Dokončení Blanky

Odpovědět

Kdy bude Blanka zprovozněna?

Anketa končí za 19.9.2015 12:14:55

listopad 2014
0
Žádná hlasování
prosinec 2014
5
6%
1Q 2015
19
22%
2Q 2015
18
21%
3Q 2015
17
20%
4Q 2015
10
12%
před dalšími volbami
8
9%
to nikdo neví...
9
10%

Celkem hlasů: 86

Kubajsu

Re: Dokončení Blanky

Příspěvek od Kubajsu »

Já bych to teda celé viděl trochu jinak...
Metrostav řekl, že zastavuje stavbu. Ale zároveň, co mu zbývá dodělat? Přidělat zábradlí na most, sem tam nějakou drobnost v tunelech a zasít trávník na povrchu (to čerpám z různých vyjádření a záběrů v médiích). Takže práce tak na 2 měsíce. SAT 2B dělá Eurovia, technologie v tunelech ČKD také montuje dál.
Takže co se vlastně stalo? MTS by stavbu stejně přerušoval od 20.12. do 5.1. (soudím podle minulých let) a vchody do tunelu zabedňoval dřevotřískou. Tak to teď udělal pouze o 2 týdny dřív (když stejně není co dělat) a použil to k nátlaku na město. Pak se z toho teda stal poněkud prů..r, ale podle mého s velkou slávou oznámí někdy v lednu dohodu na další stavbě, případně to třeba použijou jako odůvodnění dalších pár měsíců posunu zprovoznění (blíž k podzimním volbám), ale žádná velká tragédie se konat nebude... Doufám.
Standa

Příspěvek od Standa »

Dusanh píše:....Z dosavadní diskuse mám pocit, že existuje skupina lidí, kteří prostě chtějí dostavět za jakoukoli cenu. Aby se nám to za pár let nevrátilo zpátky podobně, jako dneska dostavba D8...
Jenže právě kdyby byla D8 už dostavěná za každou cenu, tak už je hotová a nemělo by se moc co vymstít (a možná i ten sesuv by už byl vyřešený - na zprovozněné komunikaci by se to řešilo nepochybně rychleji). Čím déle se bude zprovoznění Blanky odkládat, tím víc hrozí nějaké obstrukce ze strany profesionálních škůdců (mám skoro pocit, že Hudeček je jimi nastrčený člověk ;) ).

Vzhledem k tomu, že návrat socíku by moc nepomohl (nebyly by na to peníze, i kdyby se dalo stavět bez dnešního papírování - viz 80. léta) a vojenský převrat u nás nemá kdo udělat (žádného byť jen poloPinocheta tu nevidím ;) ), tak mně z toho vychází, že, chceme-li, aby se to trochu hýbalo, primátor prostě musí být mafián ;) ! Tak snad nějaký bude kandidovat :twisted: ...

Kubajsu: Taky doufám, ale k mému hlasu to knížovcům nepomůže ani omylem :twisted: !
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ještě mne zaujal jeden aspekt celého problému. Zaznělo tu, že pan primátor hodlá počkat na rozhodnutí soudu, který "chce požádat o rozhodnutí", zda je smlouva platná. Můžete mi někdo vysvětlit, jak se taková "žádost" k soudu podává?
Možná jsem úplný ignorant, ale do dneška jsem žil v přesvědčení, že soud řeší spory dvou stran - jinými slovy: strany se nedohodly, jdou s tím k soudu - na čem se v tomto případě "strany nedohodly"? Jak se mohly strany nedohodnout na platnosti smlouvy, když podle ní již 7 let obě konají?
Chcete snad říct, že mohu:
a/ podepsat smlouvu
b/ začít plnit, co je v ní napsáno
c/ platiti za dodané plnění
d/ jednat s protistranou na změnách
e/ potvrzovat tyto změny
f/ a následně vytáhnout nějaký předpis se smlouvou nesouvisející a tvrdit, že je to od začátku protiprávní a tím se z toho "vyzout"?
Opravdu jste (myslím zastánce postupu p. primátora) přesvědčeni o tom, že platnost smlouvy není dána jejím zněním a faktem, že ji podepsala oprávněná osoba? A to se v tomto případě stalo - nebo snad někdo zpochybňuje podpis na smlouvě ze strany MHMP?
Fakt, zda před podpisem došlo ke všem úkonům daným jiným interním předpisem (případně jiným zákonem) přece nemá vliv na platnost toho podpisu. Protistrana přece není žádným zákonem (nic jiného nemůže žádné osobě v právním státě ukládat povinnosti) zavazována k povinnosti znát všechny interní předpisy protistrany a už vůbec není oprávněna je kontrolovat.
Jestliže tedy Metrostav dostane smlouvu podepsanou primátorem, je z jeho pohledu platná.
Jediné, co zbývá k řešení je prozkoumat, zda byl primátor oprávněn tu smlouvu podepsat. To je ale již zodpovědnost konkrétní osoby a nikoli Prahy jako právnické osoby - pokud tedy nebyla smlouva řádně odsouhlasena, je to problém MUDr. Béma a nikoliv p. Hudečka Ph.D.

