Blanka v provozu a její vliv na dopravu v Praze

Odpovědět
mts

Re: Blanka po zprovoznění

Příspěvek od mts »

semafory chapu spis jako "zadrzovaci" pro pripad, ze v tunelech bude napr. bouracka...
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Tohle mě fakt nebere cyklostezka na magistrále :-)(. Bych chtěl vidět toho idiota, který se tam půjde dobrovolně zadusit. Stačí mi smrad na Podbabě, když jedu na kole a přitom tam je prd provoz. Ale když chci, aby mi na cyklostezku vysypali 4 Tatry kamení a srovnali to tam, protože když je mokro, je tam bláto, to ne. Na to už peníze nejsou
dvs

Příspěvek od dvs »

Nějak nám ty semafory p. Hudeček nevysvětlil a vše se přehlušilo kauzou neplatných smluv na Blanku.

Zajímavý rozhovor s architektem Lejčarem z 25.9.2013 pro radiowave
http://www.rozhlas.cz/radiowave/bourani ... m--1261408

K Blance, Smetanovu náb., SJM cca od 7:55 stojí to asi za poslechnutí celé
"dopravu chce porcovat do Blanky semafory i na Barranďáku"
zajímavé je jak říká, že "Můstek by nemusel být echt zóna"

Jinak nám taky přejmenovali urm na ipr.

Každopádně už zpracované nápady na to zklidnění SJM, na kterých se bude stavět
jsou např. zde
http://www.urm.cz/cs/clanek/546/serie-s ... izni-cesty

On nakonec k té SJM tam má Lejčar realistickou hlášku, že těch "100tis je moc a takových 40tis by šlo".
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

Dopravní kolaps
Blanka vrací úder
Tunel Blanka. Záchrana, nebo zkáza pražské dopravy?

19.01.2014 06:42

Časopis TÝDEN získal seznam všech dopravních omezení, která chce zavést pražský magistrát po otevření tunelového komplexu Blanka. Některé frekventované oblasti budou zcela uzavřeny pro automobilovou dopravu, v jiných bude provoz citelně omezen. Největší změna v pražské dopravě od otevření magistrály bude znamenat restrikce pro auta v centru a kolony automobilů na vjezdech do Blanky.

Současné vedení města nechce čekat na dobudování městského a Pražského okruhu a s otevřením Blanky chce omezit provoz na magistrále pro auta, zabránit průjezdu historickým centrem na obou březích Vltavy a dál rozšiřovat pruhy pro cyklisty. Stanovisko odborníků však vždy bylo takové, že omezovat magistrálu a dopravu v centru lze tehdy, až budou hotové obchvaty metropole. Nedokončený okruh v kombinaci s omezeními v centru města hrozí kolapsem na mnoha místech Prahy, nehoda v Troji by snadno mohla zapříčinit kolonu v Chuchli.

* Kde hrozí kolony po otevření tunelu?

* Která místa chce Praha pro auta uzavřít?

* Kde budou nové semafory?

* Kde mají auta ustoupit chodcům?

* Koho zájem radní hlavního města vlastně hájí?

Chcete vědět, kudy neprojedete po letošním plánovaném otevření tunelu? Odpověď na tuto a další otázky najdete v novém vydání časopisu TÝDEN, které vychází v pondělí 20. ledna.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/blan ... 95330.html
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

Stanovisko odborníků však vždy bylo takové, že omezovat magistrálu a dopravu v centru lze tehdy, až budou hotové obchvaty metropole.
To chce vyměnit odborníky. :kladivo:
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Ještě že jsou komunální volby už na podzim. Partu diletantů z TOP 09 snad už po téhle katastrofální zkušenosti moc lidí volit nebude, protřelé zloděje z ODS taky ne. Akorát nevím koho tedy volit ? ČSSD kolaborovala s jedněmi i druhými, SZ tady radši ani zmiňovat nebudu :-) , komunisty slušný člověk volit nemůže ......... Snad jedině doufat, že se dá dohromady před volbami něco nového.
Standa

Příspěvek od Standa »

