prázdninový turisti, ale žije zde spousta lidí, kteří do Prahy jezdí za prací. A tak nechápu, proč musí být tento kraj ničen šíleným objemem dopravy po absolutně nevyhovujících komunikacích. Skutečnou ochranu přírody zde totiž představuje kapacitní a rychlé odvedení dopravy pomocí D3 spolu s omezením kamionové dopravy, hlavně na II/104,105 a 106.
pivko

Příspěvek od pivko »

Já tady musím souhlasit s panem Jonášem. Když je plnohodnotná dálnice v nehohlednu, je třeba se soustředit na to, co je v reálném čase dosažitelné. A to jsou jak dílčí úpravy I/3 a stavba D3 dál k Budějicím, tak dostavba celistvé R4 v úseku Praha - Písek. Tím by mohlo dojít k tomu, že se alespoň tranzit nějak rozdělí mezi ty dvě komunikace. Kdyby se odstranil ten špunt mezi Dubencem a Novou Hospodou, tak by určitě nezanedbatelná část tranzitu jezdila tamtudy, což by zase mohlo odlehčit I/3 u Benešova a stalo by se to alespoň snesitelným provizoriem do doby, než se tyhle tahanice o D3 vyřeší.
mts

Příspěvek od mts »

Spis nez chasnika, co neodhadl stavbu domu mi to pripomina snahu zdokonalovat parni stroj nebo elektronkovy pocitac. Za hodne penez dostaneme minimum muziky. Ironii je, ze za soucasne situace, kdy bezi zakopova valka mezi priznivci a odpurci D3 a kdy se to proste bude muset „prosoudit“ stejne nakonec na nejake „optimalizovani“ I/3 v useku Mezno-Mirosovice dojde. Utrati se spousta penez s mizivym efektem. Jen se tim zvyrazni kontrast mezi fungujici D3 od Mezna na jih a kolabujici I/3 od Mezna na sever.
siesa

Příspěvek od siesa »

Kdyby se podarilo dotahnout dalnici alespon po krizeni s I/18...To by bylo pekne :)
monin

Příspěvek od monin »

Přesně to vystihl Michal R. K tomu bych snad ještě přiřadil, některé kýčovité, nově postavené, či rekonstrované domy, naprosto nezapadající do krajiny, včetně křiklavých barev, dále všude přítomný bordel, včetně i vyházených starých pneumatik. To, že z pneumatiky někdo udělá i pomník u silnice, to mi příjde jako úplná absurdita (ten na I/3 těsně před odbočkou na Mrač, podle mě naprosto vede, tam jsou ty pneumatiky snad i čtyři). Sám jsem byl šokován něuvěřitelným množstvím odpadků na pláži pod vesnicí Slapy, na pláži, kde nebyl ani jeden odpadkový koš a kde jediná toaleta byla dřevná dvojbudka, bez dveří, jen se zavěšeným kobercem. A to vše nikomu nepříjde divné. Ale hlavně ne dálnici. Prostě jedna velká Potěmkinova vesnice v čele s tím, zde výše zmíněným sdružením Klid. Asi chtěji opravdu ten pověstný klid na práci, jak o tom vždy hovořili komunisté, když se ozval sebemenší náznak protestu proti režimu. A dále chtějí klid na odpočinek, mezi špínou, nepořádkem, kyselostí, zapšklostí a jedním velkým kýčem.
Jak obrovský je to kontrast, mezi zdejší "krásnou" krajinou bez dálnice a krásnou krajinou např. v Rakousku s dálnicí, z které se dá sjet k 10km vzdálenému nádhernému jezeru, skrz dvě krásně a vkusně upravené vesnice, k jezeru, kde se na Vás pak na baru bude dokonce někdo usmívat aniž by Vás v životě viděl a jasně Vám tak dává najevo jak je rád, že jste k nim dorazil. Toto v životě už asi nedokážeme. A to jsem optimista tělem a duší.
Naposledy upravil(a) monin dne 13.8.2013 14:45:38, celkem upraveno 1 x.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

...a ja pridam sve tradicni, ze i v nedeli vsude jedou na plne otacky cirkularky, motorovky, krovinorezy... zadna priroda, virus tenhle chatarskej mor bedy travnicka a premka podlahy. + bonus posledni doby hojnosti a lacinych cinskych produktu - casto litaj po te "pannenske nedotcene prirode" motorky a ctyrkolky.
kot

Příspěvek od kot »

