Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

Myčák

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od Myčák »

Moc jsem to tady nesledoval a nevím, jestli se něco pohlo, či ne. Může mi někdo, prosím, nějak srozumitelně odpovědět, pokud je vůbec odpověď? :) Díky.
dvs

Příspěvek od dvs »

Myčák píše:Moc jsem to tady nesledoval a nevím, jestli se něco pohlo, či ne. Může mi někdo, prosím, nějak srozumitelně odpovědět, pokud je vůbec odpověď? :) Díky.
Aktuálně to závisí na tom, zda tento zákon ještě doprojedná poslanecká sněmovna před svým rozpuštěním nebo to spadne pod stůl a bude se muset začít znovu s novou vládou. Aktuálně leží v hospodářském výboru a čeká až k němu výbor dá připomínky a pak by šel na schválení (2. a 3. čtení). Je malá naděje, že by se mohl tento zákon svést s těmi novelami kvůli občanskému zákoníku, o kterých mluví, že by je měli ještě projednat než se rozpustí. Moc v to, ale nevěřím. Na druhou stranu se zase nejedná o nijak politicky kontroverzní zákon.
monin

Příspěvek od monin »

Tak ono stačí si jen pustit na 5 min. rozhlasový radiopřijimač a je jasné, že dálnici z Brna na Vídeň, jen tak, hned mít nebudeme. O tom, že by značka dálnice na zeleném podkladu byla i těsně za hranicí s Rakouskem, tak to už je asi opravdu hodně naivní sen. Moc rád bych se, ale mýlil, alespoň s tou značkou se zeleným podkladem u Brna a u Pohořelic a samozřejmě všude jinde, kde má nově podle toho návrhu taková značka být.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Myčák

Příspěvek od Myčák »

Díky za odpovědi. ;)
monin

Příspěvek od monin »

Komanče jsem samozřejmě nikdy nevolil a volit je nikdy nebudu, ale s tím posledním odstavcem tedy musím souhlasit. Jaká je tedy šance, že mezi ty zákony, o kterých mluví ta soudružka Vostrá, které jsou vzájmu republiky a je v nich shoda, že se u nich dokončí ten legislativní proces, že se tam mezi ně vleze i tento "náš" zákon o přejmenovaní R na D?
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... s-ustavou/
expert

Příspěvek od expert »

Návrh toho zákona není na pořadu žádné schůze, takže si myslím, že to je jeho konec.
http://www.psp.cz/sqw/ischuze.sqw?o=6&pozvanka=1
dvs

Příspěvek od dvs »

Já doufám a věřím, že to jeho konec není. Hold se to bude muset znovu protáhnout vládou a následně parlamentem. Popravdě řečeno, kdyby se chtělo tak by se té 110 dalo dosáhnout i při současné legislativě.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Co 110, ale přímo 130 by šlo. Stačilo by, kdyby krajský úřad povolil osazení značek Silnice pro motorová vozidla a můžeme jezdit např. jako kolem Brna. Ale to by se nesměli být rozhodnout.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
dvs

Příspěvek od dvs »

Tak, že bychom jim napsali podnět, aby museli rozhodnout buď a nebo b.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

O nové pojetí dálniční sítě píše i aktuální číslo Světa motorů, viz scan http://www.ceskedalnice.cz/prilohy/nove ... motoru.pdf

To, že bez schválené novely zákona se realizace neuskuteční od 1.1.2014 je už teď nejspíš jasné. Nicméně doufám, že myšlenku dokážeme vštípit i nové vládě po volbách a koncepce projde bez větších změn ...
dvs

Příspěvek od dvs »

Přidám ještě zkrácenou verzi článku na webu http://svetmotoru.auto.cz/clanek/servis ... losti.html
V tom Světě motorů mne zaujali dvě věci tabulka označení silnic kategorie SPMV písmenem S (S7,S4 atd) a zelená značka dálnice. Tyto dvě věci, ale ten zákon podle mne nezmění? Čím se řídí označovaní silnic? Značky jsou definovány v pravidlech silničního provozu.

Popravdě u tohoto návrhu bylo asi nejtěžší přesvědčit tu "odbornou" společnost.
Popravdě nechápu, že když už poslancovali celé léto, tak ty připomínky hospodářský výbor nezpracoval a nezařadil návrh na schůzi.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ten prefix "S" vychází z tabulek, které jsme dávali jako podklad dohromady pro výhledově plánované čtyřpruhy z územních plánů ;) Šlo o to, abychom to někde měli a mluvilo se o případné úpravě. Od té doby co se některé silnice převedly na kraje, je už rozdělení na I/ II/ a III/ trošku nedostatečné, tak jestli by třeba nebylo vhodnější státní silnice značit jako S, krajské jako K a případně trojky (také lokální silnice) jako L. Mně osobně by se S38, K262 a L02402 celkem i pozdávalo ;) Pak taky můžeme např. přejít na systém, že by vybrané jedničky mohly spravovat kraje, vybrané důležité dvojky třeba zase stát a poznalo by se to podle prefixu... Čili by se teoreticky mohlo objevit S150 a K15, už jsme na takové požadavky dokonce v praxi narazili.
Standa

Příspěvek od Standa »