Dr.Fe1 píše:Ještě že jsou komunální volby už na podzim. Partu diletantů z TOP 09 snad už po téhle katastrofální zkušenosti moc lidí volit nebude, protřelé zloděje z ODS taky ne. Akorát nevím koho tedy volit ? ČSSD kolaborovala s jedněmi i druhými, SZ tady radši ani zmiňovat nebudu :-) , komunisty slušný člověk volit nemůže ......... Snad jedině doufat, že se dá dohromady před volbami něco nového.
Vidím to velmi podobně. Otázkou je, jak se "nové" strany (Svobodní, Piráti, ANO, Úsvit) postaví k rozvoji dopravní infrastruktury a jejímu fungování, jsem na to docela zvědavý. Třeba heslo "vrátíme 70 na magistrálu" by mě určitě oslovilo :) . Pokud nic nového smysluplného nevykrystalizuje, budu zvažovat nějaké "kmotry", protože toho asi v Praze vybudovali nejvíc. Sice jako vedlejší produkt, ale máme to :) .
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Standa píše:...protože toho asi v Praze vybudovali nejvíc...
Ale za jakou cenu? Takhle bychom nedostavěli nikdy ani tu základní infrastrukturu...
Kolik z nás by třeba cenu za Blanku zaplatili, kdyby skutečně museli vyndat šrajtofli a vytáhnout to zní (nějakých 37 000 na pražáka). Nebo by zaplatili mýto (cca 150 - 200 kč za průjezd - zaplacení ceny za 20 let bez údržby, oprav a úroků)?
Standa

Příspěvek od Standa »

No těch 37.000 zaplatí většina z nás státu na daních tak za 2 - 3 měsíce... Ale to je samozřejmě trochu demagogie ;) . Legitimní otázkou je, jestli je Blanka potřeba (můj názor je, že zcela určitě) a jestli se dala postavit levněji (řekl bych, že o moc ne - tím myslím v řádu jednotek %). Stejně se můžeme bavit i o metru a dalších "počinech" - mně z toho většinou vyjdou "kmotři" docela dobře u staveb, u Opencard už jsem poněkud na vážkách (ale kdo sleduje IT systémy to tak třeba vidět nemusí). Celkově lehce v plusu, ale je to ten jednooký mezi slepými.

Zítra se podívám do Týdne a načerpám další argumenty :) !
MPMP

Příspěvek od MPMP »

2Standa: souhlasím, že stavby potřeba jsou takže jim fandím, ale možná je to dané tím, že "do toho nevidím". Do IT trochu vidím a musím říct, že je to celé jeden velký tunel. Zejména angažování jakéhokoli "generálního dodavatele", který reálně nic neprodukuje, ale za "správu zakázky" si vezme klidně 40% ceny.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Standa píše:...jestli se dala Blanka postavit levněji...
Podle mě zcela určitě, jenom bychom nesměli tak podléhat megalomanství a spíš se kouknout na věci střízlivě... Třeba pod Stromovkou hloubený tunel, MÚK U Vorlíků je bych řekl dost zbytečná, třípruh pod Letnou při plánované intenzitě 50 tis, prakticky jen OA, megavětrací ražené centrum pod Letnou, extra široký Trojský most prakticky bez návaznosti do města...

U metra je to podobné - vede k nemocnici, ale prakticky z druhé strany, než je její přirozená spádová oblast a naopak zastávky u Evropské jsou tak daleko od sebe, že neumožní ušetřit na provozu tram, o pokračování na letiště, které metro kapacitně nevytíží a zároveň by cesta byla pomalejší než nyní autobusem snad ani nemluvě...

A tím to hlavně nekončí - je potřeba ještě minimálně východní část MO, Radlická, Vysočanská radiála, eventuálně Břevnovská a vyřešení Holešoviček + metro D. Kde na to v dohledné době vzít, při tak extrémních nákladech?
Marooned17

Kubajsu: Přesně tak. Blanka v rámci současné PDPS skutečně levněji postavit nešla. To by se muselo stavět podle vašeho seznamu -akorát s těmi pruhy nesouhlasím. 50 tis. vozidel nebude konečné číslo.
P_V

Příspěvek od P_V »

Standa píše:Legitimní otázkou je, jestli je Blanka potřeba (můj názor je, že zcela určitě) ...
Můj názor je, že by byla potřeba Dana. Ale cokoli z toho lepší než drátem do oka, že. :)
Standa píše:Otázkou je, jak se "nové" strany (Svobodní, Piráti, ANO, Úsvit) postaví k rozvoji dopravní infrastruktury a jejímu fungování, jsem na to docela zvědavý. Třeba heslo "vrátíme 70 na magistrálu" by mě určitě oslovilo :) .... .
To jsou komici. Svobodní budou čekat, až se plánování a budování silnic chopí soukromý investor. Piráti budou dopřávat svobodu vyjádření každému rejpalovi a na tom se to zasekne. ANO prosadí nějakou ořezanou nepoužitelnou šílenost, mohu-li soudit z občasných výroků pana B. ohledně dopravy. Úsvit v referendu zjistí, že si Pražáci přejí modré z nebe zadarmo, a budou dumat jak s tím hlasem lidu naloží. (pozor nadsázka)

