Kde to bylo ...

Články a úryvky k historii nejen českých silnic a dálnic
Odpovědět
Mosquit

Re: Kde to bylo ...

Příspěvek od Mosquit »

Já si nemyslím, že je to focené z mostu. S nějakým větším ohniskem to mohlo být v pohodě focené z toho náspu.
Nějak mě tam nesedí ten svah "vlevo", zdá se mi, že není úplně finálně odtěžen, taky tam není příkop. Nemohl být odtěžen dodatečně? Nemohlo být třeba tohle příprava pro zprovoznění Praha-Mirošovice, s tím že tohle by byl výjezd od Mirošovic na D1 směr Praha?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

D1 u Prahy to určitě není, to je dáno jasně krajinou. Osobně bych to viděl na Polabí nebo střední či jižní Moravu...
adamos

Příspěvek od adamos »

Mosquit píše:Já si nemyslím, že je to focené z mostu. S nějakým větším ohniskem to mohlo být v pohodě focené z toho náspu.
V šedesáejch letech zas ohniska tak dlouhá nebyla. A jestli jo, používaly se na něco jinýho než finišer na stavbě.
Jestli mě zrak a fantazie nešálí, pak je tatrovka registrovaná v Praze, má SPZ AE-xx-xx
Původní cesta každopádně vede nahoře nad svahem, za telegrafními sloupy.

Tu publikaci máte k dispozici, nebo jste získal jen ten obrázek?
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Je to titulní stránka ze Silničního obzoru č. 01/1968 a titulek je inzerce Vojenských staveb. Nemohlo by to být bývalá I/2 u Hustopečí?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Mě ještě napadla silnice mezi Veselkou a Bosonohy, ale tam ten zářez byl už dřív, leda že by ho nějak rozšiřovali...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

A co Slovensko? Nemohly VS stavět i tam? :)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

I tam mohly stavět.
Vizi

Příspěvek od Vizi »

Teoreticky by to mohlo být "narovnávání" I/54 (dnes I/53) před Branišovicemi, z mapy na Seznamu to nejde poznat, ale podle historických topografických map na začátku 60tých let nebyla silnice v zářezu do oblouku jako dnes. Jen se mi už nepodařilo dohledat, kdy tahle úprava silnice probíhala, takže je to jen hyprotéza ;)
Musítobýtčtyřpruhové všech zemí, spojte se!
adamos

Příspěvek od adamos »

BINGO! Zářez, následný násep, levý oblouk a zkopce sedí natolik, že je to snad ono.

Chybí jen mnou domnělý most, bylo to tedy opravdu foceno dlouhým sklem. Sakra, to tehdejší foťáky neuměly zapisovat do EXIFu? :)
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

No, jen se mi úplně nezdá to, že na té staré fotce je vzadu vidět nějaké město - to už by tedy bylo Znojmo?

BTW patníky původní silnice jsou vidět vlevo a ta přeložka do zářezu by mohla vycházet severně od původní silnice, takže jinak by to celkem odpovídalo :) I to stromořadí přes celý horizont je podle StreetView stále na místě...
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Znojmo je daleko .... Na fotce je vidět pár baráků, což může být a taky asi je, nějáká vesnice. Nejspíš Suchohrdly nebo městys Miroslav.
Vizi

Příspěvek od Vizi »

Tak nevím, teď jsem se na to podíval na Kontaminaci a má to jeden háček - původní silnice vedla napravo od zářezu nikoliv nalevo jako na fotce. Takže asi je třeba pátrat dál :cry:
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

V ročníku 1968 byly i další 2 fotky z práce Vojenských staveb. Možná jsou všechny z jedné stavby. Krajina vypadá na všech obdobně.
Přílohy
VS_1.jpg
VS_1.jpg (467.77 KiB) Zobrazeno 6499 x
VS_2.jpg
VS_2.jpg (478.1 KiB) Zobrazeno 6499 x
balance

Příspěvek od balance »

Krajina na horní fotce mi trochu připomíná krajinu kolem II/425 na CB úseku Starovičky-Hustopeče-V.Němčice ... ale žádnou potvrzující indicii nevidím :cry:
A na spodní fotce se mi to zdá na II/425 moc široké ...
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

balance píše:Krajina na horní fotce mi trochu připomíná krajinu kolem II/425 na CB úseku Starovičky-Hustopeče-V.Němčice ... ale žádnou potvrzující indicii nevidím :cry:
A na spodní fotce se mi to zdá na II/425 moc široké ...
Ta má v tom úseku ale okraj z dlažebních kostek, které už tam musí být hodně dlouho. Pochybuji, že kdyby tam v 60. letech udělali betonovou silnici, tak že by tam po jejím dožití někdy v 80. letech dávali kostky.
michal

