Ministr dopravy Antonín Prachař (29.01.14 – 13.11.14)
Re: Ministr dopravy Antonín Prachař
O takovémto kompletním pojetí jsem ještě neslyšel. Navíc je tam zmíněna i problémová situace s pozemky, pohled je komplexnější. Z mého pohledu čím dříve toto bude uvedeno do života tak lépe.
jenže standardní parlamentní schvalovací kolečko je časově velmi náročné ... takže v praxi to bude nejdříve za rok ... do té doby se pojede po staru ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
No s tím se nedá nic dělat. Pokud se s tím ideálně schválí i seznam staveb (kompletní D+R), tak to tu přípravu a výstavbu i tak může značně urychlit.
Na jednu stranu je to na: 2x hurá! Avšak ten jejich dodatek k tomu, že by zavedli "first minute" za 3x výkupní ceny mě děsí. To zase bude místo pro korupci...
BMW E61 530d
Ex. Ford Mondeo 2.0 TDCI
Život je bahno a jen svině v něm umí chodit.
Ex. Ford Mondeo 2.0 TDCI
Život je bahno a jen svině v něm umí chodit.
Podle mě je i nejisté, zda něco takového projde přes ÚS. Nejde si ulehčovat situaci tím, že budu každou silnici I třídy prohlašovat za strategickou stavbu. Udělalo se to u obchvatu Plzně a bylo to k ničemu. Problém podle mě není v možnosti se odvolat, ta by být měla, ale v tom, jak si každé odvolání zvlášť přehazují soudy, než dojde ke konečnému rozhodnutí, a v jejich "rychlosti". A také v tom, že lze předkládat stále nová odvolání v každé fázi procesu.
Přesně tak, Jirko. Inspiroval bych se např. v Nizozemí. Vedu řízení u správního orgánu a proti tomu řízení je přípustný opravný prostředek k jinému orgánu, který je poslední instancí ve věci. Může to být třeba nějaký zvláštní senát na příslušném správním soudě., klidně NSS pro dálnice... ale ať jsou probůh ty instance jen dvě a ne 5-6 včetně všech mimořádných ale běžně používaných... Aby se z těchto staveb v Parlamentu dělaly nějaké strategické stavby, které bude schvalovat zákonodárný orgán, proti kterým se nepůjde vůbec odvolat, to je nesmysl a odporuje to dělbě moci. K vyřízení povolení je tu "administrativa" neboli úřady a k případnému odvolání "judikativa" neboli justice/soudy. To je jediné zrychlení které je možné a ústavně konformní, navrhovat schvalování stavebek Parlamentem je fakt nesmysl na entou %), každopádně aspoň jedna druhá instance být musí. Pak už je to jedno...
Podle mě je zásadní problém v místní praxi, že soudy vyšší instance často nerozhodují, ale rozsudek zruší a vrátí ho níž k novému projednání. Tím se z 3 úrovňového systému stává nekonečné kolečko.
To je důsledek našeho kasačního principu, tj. přezkoumávám u soudů rozhodnutí pouze po stránce právní (nikoliv věcné) a shledám-li závady, musím věc vrátit k novému projednání. V tomhle je smířlivější revizní systém (můžu rozhodnutí i změnit a přezkoumávám pouze právní stránku)... Pokud bude mít nějaká stavba punc "strategické stavby" tak si můžeme připustit i toto, tzn. nebude možné přezkoumání věci po věcné stránce (zda je ta stavba potřebná, vhodná atp.) ale jen to zda má stavba všechny "papíry" a zda je má vydané v souladu se zákonem...
Už se těším jak na tento návrh budou reagovat šmejdi země na svých vypečených stránkách...
Řešit to takhle šmahem je myslím dost nesmysl...
Podle mě by úplně stačilo, kdyby se stanovilo co musí být vyřešeno v kterém stupni přípravy stavby a v dalších stupních se proti tomu už nejde odvolávat.
Např: Studie, EIA - hrubé trasování, základní rozměry podstatných objektů
DUR - konkrétní trasa, výšky a délky mostů, tunelů
SP - konkrétní technická řešení - PHS, detailní konstrukce mostů a pod.