Pánové, z této stránky je jasně vidět, že pro dostavbu KOMPLETNI D3 je zde skoro opravdu každý. Už jenom logika alespoň jednoho D/R spojení mezi A a českými zeměmi. Myslím si, že dostavba i za cenu stávajících intenzit za to stojí. A intenzity těžko budou mít sestupnou tendenci. Pokud Jonáš trochu bagatelizuje max 15 000/den, tak je hřích a rozhazovačnost bavit se o dostavbě R6 mimo těch několika plánovaných obchvatů. Ale na foru zatím nikdo nedal k lepšímu kolony a případné přískoky na R6. Tak proč zpochybňovat D3? Dostavět se musí, o tom žádná. Ale námi placení úředníci se o to musí konečně POŘÁDNĚ začít starat a případné problémy profesionálně řešit a odstraňovat!
vaclav

Příspěvek od vaclav »

kot píše: Ale námi placení úředníci se o to musí konečně POŘÁDNĚ začít starat a případné problémy profesionálně řešit a odstraňovat!
obavam se, ze je problem v legislative, v anglii je taky seknutej obchvat londyna uz radu let na nimby postoji.
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

Michal R píše: Pro upřesnění:
Text je z rozsukdu NSS a je to opravdu citace žalující strany. Vtip je v tom, že onen rozsudek NSS o podjatosti soudkyně konstatuje, že to sice nakrásně může být pravda, ale zákonné důvody pro vyloučení podjatosti splněny nebyly.... což je sice taky šílený, ale to je jiná kapitola...
To je hoodně svérázný výklad. Ta kauza, ze které jste citoval, se dá docela dobře dohledat (bylo to několikrát u NSS i ÚS) a neukazuje to vůbec nic o paní soudkyni, ale jen o umanulosti žalobce, který si není ochopen přiznat, že nemá pravdu ... Vzhledem k tomu, jak jste to tu podal, můžete IMHO být rád, že si po pí soudkyně s vámi nepůjde vyříkat po chlapsku :ko:
Majkl píše:Napadla mě jedna šílenost, která je ale zřejmě zcela nesmyslná, nicméně pod tíhou posledních událostí.. Spojit současný konec R4 (myšleno u Příbrami) a začátek D3 u Mezna. Tím by se teoreticky získalo přímé spojení Praha - ČB.
Nevím, jestli je to šílené, ale vím, že to někdo takto zkouší jezdit už dnes. Já se k tomu teprve chystám. Je to docela zajížďka.

Spíš jednoznačně podepisuji toto:
pivko píše:Já tady musím souhlasit s panem Jonášem. Když je plnohodnotná dálnice v nehohlednu, je třeba se soustředit na to, co je v reálném čase dosažitelné. A to jsou jak dílčí úpravy I/3 a stavba D3 dál k Budějicím, tak dostavba celistvé R4 v úseku Praha - Písek. Tím by mohlo dojít k tomu, že se alespoň tranzit nějak rozdělí mezi ty dvě komunikace. Kdyby se odstranil ten špunt mezi Dubencem a Novou Hospodou, tak by určitě nezanedbatelná část tranzitu jezdila tamtudy, což by zase mohlo odlehčit I/3 u Benešova a stalo by se to alespoň snesitelným provizoriem do doby, než se tyhle tahanice o D3 vyřeší.
pivko

Příspěvek od pivko »

vaclav píše:
obavam se, ze je problem v legislative, v anglii je taky seknutej obchvat londyna uz radu let na nimby postoji.
Je to těžko říct. V rámci zachování duševního zdraví jsem dalek toho, abych se dopodrobna probíral těmi stohy stran příslušných rozhodnutí, ale ve všech ostatních oblastech veřejné správy platí, že soudci jsou zpravidla o řád rozumnější, než úředníci. Takže moc nevěřím tomu, že by to zde mohlo být jinak, a proto mám ke zdejšímu často tvrzenému "zelenému spiknutí" soudců spíše rezervovaný postoj. Spíš bych řekl, že úředníci se ještě nenaučili věc zprocesovat tak, aby to u soudu obstálo, a tudíž se staví v zásadě jen to, čemu nikdo neodporuje plus to, kde zrovna stát momentálně tahá za delší provaz v těch tahanicích - viz třeba on / off D8.

