Zrovna MS kraj se velmi těší, že si 48ku a 56ku budeřídit sám ve své působnosti a těší se i na to, že si 110 nebo 130 budou moci dát i na další stávající či nové čtyřpruhy...Martin z Ostravy píše:To by potom měnilo situaci, protože jsem si jist, že MS kraj R48 nepřijme
Ne, teď vážně, pokud to skutečně bude takto probíhat, pak nemám námitek.
Protože bude ještě prostor zrevidovat, co degradovat a co ne.
Přejmenování rychlostních silnic na dálnice
Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice
hiob a Lenny pochopili správně, měl jsem pravda správně napsat "přenesení výkonu působnosti silničního správního a speciálního stavebního úřadu na místně příslušné krajské úřady", ale to mi přišlo dlouhé 
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
To věřím, ale to se podle mě momentálně bude týkat I/48, dokud neprojde přestavbou (zdali někdy), kde dají 110 km/h , pak z toho budou chtít po přestavbě udělat dálnici, protože viz důvody co jsem psal výše.
R48 -> D48 se podařilo!
Takže chápu-li správně, o tom co bude SPMV bude nově rozhodovat pouze kraj? Takže když např. zmiňovaný MS kraj bude chtít mít SPMV současnou I/48 NJ-Příbor (tam kde jsou lana a úsek je tedy směrově rozdělen), tak si tam osadí značky s autíčkem, což bude znamenat automaticky 110 a nikdo další mu do toho nebude mluvit? Jinak ten postup jak to bude se mi celkem líbí, teď jen doufat že podobně rozumní budou i jinde než v Moravskoslezském kraji...mapman píše: Zrovna MS kraj se velmi těší, že si 48ku a 56ku budeřídit sám ve své působnosti a těší se i na to, že si 110 nebo 130 budou moci dát i na další stávající či nové čtyřpruhy...
^^ Ano i ne, o stanovení dopr.značení bude rozhodovat krajský úřad po vyjádření krajského ředitelství policie ale vždy se tak v praxi děje na základě nějaké dohody s vlastníkem komunikace, který si úpravu vyžádá. Na ŘSD nicméně už dnes silnice I. třídy spadají tzv. krajským správám ŘSD, tzn. veškeré rozhodování se bude nejspíš odehrávat v Ostravě a nikoliv v Praze.
Jinak IMHO platí, že R48 začíná postupně ztrácet svůj tranzitní význam. Dostavba A1 je hlavním faktorem ale velkou roli bude hrát i dokončení obchvatu Třince, resp. - a to hlavně - S69.pl/D3.sk. Po dokončení páteřních tras se budou trasy Krakov - Brno odehrávat po A4.pl, A1.pl a D1.cz, protože je to už dnes nejrychleší i podle navigací a po dokončení mostu v Mšaně to bude jasná volba. Pro trasy do Bratislavy se bude z Polska jezdit bez zajižďky přes Česko a jeho systém zpoplatnění... Takže ve finále se z R48 stane sice poměrně zatížená a kapacitní ale přesto pouze "významná regionální" spojnice. To nevylučuje aby to byla 25,5ka a na 130, ale významově ji administrativně pražská ministerstva řešit nemusí a tudíž nemusí být ani řazena do dálnic.
Jinak IMHO platí, že R48 začíná postupně ztrácet svůj tranzitní význam. Dostavba A1 je hlavním faktorem ale velkou roli bude hrát i dokončení obchvatu Třince, resp. - a to hlavně - S69.pl/D3.sk. Po dokončení páteřních tras se budou trasy Krakov - Brno odehrávat po A4.pl, A1.pl a D1.cz, protože je to už dnes nejrychleší i podle navigací a po dokončení mostu v Mšaně to bude jasná volba. Pro trasy do Bratislavy se bude z Polska jezdit bez zajižďky přes Česko a jeho systém zpoplatnění... Takže ve finále se z R48 stane sice poměrně zatížená a kapacitní ale přesto pouze "významná regionální" spojnice. To nevylučuje aby to byla 25,5ka a na 130, ale významově ji administrativně pražská ministerstva řešit nemusí a tudíž nemusí být ani řazena do dálnic.
