[D1] Opravy a údržba dálnice mimo modernizaci

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět
hh
Autor

Re: Opravy D1

Příspěvek od hh »

bumbik píše:takže vlastně makrotextury = vlnitý povrch (laicky) a 10 let záruka je průchozí? standardně je tuším 5 let ne? (aspoň myslím, že to uváděli v TV ...)
Pro laiky = Metrostav to neumí a je to místy tak hladké, že se tam můžete rozflákat, místy je to tak špatné, že se to může brzy rozpadnout.

Ano, záruka je normálně 5 let, ale takové chyby se projeví třeba až v osmém roce, třeba později, třeba vůbec.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

balance píše:Mezi km 220-214 L žádná levá (ani pravá) žlutá není/nebyla a šířka odstavného (resp. pruhu, ve kterém je/byl veden provoz ve směru BM) se tam mění nekolikrát (pozůstatky MÚK Tučapy, nájezd údržby, MÚK Rousínov). A z vlastní zkušenosti se držím od lízátek Z5 v těžké patce co nejdál ... hlinikové disky se s patkou moc nekamarádí a spoléhat na to, že jsou všechny patky na svém místě se nevyplácí.
Ale pořád má odstavný pruh minimálně 2,5 m, v těch místech co píšeš je širší až na 3,25 m, ale to je jedno, neboť jedu vlevo podle bílé čáry, a vím, že se tam vlezu a je mi jedno pozůstatek křižovatky, nájezd údržby atd.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

tak podle dopravních kamer jsou uzavírky mezi Vyškovem a Brnem fuč, takže svodidla vyměněná zřejmě ... ví někdo, jestli i Metrostav svodidla vyměnil mezi 214 - 220 v SDP nebo to nechali na jaro?
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
balance

Příspěvek od balance »

Jel jsem včera potmě a v mlze okolo.
Můžu potvrdit, že veškerá omezení jsou fuč, co se týče svodidel, těm jsem něvenoval až takovou pozornost, ale řekl bych, že až na pár kratších úseků na části Skanska zůstala ve stejném stavu.
Bylo to vůbec součástí zakázky? (myslím kompletní výměna svodidel v SDP v úseku km 214-226).
bumbik

Příspěvek od bumbik »

takže jaký je letos plán oprav na D1?
9 - 1 L (Průhonice - Praha) oprava AB fragmentace
4 + 3 úseky modernizace D1
2. polovina mostu Měřín + AB remixy
193.8 - 199.3 P (obchvat Brna) oprava AB vozovky
204 - 210 P (Brno - Východ - Holubice/Slavkov) oprava AB vozovky fragmentací
215 - 220 L (Rousínov - Tučapy) oprava CB vozovky
226 - 229.5 L (jihovýchodní obchvat Vyškova) oprava CB vozovky
+ oprava zvlněné D1 u Ostravy viz. dohoda s Eurovií

edit: opravena chyba a doplněné údaje viz. upozornění kolegy hh
Naposledy upravil(a) bumbik dne 13.3.2014 11:59:34, celkem upraveno 3 x.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Je to opačně, km 9-1 Okruh-Praha.

204-210 je výměna CB za AB.

A ještě remixy AB a ještě druhá půlka mostu Měřín.
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

To je pořádná práce, konečně. :ok:
a teď si vemte, že to je jen D1. Co D11, D8, apod...
Výborná práce.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Ne vše z toho opravdu vyjde ... Každopádně, užijte si teď tři měsíce bez omezení :)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

hh píše:Ne vše z toho opravdu vyjde ...
jak to vypadá časově, tedy jak půjdou opravy po sobě, pokud je to známo, a tudíž které zřejmě nevyjdou, nebo jsou v největším "časovém ohrožení" ?
hh píše:204-210 je výměna CB za AB.
však jsem psal fragmentace (rozbití CB povrchu a přetažení AB vozovkou) ... to bude aspoň krásný rovný povrch, doufám, že vydrží do rozšíření na 6ti pruh v ideál stavu :jidlo:
hh
Autor

Příspěvek od hh »

bumbik píše:
hh píše:Ne vše z toho opravdu vyjde ...
jak to vypadá časově, tedy jak půjdou opravy po sobě, pokud je to známo, a tudíž které zřejmě nevyjdou, nebo jsou v největším "časovém ohrožení" ?
Do podpisu smlouvy se zhotovitelem, platným SP a schválenou uzavírkou není nikdy nic na 100% a stále někde doutná problém, který může vše zmařit. Takže žádné extra plány neexistují.
bumbik píše:
hh píše:204-210 je výměna CB za AB.
však jsem psal fragmentace (rozbití CB povrchu a přetažení AB vozovkou) ... to bude aspoň krásný rovný povrch, doufám, že vydrží do rozšíření na 6ti pruh v ideál stavu :jidlo:
No právě a toto bude CB vymlátit a vybrat a místo toho do stejné nivelety AB.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

jo tak, takže vlastně 204 - 210 je obdoba 193.8 - 199.3 ;-) tak to bude bomba :-) pak tedy za pár let bude 199.3 - 204 stejný druh opravy ... vynikající!
hh
Autor

Příspěvek od hh »

No, tam to je většinově AB za AB, asi myslíte na tom začátku těch pár metrů - ano, tak nějak, tj. místo CB dát AB po polovinách. Je to víceméně test, který by se chtěl aplikovat na celém zbytku kolem Brna, kde by měl být 6pruh. Tj. i v km 182-190!
Ondra O.K.

