Návrhy na změnu dopravního značení
Re: Návrhy na změnu dopravního značení
Já jsem samozřejmě tušil, že to souvisí s počasím, ale nenapadlo mě, že to bude až takhle. Navíc jsem se s tím snad ještě nesetkal, proto to překvapení...
Inspirováno v Norsku: dočasné dopravní značení prováděné v oranžové reflexní barvě, ukázka v photoshopovaném obrázku. Výhodou je, že takovou značku jen tak nepřehlédnete, nevýhoda pak ta, že oranžová barva neodpovídá našim předpisům.
Foto jsem si vypůjčil z zde z galerie D3, autor pp21 snad promine...
Foto jsem si vypůjčil z zde z galerie D3, autor pp21 snad promine...
- Přílohy
-
- P1000682.jpg (138.94 KiB) Zobrazeno 8504 x
ElWapp: Značky v podobné barvě se používají v těchto situacích i na Slovensku, nepletu-li se.
Jo jo, nad tím jsem už taky několikrát přemýšlel, viz moje archivní náčrtky 
- Přílohy
-
- zlutooranzova-vyber.png (30.41 KiB) Zobrazeno 8445 x
A ještě jedna věc, nešly by IS11b, které se umísťují na dálnici, dělat třeba v dvojnásobné velikosti? Ono vůbec to umístění u paty portálu je celé takové nešikovné...
Včera mě při jízdě po II/225 z Loun do Žatce zaujala jedna poměrně atypická dopravní značka. Všichni jistě známe IS14, které informují o hranici okresů a krajů. Tady ale byla tato cedule s nápisem "REGION ŽATEC" umístěná na hranici obvodů obcí s rozšířenou působností. Na krajské hranici na II/227 pak byla hned trojitá sestava IS14 - Středočeský kraj, okres Louny, region Žatec. To je nějaká lokální iniciativa, nebo se s vyznačením obvodů ORP počítá plošně po celé republice?
Lokální iniciativa, plošně se to co je mi známo nepředpokládá.
Jenom si říkám jak to vypadá v noci. Dnes je ta šipka bílá, ale černá barva se dost těžko udělá reflexní.mapman píše:Jo jo, nad tím jsem už taky několikrát přemýšlel, viz moje archivní náčrtky
Reflexní je ten podklad, na němž vynikne vše ostatní uvnitř, takhle to funguje všude v zahraničí a je to dokonce u žluté a bílé výraznější než opačně. A u nás se bohužel dost často setkávám s tím, že když je na šipce uvedená zákazová značka, tak její bílá plocha reflexní není a v noci ji nevidíš stejně.
Zde hovoříme ne o žluté a bílé, ale o černé na tmavě oranžové, pokud dobře chápu. Ta viditelnost objížďky není nic moc. Nebo by to bylo celé tou zářivě žluto zelenou jako ten čtverec kolem rychlosti?
Objížďka je tato barva
http://www.zakruta.cz/img/dopravni-znac ... /IS11c.jpg
Objížďka je tato barva
http://www.zakruta.cz/img/dopravni-znac ... /IS11c.jpg
To by se mohlo upravit, představuju si tu barvu nějak takto:
http://dialnice.info/gallery/image_page ... e_id=10204
Dalo by se to pak univerzálně používat i pro jiné typy značek:
http://dialnice.info/gallery/image_page ... e_id=16275
http://dialnice.info/gallery/image_page ... e_id=11284
Výhodou je to, že lze opakovaně používat stejný retrorefklexní podklad, na nějž se lepí černé či jinak barevné symboly a znaky, které již nemusí být reflexní a tudíž je to levnější... Symboly DZ by ale reflexi musely mít vždy.
http://dialnice.info/gallery/image_page ... e_id=10204
Dalo by se to pak univerzálně používat i pro jiné typy značek:
http://dialnice.info/gallery/image_page ... e_id=16275
http://dialnice.info/gallery/image_page ... e_id=11284
Výhodou je to, že lze opakovaně používat stejný retrorefklexní podklad, na nějž se lepí černé či jinak barevné symboly a znaky, které již nemusí být reflexní a tudíž je to levnější... Symboly DZ by ale reflexi musely mít vždy.
Ten žlutý podklad je super. A co se tedy musí udělat pro to, aby to i u nás bylo realizovatelné? Změna vyhlášky, zákona, ústavy, nebo musí padnout vláda, či musí rovnou proběhnout i revoluce?