A zřejmě i nějak vyřešit to nekonečné kolečko soudů...
Podle mě by úplně stačilo, kdyby se stanovilo co musí být vyřešeno v kterém stupni přípravy stavby a v dalších stupních se proti tomu už nejde odvolávat.
Toto již v současnosti řeší stavební zákon, ale i ten je na soudy krátký.Kubajsu píše:Řešit to takhle šmahem je myslím dost nesmysl...
Špatné reference? Handicap v tendru, plánuje ministr Prachař
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=200&t=4385
Souhlasím. Správné místo pro Mirku. Správně utaženou uzdu a sebrat cizí hračky. Za určení správného výběhu bude zodpovědný ministr a tento tažný kůň se může stát dobrým řešením naší pos..né situace.
Z vystoupení ministra v OVM jsem poněkud rozpačitý, ministr působil vedle Stanjury jako naprostý elév. Kdo nevěří, ať se na to podívá. Radost mi to teda neudělalo.
Taky už se dlouho nestalo, aby nový ministr neházel vše na starého, který je navíc z jiné politické strany a vlastně "vše špatné musel způsobit".
na mě působil Zbyněk Stanjura jako člověk znalý věci, šlo vidět, že nějakou dobu byl ministrem a dostal se do "všeho dění" ale chvíli to sice potrvá, ale v rozhledu ho Tonda Prachař dožene
mě se líbilo, že ministr neopomenul, že chtějí dobudovat dálnici D1 kolem Přerova od pana "místního" dobrý tah 
Ale no tak bumbiku, vždyť jeho nová práce je politik. A učí se rychle. /to nemyslím ve špatném smyslu, naopak/ Doufám, že bude úspěšný a schopný ministr!
Pošvářová přestane radit ministru dopravy. Šíří o mně lži, tvrdí
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=200&t=4396
mám pocit, že se panu ministrovi nějak rozpadá jeho týmŠéf BESIPu Budský rezignoval, nelíbily se mu zásahy ministra a zkrácení rozpočtu
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=200&t=4398
Dnes nebylo lepší zprávy. 
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Takže Lenny, překlad tvého příspěvku zní: Tak jsme se jí konečně zbavili, aleluja... Přeložil jsem to správně?
Začínám být u pana Ministra mírný optimista, že ro nebude taková hrůza jako obvykle. Jen aby vydržel.
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=200&t=4420
jsem zvědav, jak se v tomto volebním období hne územní plán jihomoravského kraje, aby se příprava R52 mohla pohnout viz.
http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpr ... SFiNAG.htm
jinak na jednání vlády je v programu víc zajímavých bodů:
https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9F4EFBKW
311/14 Informace o činnosti pracovní skupiny pro zajištění dalšího postupu, operativní rozhodování a koordinaci průzkumných, monitorovacích a sanačních prací v souvislosti s havarijní situací způsobenou sesuvem na dálnici D8 u Dobkoviček a o přijatých opatřeních a rozhodnutích v prosinci 2013 až březnu 2014
284/14 Návrh na uzavření prováděcí smlouvy Kontrola a monitoring stavebního projektu „I/11 Mokré Lazce – hranice okresů Opava, Ostrava“
jsem zvědav, jak se v tomto volebním období hne územní plán jihomoravského kraje, aby se příprava R52 mohla pohnout viz.
http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpr ... SFiNAG.htm
jinak na jednání vlády je v programu víc zajímavých bodů:
https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9F4EFBKW
311/14 Informace o činnosti pracovní skupiny pro zajištění dalšího postupu, operativní rozhodování a koordinaci průzkumných, monitorovacích a sanačních prací v souvislosti s havarijní situací způsobenou sesuvem na dálnici D8 u Dobkoviček a o přijatých opatřeních a rozhodnutích v prosinci 2013 až březnu 2014
284/14 Návrh na uzavření prováděcí smlouvy Kontrola a monitoring stavebního projektu „I/11 Mokré Lazce – hranice okresů Opava, Ostrava“
No jo, ale LEGISLATIVNÍ PROCES... Radši nechci říkat ani hádat délku průběhu toho procesu. Bude to do konce roku? Asi ne. Kruci!