Kde to bylo ...

Články a úryvky k historii nejen českých silnic a dálnic
Odpovědět
JirkaS

Re: Kde to bylo ...

Příspěvek od JirkaS »

Standa píše:Aha, já měl za to, že se tam bouralo hlavně letecky!
Kdepak, to se bouralo ještě na konci 19. století. Nálet nebyl tak intenzivní, tam šlo o jednotlivé domy, ne o souvislou plochu.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Tady k tomu je nedavno vytvořenej perfektní seriálek .. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=640423082685067
Jinak ta historická sekvence je perfektní .. klášter, věznice, městská třída s tramvají, kanál pro automobilovej provoz :lol:
dvs

Příspěvek od dvs »

Ten facebook je hodně dobrý a musím jeho autoru poděkovat za tu fotku, protože jsem si ji tam vypůjčil (jenom jsem kvůli hádance ořízl tu vodárenskou věž).

Doporučuji i článek na tomto blogu
http://praga-magica.blog.cz/1206/na-zderaze

Teď ale nechápu, proč má Resslovka odskákat zklidňování s otevřením Blanky.

Takže jste to uhodli: Pohled na dnešní Rašínovo nábřeží, kam je zaústěný Jiráskův most do Resslovy ulice, která byla prokopána Břežskou skálou na přelomu 19. a 20. století.
dvs

Příspěvek od dvs »

K následující hádance se tu možná už najdou žijící pamětníci.
Přílohy
hadej2.jpg
hadej2.jpg (89.48 KiB) Zobrazeno 6968 x
Mike

Příspěvek od Mike »

že by elektrárna Holešovice ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

jonáš píše:Tady k tomu je nedavno vytvořenej perfektní seriálek .. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=640423082685067
Jinak ta historická sekvence je perfektní .. klášter, věznice, městská třída s tramvají, kanál pro automobilovej provoz :lol:
Díky za odkaz. Pan Kučera odvedl výbornou práci a já se dozvěděl něco z pražské historie o čem jsem dříve netušil ..... :ok:
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Podle komínů to tak vypadá.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Je to tam, možno zkontrolovat dle streetview. Z téhle části Holešovic toho moc nezbylo a dodnes je to tam na mnoha místech takové nedokončené, nedořešené (mám na mysli oblast mimo elektrárnu). Také se divím, že nikdo dlouhodobě neřeší napojení magistrály na most Barikádníků, tam je provizorní most přes trať už taky nějákých 30-40 let, ne-li déle. Viz zde:

http://www.mapy.cz/#!x=14.437144&y=50.106437&z=18

Přitom ulici Bubenské by se hodně ulevilo, kdyby konečně postavili "Novou Bubenskou" o kus dál, chybí též propojení Veletržní - Dělnická. Je mi opravdu dost záhadou, proč se tímhle město dlouhodobě vůbec nezabývá.
Standa

Příspěvek od Standa »

Dr.Fe1: Oni se tím zabývají, ale je to tam dost propojené s dalšími aktivitami. Současně se musí řešit i celý prostor nádraží Bubny, ze kterého by se měla stát normální čtvrť která propojí obě části Holešovic, měla by tam snad být i nová TT paralelně s Argentinskou. Jsem na to docela zvědavý, tuším JirkaS tady kdysi připomněl, že se dneska už neumí dělat "normální" městské ulice... Magistrála by měla být napojena přímo na nový most do Tróji, ale samotné propojení ještě není asi úplně dořešeno (zvažoval se hloubený tunel). Most Barikádníků bude lépe napojen přes ulici Vrbenského, Argentinská se asi bude zklidňovat, ale při napojení magistrály přes nový most přímo na Blanku to bude samozřejmě v pořádku.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Železniční dílny a ranžír Bubny, donedavna funkční. Dneska už snad skoro zbouraný, ale pozemky mezitim prodaný nastojato soukromym developerům. Takže si tam nějaký průjezdnější komunikace jako veřejnej prostor těžko můžete nárokovat. Tohle je bohužel kompletní rezignace na urbanismus za posledních dvacet let .. město mělo mít právo na výběr koridorů a předkupní právo na pozemky po státních podnicích, stejně jako při bourání Tatrovky na Smíchově kde musíte na Jiráskáč od Plzeňský už navěky objíždět trestný kolečko, protože Carefour v maximálnim půdorysu.
Standa

Příspěvek od Standa »

Tak snad i soukromý developer musí respektovat ÚP a MHMP mu může do stavebka vrazit všelijaké podmínky. Navíc zrovna u těch předělávek nádražních prostor to bylo i nějak předjednané a počítá s tím i náš oblíbený Duch (propojení Dělnická - Veletržní jako městský bulvár). I u nákladového nádraží Žižkov počítal Sekyra s prodloužením Olšanské středem jeho zájmového území.
dvs

Příspěvek od dvs »