Jsem "z jiného světa", nebo to dává smysl?

A teď do mě. ;)
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Tam jde o ty vícepráce, resp. jejich rozsah.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Dusanh píše:Tam jde o ty vícepráce, resp. jejich rozsah.
Pardon, ale reagujete na něco úplně jiného než jsem psal já. Já píšu o platnosti smlouvy jako takové od jejího počátku. Jak s tím souvisí vícepráce objednávané postupně a později?
Pokud vím, tak p. primátor zpochybňuje platnost celé smlouvy, nikoliv objednávky víceprací. Nebo se pletu, média to zkreslila a jde jen o ty vícepráce? To by se ale o prohlášeních zástupců MHMP "dalo úspěšně pochybovat", abych se vyjádřil nežalovatelnou formou.
pivko

Příspěvek od pivko »

MPMP píše:Ještě mne zaujal jeden aspekt celého problému. Zaznělo tu, že pan primátor hodlá počkat na rozhodnutí soudu, který "chce požádat o rozhodnutí", zda je smlouva platná. Můžete mi někdo vysvětlit, jak se taková "žádost" k soudu podává?
Možná jsem úplný ignorant, ale do dneška jsem žil v přesvědčení, že soud řeší spory dvou stran - jinými slovy: strany se nedohodly, jdou s tím k soudu - na čem se v tomto případě "strany nedohodly"? Jak se mohly strany nedohodnout na platnosti smlouvy, když podle ní již 7 let obě konají?
Chcete snad říct, že mohu:
a/ podepsat smlouvu
b/ začít plnit, co je v ní napsáno
c/ platiti za dodané plnění
d/ jednat s protistranou na změnách
e/ potvrzovat tyto změny
f/ a následně vytáhnout nějaký předpis se smlouvou nesouvisející a tvrdit, že je to od začátku protiprávní a tím se z toho "vyzout"?
Opravdu jste (myslím zastánce postupu p. primátora) přesvědčeni o tom, že platnost smlouvy není dána jejím zněním a faktem, že ji podepsala oprávněná osoba? A to se v tomto případě stalo - nebo snad někdo zpochybňuje podpis na smlouvě ze strany MHMP?
Fakt, zda před podpisem došlo ke všem úkonům daným jiným interním předpisem (případně jiným zákonem) přece nemá vliv na platnost toho podpisu. Protistrana přece není žádným zákonem (nic jiného nemůže žádné osobě v právním státě ukládat povinnosti) zavazována k povinnosti znát všechny interní předpisy protistrany a už vůbec není oprávněna je kontrolovat.
Jestliže tedy Metrostav dostane smlouvu podepsanou primátorem, je z jeho pohledu platná.
Jediné, co zbývá k řešení je prozkoumat, zda byl primátor oprávněn tu smlouvu podepsat. To je ale již zodpovědnost konkrétní osoby a nikoli Prahy jako právnické osoby - pokud tedy nebyla smlouva řádně odsouhlasena, je to problém MUDr. Béma a nikoliv p. Hudečka Ph.D.

Jsem "z jiného světa", nebo to dává smysl?

A teď do mě. ;)
Tohle celý jen ukazuje, jakej je Hudeček diletant a blb. Soud samozřejmě rozhodne pouze o povinnosti něco učinit - dostavět tunel, zaplatit cenu atd. Platnost smlouvy bude posuzovat pouze jako tzv. předběžnou otázku. Dále, i kdyby náhodou byla smlouva z těchto procedurálních důvodů neplatná (což se bohužel kvůli poněkud nevyhovující právní úpravě neplatnosti v českém právním řádu stát může), znamená to, že na straně magistrátu vzniklo bezdůvodné obohacení ve výši hodnoty prací, které byly doposud provedeny a stejně je musí zaplatit. Otázka je ovšem, jak se tyto práce ocení, kolem toho bývají ty největší tahanice.
pivko