Příspěvek od michal »

Nemůže to být přeci jen to Slovensko, aspoň ty dvě poslední...? Ne že by to bylo třeba zrovna mezi Martinem a Turč. Teplicema, ale tenhle druh vozovek se podle mě dělal hlavně na Slovensku, kde bylo třeba nové infrastruktury. Protože když se podívám do starších map, tak Slováci měli podstatně víc nových silnic než bylo postaveno tady.
Vizi

Příspěvek od Vizi »

michal píše:Nemůže to být přeci jen to Slovensko, aspoň ty dvě poslední...?
Taky se pomalu ale jistě přikláním k tomu, že je třeba pátrat za naší východní hranicí, nu což vzhůru na východ :D
Vizi

Příspěvek od Vizi »

Tak fotku z provozu jsem našel, je to patrně "dlouhé sklo" z mostu na obchvatu Českého Brodu, když jedete po I/12 směrem k Praze, tak uvidíte i ten baráček. Odpovídá doba, mapa z roku 1962 již má obchvat zakreslený, a hlavně povrch, podle té mapy to byl beton.
michal

Příspěvek od michal »

Uf... Hodně dobrá práce :ok:
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Mně se to moc nezdá. Na té Lennyho fotce to vypadá, že ten zářez je skutečně dost hluboký (poměr výšky tatrovek vs. výška náspu), zatímco podle aktuální Street view jsou to tak 2 metry. Jinak to vypadá zatím na nejpravděpodobnější variantu.
Vizi

Příspěvek od Vizi »

Mosquit píše:Mně se to moc nezdá. Na té Lennyho fotce to vypadá, že ten zářez je skutečně dost hluboký (poměr výšky tatrovek vs. výška náspu), zatímco podle aktuální Street view jsou to tak 2 metry. Jinak to vypadá zatím na nejpravděpodobnější variantu.
Však jsem taky psal "fotky z provozu" ;) To znamená že ta fotka už dokončené silnice je z toho místa.

Uff jsem byl ještě ospalý, tak to musím napsat srozumitelněji :lol:

Ty fotky ze stavby by to mohly být z místa, kde se obchvat odpojuje z původní silnice, tedy dál směrem na Kolín. Původní silnice v tomhle místě skutečně vedla nalevo vedle zářezu a hned pod ním ho překřížila doprava, ale zas na druhou stranu, pokud by to bylo z toho místa, tak je přeložka mimo Český Brod už hotová, ale tohle napojení ještě ne? Je možné, že se silnice na obchvat provizorně napojila a pak se teprve dál "narovnávalo".
Mike

Příspěvek od Mike »

dvs píše:Hádanku můžeme uzavřít. Ano, je to Most Barikádníků v Praze - Tróji tehdy Trójský most.

Na tu fotku jsem narazil v tomto dokumentu, kde jsou všechny možné studie, ÚP k zástavbě v Tróji (jenom jsem z ní trochu vyřízl tu část s mostem). Ta na tom webu csop je asi ta samá.
http://vizeuk2030.cuni.cz/VU-9-version1-PELCTYROLKA.pdf
jsem zas jednou koukal na televizi a dávali Chytilové "Hru o jablko"
a jestli mne zrak neklamal, tak pan doktor tam jel právě po mostním provizoriu, při stavbě SJM v téhle oblasti
kdyby to někdo chtěl hledat, tak je to tak 10-15min před koncem filmu
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
dvs

Příspěvek od dvs »

Tak dáme zase jednu jednoduchou hádanku. Ti co to uhodnou na první pohled, tak prosím ať jenom ze začátku napovídají.

Z dopravního inženýrství je na té fotce zajímavé, jak tramvaje jezdí po kruhovém objezdu!
Přílohy
hadej.jpg
hadej.jpg (231.89 KiB) Zobrazeno 6103 x
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Jinak, než dnes. :)
(Vida, až když jsem teď uviděl tu proluku ve frontě dole vpravo, tak mi došlo, že to není jeden dům.)
Naposledy upravil(a) Bobek dne 20.12.2013 9:11:23, celkem upraveno 1 x.
Království a půl princezny za 511.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

dvs píše:Z dopravního inženýrství je na té fotce zajímavé, jak tramvaje jezdí po kruhovém objezdu!
Taky to v této podobě vydrželo jen 10 let.
Odpovědět

Zpět na „Historie“