To se dočkáme rychlostní silnice Mokré Lazce - D1, R48 - Bystřice, kde by na obou úsecích mohli povolit i 130, také možná 110 na Ostrava - Havířov, Český Těšín-obchvat, či 110 v lanech na I/48, a když budou ještě odvážnější tak i na Místecké v Ostravě a po osazení lan na I/56, I/59 a zbytku I/11 a I/48 i tam 110, a pokud půjdou ještě dal tak i na takové II/474 či III/47210. Ale to už jsem se moc zasnil
Obyvatelé jiných krajů jen tiše závidějí.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Ne. My přejeme. A snad nám bude také pak přáno. 
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
mapmane dovolím si trošku oponovat, shodou okolností dnes jsem jel z Loučky u Nového Jičína a předjížděli mě 2 poláci se značkou Kraków a oba měli v autě navigaci (šlo vidět, jak svítí připevněná na předním skle, takže né každá navigace vede do Krakówa přes A4/A1, most u Mszany to podle mě moc nezmění, co se týče kamionů ty už dnes po D1 a A1 a s objížďkou jezdí dnes, takže tam změna nenastane a osobáky volí kratší trasy né rychlejší, které jsou delší, navíc si nejsem jistý, jestli A4 dokonce není zpoplatněna mýtným, což S1 rozhodně není
myslím, že R48 tedy tak moc na významu neztratí, ale uvidíme, možná se budu mýlit ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
zpoplatnění je úplně stejné po obě trasy do Krakowa (D1,A1,A4) x (D1,R48,S1,A4)bumbik píše:jestli A4 dokonce není zpoplatněna mýtným, což S1 rozhodně není
(je zpoplatněn jen úsek A4 až od křížení s S1), budoucnu přibude A1 už od hranic do Gliwic
takže zpoplatnění se vyhne leda že by někdo chtěl jet z BB do Krakowa po DK52, což je vyhodné asi jen pro ty bydlící na JZ,J od Krakowa ...
aha ... já právě myslel DK52 
No je fakt, že až se dokončí Mszana, tak bude hlavní spojnicí do Polska A1. Zrovna ten Krakow je po A1 a A4 z Brna jen o 16 km dál, než po DK52. Což na tak dlouhé trase prakticky není rozdíl, navíc DK52 je celkem tragická...Tudíž R48 bude opravdu spíše regionální trasou, takže argumentů pro D moc nezůstává (krom toho, že třeba mně osobně by se na ní líbilo zelené značení
). Ale zase na druhou stranu, hodilo by se ji postavit v co nejlepších parametrech a se 130kou, protože silnice duchů to určitě nebude. Když pominu vnitrostátní význam, tak i ta oblast Bielska-Biale a Těšínska v Polsku ji bude celkem slušně zásobovat. Už dnes tvoří (aspoň dle toho co jsem během občasných cest vysledoval) kamiony se značkami SCI, SB, SBI, SZY atd. nemalou část tranzitu, a tihle tu zůstanou i po dodělání Mszany.
tak dnes jsem sledoval při cestě do práce značky na polských OA a vesměs KR nebo KT a jel jsem blbých cca 5 km po I/48 a potkal jsem jich 6, což je na tak krátkém kousku ujetém za pár min docela slušné ... takže zřejmě kratší trasa o 16 km a DK52 vítězí ... ale po dodělání mostu u Mszany uvidíme, jak se karty zamíchají ...
Spousta lidí jezdí po zvyku a bude pár let trvat než se lidi naučí novou trasu. Já netvrdím, že se dnes jako tranzitní dnes nepoužívá - používá ... Nicméně po DK52 by jezdil jsen blázen, na křižovatce A1×S1 je zas velmi výrazně značen směr Cieszyn s velký CZ oválem, takže to většinu nažene sem, než si to naučí jinak... Ale dobře, trochu si srovnejme ty trasy, jako výchozí bod beru jihovýchod Krakova, konec u Bělotína:
(1) A4>A1>D1
délka: 229 km
čas: 2:07
(2) A4>S1(DK1)>R48(I/48)>D1
délka: 239 km
čas: 2:24
(3) A4>S7>DK52>S1>R48(I/48)>D1
délka: 199 km
čas: 2:30
Jak plyne výše, tak pro tranzitní trasu je (1) už dnes časově nejvýhodnější a oproti (3) je sice o 30 km delší a ale o 23 min výhodnější, protože (3) vede nekonečnou zastavěnou oblastí přes Kęty, Andrychów, Wadowice a Kalwarii, kde je výstavba přeložky (tzv. Beskidzka Droga Integracyjna) v nedohlednu...
