ČD x jiní dopravci

Odpovědět

Jak byste chtěli zvýšit kvalitu cestování v českých vlacích?

Restrukturalizace ČD a zachování monopolu
8
10%
Privatizace ČD
8
10%
Vpuštění konkurence
61
75%
Jiným způsobem (uveďte)
4
5%

Celkem hlasů: 81

pinus

Re: ČD x jiní dopravci

Příspěvek od pinus »

JirkaS píše:To je samozřejmě nesmysl. Jezdí po státních kolejích, tak musí dodržovat pravidla platná pro všechny. Až si postaví vláček na své zahradě, tak si bude moct dělat cokoliv.
Nejsem tedy expert na všechny železniční předpisy, ale skutečně existuje nějaký zákon nebo vyhláška, která každému provozovateli nařizuje přepravovat třeba kola, lyže nebo kočárky? Podle mě zákon o drahách stanovuje pouze povinnost provozovatele zveřejnit a dodržovat vlastní Provozní řád. Regiojet ve svém provozním řádu vylučuje kola a u dalších věcí vyžaduje, aby byl cestující schopen předměty rychle naložit. Porušuje tento provozní řád nějaká "pravidla platná pro všechny"?

Nijak Regiojet neobhajuju, ale není mi jasné, proč takovéhle věci nenechat na soutěži mezi provozovateli. Pokud je Regiojet nepříjemný k zákazníkům a vozí je hnusnými zastaralými vagóny, tak s ním přece nikdo nebude jezdit, ne? Konkurence na těchto tratích je dost velká, aby si každý mohl vybrat.
monin

Příspěvek od monin »

Mike píše:
monin píše:...distancuje od přepravy kol, lyží, kočárků a nedávno se dokonce na chvíli distancoval i od přepravy cestujících na invalidním vozíku, kteří by tím údajně zdržovali jeho žluté zázraky. ..
je to soukromý přepravce, tak si snad -proboha- může vozit koho chce
i kdyby ty vlaky jezdily "jentak", tak jezdí za jeho peníze :!:
To snad přece nemůžete myslet vážně? :) Jak psal Jirka - ten člověk přece neprovozuje vláčky někde v Zadní Třebáni, na svém statku. Ten člověk provozuje pravidelnou přepravu osob a to na té nejlukrativnější trati v Česku. A už několik let dopředu, ještě než na tuto trať vůbec vstoupil, se holebal jen tím, jak jeho vlaky budou vypadat skvěle a že v nich bude mít dokonce i 6 vozových tříd a kino. A nyní, kdy už na této trati jezdí, tak na ní nemůže ve finále jezdit ani povolenou 160. Místo kina, je v létě ve vagónech občas jen sauna, a teprve za plného provozu zjistí, že mezi cestujícími existuji i ti, kteří mají kromě laptopu a sluchátek i kočárek, kolo, lyže či prkno, nebo dokonce, že jsou mezi nimi i takoví lidé, co jsou připoutání na invalidní vozík. A protože je to s takovými lidmi, upoutanými na invalidní vozík, jen a jen opruz a stojí to i více peněz, tak jim raději řekneme ať s námi nejezdí, ať si jezdí s někým, kdo je na to zařízený. My budeme vozit max. toho, kdo má u sebe jen ten laptop. A jen díky medializaci této frašky a tím i velké ostudy, RJ okamžitě otočil - ve smyslu, tak dobře, my vás tedy na tom vašem vozíku do těch našich vagónu vezmeme, když jinak nedáte, i kdyby jsme vás tam měli narvat ručně. A toto vy obhajujete? Vždyť to je to samé, jako kdyby někdo vlastnil hospodu a v parném létě řekl na uvítanou hostovi:"nezlobte se, Vy jste nějaký hodně opálený, přijďte k nám až v listopadu, aby bylo vidět, že to bylo jen ze sluníčka".
A co se týče ještě té soutěže - jsme přece v Česku, většina lidí u nás, si ještě pořád, nechá spoustu věcí líbit. A za další - pokud je něco u nás, už jen o pár kaček levnější, tak pak jde veškeré hrdinství ihned stranou a to dohromady i se stylem uvažovaní - "vždyť já na kole nejezdím, prkno nemám, invalida taky nejsem a saunu mám vcelku i rád" - dělá to, že s těmi vlaky samozřejmě lidé jezdí a ten přepravce je ve ztrátě jen několika desítek miliónů ročně. Ale jak říkám, ze srdce mu to vše přeji, klidně ať si nakoupí ještě i letadla, ponorky, pronajme si a provozuje D1, nebo ať si postaví i svoji žlutou lanovku na Sněžku. Proč ne.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Mike