Příspěvek od pivko »

bhs píše:Jediné co je tu "veleprůser" je postup pana primátora - za to, co udělal již byl po zásluze odměněn. Ve volbě místopředsedů TOP09 dnes skončil poslední, tedy neuspěl. Další dopad jeho rozhodnutí budou následné vícenáklady spojené se zastavením stavby. Pokud soud nakonec (pro Dušana, aby to bylo zřejmé ... třeba po 3 letech !!!!! ) rozhodne, že je smlouva platná a může se pokračovat, jdou všechny tyto náklady za panem Hudečkem. Jejich výše bude následně klasifikovat jeho jednání z trestně právního hlediska.
Jo přesně tak, to mi rozjasnilo den. Tuhle buhvíodkud přivandrovalou cyklobuznu už nechtěj ani v její vlastní straně.

Jinak řeknu ještě něco, co si myslím už delší dobu - Bém byl sice mafián, ale dokázal alespoň něco rozjet, a kdyby tam zůstal, tak asi i dokončit. Z jeho éry nám nakonec zůstane pár nových km metra, 23 km pražského okruhu a Blanka - to není zrovna málo na jednoho primátora. Jasně, stálo to určitě víc, než muselo a pár lidí se na tom jistě napakovalo, ale asi se shodneme na tom, že jde o maximálně prospěšné stavby. Oproti tomu, co zůstalo po třech letech panování "pana čistého" Svobody a co zůstane po tomhle debilovi, co je primátorem nyní (a pevně doufám, že už dlouho nebude, i když bohužel podceňovat blbost voličů se nevyplácí)? Oba uměj akorát kecat.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Sopko píše:Dušane, nikdo z nás nechce úmyslně porušovat zákon, ale takhle by se privátní stavba nikdy nechovala.
To je celkem jednoduchý, pro privátní stavbu neplatí zákon o veřejných zakázkách ani nepodlejhá kontrolám NKÚ. Z podobných důvodů mohl Jančura nakoupit vagony "na viděnou" a vyfouknout je ČD, který na to vedly výběrkou už snad druhym rokem .. napadla to i Škodovka, že si má místo toho koupit nový soupravy od nich. Když jim svážete nohy, nemůžete se divit že ve sprintech nevyhrávaj.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

pivko píše:... Bém byl sice mafián, ale dokázal alespoň něco rozjet, a kdyby tam zůstal, tak asi i dokončit. Z jeho éry nám nakonec zůstane pár nových km metra, 23 km pražského okruhu a Blanka - to není zrovna málo na jednoho primátora. Jasně, stálo to určitě víc, než muselo a pár lidí se na tom jistě napakovalo...
No tak když to vidíte takhle, tak samozřejmě diskuse další smysl nemá. V takovém případě doporučuju volit v příštích volbách komunisty, ti vždycky dokázali "detaily" řešit rychle :kladivo:
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Mimochodem toto napsal uživatel na partnerském serveru dialnice.info v diskusi o nekonečně se vlekoucím tunelu (sic!) Višňové:
od Koro » 06. Dec 2013 15:49
Z krátkodobého hľadiska je lepšie mať postavenú cestu. Z dlhodobého hľadiska je lepšie mať právny štát a fungujúcu krajinu, z ktorej nemusí slušná firma odísť kvôli tomu, že medzi mafiánskymi hajzlami sa nedokáže uživiť.
Z mého pohledu naprostý souhlas.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

A taky máme 100 km cyklostezek, akorát je nikdo nemůže najít :) a mimochodem, ten venkovní okruh nestavěla Praha. A vlastně ani z tý Blanky se za jeho "éry" nestihlo o moc víc, než poklepat na základní kámen.
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

Dusanh: Co je právního na tom, že město nezplatilo najaté firmě přes 2 mld Kč za již provedené práce? A po 7 letech zpochybnilo smlouvu??

