D11 - opravy, rekonstrukce

Praha – Hradec Králové – Trutnov – Polsko
Odpovědět
hh
Autor

Re: D11 - opravy, rekonstrukce

Příspěvek od hh »

Není to podloží, je to alkalicko-křemičitá reakce, tj. kamenivo v betonu. Například v býv.východním Německu je takto postiženo cca 200 km nových betonek udělaných po revoluci, akorát to nevíte, protože víte jenom zvlněnou D47 atd. a v Německu či jinde nejezdíte tak často a nečtete jejich weby a noviny.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To už by bylo podruhé v daném úseku. Poprvé se to rozsypalo na konci 90. let. Oprava proběhla 1999-2001 tušim.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
dvs

Příspěvek od dvs »

Článek
Opravy cementobetonového krytu na dálnici D11 na úseku km 23,25 – 25,55
http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ ... -25-25-55/
kik

Příspěvek od kik »

Zajimavy clanek. Ten usek ve smeru do Prahy byl opraven nekdy pred 10 lety (nevim presne) a bylo jen dobre ze se opravil i tento kousek smerem do HK.
Jen by me zajimalo jakym zpusobem se bude resit ta oprava toho postizeneho CB povrchu. Bude to kompletni vymena CB nebo oprava jako ve vyse uvedenem miste? Tenkrat se to resilo kompletni vymenou.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Tenkrát ano, ale to to nechali dojít do rozpadu říkají. Teď jsou tam trhlinky, takže je za pět dvanáct. Tudíž navržené řešení je mikrokoberec (cca 2 cm asfaltu), což znáte z D5 např. km 103 směr Bavorsko nebo km 92 směr Praha. Je to i na D11 km 8-18 směr HK, ale samozřejmě tyto 2 cm nevyrovnají ten špatný beton pod tím, takže je to tam stále hnusné a čeká se na přetah (13 cm asfaltu). Takže u Poděbrad na již kotvených CB to bude vypadat stejně jako na té D5.
Mně se to nelíbí, mikrokoberec je hlučný, nevzhledný, časem se začne loupat (po 4-8 letech?), ale faktem je, že je to nyní rychlé a levné řešení. Čekal jsem, že moje zpráva, že se ten relativně nový beton překryje, vzbudí větší ohlas, bude to tam vypadat zcela jinak - hůř než dnes.
petrsida

Příspěvek od petrsida »

Mě by zajímalo, jak je možné, že se do betonu použije špatné kamenivo ...

Uvědomte si, co by se stalo, kdyby to samé použili třeba na most ...

To je u nás bordel opravdu ve všem?
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Co zas u nás, jsem tu už několikrát psal, že je to problém celosvětový.
petrsida

Příspěvek od petrsida »

Jasně, ale od čeho se dělají chemické rozbory, jak dlouho je tenhle problém známý, desítky let? Tohle je průšvih technologa, je jedno jestli u nás, či v Německu
kot

Příspěvek od kot »

No jo Petře, teď si naopak představ, že jsi "chudák" co má lom s tímto kamenem. Co s tím uděláš? Začneš přemýšlet jak motivovat ke "správnému" rozhodnutí "špatně" placeného státního zaměstnance... A tak to asi vypadá všude po světě. :twisted:
petrsida

Příspěvek od petrsida »

No jo, zatraceně ... já jsem tak naivní

takový lom by se hodil
Sosa

Příspěvek od Sosa »

kot píše:No jo Petře, teď si naopak představ, že jsi "chudák" co má lom s tímto kamenem. Co s tím uděláš? Začneš přemýšlet jak motivovat ke "správnému" rozhodnutí "špatně" placeného státního zaměstnance... A tak to asi vypadá všude po světě. :twisted:
Proč státního zaměstnance, stačí vedoucí betonárky.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Je mi vás líto, za vším musí být korupce, všechno je sice perfektně dopředu promyšlené, ale ne kvůli tomu, aby to bylo v pořádku, ale aby to bylo v nepořádku, běžte do háje. Nebo ještě líp, běžte na fórum idnes nebo do výčepu na rohu, tam si budete rozumět.
Samotná podstata tohoto celosvětového problému je spíš na odborné fórum betonářů, snad ani ne sem.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

hh píše:Je mi vás líto, za vším musí být korupce, všechno je sice perfektně dopředu promyšlené, ale ne kvůli tomu, aby to bylo v pořádku, ale aby to bylo v nepořádku, běžte do háje. Nebo ještě líp, běžte na fórum idnes nebo do výčepu na rohu, tam si budete rozumět.
Samotná podstata tohoto celosvětového problému je spíš na odborné fórum betonářů, snad ani ne sem.
Za vším být korupce rozhodně nemusí, ale bohužel může. :(
dvs

Příspěvek od dvs »

Nebojme se to téma tu nechat. Včera jsem na tu D11 koukal a "fleky" se tam začali opravdu objevovat a hlavně na směru Pha-HK, ale není to úplně celý úsek. Z auta samozřejmě nejsou vidět mikroskopické trhlinky. Hlavně dopředu upozorním, že na úseku je jedna pořádně narušená deska po pořáru kamiónu loni na podzim, kterou nemá ALK na svědomí.

