Situace na ŘSD

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
bumbik

Re: Situace na ŘSD

Příspěvek od bumbik »

dle interview Daniely Drtinové a dřívějších prohlášení mi přijde, že současný ministr Prachař je schopný člověk, co svému rezortu opravdu rozumí, takže určitě žádný Bárta to není ... audit na ŘSD snad k něčemu bude, nějaká ta čistka ve vedení ŘSD asi taky přijde, snad to k něčemu bude ... ale ŘSD by spíš pomohla nová oceňovací vyhláška na výkupy pozemků, to je myslím teď nejpalčivější problém ve vztahu k přípravě staveb, stačí kouknout na stav výkupů na klíčových stavbách: R35, D11, R6, D3 (obchvat ČB a dál do Rakouska), 0136, ... a tady jsem zvědav na současné "mistry" co v tomto směru podniknou a tady je myslím ŘSD docela v úzkých
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
hh
Autor

Příspěvek od hh »

bumbik píše:současný ministr Prachař je schopný člověk, co svému rezortu opravdu rozumí, takže určitě žádný Bárta to není ... audit na ŘSD snad k něčemu bude, nějaká ta čistka ve vedení ŘSD asi taky přijde, snad to k něčemu bude ...
To je to, co se snažím čtenářům tohoto fóra vysvětlit a vymluvit jakožto zástupce pár tisícovek lidi z dálničního oboru, jež žijí v něčem, myslí si / ví něco o stavu v oboru a zbylých 10 milionů si myslí opak a chce "krev". Ano, my všichni víme, že je problém (o důvodech si můžeme povídat a asi se i shodneme), ale řešení není všechny zlikvidovat (už se tak 8x po sobě stalo a neustále noví odborníci už dávno došli), ale naopak kritickému zbytku lidí pomoci, podpořit je a posílit je, ne po deváté půlku z nich vyhodit.

Pan ministr ví naprostou tužku, alespoň před měsícem to tak bylo. Opět VV, ANO atd. dosadili někoho, kdo to nezná, dlouhodobě nesleduje (politika fuj!) a ten člověk si stejně jako Drtinová a 10 mil. lidí myslí, že je třeba vyhazovat. Já to čtu tak, že už začíná pomaličku chápat, s řadou z nás z toho oboru mluvil že. A proto vyhodil jednoho (což byla postava nová, nezaučená, někdo jít z kola musí), ostatní nechal a hlavně nepodpořil Pošvářovou, Bártovce atd. Každopádně pan ministr nevěděl nic (možná něco o mýtu, což jsou promile problematiky MD, jeho obecným projevům o spojení s Rakouskem z tohoto fóra snad nemůže věřit nikdo!), ale nechal si jakožto zkušený manager poradit, vypadá, že se vydal dobrou cestou a uvidíme! Jestli to tak ale bude, tak jsem zvědav, jak své prohlášení před 14 dny, že všechny vyhodí a dosadí Pošvářovou bude těm Drtinovým a spol. vysvětlovat, protože pochopil a dělá vlastně opak.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Nijak to nebude vysvětlovat, vyšumí to do ztracena. Jak se říká, slibem nezarmoutíš. Klidně by ministr mohl udělat z pověřeného GŘ stálého GŘ, konečně by to byl zase člověk, který si prošel všemi funkcemi a zná dobře prostředí.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Přesně tak, ale muselo by se to nechat několik let, jinak ty výsledky nestihne předvést a zas budeme nadávat. Ale vsadím se o co chceš, že tato vláda je zas jen na chvilku :(
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

hh píše: Pan ministr ví naprostou tužku, alespoň před měsícem to tak bylo.
Přesně. No snad se zaučí. A z těch neustálých personálních změn se mi chce již zvracet, přesto se novináři pořád radují z dalších a dalších vyhozených.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Přesně tak!
vaclav

Příspěvek od vaclav »

opakuji a pripominam - rebicek, michal hala, najem budovy rsd na kacerove... se nedivte te nalade.
Sosa

