Dokončení Blanky
Re: Dokončení Blanky
Souhlasím, navýšení u Blanky ale i u metra je trochu moc, kdyby si příslušní kapsoplniči aspoň trochu viděli do huby ... Ale pravdou je, že významná navšení investičních nákladů u těchto typů projektů nejsou ve světovém měřítku nijak ojedinělá. Stačí se podívat na berlínské letiště, bostonský big-dig a jiné ...
-
Mosquit
U projektu této velikosti nelze očekávat, že se všechno předpočítá dopředu. Geologické podmínky, prosakování vody které projektakt nepředpokládal atd.... a do toho ještě domluvené změny (dražší most, patra podzemních garáží navíc atd).
Navýšení bych si v případě Blanky dovolil považovat za celkem odůvodněné, asi byla původní cena lehce podseknutá a neobsahovala zdaleka všechno (třeba vysoutěženou verzi mostu). Tohle navýšení jsem ale tou "mírně vyšší cenou" na mysli neměl, spíš navýšení o nějakou "malou domů", které bych tam očekával (nic konkrétního ale samozřejmě nevímJirkaS píše:Jde o to, čemu říkáte mírně vyšší cena.Standa píše:...jestli je lepší mít Blanku a metro A za mírně vyšší cenu...Pár procent se u stavby dá předpokládat, ale navýšení u Blanky je trochu silné kafe. Také díky němu je další pokračování výstavby MO v nedohlednu a pro metro D se vymýšlí paskvil s větví C, který komanči zavrhli už v 80. letech.
Pravda, ve světě jsou i stavby, kde se rozpočet navýšil několikanásobně, ale ty není třeba následovat.
No právě že "vysoutěženou verzi mostu" snad obsahovalo, ale neobsahovalo tu, co se postavila. A tak dále .. a je otázka, jak dokonale byly tyhle změny za chodu legalizovány a nakolik se počítalo, že se to zase nějak dohodne. Přičemž korumpné nechávám protentokrát zatim stranou, jde mi jen o reálné stavební náklady. A nikdo si nechce podepsat dodejku do krimu .. tak město nahodilo zrušení stavby a MS nejspíš zas navýšení ceny o konzervaci a teď se licituje. A řešej ty mezery v legalizaci, normální handl. Žádný křišťáloví pytlíci neexistujou, držme se v reálu. Panu "Nepřizdisráčovi" se to rozhazovalo, když byla konjunktura, starý RUD a ještě věděl, že on to platit nebude (viz feldkurát Katz ve Švejkovi).
"Vysoutěženou verzí mostu" jsem myslel vítěze architektonické soutěže, čili právě tu, co se postavila. A zase mi kazíte iluze, já myslel, že ti co tak hlasitě brojí proti korupci, jsou ti křišťálově čistí a neposkvrnění
...
Dusanh: Problém je, že Hudeček až doteď situaci niják reálně neřešil. Svoboda alespoň zadal kategorizaci a na základě té se část faktur platila (ta část, kde nejsou žádné vícepráce nad limit a žádné změny). Hudeček co se dostal k moci, tak zastavil platby a zaujal pozici mrtvého brouka vyčkávajícího, těžko říct na co. Odmítal učinit jakékoliv rozhodnutí a přitom situace Metrostavu a zejména jeho menších a finančně slabších dodavatelů se neúměrně zhoršovala. Teprve hrozba zastavením stavby a medializace případu Hudečka donutila k tomu, že bude muset něják rozhodnout, něják situaci řešit. Takže jeho alibistické nicnedělání, to je to co mu vyčítám. Když vezme funkci, tak musí počítat s tím, že to obnáší také dělat rozhodnutí a to i rozhodnutí, která mohou být pro něj osobně bolestná. Pokud se mu do rozhodování nechce, nechť to předá někomu jinému. Pro pořádek dodávám, že já ho cyklobuznou nenazval, sám nemám rád tyhle vzájemné nevraživosti a urážení mezi jednotlivými skupinami účastníků silničního provozu.