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Jo ta je v pohodě. Zesvětlil bych i tu naši objížďku, aby to bylo stejné.mapman píše:To by se mohlo upravit, představuju si tu barvu nějak takto:http://dialnice.info/gallery/image_page ... e_id=10204
Značky jsou dané vyhláškou (tj. vyhlašuje vláda). Zde by se asi muselo šáhnout do normy ČSN (třeba zrovna ta barva) a pak ještě certifikace značek a technické předpisy (to je už ministerstvo). určitě mne zde upřesní povolanější. Největší problém bych viděl v tom přesvědčování všech těch odborníků na dopravu.monin píše:A co se tedy musí udělat pro to, aby to i u nás bylo realizovatelné? Změna vyhlášky, zákona, ústavy, nebo musí padnout vláda, či musí rovnou proběhnout i revoluce?
dvs: díky za info, největší problém bych opravdu viděl v tom přesvědčování těch dopravních odborníků.
Už slyším ty argumenty. "35 let to k naprosté spokojenosti všech, fungovalo takto dobře a nikdo si ke všemu ani slovem nestěžoval, tak proč to hned a tak zhurta měnit? Počkáme ještě nějaký čas (tím je myšleno několik desítek let), až zkušenosti ze zahraničí ukáží, že to je opravdu smyslpná věc.
Už slyším ty argumenty. "35 let to k naprosté spokojenosti všech, fungovalo takto dobře a nikdo si ke všemu ani slovem nestěžoval, tak proč to hned a tak zhurta měnit? Počkáme ještě nějaký čas (tím je myšleno několik desítek let), až zkušenosti ze zahraničí ukáží, že to je opravdu smyslpná věc.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
...
Naposledy upravil(a) CzMan dne 14.3.2014 17:28:46, celkem upraveno 1 x.
Změna dopravního značení
Měl bych jeden dotaz pro znalce. Na D1 postupně mizí plná čára mezi PJP a pruhem pro pomalá vozidla, zůstávají ale zančky IP18c s vyznačením "pomalého pruhu". Jak je to s jízdou v těch třech pruzích? Podle předpisů se má jezdit v pravém jízním pruhu; je při tomto značení pruh pro pomalá vozidla takovým pravým pruhem, tj. měl bych podle předpisů přejet doprava? Protože u značky IP18c je napsáno "Značka vyznačuje zároveň přídatný jízdní pruh na dálnici a silnici pro motorová vozidla určený zejména pro motorová vozidla, která v takto označeném úseku nedosáhnou vyšší rychlosti než 60 km/h." Ale zejména není výhradně, že...
Re: Změna dopravního značení
Myslím si ,že tato úprava znamená "jen" to,že vozidlo(kamion),které je povinné tento pruh užít(nedosahuje oněch 60km/h),pokud dojede ještě pomaleji jedoucí vozidlo(kamion),že ho může předjet středním pruhem.Doteď nemohl a musel jet za ním až na konec.Jinak se podle mně nemění nic.Podotýkám,že s OA nemám sebemenší problém tento pruh využívat,ikdyž nemusím.Ales píše:Měl bych jeden dotaz pro znalce. Na D1 postupně mizí plná čára mezi PJP a pruhem pro pomalá vozidla, zůstávají ale zančky IP18c s vyznačením "pomalého pruhu". Jak je to s jízdou v těch třech pruzích? Podle předpisů se má jezdit v pravém jízním pruhu; je při tomto značení pruh pro pomalá vozidla takovým pravým pruhem, tj. měl bych podle předpisů přejet doprava? Protože u značky IP18c je napsáno "Značka vyznačuje zároveň přídatný jízdní pruh na dálnici a silnici pro motorová vozidla určený zejména pro motorová vozidla, která v takto označeném úseku nedosáhnou vyšší rychlosti než 60 km/h." Ale zejména není výhradně, že...
Dneska rano jsem si po dlouhe dobe vsiml (zase jsem jednou ridil a nespal) jak se zhorsila citelnost znaceni na trase HK - Opatovice - Praha. Cedule na budouci R35 jsou castecne necitelne protoze jsou bud spinave nebo uz ten reflexni material neni reflexni. To same se tykalo minimalne znaceni u MUK Bristvi kde jsem malem neprecetl kam se vlastne z dalnice da odbocit.
Vubec mi pripada ze se uroven udrzby dopravniho znaceni oproti predchazejicimu rezimu dost snizila - chybejici nebo necitelne vodorovne znaceni, poniceni svisle znaceni apod. Asi zase nejsou penize....
Vubec mi pripada ze se uroven udrzby dopravniho znaceni oproti predchazejicimu rezimu dost snizila - chybejici nebo necitelne vodorovne znaceni, poniceni svisle znaceni apod. Asi zase nejsou penize....