Ale už jsme trochu OT
Závěr je pro mě takový, že R48 má potenciál být kvalitní regionální spojnicí s charakterem vhodné objízdné či alternativní trasy i pro tranzit, ale ne jako hlavní tranzitní spojnice, a to ani pro ten nejdůležitější směr od Krakova, natož pro všechny ostatní (Varšava, Lodž, Katowice). Snad jen z Tychů, Bielska-Bialej a okolních měst - ale to už není čistý tranzit...
(1) A4>A1>D1
délka: 229 km
čas: 2:07
(2) A4>S1(DK1)>R48(I/48)>D1
délka: 239 km
čas: 2:24
(3) A4>S7>DK52>S1>R48(I/48)>D1
délka: 199 km
čas: 2:30
Jak plyne výše, tak pro tranzitní trasu je (1) už dnes časově nejvýhodnější a oproti (3) je sice o 30 km delší a ale o 23 min výhodnější, protože (3) vede nekonečnou zastavěnou oblastí přes Kęty, Andrychów, Wadowice a Kalwarii, kde je výstavba přeložky (tzv. Beskidzka Droga Integracyjna) v nedohlednu...
Ale už jsme trochu OT
Jak bude upraveno případné navrácení vyřazeného eRka mezi dálnice? Konkrétně jde třeba o R7, která bude určitě vyřazena kvůli úseku Praha - Slaný, který se snad ale jednou (spolu se stavbou 518) uvede do lepších parametrů, čímž se celá R7 (v té době již snad konečně dokompletovaná z Prahy až do Chomutova) bude moci označit jako D7.mapman píše:Když novela vstoupí v účinnost, tak se stanou dálnicemi všechna eRka a bude muset následně dojít k jejich vyřazení a převodu na kraje. Tzn. že dopravní značení a související nastavení rychlostí na všech eRkách budou mít ve své moci MD spolu s MV před jejich předáním krajům. MD i MV jsou nakloněné nechat 130 všude kde to půjde. Jestli si po převodu kraje a krajští policajti budou chtít rychlosti snížit, to už bude čistě na nich...
mampane díky za info 
a regionální význam je skutečně velký (hyundai - kia), výhodné nákupy v polsku pro čechy i slováky a to jak v polském těšíně tak v bielsko-biale, takže svůj regionální význam má fakt velký, a jak to nakonec dopadne s E462 zruší se na trase R48 nebo bude paralelně jak na R48 tak na D47 ? a případně kdy?
a regionální význam je skutečně velký (hyundai - kia), výhodné nákupy v polsku pro čechy i slováky a to jak v polském těšíně tak v bielsko-biale, takže svůj regionální význam má fakt velký, a jak to nakonec dopadne s E462 zruší se na trase R48 nebo bude paralelně jak na R48 tak na D47 ? a případně kdy?
Změna kategorie je možná oboustranně, administrativně na to stačí jedno rozhodnutí MD, ale v praxi bude potřeba prokázat že došlo ke změně dopravního významu a podpořit to politicky. Případně by se opět mohl vytvořit nějaký dokument, který bude přesně definovat rozsah dálniční sítě...
E462 - zatím nic nového, bohužel ...
E462 - zatím nic nového, bohužel ...
Díky za informace, politická podpora určitě bude, toho bych se u nás nebál
! Konkrétně ta R7 je zajímavá kvůli Trianglu, R48 zase (jak píše Bumbík) kvůli automobilce, ale oboje samozřejmě až po dostavbě / rekonstrukci.