Jonáš: Jestli je proinvestovaných 18 mld. Kč základní kámen... aniž bych jakkoliv sympatizoval s PB..
pivko

Příspěvek od pivko »

Dusanh píše:Mimochodem toto napsal uživatel na partnerském serveru dialnice.info v diskusi o nekonečně se vlekoucím tunelu (sic!) Višňové:
od Koro » 06. Dec 2013 15:49
Z krátkodobého hľadiska je lepšie mať postavenú cestu. Z dlhodobého hľadiska je lepšie mať právny štát a fungujúcu krajinu, z ktorej nemusí slušná firma odísť kvôli tomu, že medzi mafiánskymi hajzlami sa nedokáže uživiť.
Z mého pohledu naprostý souhlas.
Jo, ten právní řád je "vyšší hodnotou", jenže pouze v případě, že dochází k výsledkům, které se nepříčí alespoň tomu základnímu zdravému rozumu. A to není případ D8 a není to případ ani sporu o Blanku (dojde-li se tam k závěru, že smlouva, podle které se strany několik let řídí, je neplatná). Taková rozhodnutí, byť třebas formálně správná, nikomu nic nepřinášejí.

A pokud jde o Béma tak ano, pokud si mám vybrat mezi někým, kdo je sice morálně diskutabilní, ale aspoň za ním zůstane nějaká práce a někým, kdo je sice (možná) čistej, ale umí akorát tak kecat, tak je volba myslím jasná. Samozřejmě, nejlepší by bylo, kdybychom všude měli ty werichovské "poctivé profesionály", nicméně to bychom v podmínkách současné politiky asi chtěli příliš mnoho.
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

pivko píše:A pokud jde o Béma tak ano, pokud si mám vybrat mezi někým, kdo je sice morálně diskutabilní, ale aspoň za ním zůstane nějaká práce a někým, kdo je sice (možná) čistej, ale umí akorát tak kecat, tak je volba myslím jasná. Samozřejmě, nejlepší by bylo, kdybychom všude měli ty werichovské "poctivé profesionály", nicméně to bychom v podmínkách současné politiky asi chtěli příliš mnoho.
Jo, svým způsobem máte pravdu. Akorát, že když necháme tvořit 10 let Béma, tak máme sice předraženou Blanku a nejdražší cyklostezky na světě. Když necháme tvořit 10 let jiné, trochu méně ke korupci svolné politiky, tak máme dost možná totéž, ale možná za 3/4 cenu a s menším rozsahem vlivu šedých eminencí v pozadí (menším, ne nulovým, tak naivní zase nejsem). A to se vyplatí.
Myslím, že tato země již zažila dost experimentů s "morálně diskutabilními" hybateli všeho druhu. Další pokusy už děkuji nechci.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Marooned17 píše: Jonáš: Jestli je proinvestovaných 18 mld. Kč základní kámen... aniž bych jakkoliv sympatizoval s PB..
Jestli to opravdu stihl "proinvestovat" než vysmahl z magisrátu (21. října 2010) tak je opravdu ještě větší pašák, než jsem si myslel ;-) Do té "éry" spadá akorát hrubá ražba pod Stromovkou, a tunel Brusnice se právě v polovině ražený délky propadl hanbou. 8-)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Dusanh píše:Když necháme tvořit 10 let jiné, trochu méně ke korupci svolné politiky, tak máme dost možná totéž, ale možná za 3/4 cenu
Zajímalo by mě, jak by tohle řešili ti ostatní. Když se přišlo na to, že se musí změnit metoda těžby kvůli nestabilnímu podloží (jakkoliv tohle měl zjistit předběžný průzkum a projektant), tak co by měli ti ostatní udělat? Říct "to jsou velké vícepráce, na to musíme udělat novou soutěž" ? Co by tomu pak řekl Metrostav, který něco vysoutěžil, a teď bychom mu "sebrali" tu jeho práci na "staré metodě" ? Arbitráž, protože už na to dopředu nakoupil stroje?
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

musím, říct že se Hudeček ani v cyklostezkách moc nevyznamenal. Jakou SMYSLUPLNOU cyklostezku asi on nechal udělat? žádnou ! už se asi začnu angažovat, aby se normální, rozumné, laciné cyklostezky oddělené od autom. provozu začly dělat. 2 cm bláta v Šárce na asfaltové cyklostezce a ty svodidla a 10 metru asfaltu na krajnici u "mého" nejoblíbenějšího semaforu na Lipské to se mi fakt otvírá kudla v kapse.Dál to nevede zase nikam a bude se jezdit po poli. Ještě pro pobavení - herec Kaiser prohlásil v Hydeparku v pátek, jestli by se nedali přes zimu v Blance ubytovat aspoň bezdomovci.
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Mosquit píše:Když se přišlo na to, že se musí změnit metoda těžby kvůli nestabilnímu podloží (jakkoliv tohle měl zjistit předběžný průzkum a projektant), tak co by měli ti ostatní udělat?
Otázka: proč se neudělal předběžný průzkum? U takovéto megastavby bych ho teda fakt čekal. Já si na zahradě ručně kopal sondy kvůli pitomé drenáži, abych měl jistotu.
Neříkejte mi, že MTS je jenom banda amatérů, kteří jdou poprvé kopnout do země.
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