Příspěvek od Mike »

milý kolego
i ten hospodský to samozřejmě říci může
protože se mu může stát, že hned vedle někdo otevře hospodu jen pro ty opálené
a on tam v té své bude sám a bude mít konečně klid ;)
stejně tak, jestli chcete jet s lyžemi, tak pojedete s tím kdo vám je vezme anebo si založte vlastní společnost, která se zúčastní soutěže a pak bude vozit jen pasažéry s lyžemi, bicikly, vozíky.
říká se tomu konkurence

PS : osobně mi je celá železnice u zadele, na vzdálenost větší 20-ti km jsem vlakem nejel 30let a doufám, že mi to dalších 30let vydrží
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Mike píše:stejně tak, jestli chcete jet s lyžemi, tak pojedete s tím kdo vám je vezme anebo si založte vlastní společnost, která se zúčastní soutěže a pak bude vozit jen pasažéry s lyžemi, bicikly, vozíky.
říká se tomu konkurence
Jenže to je nesmysl. Koleje jsou jen jedny, státní a nikdo žádné další nebude stavět (na rozdíl od hospod, tam se podniká se svým majetkem). Kdyby takovýto provozovatel získal dominantní podíl, tak se pak třeba jako invalida nikam nedostanete. Protože účelem soukromé firmy není obsloužit všechny, ale podnikat tak, aby vydělala maximum. Což znamená, že klidně může být výhodné na X% lidí kašlat. Proto musí být určité požadavky stanoveny natvrdo, protože v tomto případě je konkurence zajistit nemůže. Stejně tak, jako nemůže soukromník provozovat dálnici a nepouštět na ní některá auta, i pro soukromé dálnice platí běžné dopravní předpisy.
pinus

Příspěvek od pinus »

JirkaS píše:Proto musí být určité požadavky stanoveny natvrdo, protože v tomto případě je konkurence zajistit nemůže.
Zeptám se znovu. Porušil Regiojet svým jednáním nějaké zákony nebo vyhlášky? Pokud ano, pokuta. Pokud ne, těžko něco vyčítat Regiojetu. Vy tvrdíte, že každý má "dodržovat pravidla platná pro všechny". Souhlasím. Ale to musíte nejprve ukázat, která ta pravidla máte na mysli. Pokud žádná vyhláška nebo zákon nenařižuje přepravovat určité typy zavazadel, tak to není "pravidlo platné pro všechny". To jestli má nebo nemá šest tříd a kino je asi těžko nějakým porušením zákona.
monin

Příspěvek od monin »

Ale no tak. Neřešme tu nařízení, vyhlášky, předpisy, zákony či ústavu. Pozastavme se snad jen nad tím, že se RJ vydává skoro už za poloboha, co se týče přepravy osob, a přitom není ani schopen, důstojně přepravit člověka na invalidním vozíku ve svých žlutých zázracích na trati Praha - Ostrava. A dále se pozastavme snad i nad tím, že se dokonce z této šlamastiky chtěl vyvléknout tak, že takto postiženého člověka nebude přepravovat vůbec. A to na této trati nemá ještě monopol.
pinus

Příspěvek od pinus »

Pak stačí do zákona vepsat větu: "Přepravce je povinen zajistit přepravu osob se sníženou pohyblivostí." (budu upřímný, možná takové ustanovení někde existuje, všechna nařízení v této oblasti neznám). Tím se to stane oním "pravidlem platným pro všechny", po kterém voláte, a i Regiojet ho bude muset dodržovat, stejně jako všichni ostatní.

Myslím, že je ale vhodné oddělovat povinnosti přepravce od vašich přání - tedy to, co přepravce "musí dodržovat", od toho, co byste rád, aby dodržoval.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Na želpage jsou staré články, ve kterých byly představy o vlacích.