Pokud by to písmeno mělo označovat vlastně jen kategorii komunikace (I.=S, II.=K, III.=L), tak mi přijde zbytečné, protože ta kategorie je (zatím) zřejmá z počtu cifer. Pokud by se měl o nějaké dvojky starat stát, možná by se měly přečíslovat mezi jedničky a naopak - takové změny se snad neprovádějí zas až tak často (zrovna u S150 bych snad raději vrátil 18). Možná by vypadalo hezky mít u dvojek a trojek písmenko kraje, alespoň by se hned poznalo, kde člověk je (třeba S150 se změní na J150) - ale přijde mi to skoro zbytečné...
adi88

Příspěvek od adi88 »

No, upřímně, měnit čísla silnic podle kraje a ještě podle toho kdo se o to stará, to by byl teda pořádný guláš. Jedu si takhle ze Žďáru n/S do Prostějova a silnice má jednou číslo S150, pak od Sebranic B150 a u Prostějova pro změnu M150...Současný klíč je jasný a srozumitelný, maximálně pozměnit to, že by se začínalo od nuly, tj. 0-99 D a jedničky, 100-999 dvojky atd. Jestli římskou jedničku, dvojku či trojku nahradí v úředních podkladech písmeno, je už celkem jedno. Každopádně výše zmíněnou logiku čísel bych neměnil. Je fakt, že řada současných jedniček by jedničkami být nemusela a řada dvojek by jimi být mohla, ale to bych spíš posadil k jednání ŘSD, MD a zástupce krajů a společnými silami by udělali reformu ala 1998. Když vidím takovou I/27 až do Dubí, I/19 končící nelogicky v Sebranicích, tak si říkám, že už by bylo na čase.
Pokud nějak zasahovat do značení, tak v souvislosti s novými SPMV. Aby bylo jasné, že přijíždím k SPMV, aby člověk na kole nenajel třeba od Globusu v Pardubicích směr Hradec na SPMV. Nejlépe tedy nějak do rámečku v němž je dnes číslo či autíčko vměstnat oboje. Samozřejmostí je i nějaké odlišení od běžných jedniček v mapách.
dvs

Příspěvek od dvs »

Ty kraje bych do toho taky vůbec nemotal. Líbilo by se mi označení S dvou/třípruhů pro motorová vozidla. Například taková S38 by mohla být pěknou kandidátkou. Hold takové to rakouské shnellstrase.

Uvidíme jak to dopadne s písmenem R.

Popravdě bych byl pro, aby mohl kraj prohlásit některé své silnice za silnice I. třídy. Jde mi spíš o vazbu na stavební zákon, územně plánovací dokumentaci, kde silnice I. třídy má např. jinou šířku ochraného pásma. Dnešní znehodnocování bývalých I např II/608, II/611, II/602 výjezdy co 100m je hrozné. Přišlo by mi to tímto způsobem jednodušší než to měnit ve všech těch zákonech.
Cody

Příspěvek od Cody »

Na vybraných silnicích budou již od příštího roku jezdit řidiči rychleji. Přibude přes 300 kilometrů dálnic. Celkem 24 silnic 1. třídy hned zkraje příštího roku dostane značky, které zvýší maximální povolenou rychlost na 110 kilometrů vhodině.
http://www.metro.cz/rychlostni-silnice- ... e-deje_ava
P_V

Příspěvek od P_V »

Copak že, oni už rozpuštění a vypuštění poslanci tu novelu odhlasovali?
andrewkrap

Příspěvek od andrewkrap »

Tak to je pro mě taky podivné. Myslel jsem, že tahle novela padla s rozpuštěním sněmovny. Není to nějaký novinářský blábol?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Je to novinářský blábol.
monin

Příspěvek od monin »

Tak a je po radosti. To jsi nám tu radost nemohl ponechat alespoň do 7h večerní? :D
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Co naplat, no :) Návrh zákona je v šuplíku a hned po jmenování nové vlády se zase vytáhne na světlo světa, a třeba to půjde rychle...
P_V

Příspěvek od P_V »

expert píše:Myšlenka mrtvá není.
http://www.novinky.cz/ekonomika/323069- ... ilnic.html
Osvěta nějak vázne, viz přehlídka hlouposti v komentářích. (njn, Novinky) :)
DálničářMK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DálničářMK »

Já bych přečíslil pouze silnice v Praze, Brně a Ostravě, které by se mohly přeřadit na dálnice.
Ať žijí Dálničáři!!! Kdo by mne chtěl kontaktovat po Skypu, tak můj Skype nick je mikikopas16.
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Podle všeho ten návrh zákona nové vládě úplně nesmrdí, ale ví někdo jak to vypadá s pilotním projektem?
Novinky.cz z 28. prosince 2013 píše:Jak mluvčí upřesnil, s krajskými úřady je dojednáno, že pilotní projekt, v němž se bude testovat zvýšení povolené rychlosti z 90 na 110 km/h, bude v první polovině příštího roku probíhat na silnicích I/35 mezi Libercem a Bílým Kostelem nad Nisou, I/27 v úseku Plzeň–Šlovice, a I/37 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.
První polovina roku se nám rozbíhá, tak aby se to stihlo... ;)
mapman 17.4.2013 16:32:52 píše:Nebojte, do roka a do dne :) uděláme pro to co bude v našich silách...
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“