[D1] Opravy a údržba dálnice mimo modernizaci

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět
pohrabáč

Re: Opravy D1

Příspěvek od pohrabáč »

Lenny píše:Jasné, letos to byly jen schody, příští rok by to byly díry, ale nemuseli to opravovat, neboť to nové taky drncá...
Povrch musí splňovat určitou rovinatost, která je dána závazně pro všechny betonové povrchy.
Naprosto souhlas - opravit se to muselo - a jsem rád, že to je hotovo. Zajímalo by mne jaká je požadovaná rovinatost třeba u tohoto úseku. A pak je taky důležité do kdy se musí zhotovitelem případná nerovinatost odstranit. Některé úseky CB na Kroměříž - Říkovice a AB na R55 u Otrokovic jsou asi už dlouho za závaznými předpisy. V tom je asi problém u přejímky prací investorem - stavebním dozorem a následném odstranění kolaudačních závad v požadovaném termínu - než padne záruka.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

já jsem samozřejmě rád, že se to opravilo, o tom žádná, bylo to nezbytné a je to o dost lepší, jen mě zklamalo, že to není na takové úrovni, jako loňské opravy, ale třeba se to přes zimu trošku ustálí ale i tak je to velký pokrok a za to děkuju ... holt mě loňské opravy dost namlsaly :-) jinak zcela chápu určité normy a rezervy, má to svou logiku ;-)
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
adi88

Příspěvek od adi88 »

No já osobně teda loňskou 220-226 P za nějakou extra výhru nepovažuju, samozřejmě je to tisíckrát lepší, než to bylo, ale na 210-214 to nemá, tam je svezení paráda. O to víc jsem teda zvědav až se svezu po letos opravovaných úsecích. Osobně doufám, že měl bumbik jen horší subjektivní dojem a že to až taková hrůza nebude :) Ostatně, nedávno tu proběhlo, že opravy mezi Brnem a Vyškovem berou některé firmy jako kupování si referencí pro modernizaci, takže čekám, že pokud je tam nějaká hrůza, že se to ve vlastním zájmu pokusí vyřešit.
adamos

Příspěvek od adamos »

bumbik píše:já jsem samozřejmě rád, že se to opravilo, o tom žádná, bylo to nezbytné a je to o dost lepší, jen mě zklamalo, že to není na takové úrovni, jako loňské opravy, ale třeba se to přes zimu trošku ustálí ale i tak je to velký pokrok a za to děkuju ... holt mě loňské opravy dost namlsaly :-) jinak zcela chápu určité normy a rezervy, má to svou logiku ;-)
Co si mám představit u CB povrchu pod pojmem "ustálení"?
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

měl jsem na mysli, že si ty desky ještě sednou přes zimu atd. ale jsem laik, tak to berte s rezervou, nevím, jestli je to možné, nejsem stavař ... adi88 - není to hrůza v tom úseku 220 - 226L zkrátka to mírně opravdu mírně drncalo ale jen místy, chvílema to nedrncalo skoro vůbec, ale rozhodně to nebyla žádná tragédie, jen mě to překvapilo, nečekal jsem to, když jsem to srovnal s loňskými opravami ...
adamos

Příspěvek od adamos »

bumbik píše:měl jsem na mysli, že si ty desky ještě sednou přes zimu atd.
Co udělají CB desky, když si sednou, máme možnost vidět posledních cca. 30 let na D1.

Dnes jsou proti sedání zabezpečeny kluznými ocelovými trny. Na sto procent v projektu není počítáno s tím, že se sednutím vozovka vyrovná.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
balance

Příspěvek od balance »

Rekonstrukce CB vozovky km 214,6–220,2 P a km 220,2–225,85 L

Dnešní fotoprůlet.
Metrostav finišuje před víkendovým zprovozněním.
Skanska pracuje na několika místech v SDP (hluboké výkopy asi na 3 místech - proč?)