Mimochodem, Londýn má obchvat, ne? Přinejmenším M25 je pokud vím kompletní.
Mike

Příspěvek od Mike »

problém je -jak uvedeno výše - že jakákoli úprava stávající I/3 povede k tomu, že "nebude takový tlak" na dostavbu D3
srovnání s chlumcem je naprosto oprávněné
stávalo se od dlouhopolska a rozjelo se to až za chlumcem
dnes je II/611 silnice duchů
možná by to chtělo nějakého dálničního aktivistu, který by s kamerou obešel chalupy na II/611 a poptal se, co říkají na dálnici...
že je třeba vynechat hospody a pumpy netřeba připomínat 8-)
bohužel se i nenaskýtá možnost, kterou se chlumečtí párkát prezentovali a to blokáda obce,
mezi mirošovicemi a benešovem nic není :(
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
1975

Příspěvek od 1975 »

pivko píše:
vaclav píše:

Je to těžko říct. V rámci zachování duševního zdraví jsem dalek toho, abych se dopodrobna probíral těmi stohy stran příslušných rozhodnutí, ale ve všech ostatních oblastech veřejné správy platí, že soudci jsou zpravidla o řád rozumnější, než úředníci. Takže moc nevěřím tomu, že by to zde mohlo být jinak, a proto mám ke zdejšímu často tvrzenému "zelenému spiknutí" soudců spíše rezervovaný postoj. Spíš bych řekl, že úředníci se ještě nenaučili věc zprocesovat tak, aby to u soudu obstálo, a tudíž se staví v zásadě jen to, čemu nikdo neodporuje plus to, kde zrovna stát momentálně tahá za delší provaz v těch tahanicích - viz třeba on / off D8.
Nedalo mi to, a ten rozsudek jsem prošel. Pravda, jsem laik, takže pokud tu je někdo právník, nechť doplní/opraví...
Žaloba byla na celkem 15 věcí:
1 Rozpor s převzetí záměru do Zásad územního rozvoje SK Zamítnuto
2 Neaktuálnost záměru Zamítnuto
3 Nesplnění Zadání napadeného OOP, Zamítnuto
4 Vyhodnocení v rozporu s ust. § 2 EIA a s bodem f) přílohy č. 1 směrnice SEA neposouzení kumulativních a synergických vlivů Uznáno
5 Absence vyhodnocení s ohledem na jejich lokalizaci Zamítnuto
6 Absence vyhodnocení vlivů MÚK Zamítnuto
7 Nevyhodnocení vlivů na veřejné zdraví Zamítnuto
8 Posouzení je věcně nesprávné Zamítnuto
9 Chybí návrh kompenzačních opatření Zamítnuto
10 Posouzení vlivu na lokality NATURA 2000 Zamítnuto
11 Absence potvrzení o odstranění nedostatků ze strany Ministerstva pro místní rozvoj Zamítnuto
12 Nedostatečné vypořádání námitek a připomínek navrhovatelů Zamítnuto
13 Absence vyhodnocení stanovisek dotčených orgánů Zamítnuto
14 Rozpor s předpisy na ochranu veřejného zdraví - hluková zátěž Uznáno částečně
15 Rozpor s předpisy na ochranu ovzduší - překračování imisních limitů Uznáno částečně

Spor je tedy jen a pouze o ty kumulativní vlivy, protože body 14/15 se na to odkázaly. Optimista by tedy řekl, že drtivá většina námitek byla zamítnuta a zbyl "jen" jeden problém.

No a ten je tedy ftipnej.
1) v žádném zákoně není vymezeno, jak má takové vymezení vypadat
2) NSS k tomu v červnu 2012, tedy POTÉ, co byla SEA udělána, vydal noty, jak by to mělo vypadat - nicméně paní JUDr.Stránská to neuznala
3) Tvůrce SEA použil metodiku, která je podle něj odbornou veřejností akceptována, a MŽP k ní nemělo námitky - ani to paní JUDr.Stránská neuznala
4) NSS prohlásil, že soudy do řízení mají zasahovat co nejméně a rozhodně nehodnotit odbornou stránku - takže krajský soud jen řešil, "jestli to tam je" - a podle paní JUDr.Stránské není.

A tak pouze na základě tohoto podle mého subjektivního názoru soudkyně rozhodla celý proces zrušit...?
Proč se jen nenařídí tuto část doplnit?
Jaký vztah k tomu má kasační stížnost? Může si vynutit takový kompromis, nebo může jen napadnout celé rozhodnutí a trvat na zamítnutí té žaloby?

Díky povolanějším za doplnění.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

pivko píše: Mimochodem, Londýn má obchvat, ne? Přinejmenším M25 je pokud vím kompletní.
odkazoval jsem na tohle
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=47&t=27
prispevek z 14.3.2011
Odpovědět

Zpět na „D3“