Problém není jenom kamenivo, ale i cement (tam může být také alkalická příměs). Také je k tomu potřeba vlhko a posypové soli tomu také nepřidají. No a k tomu všemu se potom jezdí. Mostní konstrukce, do které nezatéká je na tom lépe. No a takový pohledový beton to má v suchu.

K tomu mikrokoberci: Vzhledem k tomu, že na tomto úseku nejsou "schody", tak by pro jízdu mohl být v pohodě, dokud se nezačne odlupovat.

Přihodím tu raději pár odkazů
http://www.svcement.cz/includes/dokumen ... entace.pdf
http://www.pjpk.cz/TP%20137_1.pdf
http://www.kme.zcu.cz/download/predmety ... bkryty.pdf
http://www.fce.vutbr.cz/veda/dk2003text ... fojtik.pdf
70 Jahre AKR und kein Ende in Sicht?
http://www.zkg.de/de/artikel/zkg_2010-0 ... 86579.html
http://www.zkg.de/de/artikel/zkg_2010-0 ... 04315.html
kik

Příspěvek od kik »

No, je pravda ze 'schody' jako takove tam primo nejsou ale ve smeru na HK si pri zmene povrchu u snad vsechm mostu auto obcas jako by lehce poskoci. To se tenkrat moc nepovedlo a neodstranilo ani pri dalsich upravach.
Takze vysledkem 'opravy' bude zvyseni hlucnosti, pocitove zvyseni nerovnosti povrchu a hlavne odklad definitivniho reseni o nekolik let.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

a co má být "definitivní řešení" ?
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
petrsida

Příspěvek od petrsida »

No vyrubat a znovu a pořádně, ten beton tam není pro nic za nic

mikrokoberec je hezká věc, ale je drsný - takže větší hluk a i větší odpor, navíc u každého mostu dvě rány ...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Aby alkalická reakce mohla proběhnout musí být splněny tři podmínky:
- dostatečný obsah alkálií v betonu,
- přítomnost reaktivního SiO2 v kamenivu
- dostatečný přísun vlhkosti.
První a třetí podmínka jsou u CB krytu splněny vždy. Takže zaleží na kamenivu.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

D11 Oprava CB vozovky km 7,8 - 13,7 vpravo
http://www.vestnikverejnychzakazek.cz/c ... lay/486409
D11 Oprava CB vozovky km 13,7 - 18,0 vpravo
http://www.vestnikverejnychzakazek.cz/c ... lay/486395
obojí předběžná oznámení o zakázkách - ale těší mě to, při víkendové cestě do Prahy a zpět jsem se na to zaměřil a skutečně opravu potřebuje úsek 0-8 L a 0-18 P takže tyto 2 opravy vítám ... a příští rok ať udělají 0-8 L+P a luxus :jidlo: :ok:
dvs

Příspěvek od dvs »

S tím úsek od 0 km bych si moc iluze nedělal, protože loni tu ptoběhla informace, že nejdříve bude EIA a pak rovnou rekonstrukce na 3pruh a do té doby se s tím moc dělat nebude.

Jinak v MÚK Bříství ten CB "fragmentují" zbíječkou a dnes už kusy betonu odváželi.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

jj té fragmentace jsem si všiml při cestě z Prahy, říkal jsem si, o co go ... takže 0-8 tedy nebude dřív než tak v roce 2018 či později ... smutné :oops:
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Oprava bude nutná už dříve, toto na šestipruh "někdy" nepočká. Otázka bude v jaké šíři oprava / modernizace proběhne.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

dvs píše:S tím úsek od 0 km bych si moc iluze nedělal, protože loni tu ptoběhla informace, že nejdříve bude EIA a pak rovnou rekonstrukce na 3pruh a do té doby se s tím moc dělat nebude.

Jinak v MÚK Bříství ten CB "fragmentují" zbíječkou a dnes už kusy betonu odváželi.
CB kryt bude vybourán a nahrazen novými AB vrstvami. S ohledem na to, že je CB kryt v délce 388 m, na začátku a na konci musí být přechodové úseky (2 x 120 m), do toho ještě připojení větve křižovatky, se nevyplatí dělat fragmentaci a zvyšovat stávající niveletu vozovky.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

D11 položení mikrokoberce v km 7,90-3,55 vlevo
http://www.vestnikverejnychzakazek.cz/p ... lay/488222
kik

Příspěvek od kik »

Na oprave useku u MUK Bristvi se docela pokrocilo, vcera byl pravy pruh ve smeru na HK skoro hotovy. Jen me zaujala jina vec. V nasledujicim useku - cca do zacatku Kerskeho lesa - se objevily - a ted nevim jak bych to nazval - takove hrany napric vozovkou. Pripada mi, ze to je na mistech kde se z nejakych duvodu prerusila pokladka vrchni vrstvy. Na to, ze ten usek byl rekonstruovan pred par lety je to celkem spatna vizitka. A neni to znat jen v osobnim aute, autobus tam taky naskoci.
Odpovědět

Zpět na „D11“