Když viděl, jak si UOFK došel pro Svobodu a spol., kteří vedeni přesně stejnou logikou ("je nutno zajistit pokračování smlouvy s Haguess, jinak lidem nebude platit OpenCard") rozhodli zaplatit, tak se mu vůbec nedivím.Dr.Fe1 píše:...Hudeček co se dostal k moci, tak zastavil platby a zaujal pozici mrtvého brouka vyčkávajícího, těžko říct na co. Odmítal učinit jakékoliv rozhodnutí ...
Jistě, primátor Prahy třeba bude muset učinit bolestné rozhodnutí, např. jestli nechat preventivně zatopit metro, přičemž rozhodnutí musí padnout ještě v době, kdy se přesně neví, jaký bude průběh povodně. To je přesně příklad "bolestivého" manažerského rozhodnutí.
Ale nikdo nemůže být nucen udělat rozhodnutí, o kterém už dopředu ví, že je (s největší pravděpodobností) v rozporu se zákonem.
-
DálničářMK
- Kontaktovat uživatele:
Tak poté, co se dočítám o tendru na A do Motola, tak se věcem na Blance nedivím. Akorát na tom metru to nejde tak vidět jako na Blance. Prostě Pavlíček Bémů měl zájem dát Metrostavu kolosální kšeft, který Praha neměla zajištěný a propracovaný.
Ať žijí Dálničáři!!! Kdo by mne chtěl kontaktovat po Skypu, tak můj Skype nick je mikikopas16.
Dusanh: Máslo na hlavě má celá pražská politická reprezentace, která celá dobře ví už rok a půl !!!, že je tady problém zákonně těžko řešitelný, ale přesto to nechávali vyhnít a zkoušeli jenom některá provizorní řešení (kategorizace, Svoboda) nebo nedělali vůbec nic (Hudeček a socdem). Teprve hrozba zastavení stavby je trochu rozhýbala, že se to snad konečně něják vyřeší. Už to ale mohlo být dávno vyřešeno ! O problému s vícepracemi překračujícími 20 pct se ví někdy od jara 2012, kdy se také přestalo platit Metrostavu ! Pak se chvíli platilo v roce 2013, než to Hudeček zase zarazil. Už to přivedlo celou řadu stavebních dodavatelů na hranu krachu
Je smutné, že to politici zažnou opravdu řešit teprve když je někdo zvnějšku donutí .....
Jsme země, kde vládne zákon anebo nějaká gubernie?Dr.Fe1 píše:... celá dobře ví už rok a půl !!!, že je tady problém zákonně těžko řešitelný...
A nějaká aktualitka
http://www.infobaden.cz/2013/11/25/blan ... -primator/
podívejte Kefalín, strana rozhodla že mě potřebuje v armádě ..., když mi zítra řeknou, budeš dělat ředitele spojených oceláren, tak buduDr.Fe1 píše:... Když vezme funkci, tak musí počítat s tím, že to obnáší také dělat rozhodnutí a ...
a je to pořád stejný
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Jak výstižné...
Jak výstižné...