Od snímku 177
http://gallery.ceskedalnice.cz/index.ph ... y/DSC02293

AD Metrostav:
VDZ je pouze v barvě. Na plast už je nízká teplota, bude na jaře?
Kvituji "plnotučné" směrové sloupky, které IMO mají lepší odrazivost než plechové "lízátka". Nicméně jsou v mělkých patkách v nezhutněném štěrku > když ne první tak druhý průjezd zimní údržby je vyhne ... IMO je na čase aby ŘSD zavedlo standard, že plastové pouzdra sloupků jsou v betonové patce. (Velmi pěkně a trvanlivě provedeno na I/43 Lipůvka-Sebranice).
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ruší se některé krátké přejezdy SDP a místo nich se vybudují nové tři 120 m dlouhé přejezdy.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
balance

Příspěvek od balance »

Rekonstrukce CB vozovky km 214,6--220,2 P

Úsek Metrostavu zprovozněn.
Subjektivně to hodnotím jako povedené dílo. Není to tak hladké jako loňský úsek Strabagu, ale nepůsobí nějak rušivě. Trochu to houpe na některých CB/AB přechodech, ale snažili se to dohnat zbroušením/zfrézováním - ale to je obecný problém českých balenářů. Tento detail jim nejde, nejde a nejde ... :mrgreen:

evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

velmi vhodné zvukové zakončení videa, díky moc:-) /applause/
povrch nevypadá zle. jinak taky mnohdy jezdím takovou 80kou v omezeních, odsýpá to rychleji:-D
co se týká přechodů AC/CB tak by mě zajímalo čím to, že v česku se to tak nedaří a v rajchu nebo v rakousku to umí tak dobře? (na rozdíl od mnohých si nemyslím že české dopravní stavitelství by bylo paušálně horší)
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

povrch vypadá OK, zjevně lepší než u Skansky ;-) paráda ... ještě vyměnit ta středová svodidla no :-)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tak jsem dnes taky absolvoval oba opravované úseky od Rousínova k Vyškovu - subjektivně to hodnotím jako velmi srovnatelné, není to super rovné jako některé z nejnovějších asfaltových oprav, ale jedná se o velmi slušný komfort, celkově bych tomu dal lepší dvojku...

A taky jsem si potvrdil důvod té vyjeté krajnice - auta prostě nechtějí (ať už psychologicky nebo z důvodu hluku) jet po bílé čáře a drží se pak více vpravo, kam se velká auta nevlezou a malá taky občas zachybují. Recept by měl být dvojí - doprava malovat žlutou čáru a nejlépe odstranit dočasně i tu bílou - pokud není nová ... Ideální by byl z hlediska bezpečnosti provoz v režimu 1+1.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

mapmane, nechtěl jsem to tu psát, ale máš naprostou pravdu 1+1 by to vyřešilo! a smazat bílou, když není nová, taky dobrý nápad v kombinaci s provizorní žlutou ... jinak se těším na opravy v příštím roce a propo při opravách 216 - 220 L 226 - 229 L v příštím roce se bude dělat zase vymývaný beton?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Plánuje se opět ten vymývaný, takže je na co se těšit ...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Se smazáním bílé čáry bych nesouhlasil, mě se jede po ní lépe. Problém není v tom, že řidiči jezdí po bílé čáře, ale oni jezdí po přerušované žluté, v tomto případě někde mezi Z5 a bílou čárou. Ještě jsem neviděl, že by se v uzavírkách většinově nejezdilo jinak než více k levému kraji zúženého jízdního pruhu.
Vyjetí bych dával spíše za vinu nevěnování se řízení či mikrospánku.
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Lenny píše:Ještě jsem neviděl, že by se v uzavírkách většinově nejezdilo jinak než více k levému kraji zúženého jízdního pruhu.
Co je na tom divného? Když nemám pravou žlutou čáru, které bych se mohl držet, musím se prostě držet té levé přerušované.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Je to divné, neboť takový pruh má většinou 4 m a bílá vodící čára je ve vzdálenosti 2,75-2,5 m od pravého kraje vozovky (případ vedení pravého pruhu po pravé polovině) a běžné auto má kolem 1,8 m. Do toho pruhu se vlezu autem 2x. Podle mě je nejvýhodnější jet v odstavném pruhu a hlídat si bílou čáru, a vzhledem k tomu, že na D1 je většina krajnic asfaltových je to 2x výhodné, neboť to tolik "nedrncá".
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