No, abych nedělal humory. Co píšou v programech:

Svobodní na jednu stranu odmítají zelené předsudky, na druhou stranu odmítají i vyvlastňování a netržní kompenzaci. Takže místo zelených aktivistů se budou úspěšně šprajcovat vlastníci sami či ovlivněni nějakou zájmovou skupinou. Staví se vlažně vůči dotacím do hromadné dopravy a na druhou stranu chtějí přitvrdit v mýtu, aby odráželo skutečné náklady.
Neboli, liberálním přístupem k celkovému útlumu.

Piráti se chtějí podrobně nípat v tom, zda komunikace opravdu potřebujeme. Domnívají se že se dá udělat dokonalý systém počítačového řízení dopravy, díky kterému budou stačit stávající komunikace. A chtějí hromadnou dopravu zadarmo.

ANO chce (pokolikáté už...) udělat novou a hlavně vlastní koncepci, která bude určitě lepší než ta co se podle ní jede. Z prstu si vycucají víc peněz než doposud a kde to nepude, bude PPP. Jinak jen neurčité proklamace, že jako si budou usilovně přát, aby bylo líp.

Úsvit slovo doprava v programu nemá.

Takže koho? :)
dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Za Piráty (jsem člen a trochu občas do dopravní tématiky kibicuju) říkám, že to není tak jednoduše shrnutelné.

- MHD zdarma je ve fázi barvité diskuze, stanovisko "asi pro". Chtělo by to běžný lid motivovat k používání MHD jinak, než (někdy i docela agresivním) omezováním IAD.

- komunikace určitě potřebujeme, v tom se netřeba nípat :) ostatně, jeden z relevantních plakátů máte zde http://www.pirati.cz/_detail/mo/grafika ... 12%3Astart

- dokonalý počítačový systém řízení dopravy určitě nezajistí, že budou všechny komunikace průjezdné, to dá rozum ..

Snažil jsem se rozpoutat nad tehdejším návrhem programového bodu "Doprava a infrastruktura" trochu debaty (ne moc úspěšně): https://forum.pirati.cz/doprava-f550/ko ... 10921.html

Jinak dopravu má v Pirátské straně momentálně pod palcem garant příslušného programového bodu Zdeněk Štěpánek, se kterým se dá bez problémů diskutovat.

doufám, že tento příspěvek nebude brán jako politická propagace - spíše jsem se snažil ukázat trochu detailněji, jak to doopravdy je :)
monin

Příspěvek od monin »

P_V: Tak to krátké, trefné a vystížné shrnutí, včetně toho dumání, což mi tedy jako úplná nadsázka nepříjde, tomu bych snad i věřil, no a člověk je pak hned zase větší optimista, když si něco takového přečte, už jen z toho důvodu, že ten Úsvit tam nemá to slovo o dopravě, což jsem doposud nevěděl :D :D
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
P_V

Příspěvek od P_V »

Abych byl upřímný, jednou se to slovo "doprava" u Úsvitu vyskytuje, v kapitole o podnikání, kde je výčet toho, čehož zlepšení to podnikání podpoří. Což má informační hodnotu asi jako že ráno slunce vychází a banán je zahnutý.
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

kasme píše:Dopravní kolaps
Blanka vrací úder
Vidím, že o nic nepřicházím, když tento bulvár nečtu ...
kot

Příspěvek od kot »

to GiuseppeS : Když už i Týden je bulvár, co teda není?
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