Příspěvek od Sosa »

vaclav píše:opakuji a pripominam - rebicek, michal hala, najem budovy rsd na kacerove... se nedivte te nalade.
Ale na druhé straně hromada postavených dálnic a silnic, lepší komunikace s médii (letáky...) a jiná spousta práce navzdory těmto kašparům.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Já bych ještě dodal: dobře, bylo to nějak a teď co jako, to nás tito dávno odešlí pánové budou dodnes ovlivňovat a odnášet to za ně budou jiní a prostě si ta zčeřená voda nemá šanci už nikdy sednout, aby se fungovalo dál a normálně?
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

hh: Chtěl jsem něco napsat v podobném duchu. Letos je to už 5 let, co se Řebíček odporoučel do soukromých lovišť.
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Ať byl Řebíček jaký byl (nezastávám se ho, podle mě patří do basy) tak se za něj alespoň stavělo. Bárta byl jen ničitel. A to po něm.....
hh
Autor

Příspěvek od hh »

kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

viz můj příspěvek z 20.1.
Bude se moci vykecat, ale bez rozhodovacích pravomocí a odpovědnosti.
monin

Příspěvek od monin »

kyk píše:viz můj příspěvek z 20.1.
Bude se moci vykecat, ale bez rozhodovacích pravomocí a odpovědnosti.
A za to, že se bude moci jen vykecat, za to dostane i zaplaceno? :roll:
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Dle mého názoru se bude EUROVIA do poslední chvíle zákonní formou bránit. Jak před poškozováním dobrého jména ohledně chybné výstavby, tak po nějaké bránění další výstavby. Pokud se ovšem vyčerpají všechny možnosti, no tak se z českého trhu stáhne. Je to společnost s tržbama cca. 8 mld. € ročně, součástí gigantu zaměřeného na technickou infrastrukturu a koncese v dopravě v rámci téměř celého světa, takže to jinak nebude. I SKANSKA se v minulosti stáhla z Ruské federace třeba z jiného důvodu, otevřeně popsala korupční praktiky, i Bechtel se nejednou stáhl. Ta firma to každá jedna rozchodí. To směrování se ale většinou v žádné zemi nezměnilo a i tak se dějou věci, pro jaké někdo odešel. Otázka pouze je, co je cílem a kdo se z toho pak má radovat.

Je to pouze můj osobní názor, nijak nepodložen a nepotvrzen a mohu se mýlit. A to od špatných obranných kroků (bránit se dá mnohem, mnohem výrazněji) až po další formy jak na trhu zůstat jinou formou. Rovněž pouze menší doplněk. ( :?: )

Čistě ze stavařského pohledu, se odepisuje i METROSTAV v Praze. Když chce někdo ve velkém něco "rozjet", nejdříve by se měl pokusit o posílení legislativních změn a technických norem, až následně jít "trestat", jinak se odehrá další NOVA a podobní případy. Rovněž pouze můj komentář.

Byl bych ovšem velice nerad, kdyby Česko šlo (i) slovenskou cestou. Staví se přes EU fondy levně - ale neplatí se dodavatelům načas a dokonce subdodavatelům vůbec. :!: A nikoliv týdny, ale měsíce, roky. Za silácké řeči politiků se ještě nikdy žádná stavba nedokončila jak byla potřeba.

Tento příspěvek sem dávám zcela proto, že dlouho pouze přihlížím a nekomentuji. A chtěl jsem. Na jedné straně fandím ANO, i ministru dopravy, který má k silničnímu provozu hodně blízko a zná dálniční problémy, na druhou stranu, tohle ještě samo o sobě nepostačuje a neznamená to, že se mu podaří vyřešit to, co by chtěl pak za 4 roku předložit před národem. K tomu je potřeba spolupráce.

