Pokuty, BESIP a související

Odpovědět
Majkii
Administrátor

Re: Pokuty, BESIP a související

Příspěvek od Majkii »

Abychom se vrátili zpět k aktuálním tématům objektivní odpovědnosti apod.: doporučuji k prostudování pěkně napsanou a hlavně nadčasovou diplomovou práci z PF MU Brno, která se zabývá problematikou odepírání výpovědi.

Jinak se omlouvám, že se furt odkazuju na někoho jiného, když já jen prostě často nedokážu zformulovat svá slova tak, aby to bylo lepší než když už to provedl někdo jiný...
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Standa

Příspěvek od Standa »

Pinus: Jak si tak pročítám Vaše zážitky, musím konstatovat, že jsme měli v USA asi štěstí, když žádný konflikt s policií nenastal (nebo spíš jsme neměli smůlu). S tím pitím nealka se mi to taky moc nezdálo, takže jsem to samozřejmě nedodržoval, manželka to s pivem taky moc nepřeháněla :) a jiný načatý alkohol jsme v autě neměli, protože jsme kupovali jen pivo a víno v malých lahvičkách. V Čechách ale negativní zkušenost s policií mám, jednou mě změřili na klasickém kasírovacím místě 5 m za značkou obce kdesi v polích (nejbližší dům ještě tak 200 m) a hned to bylo za 500 - přiznávám, že jsem se ani nehádal a zaplatil. Na druhou stranu, stát se to dnes, asi bych zavolal kamarádovi právníkovi :) .
pivko

Příspěvek od pivko »

Standa píše:Pinus: Jak si tak pročítám Vaše zážitky, musím konstatovat, že jsme měli v USA asi štěstí, když žádný konflikt s policií nenastal (nebo spíš jsme neměli smůlu). S tím pitím nealka se mi to taky moc nezdálo, takže jsem to samozřejmě nedodržoval, manželka to s pivem taky moc nepřeháněla :) a jiný načatý alkohol jsme v autě neměli, protože jsme kupovali jen pivo a víno v malých lahvičkách. V Čechách ale negativní zkušenost s policií mám, jednou mě změřili na klasickém kasírovacím místě 5 m za značkou obce kdesi v polích (nejbližší dům ještě tak 200 m) a hned to bylo za 500 - přiznávám, že jsem se ani nehádal a zaplatil. Na druhou stranu, stát se to dnes, asi bych zavolal kamarádovi právníkovi :) .
No já tomu pořád moc nevěřím, resp. si myslím, že pan Pinus trošku přehání. Taky jsem tam nějakou dobu žil (Nevada), i když to bylo v 90. letech. Za posledních pět let jsem tam byl každý rok, a pokaždý taky řídil - výčet států viz výše, způsobem "splynutí s dopravním proudem". Je ale pravda, že na parkování jsem si dával pozor, ale to si dávám všude, kde to neznám.

Pravdu má pan Pinus v tom, že je tam mnohem méně zvykem se s Policií hádat, než je tomu u nás.
Standa

Příspěvek od Standa »

Tak zrovna Nevada mi připadala jako hodně tolerantní stát, stačí projet Wendoverem nebo South Lake Tahoe a hned je vidět, kde přesně je hranice státu ;) . Ale faktem je, že jsem se tam jako řidič vůbec necítil špatně, více méně jsem splynul s proudem a nikdo mě tam neprudil (ani agresivní řidiči, ani policie). Parkoval jsem většinou v obchodních centrech nebo na placených parkovištích, ulici jsem neriskoval.
Standa

Příspěvek od Standa »

pinus

Příspěvek od pinus »

pivko píše:No já tomu pořád moc nevěřím, resp. si myslím, že pan Pinus trošku přehání. Taky jsem tam nějakou dobu žil (Nevada), i když to bylo v 90. letech. Za posledních pět let jsem tam byl každý rok, a pokaždý taky řídil - výčet států viz výše, způsobem "splynutí s dopravním proudem". Je ale pravda, že na parkování jsem si dával pozor, ale to si dávám všude, kde to neznám.

Pravdu má pan Pinus v tom, že je tam mnohem méně zvykem se s Policií hádat, než je tomu u nás.
Opravdu neprehanim, vse me potkalo (treba zazitek v Idahu se stal presne tady: http://goo.gl/maps/69M89 - pardon, silnice nebyla 6-prouda, jen 5-prouda) a vsechny listecky, vcetne zamitnuti odvolani, bych doma vyhrabal. Ano, vzdy se vse vyresilo v naproste slusnosti a korektnosti, ale velmi prisne. To, ze se pokutuje hodne, je proste fakt. Jen treba Chicago vybere rocne na pokutach v prepoctu 6 miliard korun. Kolik vybere (skutecne vybere, ne jen udeli) Praha? A v Chicagu, ktere trpi nedostatkem danovych prijmu, letos jeste vylepsili vyber tak, ze si pokuty rovnou odectou z rocniho danoveho priznani, takze nezaplacena pokuta se promeni v nedoplatek na dani, coz je trestano jeste daleko prisneji.