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
kik: To je příspěvek jak z jiné doby, protože minimálně na dálnicích se v posledních letech obnovilo téměř veškeré velkoplošné dopravní značení. Jediný problém, který vznikl, souvisí s tím, že se už nějakou dobu osazují kvůli viditelnosti v noci značky s retroreflexní folií. A ačkoliv jsou retroreflexní značky normálně v noci vidět, tak pokud je námraza, značky neodrážejí světlo tím správným směrem, tudíž se stávají zčásti neviditelnými. To je prostě fakt, který nezměníme a stává se to běžně i v jiných státech kolem nás. Staré žlutomodré silniční a bílomodré dálniční značky v noci vidět nebyly téměř vůbec a nikdo to nijak zásadně neřešil. Stačí to na vysvětlenou?
Co by jste řekli na tuto úpravu?
(Zákaz vjezdu nákladních vozidel je tam jen pokusně, zkouším jak by to vypadalo.)

originál v nových google mapách zde
(Zákaz vjezdu nákladních vozidel je tam jen pokusně, zkouším jak by to vypadalo.)

originál v nových google mapách zde
DEATH END
není to špatné, ale:
- šikmou šipku bych spíš čekal na začátku odpojovacího pruhu
- číslo silnice bych určitě dal do rámečku
- vodorovná čára mi přijde nadbytečná. Čekal bych jí v místě, kdy na silnici 53 nesjíždím rovnou, ale dostanu se na ni až po nějaké době
- font DIN1451 mě na značkách přijde tak nějak čitelnější
- šikmou šipku bych spíš čekal na začátku odpojovacího pruhu
- číslo silnice bych určitě dal do rámečku
- vodorovná čára mi přijde nadbytečná. Čekal bych jí v místě, kdy na silnici 53 nesjíždím rovnou, ale dostanu se na ni až po nějaké době
- font DIN1451 mě na značkách přijde tak nějak čitelnější
Já bych řekl, že to použité písmo je úplně stejné, jako to současné
Nicméně zbytek je trochu mimo stávající systém, a to protože:
- čísla silnic se uvádějí vždy do rámečku (jinak je neodlišíme od jiných údajů, zejména počtu km, i když to by chtělo taky změnit a uvádět vždy malé km)
- bylo by vhodné dodržovat oddělení dvou systematických bloků - 1) blok cílů nahoře 2) blok označení tahu a vzdálenosti dole -
Tj. podle mého skromného názoru by dole mělo být číslo silnice v rámečku a příslušná směrová šipka - klidně v tomto provedení, nad ní pak blok cílů ideálně v jedné velikosti písma, klidně vše malou abecedou. Samotný zákaz se dá umístit buď do dolní části k šipce anebo samostatně mimo návěst, protože se dotýká jen omezeného okruhu vozidel a tudíž nemusí být přímo na směráku.
V dolním bloku by se potom mělo uvádět vždy označení tahu + označení vzdálenosti resp. šipka, přičemž šipka šikmá patří na začátek odbočovacího pruhu a šipka vodorovná do místa rozštěpu hlavní trasy a větve. To u nás funguje celkem dobře
Toliko má troška do mlýna..
- čísla silnic se uvádějí vždy do rámečku (jinak je neodlišíme od jiných údajů, zejména počtu km, i když to by chtělo taky změnit a uvádět vždy malé km)
- bylo by vhodné dodržovat oddělení dvou systematických bloků - 1) blok cílů nahoře 2) blok označení tahu a vzdálenosti dole -
Tj. podle mého skromného názoru by dole mělo být číslo silnice v rámečku a příslušná směrová šipka - klidně v tomto provedení, nad ní pak blok cílů ideálně v jedné velikosti písma, klidně vše malou abecedou. Samotný zákaz se dá umístit buď do dolní části k šipce anebo samostatně mimo návěst, protože se dotýká jen omezeného okruhu vozidel a tudíž nemusí být přímo na směráku.
V dolním bloku by se potom mělo uvádět vždy označení tahu + označení vzdálenosti resp. šipka, přičemž šipka šikmá patří na začátek odbočovacího pruhu a šipka vodorovná do místa rozštěpu hlavní trasy a větve. To u nás funguje celkem dobře
Toliko má troška do mlýna..
Ve Světě motorů byla zajímavá reportáž o přeměření kilometráže na ukazatelích. Dálnice vyšli dobře, ale jedničky moc ne. Teď je k dispozici i online verze článku
Reportáž: Zaokrouhlují jako školáci
http://svetmotoru.auto.cz/clanek/servis ... olaci.html
Reportáž: Zaokrouhlují jako školáci
http://svetmotoru.auto.cz/clanek/servis ... olaci.html