Udělat v ŘSD pořádek je nutnost. Ale samo o sobě to stačit nebude.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
bumbik

Příspěvek od bumbik »

já si taky myslím, že se Eurovia stáhne, u nás docela krachuje co jsem slyšel od člověka "uvnitř" (pracoval pro Eurovii 20 let dostal na podzim po 20ti letech výpověď on i celá jeho parta, co makali na I/11 u Mokrých lazců včetně jejich šéfa a popisoval mi, jak se šuškalo uvnitř firmy, jak jsou na tom v ČR špatně, že mají hrozně málo zakázek a že zvažují, že se stáhnou z českého trhu, že na jiných trzích vydělávají mnohem víc) ačkoliv jsem tomu nechtěl věřit ... když to tu tak čtu, že se to děje i v jiných zemích, tak na to fakt může dojít ...
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Tak ale to zas nesouvisí jen s firmou EUROVIA. Když se nestaví - tak pro boha nečekejte, že se bude držet zaměstnanost. ;) Český stát ušetřil cca. 12 mld. Kč na nevýstavbě dálnic, další miliardy jinde, včetně slabší poptávky - protože šetří i lidé. EU fondy mají problémy s čerpáním, což se odráží na krajských investicích do silnic. Mnoho staveb, ať už nemocnice nebo školy, je prodražených a pak nezbývá na jiné oblasti. Dále je zde tlak "čínských společností", které předem nebudou prostě dodavatelům platit, i když inkasují jak vítězové a pak nestaví, a které kašlou na nějaké EU normy a zásady práce. A tohle vše pak nutí EU firmy k razantnímu obratu.

Západní státy EU (včetně severu) mají více méně postaveno. Nyní se "pouze" udržuje. Proto se chtěly společnosti SKANSKA, EUROVIA, STRABAG, ALPINE, OHL atp. aklimatizovat ve východním bloku EU. Bohužel, legislativa + další problémy (korupce, klientelizmus, normy, financování atp.) jsou natolik odlišné + krize (špatná dostupnost úvěrů - k čemu je vám zakázka, když stát neplatí a banka nechce dát zdroje na profinancování - na 100% stavbu - nechce dát banka peníze ani takovým společnostem, které mají pomalu obrat jak jeden průměrný stát) + "optimalizace investic v důsledku revize světa" nás nutí dělat ústup. Protože my nejsme stát. My musíme úvěry splácet. A lidem musíme ty peníze dokázat vyplatit z něčeho hmatatelného. A je opravdu špatné, že se musí již vyhazovat zkušení. SKANSKA za rok propustila z CZ+SK celkem 300 lidí (pokles z 4600 na 4300). Není to tak dávno, co padl Walter Bau (kdysi nej firma v Německu). Nyní padá ALPINE. STRABAG se drží na vodou díky Deripaskovi, EUROVIA díky VINCI jako celku. Ale ve východním bloku si to komplikují ještě státy samotné, když dopustí stav, aby pomalu "politická společnost garážového typu" šla jako vítěz do dálničního tendru a vy se buď to s tím ztotožníte nebo ne. A převládá to ne. Protože není důvod, aby 20% vysoutěžených peněz šlo někomu, kdo neudělá nic, pouze že zná koho zná a má tak zajištěn projekt.

Ale to jsem odbočil a zřejmě to mnoho lidí ani nepochopilo.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Diaľničiar píše:Tak ale to zas nesouvisí jen s firmou EUROVIA...
Hmm, zdá se, že to tak asi bude. Díky za trefný rozbor.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

bumbik

Příspěvek od bumbik »

vskutku ... konečně politik znalý reálné situace
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Ředitelství silnic předražilo opravu mostu v Brně, potvrdila kontrola
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=200&t=4397
Dan

Příspěvek od Dan »

Zřejmě to sem úplně nepatří, ale co řikáte na ukončení (alespoň dočasné) spolupráce mezi paní Pošvářovou a ministrem panem Prachařem? Moc tomu nerozumím, jak do toho člověk nevidí, neví co si o tom myslet :/
hh
Autor

Příspěvek od hh »

proč si nejdříve nepřečte alespoň poslední stránku dozadu, vždyť to tu vcelku píšeme, např.:
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 891#p91891
bumbik

Příspěvek od bumbik »

tak ŘSD už zadalo vytvoření nového webu ŘSD viz.
http://www.vestnikverejnychzakazek.cz/c ... lay/485910

jsem zvědav, jestli to bude lepší než dnes (nevím, jestli je vůbec důvod k nějaké změně)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“