A tohle jen jen takova tresnicka na dortu:
http://www.cbsnews.com/8301-504083_162- ... in-tickets
(vsimnete si, ze hlavnim argumentem obhajoby je skutecnost, ze mesto nesplnilo sva vlastni pravidla, kdyz (po treti nezaplacene pokute) auto neodtahlo, tak ja normalne cini)

Ja nechci advokovat americky pristup jako vhodne reseni pro Ceskou republiku. Jen chci poukazat na to, ze ti, kdo tvrdi, ze jakekoliv zprisneni pravidel pro vyber a vymahani pokut (napr. smerem ke kaucim, zodpovednost majitele, presumpci viny, apod.) je nelegalni, protiustavni a ve svete neslychane, zjevne nemaji pravdu, protoze v USA tohle vse funguje.

Naopak, benevolence soucasnych ceskych pravidel a uradu vuci tem, kteri pravidla porusuji, je v porovnani s vyspelym svetem obrovska. A pokud si mam tipnout, jakym smerem se bude system vyvijet (bez ohledu na osobni preference), pak to bude jedine smerem ke zprisnovani. To se proste stane, at se nam to libi nebo ne.

DOPLNENO: Standa: Ono nic z toho, co se stalo, nebyl "konflikt". Proste vam straznik lepi na okno jednu pokutu za druhou. Muze to delat? Muze. Nebo jdete k soudu, soudce si vas vyslechne, pak rekne bohuzel a na shledanou, a usmeje se na vas. Je to konflikt? Neni. Nebo proste jedete po dalnici, znicehonic za vami houkacka, blikanim vam naznaci, ze mate zastavit na krajnici, a pak ferove jednani - rychlost, ramecek, atd. Policista byl mily, ale proste prisny. Vsechno prestupky, ktere by v Cesku rada lidi povazovala za sikanovani policii (5 mil na dalnici v pustine s proudem vozidel, ramecek kolem znacky, ktery je jinde legalni), ale bylo to poruseni predpisu? Bylo. Budu se s policistou hadat? To je prave ta jedna vec, ktera se v USA nemusi vubec vyplatit.
Mike

Příspěvek od Mike »

hádání s policií má jaksi historické kořeny
protože spoustě příslušníků se stýská po době před rokem 1990, kdy prostě měli vždy pravdu
a právě z tohoto důvodu jim byly v "novém období" pravomoci osekány
nyní mají nejrůznější skupiny zájem, aby jim některé pravomoci byly vráceny a jiné naopak přesunuty na soukromé subjekty nebo i na soukromé subjekty
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jonáš

Příspěvek od jonáš »

pinus píše: Ale v cem mate pravdu, ze v Americe to vsechno tak nejak funguje. Limit na dalnici je ve vetsine statu 105 +/- 10 (v km/h), a vsichni jedou treba o 10 vic. To ale znamena, ze nikdo nejede pres 130. Zadnych 180 s blikanim v levem pruhu.
Tohle se mi tam docela líbilo, a to jsem to projel jen na jihovýchodě, před nějakými 15 lety a všehovšudy cca 5000 majlí dohromady. Nikdo tam neprudí, a je přinejmenšim formálně velmi vstřícnej, pokud se chováte v mezích normy, ale vystaruje ostře jakkmile ty limity překročíte o minimální toleranci. Ono by to v takovym velkym slepenci ani jinak nemohlo fungovat a rozpadlo by se jim to pod rukama.

Mmch slyšel jsem tehdy, že se v NYC pokutuje i nesprávný parkování, pokud máte gumu víc jak 12" od obrubníku .. ;-)

A teď z tuzemska: poslední pokuta na silnici cca 2005, bylo to asi deset nad limit v obci (nezastavěný místo na přehledný rovině, inu), cca 2008 odchycen pověstnym mělnickym radarem (tam je to opravdu sviňárna, nebo byla, od tý doby jsem do mělníka nepáchl, bo sviňárna obce), cca 2010 pokuta za parkování na Žižkově, od tý doby vim, že některý zony holt v sobotu platěj. Vždy korektně, jednou na MP za parkování v Táborský, ale uznali mi že je to tam zmatečně značený (někde na chodníku lze), jednou mě stavěla nějaká kontrola a když jsem jim řekl, že jedu z práce a mám všeho dost, tak mě radši nechali jet ;-) -- nic na ústavní stížnost bych za deset let nenašel.
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Ve Státech a ještě v tomu i v Kanadě jako bonus jsem strávil většinu letošního srpna. Musím říct, že jsem si musel poopravit názor, jak se tam jezdí. Čekal jsem, že se bude míň speedovat. Ono přeci jenom někde v zástavbě je +10 mil již přes patnáct kiláků nad limit, a to mi přijde již jako dost. Najeli jsme přes 6000 km přes všechny státy na východním pobřeží, což už se dá pokládat za reprezentativní vzorek.