HighJet - Vlaky Student Agency mají své jméno http://www.zelpage.cz/zpravy/5825
zde byl slibován nákup souprav od Stadleru

SA: Jen dobrá výběrová řízení zkvalitní železniční dopravu http://www.zelpage.cz/zpravy/5832
zde se zase chlubí: vlaky budou mnohem komfortnější, než naše autobusy, a neporovnatelně lepší než pendolino... a hlavně levnější. Bude to nejluxusnější vlak, co jezdí v Evropě, jízdné bude za české ceny

Student Agency upřesnila své záměry na železnici http://www.zelpage.cz/zpravy/5131
zde je slibované kino a konferenční místnost

Někde by tam měl být i popis celého vlaku, ale ten jsem nenašel.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
monin

Příspěvek od monin »

pinus: zde nejde přece vůbec o mě a o nějaká má zbožná přání a o nějaký zákon. Zde jde hlavně o to, jak se ten člověk chová a co vše a jaká všechna žlutá z nebe, byl ten člověk schopen vůbec naslibovat (viz.i Lenny výše) a co z toho všeho, co mega nasliboval, byl schopen zrealizovat a splnit. Na lukrativní trati Praha - Ostrava vozí v těch svých nejluxusnějších vlacích v Evropě, jak sliboval, v podstatě jen ty, co drží v ruce jen laptop a tašku, v létě jim dopřeje saunu, cestující na invalidním vozíku chtěl na podzim úplně vyloučit z přepravy na svých vlacích, po mediálním tlaku otočil a začal je tam vysazovat ručně, tedy po lidské stránce naprosto nedůstojně a také nebezpečně. A při té vší tragédii se už zase začal těžce cpát i na trať Praha - Hamburg a to i přesto, že ve svých vozech nemá ani jednu jedinou 1.třídu, která je tam bezpodmínečně nutná. A začal se tam cpát a slibovat zase až tolik, že dokonce z tohoto jednaní na čas vyšachoval i ČD. Naštěstí u DB prozřeli a vrátili se včas k jednání s ČD. A právě ČD mají nyní proto velkou šanci podepsat tento velmi lukrativní kontrakt na provozovaní svých spojů na této trati. A to dokonce až na deset let.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Musím taky trošku připsat. Jedna věc je když to hodnotíte z pohledu novin. Druhá když si to reálně zkusíte.

Reálný test: cesta Havířov - Brno
1) Havířov - Hranice na Moravě - Regiojet
2) Hranice na Moravě - Brno - České dráhy

Ten rozdíl je tak propastný, že pochopíte proč se ČD tak bojí konkurence a zákazníci ji chtějí. Mě by třeba nevadilo si připlatit za to co nabízí Jančura, jenže když jede v lepším a levněji tak to už práskne do očí i slepého.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Warcz píše:Ten rozdíl je tak propastný, že pochopíte proč se ČD tak bojí konkurence a zákazníci ji chtějí. Mě by třeba nevadilo si připlatit za to co nabízí Jančura, jenže když jede v lepším a levněji tak to už práskne do očí i slepého.
Však taky jezdí za dumpingové ceny. Dlouhodobě je to neudržitelné.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Na to jak a koho vozit není třeba zákon, stačí zadat správně soutěžní podmínky, za případné nesplnění slibů pak mastná pokuta nebo pohrozit odebráním možnosti využívat trať do doby nápravy.
Standa

Příspěvek od Standa »

Také se zapojím, jelikož jsem loni jel vlakem z Prahy do Pardubic a zpět ;) . Tam se lvíčkem, zpět se žluťákem. Business jsem si nekupoval, přesto se mi Leo docela líbil (nový, čistý, s informačním servisem jako v letadle). Pravda, sedadla by mohla být poněkud širší (to by ale nemohla být 2+2), pokud by vedle mne někdo seděl, asi by šel komfort cesty dost dolů. Regio jet si mě pro změnu docela získal především pohodlnými sedadly (kupé po 4 nebo uspořádání 2+1 jsem u nás dosud nějak nezaregistroval), rozdávání vody bylo taky fajn, klimatizace asi fungovala a ještě jsem si mohl koupit docela dobré suši za cenu více než příznivou, takže jsem jim prominul fakt, že vagón už zjevně něco pamatoval. Nicméně i ČD se docel vylepšily, před dvěma lety jsem s nimi jel na výlet do Kutné Hory repasovaným vagónem tam i zpět (kupé po šesti, větší kupé uprostřed), špína, kterou jsem si pamatoval z 80. a 90. let tam nebyla (alespoň nebyla vidět), vlak jel přesně na čas - prostě taky docela příjemný zážitek. Tak hlavně, aby jim to vydrželo ;) !
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Zrovna ČD do Kutné Hory bývá i odstrašující příklad. O víkendu vlak v 10 z Prahy jezdí v létě často neskutečně narvaný - turisti jezdí na výlet do KH. Dráhy o tom vědí, ale několik let nejsou ochotny přidat vagón, protože by to pak z KH jelo prázdné :roll: Zvlášť pro Japonce (jsou tam často) to musí být nevšední cestovatelský zážitek.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Zase na druhou stranu dopravce si může vozit koho chce, třeba modrooké černochy s vínovou kravatou a v puntíkovaným kvádru. Je to jeho rozhodnutí a právo. Otázka je, jak dlouho by to vydržel.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Ano, české dráhy jezdí narvané, protože to neprodávaj na místenky jako soukromí vyzobové a berou každýho, kdo se vejde .. těm by se jednak jezdit do Hory nevyplatilo (leda v režimu dotací, a pak by museli přistoupit na požadavky kraje) a nebo by holt polovinu těch japonců nechali v Praze na peronu. A taky je dobrý si uvědomit, že stejně jako máme dálnice, jedničky a okresky, jsou i tratě a jim odpovídající vozidla různýho charakteru. Takže Huvířov-Hranice je ostravskej koridor, kde i ČD lítaj s pendolinama a Bmz od Siemense na EC/IC, zatimco Hranice-Brno je maximálně regionálka s ojetym Honeckerem, aspoň zatim. Měl jste radši jet s Radimem a Leošem až do Brna ;-)
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