Ano je to elektrárna Holešovice. Ten funkcionalistický dům nalevo tam stojí. Ty domy napravo jsou zbourané. Podle mne na místě těch hromad je Vrbenská a místo domů vestibul metra a budovy stanice Holešovice.
Zdroj:
Foto J. Jelínková, 1979, Muzeum hl. m. Prahy
http://www.zastarouprahu.cz/base/vestni ... 2010-3.pdf
V uvedeném věstníku klubu Za starou Prahu najdete ještě další fotky Holešovic.
Standa

Příspěvek od Standa »

A některé jsme už měli i v téhle rubrice ;) !
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

dvs: Díky za odkaz. Ač jsem z té části Prahy, tak původní stav pořádně neznám. Na místě těch zbouraných domů co jsou na fotce vpravo, je nyní travnatá plocha mezi stanicí metra a stanicí tramvaje v Partyzánské. Asi tak tady stály:

http://www.mapy.cz/#!x=14.438266&y=50.1 ... MFNDPa-e6H

Celé to území by zasloužilo rozumně dostavět. Například tady je ta ohrada a zpustlý pozemek už od dob demolic před 40 lety:

http://goo.gl/maps/QONxc

Tady dokonce ještě s artefakty původní zástavby:

http://goo.gl/maps/5uJKQ
P_V

Příspěvek od P_V »

Dr.Fe1 píše:Celé to území by zasloužilo rozumně dostavět...
Tak trochu nevhodné je, že když se tehdy tak plošně bouralo, zůstaly tam stát ojedinělé domy. Ty pak budou té rozumné dostavbě překážet - pokud tedy za kritérium rozumnosti budeme brát to, aby zástavba nepůsobila chaoticky a komunikace měly potřebnou šířku. Do rastru vytyčeného novou zástavbou nepasují, a původní uliční síť, do které ty domy pasovaly, se kvůli nové zástavbě obnovit taky nedá.
dvs

Příspěvek od dvs »

Poslední hádanka z této série. Přiznám se rovnou, že tentokrát Vám výsledkek nepotvrdím, protože si nejsem jistý a nenašel jsem zdroj, který by jej blíže popisoval.
Tak: Kde to bylo a odkud je to namalované?
Přílohy
hadej7.jpg
hadej7.jpg (135.71 KiB) Zobrazeno 6653 x
michal

Příspěvek od michal »

Asi takto: po povodni v roce 2002 tam nějaký čas opravovali tramvajovou trať, která má v místech, kde to bylo namalováno, půl zastávky :-)
monin

Příspěvek od monin »

michal píše:Asi takto: po povodni v roce 2002 tam nějaký čas opravovali tramvajovou trať, která má v místech, kde to bylo namalováno, půl zastávky :-)
Ty jo, tak to jsi dobrej. Takže ten, kdo ten hezký obrázek maloval, tam na něm zapomněl namalovat v tom podloubí semafor? I když trochu to vypadá, jako kdyby tam těsně za tím podloubím namalovaný byl, je tam takový stín a trošku mi přijde, jako kdyby zrovna na něm blikala zelená a měla skočit oranžová. No a jinak to na tom obrázku vypadá, jako kdyby tam měli taky těsně po povodni. :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

dvs: Věřte, že s intenzitami v Resslovce zavření nábřeží neudělá vůbec nic. Klidně se vsadím.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Pražáka tohle asi napadne hned jak se na to podívá. Akorát ta zastávka tramvaje je trochu dál za zády malíře.
Pavel Q

Příspěvek od Pavel Q »

Mimochodem, nejstarší vyobrazení těchto míst je snad někdy z přelomu 16. a 17. století, kdy ani křižovnický kostel nevypadal, tak jak vypadá.
Standa

Příspěvek od Standa »

Mě by zajímalo, jestli se druhá "brána" probourala do existujícího domu nebo se to stavěl celý nově. Předpokládám, že k tomu došlo až při budování tramvajové trati.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Snad to pomůže.
Dokončené úpravy nábřežních komunikací umožnily od 31. července 1910 prodloužit tramvajovou trať od Národního divadla také na druhou stranu, až do Podolí. Ve stejném roce bylo rozhodnuto o zřízení druhé koleje v Křížovnické ulici, což bylo možné jen po částečné asanaci křížovnického kláštera s následným rozšířením komunikace po změně nivelety až o dva metry.
V roce 1924 byla v oblasti Karlových lázní zřízena druhá kolej, čímž došlo ke zdvoukolejnění celé tratě od Národního divadla k Rudolfinu. Stalo se tak 23. dubna. Nová dvoukolejná trať propojující okolo Starého Židovského hřbitova traťový úsek Rudolfinum - Čechův most byla zprovozněna 6. prosince 1925, s napojením oblouky pouze k Čechovu mostu, ke stejnému datu byla trvale zrušena trať z Platnéřské ulice na Staroměstské náměstí.
http://prazsketramvaje.cz/view.php?cisl ... 2011022206
P_V

Příspěvek od P_V »

Mně připadá, že malíř si trochu upravil perspektivu. Na obraze je ten domovní průjezd moc nízko nad vodou.
Standa

Příspěvek od Standa »

Díky za zajímavý odkaz! Takže je to asi nově postavené už s průjezdem.
Odpovědět

Zpět na „Historie“