Nejvíc divoké mi přišlo NYC, skoro jako v Praze. Agresivita, předbíhání, neustálé troubení, ale prakticky bez nehod. Vůbec v tom hustém provozu a při tolika najetých km jsme moc nehod neviděli, což se nedá říct o Česku, kde jsem za poslední 2 týdny viděl v Praze nehod až to není hezký. To už o něčem svědčí. Procento pirátů je tam taky značné, větší než v Německu, ale výrazně menší než v Česku. Nejvíc jsem si lajsl jet 140 na 70 milích, jinak jsem držel většinou max 127, což odpovídalo 70 + 10. V zástavbě tak +5 a něco. Nikdo po mě nešel, a to jsem viděl šerifů nepočítaně. Pravdou je, že když si to člověk ohlídá, ve většině případů se dá hlídkám (auto, letadlo, radary) krom civilních aut (výjimky) předejít včas. Jinak policie byla opravdu vidět často, to i dav občas zpomalil a pak se to zvesela zase rozeštrádovalo na +10. Ale byl jsem prakticky jediný, kdo předjížděl mimo dálnice, navíc 3 auta včetně autobusu v řadě :) Na to opravdu nejsou zvyklí.

Lezlo mi na nervy, že se málo na dvouproudé dálnici vraceli vpravo. Občas to tak byl očistec. Suma sumárum, stále se mi osobně nejlépe jezdí v Německu v závěsu se Švédském. V USA to i přes ten silný provoz nebylo špatné, ale vadily mne nízké limity a opravdu paradoxně nejhorší je to u nás. Zrovna dnes další zážitek, kdy mne zas nějakej schumacher musel předjíždět ve sto padesáti zprava, aby mne důležitě podjel a skončil za autem v koloně přede mnou. Jednání 5 procent zdejších bezmozků se opravdu pochopit nedá, to jsem ještě nikde jinde neviděl. Asi budu muset jet někdy do Ruska...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Neměl řidičák na vozík, dostal pokutu 25 tisíc a zakázali mu řízení
http://www.novinky.cz/finance/317653-ne ... izeni.html

Půjčil si vozík nad 750 kg a neměl skupinu E. Nikoho neohrozil a stejně dostal flastr, prý je to podle zákona. To musí být tedy velký pirát, co jsem pak ja? :crazy:

Možná by stálo za to řidičské průkazy zrušit a jezdit bez nich.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

to je porad jak diskuze s malyma detma... mel by policii podekovat, protoze kdyby se zapletl do nehody (a to ani nepisu ze by ji zpusobil) tak by se teprve poradne zapotil a kdo vi... treba prisel i o barak.

to same zde... proste nesvepravne deti.
http://ostrava.idnes.cz/ridic-jezdil-tr ... zpravy_ama
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Jestli se nepletu, tak MP nemá právo řidičák požadovat. Takže si naběhl jen svojí vlastní hloupostí a mohl bez řidičáku jezdit zvesela dál (resp. to asi bude stejně, ale být o 50 tis. bohatší)...
Sponik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sponik »

řídil bez řidičského opravnění na příslušnou skupinu. takže se není čemu divit že dostal takový trest.
balance

Příspěvek od balance »

Kubajsu píše:Jestli se nepletu, tak MP nemá právo řidičák požadovat...
Dostudoval bych si aktuální znění § 6 odst. 12 ;)
Mike

Příspěvek od Mike »

hlavně jsou to tipické novinky
otec pana redaktora měl patrně v růžovém řidičáku něco o 750kg a tak to budem opakovat pořád, dokud nás někdo nezastřelí
že je to v zákoně úplně jinak, je přeci úplně jedno
docela by mě ten spis zajímal
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Pokud jsem případ pochopil, tak se pán snažil přečůrat správní řízení tím, že se nedostavoval na projednání z důvodu nemoci, když mu bylo nabídnuto, že to s ním vyřídí doma, tak se proti tomu ohradil a nakonec se nedostavil bez omluvy. V tom případě to může být rozhodnuto bez něho.