Dusanh: Asi si to nepamatujete, ale pod Stromovkou se před výstavbou tunelů vyrazila průzkumná štola.

http://www.stavlisty.cz/2005/05/stromovka.html
Ze zkušeností z úseku pod Šlechtovou restaurací je ražba pod Stromovkou v prostředí tektonicky porušených křemenců velmi komplikovaná a především nebezpečná. Vysoké přítoky podzemní vody napomáhají ke snižování stability nevystrojeného výrubu a nepříznivě ovlivňují kvalitu primárního ostění. Riziko zvětšených nadvýlomů je zde větší než v ostatních zastižených typech horninového prostředí. Při ražbě pod Vltavou se toto riziko ještě násobí. Bez podpůrných opatření je ražba v takovém prostředí velmi nebezpečná, pomalá a nákladná.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Mikulik píše:Ještě pro pobavení - herec Kaiser prohlásil v Hydeparku v pátek, jestli by se nedali přes zimu v Blance ubytovat aspoň bezdomovci.
Prej nedali.
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hph ... 1483_n.png
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Předběžný průzkum neodhalí vše. To byste taky mohl razit průzkumnou štolu o velikosti definitivního tunelu.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

pivko píše:Jinak řeknu ještě něco, co si myslím už delší dobu - Bém byl sice mafián, ale dokázal alespoň něco rozjet, a kdyby tam zůstal, tak asi i dokončit. Z jeho éry nám nakonec zůstane pár nových km metra, 23 km pražského okruhu a Blanka - to není zrovna málo na jednoho primátora. Jasně, stálo to určitě víc, než muselo a pár lidí se na tom jistě napakovalo, ale asi se shodneme na tom, že jde o maximálně prospěšné stavby. Oproti tomu, co zůstalo po třech letech panování "pana čistého" Svobody a co zůstane po tomhle debilovi, co je primátorem nyní (a pevně doufám, že už dlouho nebude, i když bohužel podceňovat blbost voličů se nevyplácí)? Oba uměj akorát kecat.
Nezapomínejte na jedno. Z jeho éry nám zbylo kromě množství problémů taky spousta smluv a dluhů, které bude Praha splácet ještě desítku let. Takže Bémovi se velmi hodilo z Prahy vypadnout. Po pár letech takovéhoto "investování" totiž vždy přichází období splácení dluhů. Kdyby seděl na radnici teď, smlouvu by sice neřešil, ale problémy s rozpočtem ano. Jen by to možná ukryl pod další dluhopisy.
1975

Příspěvek od 1975 »

MPMP píše:
Ano, zpochybňuje - parta pana H. a jeho anonymní právníci. Ti tvrdí, že smlouvu muselo schválit ještě zastupitelstvo. Což nikdy v obdobných případech nedělalo - to je pro Dusanh fakt, nikoli pocit. Stejně tak je fakt, že to nikdy nikdo nenapadnul. Neznám Zákon o obcích do písmenka, ale i u nás na Vidlákově smlouvy podepisuje pouze Rada, resp. starosta. Zastupitelstvo schvaluje jen převody majetku. A to je druhá mantra Tomíka H. Že Blanka je nemovitost a že se musí převést na Prahu. I kdyby to tak bylo, proč se to nemůže udělat "po kolaudaci"? A pak ať to klidně schvaluje zastupitelstvo.
A třetí bod k "zákonnosti" - smyslem právního státu by měla být i "přiměřenost". Je evidentní, že stavba byla objednána, postavena, částečně proplacena a je těsně před dokončením. Spor rozsahu několika let zcela jistě přinese "škody významného rozsahu", nepřiměřené velikosti sporu, který se vede jen o velikost Hudečkových tepláků - to je v pořádku???
Ví někdo, zda rozhodčí soud může vydat něco jako předběžné opatření, ve smyslu dostavte, proplaťte a my budeme průběžně rozhodčit? :o)
pivko

Příspěvek od pivko »

Předběžné opatření s takovým obsahem rozhodčí soud vydat nemůže, ale může proběhnout zrychlené rozhodčí řízení s nálezem do 3 měsíců.
Odpovědět

Zpět na „Městský okruh“