No, ale ten odstavný občas končí nebo se zužuje i když směr bílé vodicí čáry se nemění.
Což hlavně v noci může být problém.
R48 -> D48 se podařilo!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To je nesmysl. Na našich dálnicích není odstavný pruh užší než 2,5 m s výjimkou stoupacích pruhů, a pak čtyř mostů a nadjezdů na šestipruhu u Prahy a takové místa jsou řádně označena, jak svodidly, tak i značkami.
balance

Příspěvek od balance »

Lenny píše:... Problém není v tom, že řidiči jezdí po bílé čáře, ale oni jezdí po přerušované žluté, v tomto případě někde mezi Z5 a bílou čárou. Ještě jsem neviděl, že by se v uzavírkách většinově nejezdilo jinak než více k levému kraji zúženého jízdního pruhu...
Mezi km 220-214 L žádná levá (ani pravá) žlutá není/nebyla a šířka odstavného (resp. pruhu, ve kterém je/byl veden provoz ve směru BM) se tam mění nekolikrát (pozůstatky MÚK Tučapy, nájezd údržby, MÚK Rousínov). A z vlastní zkušenosti se držím od lízátek Z5 v těžké patce co nejdál ... hlinikové disky se s patkou moc nekamarádí a spoléhat na to, že jsou všechny patky na svém místě se nevyplácí.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

balance píše:Rekonstrukce CB vozovky km 214,6--220,2 P

Úsek Metrostavu zprovozněn.
Subjektivně to hodnotím jako povedené dílo.
Jsem rád, že při normální jízdě to vypadá ok, ale v detailu je to velmi špatné, makrotextura, protismyky. ŘSD bude asi žádat prodloužení záruky na 10 let.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

jako laik: co je to "makrotextura" ?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Nalezeno v http://www.slovnikdopravy.cz :
makrotextura
charakteristika drsnosti povrchu vozovky. Usnadňuje odtok vody s povrchu vozovky a přispívá k absorpci kinetické energie vozidla v důsledku hysterzní deformace běhounu pneumatiky
anglicky: macrotexture
zdroj: PIARC
Web PIARCu pak uvádí toto:
Odchylka povrchu vozovky od ideálně rovného povrchu s charakteristickými rozměry 0,5 mm až 50 mm odpovídající vlnové délce textury v třetinooktávových pásmech s průměrnou vlnovou délkou od 0,5 mm do 50 mm; makrotextura je tvořena hrubými a jemnými frakcemi kameniva.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

takže vlastně makrotextury = vlnitý povrch (laicky) a 10 let záruka je průchozí? standardně je tuším 5 let ne? (aspoň myslím, že to uváděli v TV ...)
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

ne, tak to není. pro lepší pochopení doporučuju se podívat tady:

http://www.fsv.cvut.cz/svoc/2010/regist ... HOW&SID=20

*sice z webu cvut ale původem z brna;) na str 3 je velmi jednoduchý obrázek, který to objasní:-)

edit: jenom k protismykovým vlastnostem vozovky doplním že u CB se jedná u nás o dlouhodobý problém a i u zcela nových staveb z nedávné minulosti byly protismykovky nevyhovující prakticky hned po zprovoznění (dobrovského tunely např). problémem u nás zpravidla není mikrotextura, za kterou je zodpovědná ohladitelnost kameniva, ale právě makrotextura. u CB byla dosud realizována tažením juty za finišerem. v rakousku se již běžně relativně dlouho používá vymývaný beton, který je v tomto lepší. (zajímavost: dálnice A5 realizována jako PPP v rakousku má vymyté jenom jízdní pruhy, proto má odstavný jinou barvu - úspora)
vymývaný beton na D1 si loni vyzkoušeli na posledních 200 metrech opravy CB km 211, 0-214,6 P

to co se dělalo ted je první větší projekt vymývaného betonu v čr, že nevyšly PVV je velké zklamání, ale věřím do budoucna, že se to naučíme a bude to krok dopředu
Naposledy upravil(a) evilcleaner dne 2.12.2013 17:06:16, celkem upraveno 1 x.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Odpovědět

Zpět na „D1“