Že má někdo na předním skle navigaci ještě neznamená, že podle ní bez výjimky jezdí. Z vlastní praxe můžu potvrditbumbik píše:... oba měli v autě navigaci (šlo vidět, jak svítí připevněná na předním skle, takže né každá navigace vede ...
mapman píše:E462 - zatím nic nového, bohužel ...
možná se ptám blbě, ale není to spíš "bohudík" ? tím, že to je E462, tak je to automaticky TEN-T, takže je pak možné na obchvat FM využít dotaci z OPDI/II a kdyby se zrušilo E462, tak už by to přece nebyla síť TEN-T, takže by nebylo možné získat dotaci, nebo ta souvislost E462 s TEN-T tu není? dík za odborný názor
Přímá souvislost mezi Exx a TEN-T není. TEN-T je záležitost EU. Značení Exx je daleko starší a má je na starosti Evropská hospodářská komise OSN (UNECE). To že není přímá souvislost, neznamená, že existuje jistá nepřímá souvislost...
K síti TEN-T a Éčkovému značení tato historická diskuse
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 383#p43383
K síti TEN-T a Éčkovému značení tato historická diskuse
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 383#p43383
Jak to tady čtu, tak bych si to osobně představoval takto: Vytvoření sítě regionálních dálnic, tedy rychlostek, ovšem bez vlivu na značení, tedy osazovat to značkou dálnice. Jediné dva mezi těmito silnicemi byly ty, že by byla rozdílná správa silnic (nebo, co jste tady řešili) a taky jiný význam silnice.
Mohl by někdo vysvětlit, proč v Novém pojetí dálniční sítě nejsou v síti "slušných" jedniček s Vmax = 110 km/hod prezentovány připravované silnice I/46 Olomouc východní tangenta - Šternberk a I/20 Pištín - České Vrbné. Hraje tam roli zvolená kategoriie komunikace, která má být v minimálně druhém případě S20,75? Pokud ano, o kolik dražší by byla stavba v parametrech S21,5 se zálivy? A o kolik by změna kategorie prodloužila přípravu?
Tak jsem koukal na návrh zákona o pozemních komunikacích po meziresortních připomínkách a našel jsem tam zajímavou hlášku: Bude D4 a D7
, protože Středočeský kraj by agendu nezvádl...
viz http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 34#p100834
viz http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 34#p100834
Tak snad u tohoto záměru zůstane až dojde na převody SPMV.mdcr píše:Všechny rychlostní silnice na území Středočeského kraje budou převedeny do kategorie dálnice. Nově se počítá s tím, že i rychlostní silnice R4 a R7 budou převedeny do kategorie dálnice. V souvislosti s navrhovanou změnou kategorizace silnic a dálnic nevznikne Krajskému úřadu Středočeského kraje žádné navýšení agendy zdroj
a R48 stále I/48 nebo D48 ? hledám a nenacházím ... PS: jen jsem nechtěně nahlédl do textu zákon a předkladatel by se měl stydět - jen tak letmo mi oči zabrouzdaly na slovo "zrušují" správně česky je "ruší" - uff no nic ... PS: D4 a D7 znamená, že vlastně se poníží jen R46 na I/46 a zřejmě R48 na I/48, pokud se to nezměnilo ...
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
V právním jazyce se používá "zrušuje", není to chyba.
EDIT: I když tady vypadá lépe ruší.
EDIT: I když tady vypadá lépe ruší.
R48 -> D48 se podařilo!
bumbik: V této verzi návrhu zákona mapka prostě není a pochopil jsem, že to bylo záměrem. Co bude čím se bude řešit až po platnosti. viz tato diskuse http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 255#p97255 Ta poznámka R4 a R7 je v připomínkách jako odpověď středočeskému kraji, že na to nebude mít úředníky.
Tak on asi pan ministr bude muset přijít do sněmovny s představou jak to asi bude. Mě jenom přijde smutné, že na takové I/37 Hradubické budeme čekat na vyšší rychlost ještě nejmíň 1,5 roku
Tak on asi pan ministr bude muset přijít do sněmovny s představou jak to asi bude. Mě jenom přijde smutné, že na takové I/37 Hradubické budeme čekat na vyšší rychlost ještě nejmíň 1,5 roku