2 jonáš: české dráhy jezdí do kutné hory narvané protože jezdí v závazku dopravní obslužnosti, kde si kraj nakonfiguroval určitě požadavky (např kapacitu) a "prokazatelnou" ztrátu ČD dosype, takže může být matce dráze úplně jedno jak se cítí její zákazníci. kdežto soukromníci - RJ, LE jezdí jen a pouze za peníze, které jim dají jejich zákazníci (+dosyp ze státního za zákonem nařízené slevy pro studenty a ztp), případnou ztrátu si musí zatáhnout sami.
havířov-hranice není žádný koridor. jediné IC/EC co na této relaci jezdí provozuje fuj fuj soukromník RJ. pendolino tam už taky nejezdí. jinak je pravda, že úroveň vozů na rameni praha/ova šla i u čd dost nahoru po vstupu konkurence, ale pořád není problém potkat nějaký starý humusoidní vagon kde se kálí na koleje a klima byla příliš imperialistická na to aby byla instalována.
jinak pokud tou ragionálkou myslíte celostátní trať č 300 (brno-přerov) tak se jedná, co se týče osobní přepravy, o trať na hranici své kapacity s nejvyššími objemy přepraveného substrátu (=cestující u čd) po jednokolejné trati v čr. jinak trať brno přerov by se měla v blízké budoucnosti dočkat přestavby - zdvoukolejnění a zvýšení traťové rychlosti na 200.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
monin

Příspěvek od monin »

Z Prahy vypravují ČD ve směru na Moravu:
každou hodinu v xx.11 EC/IC Praha - Olomouc - sudá hodina Ostrava - lichá hodina Vsetín - Žilina
každou hodinu v xx.39 EC/IC Praha - Brno - Břeclav - sudá hodina Wien - lichá hodina Budapest
každou hodinu v xx.52 R Praha - Č.Třebová - lichá hodina Brno - sudá hodina střední Morava
každou lichou hodinu v xx.36 Pendolino Praha - Ostrava

Podobný takt, je samozřejmě i v opačném směru. Kromě R vlaků, je drtivá většina EC/IC vlaků opravdu už jen a jen luxuska a to na velmi vysokém standardu, včetně renovovaných či nových vozů pro cestující na vozíku a bistro vozů. To vše včetně i podle mého názoru, ve velmi dobře vydařeném, novém designu. Ale i na obyčejných R vlacích, se objevují i renovované vozy, takže i tam, to není už taková tragédie, jako ještě před pár lety. A tak i tam, už někde "ve stanici i lze". A to tento rok začnou ještě jezdit super moderní nové Railjety, které nahradí EC vlaky na trase Praha - Villach a tím se zase přesunou další kvalitní a moderní vozy z této trasy na jiné spoje, kde doposud ještě třeba tolik nejezdily. Takže s tím kálením bych to neviděl až tak pesimisticky a depresivně.
Standa

Příspěvek od Standa »