Dostal flastr a brečí do novin.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

balance píše:Dostudoval bych si aktuální znění § 6 odst. 12 ;)
Hmmm...
Ale to je celkem zajímavý, protože podle zákona o obecní policii:

(1) Strážník je oprávněn
a) požadovat potřebná vysvětlení od osoby, která může přispět k objasnění skutečností důležitých pro odhalení přestupku nebo jiného správního deliktu nebo jeho pachatele, jakož i ke zjištění skutečného stavu věci,
b) vyzvat osobu podle písmena a), aby se ve stanovenou dobu dostavila na určené místo k sepsání zápisu o podání vysvětlení,
c) vyzvat osobu podle písmena a), aby předložila doklady potřebné ke zjištění skutečností podle písmena a).

Podle mě řidičák k "odhalení špatného parkování (nebo zjištění pachatele)" nepotřebuje, resp. nemůže mu nijak oproti občance pomoct - nepředpokládám, že by měl důvodné podezření, že dotyčný oprávnění nemá (když "...Strážníci si vzápětí ověřili, že muž nelže...").
balance

Příspěvek od balance »

Já mluvím samozřejmě o 361/2000 Sb.
... ty zákony platí oba.

Ale myslím, že pořád z toho může vybruslit, když ve správním bude tvrdit, že auto neřídil ... tedy pokud to někde nepodepsal nebo neřekl do nějakého audio záznamu (za předpokladu, že jej kontrolovali ve stojícím vozidle na parkovišti).
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

balance píše:... ty zákony platí oba.
Právě. Zákon o provozu říká, že to mohou chtít. A zákon o obecní policii říká, že to mohou chtít pokud je to nutné k vyřešení přestupku a odhalení pachatele. Což podle mého, čistě amatérského, názoru opravnuje strážníka požadovat ŘP požadovat např. pokud se budu s autem někde motat, nebo nezvládat řízení, ale ne když "jenom" špatně parkuje... Ale bůh ví - co právník, to 1,5 právního názoru :lol:
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Včera jsem tak přemýšlel, proč se nedávají podmíněné tresty, například zákaz řízení na půl roku s odkladem na 2 roky. Myslím si, že by to mělo větší výchovný účinek než okamžitý zákaz řízení. Při půlročním zákazu lze po 3 měsících požádat o vrácení a jedeme dál, když pak řidiče chytnou např. za překročení rychlosti (za 3 body) či jízdu na červenou nic se neděje, bodů má ještě dost. Na rozdíl od podmíněného trestu, kdy by to znamenalo porušení podmínky a zákaz řízení.
To mě jen tak včera napadlo...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Musíme při koleně na dálnicích apod. vytvořit uličku pro průjezd IZS, jak to platí v Rakousku anebo ne?

Aneb pár záběrů jak to vypadá při průjezdu PČR.
Počáteční stav: pro vytvoření uličky uhne málokdo.
Příjezd vozu PČR: řidiči uhýbají jak se dá, PČR při tom troubí a houká, jejich průjezd je pomalý
Konečný stav: řidiči se opět vracení do svých stop a ulička se ruší.
Přílohy
DSC_2374.jpg
DSC_2374.jpg (118.55 KiB) Zobrazeno 6649 x
DSC_2376.jpg
DSC_2376.jpg (122.98 KiB) Zobrazeno 6649 x
DSC_2377.jpg
DSC_2377.jpg (123.79 KiB) Zobrazeno 6649 x
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Povinnost platí, lidi na to dlabou.
Království a půl princezny za 511.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ano, povinnost je zakotvená v zákoně o provozu na pozemních komunikacích.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Takže správný stav je na poslední fotce? Pravý má jet až za vnější vodící čárou, tj. částečně v odstavném?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

§41 (8) Pokud hustota provozu na dálnici a rychlostní silnici o dvou jízdních pruzích v jednom směru jízdy vyvolá vznik kolony stojících vozidel, jsou řidiči souběžně jedoucích vozidel povinni před zastavením vozidla vytvořit mezi sebou jeden průjezdný jízdní pruh široký nejméně 3,0 m pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy; je-li v jednom směru jízdy tři a více jízdních pruhů, sníží vzájemný boční odstup řidiči vozidel v levém a středním jízdním pruhu nebo středních jízdních pruzích. Řidiči jedoucí v krajních jízdních pruzích v jednom směru jízdy mohou při vytváření průjezdného jízdního pruhu vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Řidičům ostatních vozidel je vjezd do pruhu pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy a jízda v tomto pruhu zakázána; toto neplatí pro vozidla vlastníka pozemní komunikace a vozidla technické pomoci.
Odpovědět

Zpět na „Pravidla silničního provozu“