a) na tunel je třeba nová elektrárna atd. (kdo chce najde si spotřebu tunelu Branisko délka 4975 m). Navíc by v době výstavby D3 bylo Branisko 20 let staré, takže technologie a jejich spotřeba (LED atd..) by byly někde jinde
Spotřebu tunelu Branisko jsem přiznám se nenašel, našel jsem jenom výkony, které jsou někde kolem 1,5 MW, spotřeba je vyšší
k tomu je třeba uvést něco málo detailů - tunel je to jednotubusový, tedy není dálniční (je tam výhled na 2 tubusy někdy v budoucnu, spotřebu to logicky zdvojnásobí)
navíc je větraný dvěma ventilátory na vjezdech a jedním na výdechovém objektu, nejsou tam prodouvé ventilátory po trase, jako na Panenské
použité větrání závisí na intenzitách, které by u Prahy byly někde jinde, a na požadavcích na bezpečnost, které jsou u nás brány hodně přísně ( o tom, zda je to oprávněné se dá samozřejmě vést diskuse)
k čemu ale tenhle typ větrání může vést je tu:
http://www.cas.sk/clanok/205454/v-brani ... etrat.html
co se týče technologiií, ušetříte na osvětlení, to je ale marginálie, nejvíc žere větrání a to výkonově prostě snížit nejde
b) cena staveb - tunel je strašně drahý ... Uváděl jsem čísla ze Slovenska, tedy zopakuji
- aktuální dostavba české D11 (88,30 -90,76) má cenu 1,235 mld CZK, tedy 0,5 mld CZK /km (dálnice po rovině s jednou MUK) (je to čerstvý leták, takže by ŘSD do předpokládané ceny mělo zahrnovat současnou cenovou hladinu)
Ve srovnání mají slováci 13,5 km úsek včetně 7,5 km dlouhého tunelu za 0,75 mld CZK /km
Tedy zde jednoznačně není žádý silný argument pro cenu. Resp. není dokud se v ČR nezačnou stavět dálnice na rovině za cenu cca 0,25 mld CZK/km
tady by mě zajímalo, jestli se za tu cenu bude stavět jeden, nebo oba tubusy, což je jistě podstatný rozdíl, navíc je to cena slovenské stavby je hodně podstřelená současným stavem stavebních firem
a ještě drobnost, srovnáváte dvě ceny, které srovnat nejde, v Čechách je to letáková cena, která jenom tak na okraj byla pro Slovenskou stavbu na úrovni 1,8 miliardy na km, na Slovensku je to cena vysoutěžená, u nás po soutěži to klidně taky může spadnout na polovinu, to nikdo dopředu nezjistí
jinak Slováci by s Braniskem mohli vykládat, jeden tubus stál celkem 8,5 miliardy Sk korun
konstrukci si navíc ohodnoťte sami, světlá šířka 9,5 m, dva chodníky po metru, dva jízdní pruhy, 6 nouzových zálivů (na délku skoro 5 km nic moc), souběžná úniková štola propojení po 360 m