Kde to bylo ...
Re: Kde to bylo ...
Já spíš obdivuju ty tramvajáky, jak tam dokážou projet dneska kruhákem napříč .. na to bych neměl nervy.
Ale fotka je to úžsaná, ze kterýho je to asi roku?
Ale fotka je to úžsaná, ze kterýho je to asi roku?
Stavba Generálního štábu, který na fotce ještě neexistuje, začala v roce 1935. Podle fotky nepoznám jestli už tam není zachycen počátek výstavby nebo je ten pozemek pouze "neupraven".
Doplním, že tramvaj v této podobě (jedoucí po kruháči) existovala v letech 1932-1942, takže fotka vznikla v letech 1932-1935 a možná je tam zachycen opravdu počátek výstavby GŠ a je tím inkriminovaným rokem vzniku fotky rok 1935.
Doplním, že tramvaj v této podobě (jedoucí po kruháči) existovala v letech 1932-1942, takže fotka vznikla v letech 1932-1935 a možná je tam zachycen opravdu počátek výstavby GŠ a je tím inkriminovaným rokem vzniku fotky rok 1935.
Vpravo dole je na snímku údaj S-33 nebo něco podobného, může to mít souvislost s rokem?
Popisek toho obrázku ve zdroji také hovoří o roku 1933, takže asi ano.
Vy jste ale přízemní
Já to datum hledám všude možně a vy si ho najdete na fotce
.... což mě vůbec nenapadlo 
Dobrý, mě taky ne .. a zajímavý že jsem si v tomhle plánu http://web2.mlp.cz/mapa1938/list_29 toho tramvajovýho kruháče nevšim. Tam už jsou i ty proluky víc zastavěný.
Podle info na prazketramvaje.cz to předělali z následujícího důvodu:JirkaS píše:Taky to v této podobě vydrželo jen 10 let.dvs píše:Z dopravního inženýrství je na té fotce zajímavé, jak tramvaje jezdí po kruhovém objezdu!
Už od roku 1934 se Elektrické podniky zabývaly kolejovými úpravami na Vítězném náměstí, kde koleje tvořily elegantní okružní smyčku, protože kolejnice se v obloucích díky provozu dvounápravových vozů s pevnými podvozky extrémně opotřebovávaly. V Praze však míváme většinou na všechno dost času, proto byla přestavba realizována až během druhé světové války. Kruhová smyčka byla zrušena a nahrazena dvoukolejným trojúhelníkem ve středu náměstí http://www.prazsketramvaje.cz/view.php? ... 2006041616
To mi přijde pochybný, protože na poloměru kruháče kolem 40 metrů se ty koleje určitě opotřebovávaly daleko míň než na běžný křižovatce nebo i tom novym trojuhelníku s poloměrama kolem 15 metrů.
...možná šlo o oblouky na vjezdu a výjezdu a přechody mezi nimi. Ve světě však bylo takovýchto kruháčů docela dost, a někde jsou možná dodnes.
Neberete v úvahu rychlost. Křižovatku - výhybku projíždíte pomalu rychlostí 10-15km/h, ale přitom jde o krátký úsek, takže to moc nezdrží. Pokud se nechcete zdržovat a zrychlíte na obvodu kruháče, bude rychle stoupat právě opotřebení kolejnic. Také je rozdíl v počtu výhybek, které musíte projet - dnes jen jednu, v případě kruháče podle směru 2-3, což na spolehlivosti ani rychlosti nepřidá.jonáš píše:To mi přijde pochybný, protože na poloměru kruháče kolem 40 metrů se ty koleje určitě opotřebovávaly daleko míň než na běžný křižovatce nebo i tom novym trojuhelníku s poloměrama kolem 15 metrů.