VIDEO: Projeli jsme tunel Blanka. Cesta centrem se zkrátí na šest minut
27. listopadu 2013 20:01
Položit poslední asfaltovou vrstvu, nakreslit dopravní značení, dodělat další drobnosti a... tunelový komplex Blanka bude připravený k otevření. Jenže teď se naopak zavře a hrozí, že může být zakonzervován. Díky kameře iDNES.cz se můžete do tunelu Blanka podívat.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/reportaz-z-tunelu ... zpravy_bur
27. listopadu 2013 20:01
Položit poslední asfaltovou vrstvu, nakreslit dopravní značení, dodělat další drobnosti a... tunelový komplex Blanka bude připravený k otevření. Jenže teď se naopak zavře a hrozí, že může být zakonzervován. Díky kameře iDNES.cz se můžete do tunelu Blanka podívat.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/reportaz-z-tunelu ... zpravy_bur
Tady (snad radši) moc nerozumím co chcete říct ... Já nevolám po nějákých nezákonostech, jak si zřejmě myslíte, ale po tom, že zákonné řešení už mělo dávno být hotové ! Už mělo být dávno vše vyřešeno, jestli je nutná arbitráž, tak mohla už dávno proběhnout. A ne že to začnou řešit teprve v okamžiku kdy Metrostav zastaví stavbu, zatímco před tím měli rok a půl času, kdy neudělali defacto skoro nic .......Dusanh píše:Jsme země, kde vládne zákon anebo nějaká gubernie?Dr.Fe1 píše:... celá dobře ví už rok a půl !!!, že je tady problém zákonně těžko řešitelný...![]()
A nějaká aktualitka![]()
http://www.infobaden.cz/2013/11/25/blan ... -primator/
Mně se akorát nelíbí, že problém způsobený Bémem hážete na Svobodu nebo Hudáčka. O těch dvou si rozhodně nemyslím, že jsou to nějací Mesiáši nebo věrozvěstové krásné a bezkorupční budoucnosti. Ale i když je neznám, tak vsadím boty, že ani jeden z nich nechce zastavit stavbu Blanky nebo způsobit zdržení stavby. Bém vyrobil megaprůsery a uklidit ten Augiášův (vlastně Bémův) chlívek chvilku potrvá. Můžu s tím nesouhlasit, můžu o tom diskutovat, ale to je asi tak vše, co se s tím dá dělat...
Můžete nám nastínit vaši variantu "zákonného řešení"?
Můžete nám nastínit vaši variantu "zákonného řešení"?
Nic takového nedělám, tak mi to nepodsouvejte. Vy snad ani nečtete moje příspěvky na které reagujete ...... Myslím, že jsem napsal dost jasně, že hlavním viníkem je Bém a jeho parta.Dusanh píše:Mně se akorát nelíbí, že problém způsobený Bémem hážete na Svobodu nebo Hudáčka.
To jsem nastínil výše. Opět se zdá, že nečtete co píšu. Za rok a půl měli dost času ten problém něják vyřešit, třeba ta arbitráž o náhradě škody mohla už dávno proběhnout. Každopádně to nelze řešit nicneděláním a čekáním na to, že se to vyřeší samo ......Dusanh píše:Můžete nám nastínit vaši variantu "zákonného řešení"?
Píšete že Hudáček nic nedělá. Co když jsou zaúkolované týmy právníku na magistrátu i jinde a bijou se s právníky Metrostavu? Co my víme? Já se ho nezastávám, ale prostě nevěřím, že Hudáček sedí se založenýma rukama a čeká, až mu na hlavu spadne problém, který ho vymete z magistrátu ven.
I pražská ODS je podezřele ticho. Samozřejmě kromě Béma, který chodí do TV prohlašovat, že on udělal vše správně.Dusanh píše:Píšete že Hudáček nic nedělá. Co když jsou zaúkolované týmy právníku na magistrátu i jinde a bijou se s právníky Metrostavu? Co my víme? Já se ho nezastávám, ale prostě nevěřím, že Hudáček sedí se založenýma rukama a čeká, až mu na hlavu spadne problém, který ho vymete z magistrátu ven.
-
Jakub Šponar
Ví někdo znalý věci jestli to s tou cenou není jen tak trošku humbuk? Uvádí se pokaždý stejně? Teď jsem někde zahlídnul starou reportáž s Bémem a tam řekl: bude to stát 20 Miliard bez DPH. Neuvádí se teď účelově cena včetně DPH (který pěkně poporostlo). To že tam jsou více práce jako most a pod je mi jasný.
Pořád je to 20*1,21, což je pod 25 mld. To má k dnes uváděné ceně hodně daleko. Změny DPH s tím nemají co dělat, zásadně se měnila dolní sazba DPH, horní asi o procento.Jakub Šponar píše:Ví někdo znalý věci jestli to s tou cenou není jen tak trošku humbuk? Uvádí se pokaždý stejně? Teď jsem někde zahlídnul starou reportáž s Bémem a tam řekl: bude to stát 20 Miliard bez DPH. Neuvádí se teď účelově cena včetně DPH (který pěkně poporostlo). To že tam jsou více práce jako most a pod je mi jasný.