Od mého posledního příspěvku jsem jel vlakem ČD z Prahy do Brna a zpět a z Prahy do Olomouce a zpět, tak to můžu porovnat trochu víc ;) . Do Brna to byl normální vlak, celkem čistý, jenom cestou tam nefungovalo ve vagónu topení (průvodčí potvrdila, že už se o tom pár dní ví :shock: ), až jsem pomalu začal závidět těm Moninovým saunujícím se cestujícím z Regiojetu :) , jinak docela příjemný zážitek (také proto, že byl vlak dost málo zaplněn). Do Olomouce jsem konečně jel Pendolínem, pohodlné sezení v příjemné kabině, jenom jídlo nic moc - koupil jsem si jakýsi sendvič, který už asi něco pamatoval - v Regiojetu se stravovalo poněkud lépe. Ale kdybych se mohl úplně volně rozhodnout, asi bych jel raději Pendolínem, než RJ nebo LE.
monin

Příspěvek od monin »

Tak příště už můžeš jet do Brna i tímhle.. :)
http://ekonomika.idnes.cz/prvni-railjet ... oprava_vem
A to i přes to, že na té titulní fotografii je paradoxně, jen lokomotiva.. :D
Jinak mě zaujala v tom tvém příspěvku i tato věta.."Do Brna to byl normální vlak, celkem čistý..."
Pro mě, co prožil kus života i za komančů, je např. toto ještě pořád luxus - což opravdu je, vlaky EC od ČD na trati Praha - Brno nemají chybu - i když se samozřejmě nějaká vždy vyskytne. Jsme přece v Čechách. Ale je zajimavé, že pro někoho už je to normál - zda je to dobře, nevím. Myslím, že ne. Pak si totiž přestáváme vážit i toho všeho, co tu konečně po těch letech máme dobrého. A že těch věcí pár už je. :)
Standa

Příspěvek od Standa »

Monin: Tak lokomotivou bych jel samozřejmě nejraději :) , ale to mi asi nehrozí. Ty vlaky samozřejmě porovnávám právě s tou dobou reálného socíku, v níž jsem s nimi cestoval nejvíc. A zapomněl jsem zdůraznit, že do Brna byla kupátka v 2. třídě po šesti a ne po osmi sedátkách - i když na téhle trati už se asi jiná ani nepoužívají (na rozdíl třeba od vlaků do Ústí).
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Standa píše:A zapomněl jsem zdůraznit, že do Brna byla kupátka v 2. třídě po šesti a ne po osmi sedátkách - i když na téhle trati už se asi jiná ani nepoužívají (na rozdíl třeba od vlaků do Ústí).
Naopak, na té trati ještě jezdí "rychlíky", které staví v každém větším městě. Tam dráhy nasazují ten nejhorší odpad, co z dob socíku zbyl. Přišel mi i horší, než to co jezdí do Ústí a určitě horší než to, co posílají do Brna přes Havl.Brod.
monin

Příspěvek od monin »

Tak to samozřejmě není žádná pravda. I na "obyčejných" rychlíkových spojích z Prahy ve směru na Moravu a zpět, jezdí už nyní také slušné vagóny. Nejsou to samozřejmě žádné funglovky, ale přesto, už to jsou všechno velmi slušně zrenovované vagóny. Takže o nějakým odpadu se nedá mluvit ani omylem. Nehledě na to, že se i na těchto spojích se začínají objevovat daleko novější vagóny, doposud jezdící jen vlacích IC/EC. Takže by to chtělo možná více vnímat realitu.
Standa

Příspěvek od Standa »

Tak tím pomalejším rychlíkem (dále jen R) jsem už hodně dlouho nejel, takže Vás rozsoudit nedokážu :) , ale podle informace kolegyně dojíždějící z Ústí nad Labem, tam ještě stále jezdí u R ty klasické vagóny s koženkovými sedadly a kupátky po osmi - asi by nebylo až tak divné, kdyby tyto vagóny přežívaly i na jiných tratích u R. EC jsou samozřejmě i do Ústí už ty lepší, repasované. Každopádně je ale znát určitý pokrok i u ČD, taky už bylo načase!
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Teď prej koupěj zbylejch 27 vagonů od rakušáků, co Jančura nechtěl a nechal (z původně poptávaných 80) .. holt při danym investičnim rámci, známý ceně novejch vozidel a velký spoutanosti státní firmy výběrkama nemůžete čekat zázraky. Když to výběrko zveřejníte, tak vykecáte záměr, a než se to dle regulí uzavře, přijde někdo s igelitkou a vykoupí to dřív.
Odpovědět

Zpět na „Železniční doprava“