Z dobře informovaných zdrojů:
Já bych tomu snad i věřil.jednak kvůli údržbě - zbytečně dlouhé projíždění oblouky a z toho plynoucí silné obrušování kolejnic koly tramvají. Třeba z dnešní Evropské na Prašný most musela tramvaj jet 3/4 kruhu (po změně na jízdu vpravo v opačném směru) a pak hlavně kvůli rostoucí dopravě a dopravním nehodám - časté srážky tramvají s auty, protože odbočující koleje byly vlastně šikmo přes silnice a automobilisté si tramvaje nevšimli.
nevím, já tam tramway vždy pouštím a nejsem zdaleka sám, kdo to dělájonáš píše:Já spíš obdivuju ty tramvajáky, jak tam dokážou projet dneska kruhákem napříč .. na to bych neměl nervy.
...?
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Tak nějak. Zrovna kulaťák je krásný případ, kde funguje klasická slušnost mezi řidiči mnohem lépe, než všemohoucí semafóry a jiné vehementy.
-
Mosquit
Ono těch případů je více, například odstranění (vypnutí) SSZ na křižovatce Sokolovská x Zenklova (horní Palmovka) přineslo větší plynulost pro všechny a řidiči jsou taky hodně slušní.
Tady je k tomu ještě vánoční dárek od pani Bečkové http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/k ... emid=21919
Další krásný sken ze Silničního obzoru.
- Přílohy
-
- silnice.jpg (231.4 KiB) Zobrazeno 7590 x
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jojo, dnes je tam asfalt a vlevo protihlukovka 
A není tam také náhodou více pruhů (více než 4)?
J, a také liniovka a po stranách nějaká NewJersey svodidla...arnold píše:A není tam také náhodou více pruhů (více než 4)?
A není v lesíku vzadu vlevo žulový propustek v původní plánované trase dálnice?
A je vidět hustota provozu v té době. Dnes by to takto prázdné nebylo ani ve 2 v noci.
Asi máte s místem pravdu, ale nesedí mi tam dvě věci:
(1) postrádám žlutou barvu na VDZ - ale snad je to jen ztraceno ve skeneru
(2) nemůžu najít most přes dálnici, nebo hranu zářezu, z které by to bylo foceno.
A foceno to bylo zřejmě před uvedením do provozu
(1) postrádám žlutou barvu na VDZ - ale snad je to jen ztraceno ve skeneru
(2) nemůžu najít most přes dálnici, nebo hranu zářezu, z které by to bylo foceno.
A foceno to bylo zřejmě před uvedením do provozu
No já nevím.
Není tam furt beton?
Tam snad ještě není liniovka?
Do kopce je stoupací.
Z kopce už není to omezení, ale pouze doporučení.
Jenom je to o hodně více zarostlé stromy.
Pokud je to místo, které mne napadlo, že by to mohlo být, pak by to mohlo být focené z kopečku nad jednou pumpou.
Třeba se ale mýlím, protože si moc jistý nejsem.
Není tam furt beton?
Tam snad ještě není liniovka?
Do kopce je stoupací.
Z kopce už není to omezení, ale pouze doporučení.
Jenom je to o hodně více zarostlé stromy.
Pokud je to místo, které mne napadlo, že by to mohlo být, pak by to mohlo být focené z kopečku nad jednou pumpou.
Třeba se ale mýlím, protože si moc jistý nejsem.
V pravém dolním rohu obrázku VDZ vypadá žlutéadamos píše:(1) postrádám žlutou barvu na VDZ - ale snad je to jen ztraceno ve skeneru
Tak je tam dnes ještě beton nebo ne?
Není to foceno odtud směrem ku Praze.
http://www.mapy.cz/#!x=14.808961&y=49.8 ... 95FjhxWbcK
Hlavně ta pravá a levá zatáčka v klesání ke Hvězdonicím.
Není to foceno odtud směrem ku Praze.
http://www.mapy.cz/#!x=14.808961&y=49.8 ... 95FjhxWbcK
Hlavně ta pravá a levá zatáčka v klesání ke Hvězdonicím.