dj-bobr píše:MHD zdarma je ve fázi barvité diskuze, stanovisko "asi pro". Chtělo by to běžný lid motivovat k používání MHD jinak, než (někdy i docela agresivním) omezováním IAD.
Když bude MHD zdarma, tak se z ní stane jen velký pojízdný útulek pro bezdomovce, proti kterým padne i ta poslední zbraň v podobě možnosti vykázat je z vozidla kvůli nezaplacení jízdného. Jízdné funguje jako určitý regulační poplatek a souhlasím s tím, že by se MHD měla stát více nízkoprahovou, aby byli lidé motivováni ji používat, ale ne úplně "bezprahovou". To, co mi na MHD vadí nejvíce není nutnost se přizpůsobit jízdnímu řádu a trase (to se dá naplánovat a zvládnout), ale právě to sdílení jednoho prostoru s osobami obtěžující okolí nesnesitelným zápachem. A pokud by jich mělo přibýt (a to se při bezplatné MHD stane určitě), tak to bude běžný lid demotivovat k používání této služby. Kromě toho tržby z jízdného sice netvoří největší díl příjmů DP, ale jejich podíl není zanedbatelný, aby se daly jen tak škrtnout. Buď tedy tyto peníze oželíme a osekáme kvalitu služby po stránce obnovy vozového parku, sítě linek a hustoty intervalů (= dále demotivujeme lidi k používání MHD) anebo ty peníze bude muset do DP nalít město a skutečně nevím, kde by je vzalo. Takže z toho důvodu si myslím, že myšlenka na MHD zdarma je v zásadě špatná.
Mike

Příspěvek od Mike »

problematiku těchto osob by měli řešit obecní strážníci
obzvlášť když ten podnik z poloviny město vlastní
jenže na důchodcích nevyděláte tolik jako s laserem na Chlumecké nebo Strakonické že

pak jsou tu oblíbená P+R
jsou tak oblíbená, že jsou v 8hod beznadějně plná a krom Čakovického Globusu už mají snad všichni ( kteří mají rozumnou dostupnost MHD ) parkoviště se závorou
a magistrát ? městské části ?
nedělají nic
přitom by se na Černém mostě dala udělat krásná stavební zakázka
jak dlouho trvalo CČM postavit ten parkovací dům? půl roku ?
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
dvs

Příspěvek od dvs »

GiuseppeS píše:
kasme píše:Dopravní kolaps
Blanka vrací úder
Vidím, že o nic nepřicházím, když tento bulvár nečtu ...
Souhlas, po letech jsem odhlásil předplatné týdnu
kot píše:to GiuseppeS : Když už i Týden je bulvár, co teda není?
Týden k bulváru nemá daleko, ale sám nevím, co není.

Jo stojí za to překonat odpor a rozkliknout diskusi pod článkem, kde jsou reakce Martina Šubrta.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Martina Šubrta čtu rád ohledně informací okolo MHD v Praze. Ale tady pod článkem nikde jeho reakce nevidím.
Standa

Příspěvek od Standa »

Díky všem za zajímavé podněty k pražským tématům, bohužel to s novými stranami vidím dost podobně, jako P_V (díky za perfektní analýzu!), takže mě moc neoslovují, i když jsou mi někdy jinak docela sympatické. Navíc MPMP nepřímo potvrzuje nejošklivější podezření ohledně Opencard, takže pro zvolení "kmotrů" se asi budu muset napřed opít :shock: ... Ale třeba se ještě objeví nějaká alternativa :twisted: !

K článku v Týdnu: v diskusi pod odkazem je jen velmi zlobný projev Víta Masareho z Auto*matu :zvraci: . Ty komentáře Martina Šubrta jsou pod placeným článkem? (Ještě jsem se k němu nedostal, získal jsem shodou okolností e-předplatné Týdne jako bonus a chystám se ho dnes odpoledne zprovoznit na domácím tabletu).
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

Standa píše:Ty komentáře Martina Šubrta jsou pod placeným článkem?
Dr.Fe1 píše:Martina Šubrta čtu rád ohledně informací okolo MHD v Praze. Ale tady pod článkem nikde jeho reakce nevidím.
on ten "úvodní" článek má totiž už (od 20.01.2014 18:45) i "obrázkové" pokračování :crazy:

Den poté INTERAKTIVNÍ MAPA: Blanka vrací úder. Na auto v Praze zapomeňte
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dopr ... 95456.html

odkaz na něj je na konci prvního článku v sekci Související články :kladivo:
Marooned17

Mě přijde vtipné, že se tu pro automobilisty postaví tunel za 37 mld. Kč a ještě se pak všichni diví, když po jeho otevření by se měl omezit tranzit úzkými a nevhodnými ulicemi historického jádra. Co jste čekali? Karmelitská se zavře (pro tranzit) o 17 let později, než se zavřít měla, a než bylo slíbeno. Ta reakce Masareho je do značné míry smířlivá - jakože s jeho filosofií fungování dopravy ostře nesouhlasím.

((Ještě oprava - tu poznámku, že je třeba vyměnit odborníky, myslím vážně - viz ten komentář MŠ.))
Odpovědět

Zpět na „Městský okruh“