Příspěvek od Ondra O.K. »

Pri vcerejsi ceste Praha-Brno-Praha jsem si vsiml ze (asi) na vsech usecich kde je stoupaci pruh po pomala vozidla v obou smerech byla odstranena plna cara a zustala jen prerusovana, tudiz je mozne z nej vyjet.

Je to nejaka cerstva zmena nebo jsem si jen dlouho nevsiml? A co je za touto zmenou (myslim tim nejaky zamer, legislativa...)?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Zhruba od listopadu 2013 je bez plné čáry.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Legislativa nikoliv, je to koncepční změna přístupu ŘSD a MD k těmto pruhům, změnily se i příslušné technické předpisy...
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

To je rozumný krok po kterém jsem volal už dávno :ok: Doteď stoupací pruhy některá pomalejší auta nevyužívala, protože by někde uprostřed kopce musela zůstat za kamionem a zpomalit ze svých 90 na 70 km/hod .....
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

De iure by musela zůstat, de facto je to jen legalizace dnešního stavu, kdy tam v takovém případě málokdo zůstal.
Že by začali stoupáky využívat častěji osobní automobily jsem si nevšiml.
viky

Příspěvek od viky »

Lenny píše:De iure by musela zůstat, de facto je to jen legalizace dnešního stavu, kdy tam v takovém případě málokdo zůstal.
Dokud nebude pravý pruh PRŮBĚŽNÝ,tak to dělat nebudou.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Na některých úsecích už je to tuším přemalované od začátku léta 2013, dříve se s tím začlo u Prahy a pak i u Brna. Před Vyškovem, kde se dělal CB a AB pravého pruhu ještě v roce 2012 to tam namalovali tenkrát rovnou takhle.
Co jsem si však všiml teprve nedávno je úplné zrušení stoupacího pruhu u odpočívky těsně před Humpolcem ve směru na Brno. Beru to jako plus, odpočívka má alespoň řádný připojovák i odobočovák, stoupací pruh byl stejně šíleně krátký a přitom tam na dnešní poměry ani žádné stoupání téměř není.
monin

Příspěvek od monin »

Lenny píše:De iure by musela zůstat, de facto je to jen legalizace dnešního stavu, kdy tam v takovém případě málokdo zůstal.
Já jsem to například v pondělí několikrát udělal, jak směrem na Brno tak i v pohodě pak zpět, ve 130km/h jsem je v pohodě několikrát vyjel a okolo mě mohli prosvištět ti ve 140..150/km :)
Ale je pravda, že když pravý pruh nedokáže využít drtivá většina řidičů ani v úseku Praha - Mirošovice, tak do těchto stoupáků, které byly po desetiletí odděleny i plnou čarou, tak do nich kromě kamiónů nevjede sto pro, už nikdo. To bude trvat roky, než si někdo vůbec všimne, že jsou odděleny už jen přerušovanou čarou a je možné nejen do nich, ale hlavně z nich, vyjet kdykoli.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

taky nove vyuzivam stoupaky, bohuzel nekdy podjedu dodavku jedouci 100, ale vetsinou po mem kratkem houknuti vidim ve zpetnym, jak tam zajede taky. takze pohoda, naucime se to...
seque

Příspěvek od seque »

neni nad to když se při rozšíření odbočuje levej stoupací pruh
Segue 1.4 tce Grand Scenic
balik

Příspěvek od balik »

Taky jde o povrch v tom stoupáku - většina se obává tankodromu (přestože ve skutečnosti už bylo třeba dané místo zkultivováno), ani hřebínky na spáře nelákají. ("Jak to tam asi může vypadat, když tím pruhem jezdí výhradně kamiony?"). To chce čas, až bude po (festovní) rekonstrukci podstatně víc úseků, vyzkoušíme si a zvykneme, že to jde.
Kdo jezdí často, tak si ne/použitelná místa pamatuje (koneckonců kamioni taky moc dobře vědí, proč se jim do některých stoupáků nechce). Na druhou stranu se musí vidět, jak rychle v průběhu i jen jediné sezóny ten stavební stav podléhá změnám - po různých záplatách a mikrokobercích to vždycky chvilku jde, ale brzo se rapidně zhorší (D1=zatížení, Vysočina=povětrnostní vlivy).
No a kdo jezdí zřídka, tak má porád v paměti špatnou zkušenost z minulosti (viz všelijací Maďaři-levojezdiči, kteří netuší nic o zbroušení pravého pruhu, protože tam to přece vždycky drncalo).
andrewkrap

Příspěvek od andrewkrap »

včera jsem dal Praha - Brno a zpět. Stoupáky jsou prázdné, osobní auta je nevyužívají :-( Jezdí tam jen kamiony. Tradičně pravý prázdný,střední a levý plný, tak jak to známě z D1 u Mirošovic :-( Češi se tohle nikdy nenaučí, uprostřed se cítí bezpečně.
Určitě by pomohlo lepší vodorovné značení s šipkami či cedule typu Jezdi vpravo (využívej pravý pruh). Nechystá se v tomto značení náhodou něco?

Ještě by byla možnost po modernizaci udělat stoupáky vlevo, to se prý ale neplánuje...škoda

Používej fci upravit! - MzO
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Nechystá, protože pořád to jsou značením pruhy pro pomalá vozidla, můžou je sice použít všechna vozidla ale nejsou plnohodnotné a zpravidla končí připojením do prostředního... Pozitivní je aspoň to, že na nových dálnicích se tahle věc už neobjeví...

Diskuze o výhodách a nevýhodách levého přidatného pruhu byla přesunuta do odpočívky - Lenny
Odpovědět

Zpět na „D1“