Vite co je zajimavy - zeleznicni tunel pod Bosporem stal udajne o neco mene nez Blanka. Asi jim to nestavel Metrostav a meli radne uzavrene smlouvy. A pak se rika neco o tureckem hospodarstvi...
Taky jsem z toho zmatený. Matně si vybavuji, že několik mld (6? nebo 8? nebo 2?) má stát technologie v tunelu a tu má dělat ČKD Praha DIZ, a.s., ale všude slyšíme že všechno sežere Metrostav.Jakub Šponar píše:Ví někdo znalý věci jestli to s tou cenou není jen tak trošku humbuk? Uvádí se pokaždý stejně? Teď jsem někde zahlídnul starou reportáž s Bémem a tam řekl: bude to stát 20 Miliard bez DPH.
Google na mě vyhodil odkaz na PDF leták z 7/2008, kde se jasně píše, že zhotovitel stavební části je Metrostav a technologické části pak ČKD DIZ.
No a pak na mě google vyhodil ještě nějaklou tu zprávičku z roku 2011 ... údajně dúvěrnou:
http://www.bezkorupce.cz/wp-content/upl ... yza-WC.pdf
a tam stojí pár zajímavých věcí ... na straně 14 (13) je tabulka, kde je rozklíčováno zkoro 38 mld. Celkem zajímavé je, že z této částky má na svědomí Metrostav "jen" 26 mld, Technologická část pak má na svědomí 5mld. Je to včetně DPH.
Mám z toho takovej pocit, že se míchá cena za stavební část bez daně ... kterou dostane Metrostav a o které vždycky mluvil Bém ... a hlavně to bylo za stavební část od Myslbekovy ulice, protože odtud začíná Blanka. No a ty ostatní mluví o ceně se vším okolo (projekt, technoligie atp) a s DPH.JirkaS píše:Pořád je to 20*1,21, což je pod 25 mld. To má k dnes uváděné ceně hodně daleko. Změny DPH s tím nemají co dělat, zásadně se měnila dolní sazba DPH, horní asi o procento.
To pak nemůže sednout nikdy nikomu.
Tak trochu mi to připomíná větu ... "Kefalín, čo vy si představujete pod takým slovom tunel Blanka?" Řekl bych, že každý něco jiného .... podle toho co mu zrovna vyhovuje
To srovnáváte naprosto nesrovnatelné věci. Jakobyste řekl, že někdo pořídil moped daleko levněji než za kolik pořídil někdo jiný kamion ..... Automobilový tunel má obecně mnohem větší profil než železniční tunel. U železnice nejsou žádné MÚK. Systémy větrání jsou daleko jednodušší. Ty automobilové tunely jsou dva (pro každý směr Blanky samostatný tubus), zatímco ten železniční zřejmě pouze jeden ........... prostě je to zcela jiný případ.kik píše:Vite co je zajimavy - zeleznicni tunel pod Bosporem stal udajne o neco mene nez Blanka. Asi jim to nestavel Metrostav a meli radne uzavrene smlouvy. A pak se rika neco o tureckem hospodarstvi...
Tak železniční má samozřejmě taky dva tubusy, hlavně kvůli bezpečnosti. Je pravdou, že profil je menší. A cena tunelu pod Bosporem - Marmaray je těžko dohledatelná, zlaté naše www o stavbách, většinou se píše něco kolem 2,5 - 2,6 mld dolarů (ceny k roku 1999). A k tomu se Blanka zatím nedostala
Celý projekt s návaznou železniční trasou je pak uváděn za cenu 4,5 mld dolarů (2004), tak těžko říct, za kolik byl tunel. A stejně jako u Blanky se to těžko rozlišuje, co je ještě za tunel a co za parčíky kolem
Celý projekt s návaznou železniční trasou je pak uváděn za cenu 4,5 mld dolarů (2004), tak těžko říct, za kolik byl tunel. A stejně jako u Blanky se to těžko rozlišuje, co je ještě za tunel a co za parčíky kolem